mandag den 30. august 2021

Saras Grøntsagssuppe m. sprøde brødcroutoner

Foto: Sara B. Hansen.

En dejlig nem og lækker suppe, som selvfølgelig kan varieres, alt efter præferencer og hvad grøntsagsskuffen indholder. Havreris fås i en del butikker efterhånden, men suppen fungerer også fint uden.

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 4 personer:


4 kartofler skåret i tern

2 gulerødder skiver

1 stort løg

2 fed hvidløg i tynde skiver

1 lille broccoli delt i stok og buketter

2 kviste Rosmarin

100 g. Havreris

8 dl. Grøntsagsboullion

Salt og peber

1,5 dl creme fraiche

Lidt olivenolie 


Til servering: Brødcroutoner


Foto: Sara B. Hansen.


Svits løg i nogle min. i lidt olie. Tilsæt broccolistokken i mindre stykker, kartofler, hvidløg og gulerod i og svits med i nogle min. Tilsæt grøntsagsboullion, rosmarin og havreris. Lad småsimre indtil mørt. Ca.20 min. Blend det hele, gerne i en powerblender. Tilsæt cremefraiche og smag til med salt og peber.

Overhæld de små broccolibuketter med kogende vand og lad trække nogle minutter.


Server suppen med broccolibuketter på samt brødcroutoner. 

Lav dem gerne selv af daggammelt brød, skåret i tern, vendt med olivenolie og lidt havsalt og bagt i ovnen til sprøde.


Foto: Sara B. Hansen.


fredag den 27. august 2021

Kikærtepandekager m. champignon & spinat:

Foto: Sara B. Hansen.

En skøn hverdagsret, som smager dejligt og mætter godt. Der skal ikke bruges hverken æg eller mælk i pandekagerne - blot kikærtemel, vand og krydderier og så lidt olie. Egentlig utroligt at man kan lave en virkelig velsamgende og god madpandekage så nemt!

4 dl. Kikærtemel
5-6 dl. Vand 
Lidt havsalt
1,5 tsk. Koriander
1,5 tsk. Spidskommen
2 spsk. olie f.eks. Olivenolie

Foto: Sara B. Hansen.


Sigt kikærtemel ned i en skål og pisk sammen med krydderier og vand. Kom kun lidt vand i ad gangen. 

Til den første pandekage, kom en smule olie på panden. Derefter bør det ikke være nødvendigt. Brug gerne en god pandekagepande og vend først, når pandekagen er helt stivnet ovenpå.



Foto: Sara B. Hansen.


Champignon & spinatfyld:


500 g. Champignon i 0,5 cm. skiver

Olivenolie

300 g. Helbladet spinat fra Frost

1/2 terning grøntsagsboullion 

1 løg, hakket fint

1 fed hvidløg, knust

Salt og peber

Lidt tørret chili

2 dl. Mornaysauce


Frisk parmesanost og evt. tomater i skiver og lidt frisk chili, tørret oregano.


Foto: Sara B. Hansen.



Steg champignonskiver på en varm pande med lidt olie- drys med salt og peber.

Når gyldne overfør til tallerken.

Svits løg nogle min. Herefter tilsættes spinat og hvidløg samt mornaysauce. Smag til med salt og peber og boullion. 


Rul hver pandekage med champignon & spinatfyld og placer i et ovnfast fad med bagepapir. Drys med revet ost og tomatskiver, chili og lidt oregano. Gratiner i en 200 grader var ovn(varmluft) i ca. 10 min. 


Server med salat 


Foto: Sara B. Hansen.


onsdag den 18. august 2021

Chokomazarinkrans med salty caramel creme og bær.

Foto: Sara B. Hansen.

Denne kage er meget festlig og lækker og smager samtidig super godt.
Den er lavet med udgangspunkti en opskrift fra "Spis Bedre". Jeg havde den med som feriekage til mine kollegaer i sidste uge :-)

Mazarinkrans:

200 g. blødt smør (brug lidt af det til formene)

200 g. rørsukker

200 g. marcipan, groft revet

4 æg

100 g. mørk chokolade

75 g. hvedemel

1 knsp. salt


Saltet karamelcreme med Baileys


2 blade husblas

100 g. karamelchokolade 

2½ dl. piskefløde

½ dl. Baileys

¼ tsk. flagesalt 


Pynt:

Brombær, blåbær, ribs, toffifee el.  og små karamelkugler.



Fremgangsmåde:


Tænd ovnen på 175°. Pisk det bløde smør, sukker og marcipan sammen i en skål med en elpisker.Elle brug røremaskinen, hvis du har sådan en.
Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk mellem hvert æg. Hak chokoladen groft og vend den med hvedemel og  salt.Kom melblandingen bed til æggemassen og vend sammen.


Læg bagepapir i bunden af springformen, og placér en kagering i midten af formen.Hvis du ikke har en kagering der passer så bruge en ren konservesdåse (tom) som du kommer bagepapir om. Smør både formen og kageringen/dåsen med lidt smør.


Fordel dejen i formen, og glat overfladen. Bag mazarinkagen i ovnen i 30 minutter. Afkøl kagen på en rist.


Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Hak chokoladen, og hæld den i en skål. Varm fløde og Baileys op til kogepunktet i en gryde. Vrid husblassen fri for vand, og opløs den i den varme fløde. Hæld flødeblandingen over chokoladen, og rør det sammen med en dejskraber, til chokoladen er smeltet, og cremen er ensartet. Smag til med flagesalt.


Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt på køl i mindst 4 timer. Cremen skal være helt kold.Pisk den kolde karamelcreme luftig med en elpisker. Pas på med at piske den for længe, da det kan få den til at skille.


Fyld cremen i en sprøjtepose med tylle, og sprøjt små toppe ud på mazarinkagen. Pynt kagen med brombær, blåbær, toffifee evt. spiseligt guldstøv og stedmoderblomster.


Foto: Sara B. Hansen.


tirsdag den 17. august 2021

Helleflynder på Italiensk.

Foto: Sara B. Hansen.

En skøn og enkel ret, som kan laves med andre typer hvid fast fisk også. Det er en virkelig lækker ret. Her serveret med bådkartofler og en god salat med vinaigrette. Retten kan både servers til hverdag eller for gæster. 


Ingredienser (2 personer):

Helleflynder ca. 360 g. (Evt. fra Frost men optøet på køl)
Havsalt
12 Solmodne cherrytomater e. l. andre Små tomater
1 frisk mozzarella
Lidt revet parmesanost
2 fed hvidløg
1 bundt frisk basilikum 
Friskkværnet peber
Olivenolie

Foto: Sara B. Hansen.


Foto: Sara B. Hansen.


Kom lidt olivenolie i bunden af et ovnfast fad. Placer fisken og kværn lidt peber og drys havsalt over.  Fordel halverede cherrytomater og basilikumblade henover. Pres hvidløg over retten. 
Top med skiver af frisk mozzarella og lidt revet parmesan. Dryp lidt god olivenolie over.
Bag  i en 200 grader varm ovn i ca.20 min.

Server  f.eks med en god salat og bådkartofler.

Foto: Sara B. Hansen.


Spaghetti Noci e Panna- Spaghetti med valnødder & fløde

 

Foto: Sara B. Hansen.

Denne pastaret en en af mine favoritter- så enkel og god og helt uimodståelig😘kan godt få mig til at drømme mig væk til Italien, sol og sommer for en stund.


Ingredienser (opskrift 2 personer):

75 g. valnødder

25 g.  Tørristede pinjekerner

1 spsk. rasp

2 fed hvidløg

1 spsk. olivenolie

Friskkværnet peber

Havsalt

1 dl. Fløde

1/5 dl. Pastavand (stivelsen jævner)

250 g. Fuldkornsspaghetti


Til servering:

Basilikum, parmesanflager, friskkværnet peber


Foto: Sara B. Hansen.



Blend de ristede pinjekerner, valnødder, hvidløg, rasp og olie groft. Bring en stor gryde vand og salt i kog til spaghettien. Kog spaghetti al dente. 


Varm fløden op i en pande, tilsæt valnøddeblandingen og 1/5 dl. Af pastavandet. Tilsæt havsalt og et godt vrid friskkværnet sort peber. Vend den friskkogte  spaghetti i sovsen. 


Top med parmesanflager, basilikumblade og lidt ekstra valnødder.


Foto: Sara B. Hansen.


søndag den 15. august 2021

En rigtig suppe hit - vegetarisk version.

 

Foto: Sara B. Hansen.

Efter vi begyndte at spise primært vegetarisk, har jeg savnet en suppe, som jeg plejede at lave førhen- dengang med oksekød.
Her til aften eksperimenterede jeg derfor med en ny version. Jeg synes resultatet, kommer ret tæt på, og den kan sagtens konkurrere med den oprindelige. Det er 
en rigtig lækker suppe, som hele familien vil kunne lide.

I denne version har jeg brugt "Naturli´ Mince" fra frost. Ønsker man et alternativ hertil tror jeg hakkede svampe vil fungere rigtig godt også. Det vil jeg også prøve med på et tidspunkt.

Du kan skrue op og ned for chilien alt efter, hvor røde kinder, du kan lide at få. Hjemme hos os må den godt have lidt smag. 

Opskriften er oprindelig lavet med udgangspunkt i Sif Orellanas "Superhitsuppen" fra bogen "Guld i Gryden", men den har dog efterhånden bevæget sig et stykke væk derfra.

Opskrift 4 personer:

Ingredienser:
300 g. Naturli´mince (frost)
2 store løg , hakket
2 fed hvidløg, hakket
1 stykke ingefær, ca 3-4 cm. Hakket fint
½ spidskål i tynde strimler
4 mellemstore kartofler, skåret i tern ( bruger du forkogte skal de først i suppen til sidst)
2 gulerødder i tern
4 dl. grøntsagsbouillon
1 frisk rød chili, finthakket
1 tsk. paprikaflager
1/4 friskrevet muskatnød
1 tsk. Sambal Olek (kan udelades)
2 tsk. gul curry paste
1 dåse kokosmælk
Salt og friskkværnet peber


Svits plantefarsen i lidt olivenolie til det er let brunet, tilsæt løg, hvidløg, parikaflager,
 muskatnød samt hakket frisk chili og ingefær og svits det i ca. 4 min.Tilsæt spidskålen.
Tilsæt nu grøntsagsbouillon, kokosmælk og kartofler. Lad simre i ca. 20 min. tilsæt sambal olek og currypaste og lad simre i yderliger 10 min. eller til kartoflerne er møre.
Server evt. med brød til.

Find mig også på FACEBOOK.



Foto: Sara B. Hansen.


søndag den 8. august 2021

Marokkansk gryde med couscous.

 

Foto: Sara B. Hansen.

En lækker,sund og billig ret, som har en skøn smag af de varme krydderier, styrke fra chili og sødme fra abrikoser og honning/agave sirup. Typisk marokkansk.


Marokkansk gryde med couscous.

Rødløg, tynde halve skiver

2 fed hvidløg, finthakket

1 spsk. olivenolie

1 tsk. Stødt spidskommen

1/2 tsk. Kanel

Evt. 1-2 tsk. Harissa(chilipasta)

300 g. champignon i kvarte 

1 dåse kikærter, drænet 

1 dåse kirsebærtomater

1,5 dl. Vand

1 spsk. lys agavesirup el. Honning

60 g. Tørrede abrikoser, i tern

Salt og peber

Et lille bundt persille, hakket

175 g. Fuldkorns couscous 

2,5 dl. Grøntsagsboullion 


Foto: Sara B. Hansen.

Steg løg i olivenolien indtil bløde, tilsæt hvidløg og krydderier svits et minut. 

Tilsæt champignon og steg nogle minutter.

Tilsæt tomater,kikærter, harissa og honning. Lad simre nogle minutter.


Foto: Sara B. Hansen.


Bland couscous med de tørrede abrikoser, lidt salt og peber i en skål.

Hæld kogende boullion over læg en tallerken eller andet over som låg, og lad couscous trække i 10 min. Rør i dem med en gaffel for at løsne dem. 


Foto: Sara B. Hansen.

Anret couscous og marrokansk gryderet og drys med persille. 

Server evt. med kogte grønne bønner til. 

Kog dem i saltet vand 4-5 min. Så de endnu har lidt bid.


Foto: Sara B. Hansen.



lørdag den 3. april 2021

Påskekage med pistacie.

Sara B. Hansen.

En lækker og festlig kage som gør sig godt til påskehygge - eller en hvilken som helst anden dag, hvor man har lyst til noget lækkert :-) God til at medbringe til arrangementer, skovture, fødselsdag i klassen mm.

Nok til ca. 30 stk./ en bradepande

Dej:
800 g. Hvedemel
50 g. gær
3½ dl. Sødmælk
100 g. smør
1 dl vand
2 æg
4 spsk sukker
1 tsk salt
 Remonce:
100 g. brun farin el. rørsukker
100 g. smør
100 g, revet råmarcipan
1 spsk. kanel
Sara B. Hansen.


Sådan gør du:

1. Opløs gæren i lunken mælk og vand.
2. Smuldr smørret i halvdelen af melet og rør det i gærblandingen sammen med æg, sukker     og salt.
3. Kom resten af melet i lidt ad gangen, ælt dejen godt igennem og lad dejen hæve 30 min.         under et fugtigt viskestykke.
4. Rør ingredienserne til remoncen sammen.
5. Rul dejen ud til et rektangulært stykke på 40 x 50 cm. Smør remoncen ud på dejen og rul     den sammen til en roulade. Skær rouladen i ca. 30 skiver og læg dem side om side i en        stor bradepande og lad dem hæve 20-25 min.

    Jeg synes det er lidt lettere at dele dejen i to klumper (lige store) og så rulle to aflange            firkanter og skære ca. 15 stk. af hver, i stedet for at stå med så meget dej på en gang.

Sara B. Hansen.




Pensling: Sammenpisket æg.

Bagetid: Ca. 20-25 min. på næst nederste rille i en 200C forvarmet ovn (varmluft 180C)

Tip! Pynt Majkagen med glasur rørt af 100 g flormelis (her med lidt gul og grøn frugtfarve) og 1 spsk. vand. Drys med hakket pistacie.

Sara B. Hansen.



lørdag den 13. marts 2021

Kartoffelpizza med rosmarin.

Foto: Sara B. Hansen.

En kartoffelpizza smager bare altid godt- og kan laves på mange måder. Fælles er at det altid er en simpel opskrift med få god ingredienser. 

I denne har jeg smurt bunden med et tyndt lag cremefraiche krydret med hvidløg, salt og peber. Den kan også dryppes på den færdigbagte pizza hvis man kan lide det. Det er dog ikke et must- man kan helt undvære og blot komme kartoffeskiverne direkte på. Man kan fx. også smøre bunden med lidt pesto.

Jeg skære kartoffelskiverne (med skræl hvis den er pæn) på mandolinjern på 2 mm. Jeg giver dem en kort tur i kogende vand for det synes jeg fungere bedst. Se beskrivelse i opskriften.

Foto: Sara B. Hansen.

Pizzadej:

(Ingredienser til en stor pizza)

250 g. pizzamel
120 ml. vand
2 spsk. olivenolie
5 g. salt
15 g. gær

500 g. kartofler i tynde skiver
Frisk Rosmarin

1 dl. cremefraiche
1 fed hvidløg, knust
Salt og peber

Topping:

Friskrevet parmesan og frisk basilikum eller rucola som topping

Server gerne med en god salat til.

Foto: Sara B. Hansen.

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter de øvrige ingredienser. Kom gerne melet i lidt af gangen da der kan være forskel på mel og hvor meget der skal anvendes.
Jeg ælter dejen på min Magimix eller køkkenmaskine- men det kan naturligvis sagtens gøres i hånden.
Lad hæve tildækket en times tid. Rul dejen ud på bordet med lidt mel(durummel fungerer godt hertil).

Kom på en plade med bagepapir.

Skær kartoflerne tyndt, gerne med mandolin 2 mm. Kom dem i kogende vand i 2-3 min. Hæld vandet fra og skyl med koldt vand. Vend forsigtig skiverne med lidt olie og hakket rosmarin.

Rør creme fraice med hvidløg, salt og friskkværnet peber. Smør bunden med et tyndt lag. 

Fordel kartoffelskiverne i et lag, så skiverne overlapper hinanden lidt. Drys med lidt flagesalt og rosmarin og bag i ovnen på 220 grader. Har du varmluftovn med under-
varme (pizzafunktion) så benyt det.
En pizzasten er også god hvis man har sådan en. Riv lidt parmesan over.

Bag til gylden og sprød. Top med frisk basilikum eller rucola inden servering.

Foto: Sara B. Hansn



Velbekomme :-)

Foto: Sara B. Hansen.



mandag den 18. januar 2021

Tigerrejer i Sursød sauce.


Foto: Sara B. Hansen

En virkelig lækker ret som kan bruges til en hyggelig aften med gæster (når det ellers er en mulighed igen) man kan selvfølgelig også bare spise det selv :-).
Den er ganske hurtig at laveog du kan sagtens skifte nogle grøntsager ud med andet som måske er i køleskabet og trænger til at blive brugt.


Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 4 personer:

600 g.Tigerrejer (optøet hvis fra frost og pillede hvis med skaller)
2 spsk. olivenolie
300 g. Østershatte, revet/skåret i mindre stykker
1 gul peberfrugt, renset og skåret i grove stykker
1 grøn/rød peberfrugt, renset og skåret i grove stykker
½ squash, i mindre skiver eller stave
1 porre, i halve skiver eller alternativt forårsløg
1 stykke ingefær, skrællet og hakket fint
2 fed hvidløg, hakket fint
1 frisk chili i skiver

evt. Lidt friske ærteskud eller bønnespirer til topping

Sursød sauce;

2 terninger grøntsagsboullion ( opløs gerne i lidt kogende vand)
4 dl. vand
3-4 spsk. sukker
3-4 spsk. hvidvinseddike
½-1 tsk. cayennepeber
1spsk. majsstivelse
evt. 1-2 tsk. konc. tomat

Tilbehør:

Kogte jasmin eller basmatiris, kogt efter anvisning på pakken.
Friske limebåde.

Foto: Sara B. Hansen


Vask og klargør alle grøntsagerne jvf. beskrivelsen under, ingredienser.

Bland alle ingredienser til Sursød sauce sammen i en lille skål eller kande. Det et er lettest lige at opløse boullionterningerne i lidt kogende vand og så supplere op til de 4 dl. med koldt vand.
Hvis du gerne vil have saucen lidt mere rødlig, så tilsæt lidt tomatkoncentrat, det plejer jeg faktisk at gøre men var løbet tør. Smagsmæssigt betyder det dog ikke det store.

Kog risene efter anvisning på pakken og lad demtrække i gryden evt. med et klæde om.

Kom olivenolie på panden og lad  det blive godt varmt inden du tilsætter grøntsager/svampe og steg dem og vend godt rundt ca. 3-4 min. Overfør til et fad/skål.

Tør panden af og kom lidt olie på igen. Svits nu rejerne i ca. 2 min. til de skifter farve til rød. Kom grøntsagerne tilbage på panden til rejerne og varm igennem. Rør godt rund i sovsen( stivelsen synker til bunds) og hæld den over grøntsager og rejer.
Vend retten godt sammen og lad den lige nå kogepunktet, så sovsen jævnes.

Server rejer og grøntsager i sursød sauce med ris og friske limebåde til. Top evt, med lidt friske ærteskud eller andre spirer.


Foto: Sara B. Hansen



fredag den 25. december 2020

Faux gras - vegetarisk paté med linser, champignon og valnødder.



Foto: Sara B. Hansen.

Denne opskrift har jeg virkelig glædet mig til at prøve at lave. Den stammer fra en kogebog jeg købte for et lille års tid siden "Bish Bash Bosh!
Tænker den er perfekt til en julefrokost, serveret på friskbagte koldhævede flute og med cornichoner til.
Der er linser, champignon, valnødder og andet godt i og så ser de jo bare så fine ud. Jeg freestylede lidt i.f.t. pynten :-)
Det bliver en ret stor portion selvom der stod 4 små ramekiner, så fik jeg hele 6 ud af det. Så hvis det bare er til få personer kan opskriften godt halveres.


Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser:

2 kviste frisk rosmarin
3 kviste timaian
7 salvieblade
2 spsk. olivenolie
1 stort bananskalotteløg
Havsalt
2 fed hvidløg
500 g. brune champignon
2 spsk. cognac ( jeg brugte nu calavados)
150 g. valnødder
400 g. kogte grønne linser (evt. fra dåse)
2½ tsk. mørk soya
1 meget lille kogt rødbede

100 g. vegansk smør
Grønne peberkorn, friske eller fra dåse
Rosenpeber
Rosmarinkviste


Sådan gør du:

Steriliser glas eller ramekiner ved at vaske dem og derefter skolde med kogende vand.

Hak krydderurter og bananskalotteløg. Kom olivenolie på panden og sauter løgne med et nip salt i ca. 6 min ved lav varme til blanke, tilsæt krydderurter og hakket hvisløg og sauter yderligere nogle min. Tilsæt hakkede champignon og sauter i 5 min. tilsæt cognac/ calvados og lad det koge lidt ind.

Kom svampeblandingen i en foodprosessor, sammen med de kogte linser, valnødder, rødbede og soya. Blend til det har en jævn konsistens. Smag til med salt og peber.

Fordel i forme og glat overfladen med en ske.

Smelt "smør" ved meget lav varme sammen med et nip salt. Fordel det over glas/ramekiner og pynt med frisk rosmarin, grønne peberkorn og rosenpeber. Kom låg eller film over og sæt på køl indtil servering.

Server med et godt brød og cornichoner til. MUMS!


Foto: Sara B. Hansen.




søndag den 6. december 2020

Baugette med rosmarin og oliven.

Foto: Sara B. Hansen

Her får du opskriften på et skønt madbrød, som vil gøre sig godt som tilbehør hvis du serverer tapas, til en god suppe eller til ost.
Da mit nye køkken endelig kunne afprøves i går var det mit første projekt. Min nye ovn er ret fancy med brødhævningsprogram med damp, brødprogrammer og meget andet spændende, så det skulle jo lige afprøves :-)


Foto: Sara B. Hansen


Opskrift 2 flutes:

(Ovn 200 grader, varmluft, miderste rille)

Ingredienser:

500 g. hvedemel
3 dl. lunken vand
30 g. gær
2 tsk. salt
½ tsk. sukker
½ dl. olivenolie
1 bundt frisk Rosmarin, hakket
1 håndfuld sorte olivenuden sten, hakket

Foto: Sara B. Hansen


Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker og olivenolie. Rør melet i lidt af gangen. Mængden afhænger af melets kvalitet, derfor kan det være nødvendigt at tilsætte lidt mere eller mindre. Ælt dejen smidig og glat- meget gerne på røremaskine.
Lad dejen hæve i 1 times tid til dobbelt størrelse. Dæk skålen med et vådt klæde eller lignende så den ikke tørre ud på overfladen(Det var så her jeg kunne bruge hævefunktion med damp i min nye ovn).

Ælt dejen godi igennem igen og tilsæt nu hakket rosmarin samt oliven og ælt det godt ind i dejen. Dele dejen i to. Form  to aflange flute på en let melet overflade. Placer dem på en bageplade med bagepapir. Lad hæve ca. 30 min. Snit på skrå, med en meget skarp kniv eller brødsnitter.

Bages 20-25 min. ved 200 grader varmluft til gyldne og sprøde. Spray gerne med lidt vand et par gange under bagning, det giver en ekstra sprød og blank overflade.

Foto: Sara B. Hansen