torsdag den 31. januar 2013

Pizza alle patate.

Foto: Sara B. Clausen
Denne skønne kartoffelpizza lavede jeg sammen med min ældste søn på hans maddag, han er rigtig god til selv at finde frem til gode opskrifter- denne Italienske er med afsæt i en opskrift fra "Sølvskeen" med enkelte ændringer. For en vegetarisk version er det nemt blot at undlade pancetta/bacon.  Vi valgte at komme lidt Italiensk fuldkornsmel i dejen også og erstattede Tallegio (en italiensk ost) med en light frisk mozzarella. Desuden kom vi lidt chiliolie på og det smagte så skønt! Vi lavede dobbelt portion af opskriften for at have til madpakker også.


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser til en pizza 4 pers.:

Pizzadej: 
150 g. italiensk hvedemel tipo 00
100 g. Italiensk fuldkornsmel
3/4 tsk. salt
15 g. gær ( hvis du ikke har tid til at lade dejen hæve tre timer, så brug 25 g. og lad hæve en time)
1 1/4 lunken vand

Topping:
3 store kartofler  evt. en rest (kogt så de endnu er faste).
200 g. pancetta eller bacon
100 g. frisk mozzarella i skiver
50 g. friskrevet parmesan
Et godt skvæt chiliolie
2 spsk. friskhakket rosmarin
Flagesalt og peber

Rør gæren ud i den lunkne vand, tilsæt salt og dernæst melet og ælt dejen sammen til en smidig og elastisk dej. Lad hæve i 3 timer under et fugtigt klæde til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og rul den ud så den er ca. ½ cm tyk. og læg på en bageplade med bagepapir. Sørg for at den er lidt tykkere i kanterne end i midten.

Steg bacon eller pancetta ca. 4-5 min på en pande- det skal ikke være stegt sprødt men bare let forstegt. Fordel herefter frisk mozzarella, på bunden. Skær kartoflerne i tynde skiver som fordeles ovenpå, dernæst pancetta el. bacon .Riv herefter parmesan henover på. Dryp med chiliolie og drys pizzaen med friskkværnet peber, flagesalt samt rosmarin. Bag i en forvarmet oven ved 200 grader i 15-20 min.

Foto: Sara B. Clausen.

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 29. januar 2013

Lækker Urtebøf med rodfritter og bønner.


Foto: Sara B. Clausen.
Aftensmaden i dag var relativt enkel- havde gang i en masse forskellige ting og måtte improvisere over en pakke hakket oksekød, som jeg lige fik tage ud af fryseren i morges. Det blev til denne nemme og velsmagende ret.


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 3 pers:

Bøffer:

400 g. hakket oksekød 3-6% fedt
2 spsk. hakket frisk kørvel
2 tsk. tørret estragon
2 tsk. Tørret persille (frisk er selvfølgelig også fint)
1 tsk. Hvidløgspulver
Salt og peber

Rodfritter:

1 lille fast knoldselleri
4 store gulerødder
2 spsk. sesam
2 spsk. olivenolie
salt

Tilbehør iøvrigt:

250. g. friske bønner
Ca.6 spsk. creme fraiche 5 % rørt sammen med 2 tsk. Lene Hansson rød dressing krydderi.


Foto: Sara B. Clausen.

Skræl og skær knoldselleri og gulerødder ud i fine stave. vend med olivenolie og drys med sesam og kom på en bageplade med bagepapir. bag dem i ovenen ca. 25-30 min. ved 200 grader.

Nip, skyl og kog de friske bønner i 5-6 min. i letsaltet vand. Rør imens dressingen sammen. Når Rodfritterne er ved at være der, æltes kødet sammen med de øvrige ingredienser og formes til tre bøffer. Steg dem 2½ min. på hver side og lad dem hvile i lige så lang tid.Så er du klar til servering :-)


Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 28. januar 2013

Gullashsuppe med nemme grovflute.

Foto: Sara B. Clausen.
Er det ikke bare dejligt med en god og varmende ret på sådan en kold og fugtig dag? Jeg er sikker på at jeg vi sætte pris på det når jeg kommer hjem fra aftenens løbetur og kan sætte mig til bords til den gode suppe med mørt kød, krydderier og masser af skønne rodfrugter i- MUMS og som prikken over
i´et - med dejligt friskbagt brød til.

Foto: Sara B. Clausen


Gullashsuppe 4-6 personer:


450 g. oksebov eller klump i små tern

75 g. god bacon, små tern
2 løg
3 fed hvidløg
3 gulerødder
2 pastinakker
1/4 selleriknold
1½ tsk.spidskommen
1 tsk hel kommen
½ tsk. cayennepeber
1 tsk. paprika
1 tsk. sukker
1½ tsk. salt
friskkværnet peber
2 laurbærblade
1 bundt kørvel eller persille
1 lille dåse tomatkoncentrat
1 dåse hakkede flåede tomater.
1 l. vand

Hak løg og hvidløg. Skær kødet i ret små tern. Rens rodfrugter og skær også dem i tern. Svits bacon i en varm gryde, efter nogel min. tilsættes kødet og brunes godt af. Tilsæt løg og hvidløg og lad det svitse med et par min. Tilsæt krydderier og tomatkoncentrat, flåede tomater, salt, sukker og vand. Lad suppen simre under låg i min. 1½ time til kødet er godt mørt.Smag retten til med friskkværnet peber og evt. salt

Tilbehør: En klat creme fraiche og hakket kørvel eller persille drysset over. Brød (opskrift nedenunder)

Foto: Sara B. Clausen

Grovflute (3 stk.):
50 g. gær
2 spsk. olie
5 dl. lunken vand
400 g. hvedemel
300 g. fuldkornshvedemel
2 tsk. salt

Gæren røres ud i den lunkne vand. Tilsæt salt og olie og rør efterfølgende mel i lidt af gangen. Ælt dejen godt igennem. Lad hæve en time. form til tre flute og lad dem efterhæve i ca. 30 min. Pensles med vand, ridses på skrå og bages ved 200 grader, varmluft i ca. 15 min.


Foto: Sara B. Clausen

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



søndag den 27. januar 2013

Ægte Fynsk brunsviger.....

Foto: Sara B. Clausen.
This is "the real deal" - det er en ægte fynsk familieopskrift, som jeg har tiltusket mig og nu deler med jer- der er såmænd ingen ben i at lave det, så jeg forstår ikke hvorfor bagerens aldrig smager særlig godt. Denne var på bordet til fødselsdags fest- slik på toppen er optional - men børnene elsker det jo.
Der bliver en stor bradepande ud af dette så der er nok til mange. Brunsviger smager bedst samme dag den er bagt- men sådan er det jo med gærdeje.


Foto: Sara B. Clausen.

Dej:
50 g. gær
50 g. sukker
75 g. smør eller margarine
3 dl mælk
1 æg
ca. 600 g. mel

Topping:
150 g. smør eller margarine
325 g. brun farin
Ca. 3-4 store skefulde færdigrørt kagecreme.(fra brev er fint nok).

Evt. slik til pynt.

Rør kagecreme(ca. ½ brev) sammen efter anvisning og sæt på køl.

Lun mælken med smør så det smelter. Lad køle til lunken og kom i en skål. Rør gæren ud i mælken. Tilsæt  et æg samt sukker og derefter melet lidt af gangen. Ælt dejen til en blød, blank og smidig bolledej. Lad efterhæve i 1 time.

Rul derefter dejen ud, så den passer med en bradepande (foret med bagepapir) og kom dejen op i bradepanden. Lad efterhæve ca. 30 min. mens du laver toppingen ved at smelte smør og brun farin sammen. Pisk kagecreme heri.

Med fingrene laves der fordybninger i dejen således at toppingen ligger sig i hulningerne. Hæld brun farinmassen over, så den dækker, men ikke kommer for meget ud over kanten. Prik med en gaffel over hele bradepanden. Sæt i ovnene ved 200 grader (varmluft) og bag i 15-20 min.

Lad kagen køle noget ned, inden den evt. pyntes.


Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



lørdag den 26. januar 2013

Havregrynsboller .

Foto: Sara B. Clausen
Så skal der eftermiddaghygges med lune nybagte boller. Uhmmm, det er altså altid bare godt :-) Disse er nemme og gode. 

Ca. 18 boller:

2 dl. vand
4 dl. minimælk
50 g. gær
1 tsk. salt
1 spsk. argarvesirup
2 spsk. solsikkeolie
4 håndfulde havregryn
4 dl. Vårhvede (AMO)
3 dl. Hvedemel

Desuden:1 æg til pensling, solsikkekerner, birkes.

Rør gæren ud i den lune mælk/vand og tilsæt salt og sirup. Rør havregryn i og derefter vårhvede/hvedemel. Såfremt dejen er for klæg at arbejde med tilsættes lidt mere hvede, men kun så den lige er til at forme. Lad dejen hæve i 1 time. Formes herefter til 18 boller. Lad dem efterhæve i 30 min. Pensles herefter med æg og drysses med solsikkekerner og birkes. Bages ved 200 grader varmluft i ca. 20 min.


Foto: Sara B. Clausen

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

torsdag den 24. januar 2013

Bønnesalat med tomat og avocado.

Foto: Sara B. Clausen.
En hurtig og let salat som smager dejligt som tilbehør til kødretter eller blot alene med en god skive brød til.

Tilføj billedtekst

Ingredienser:

250 g. friske bønner
5 cocktailtomater
1 lille finthakket skalotteløg
½ stor avocado eller 1 lille.
2 spsk. hakket persille
1 spsk. hvidløgsolie
1 spsk. citronolie
1 spsk. hvidvinseddike
1 tsk. dijonsennep med honning
salt og friskkværnet peber

Nip og kog bønnerne, ca 5 min i letsaltet vand. Rør en marinade sammen af olier, hvidvinseddike  dijon sennep, samt meget finthakket skalotteløg og hakket persille. Ven de endnu lune bønner i marinaden, så tager de mest smag af den. Skær tomaterne i små både og avocadoen i mindre skiver og vend den i salaten.




Lækker kyllinglasagne.

Foto: Sara B. Clausen.
Lavede denne dejlige lasagne her til aften. De havde 800 g. kyllingfars på tilbud i Netto til 40 kr så det rakte til to fade et i medium størrelse og et lille. Den ene portion ryger i fryseren til en travl dag. Den smager skønt og krydret og der er masser af grøntsager i. saucen er en hurtig hvid sauce i en letvægter udgave. Har du travlt kan du evt. bruge en færdig bechamelsauce på 4.%.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser: 6 pers.:

Kødsauce:
800 g. kyllingfars 10%
1 stort løg, hakket
2 fed hvidløg, presset
2 røde finthakkede chilifrugter u. kerner
1/4 selleri i små tern
2 gulerødder, små tern
2 stængler bladselleri- fine skiver
1 brik passato (pureret tomat) ca. 500 ml
2 spsk. tomat konc.
1 spsk. flydende hønsefond
1 knivspids cayennepeber
2 spsk. Italiensk krydderi (urtekram)
1½ tsk. basilikum
1½ tsk. Oregano
½ dl. Milda fløde 7% ( kan udelades- men runder smagen af)
Salt og peber

Let Bechamelsauce:
½ l. minimælk
25 g. fintrevet parmesan
1 tsk. revet muskatnød
1 tsk hvidløgspulver
3 tsk. maizena rørt ud i lidt vand
Salt og peber

250 g. frisk spinat, dampet

Desuden: 1 pakke fuldkorns lasagneplader.
1 pose Revet light mozzarella "Levevis" (netto).

Foto: Sara B. Clausen.


Rens og snit grøntsagerne så de er klar. Svits løget i lidt olivenolie, efter nogle min. tilsættes det hakkede kyllingkød og det brunes godt igennem. Tilsæt herefter den hakkede chili, presset hvidløg samt krydderier. Svits nogle min. Tilsæt knoldselleri, gulerod samt bladselleri lad stege med i 4 min.Tilsæt pasatto, konc. tomat samt flydende hønsefond.Lad simre i 30 min. tilsæt fløden og smag til med salt og peber.

Lav den lette bechamel ved at varme minimælk tilsat muskatnød og revet parmesan, jævn med maizena udrørt i lidt vand og smag til med salt, peber og hvidløgs pulver. lad koge godt igennem så den bliver tyk.

Skyl spinaten og damp den med lidt salt og det vand der hænger ved bladene, blot nogle få min. til det falder lidt sammen. 

Gør et stort ildfast fad klart eller to mindre. Start med et lag tomatsauce, herefter lidt bechamelsauce, revet ost og spinatblade og så lasagneplader. Fortsæt i ca. 3 lag. Slut af med bechamel og revet ost.

bag i ca. 30 min. ved 200 grader. Lad gerne trække et kvarters tid mens du måske laver en salat dertil.

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen







onsdag den 23. januar 2013

Kabli Chana - Indisk kikærtecurry serveret med chapati.

Foto: Sara B. Clausen
Denne ret har jeg lavet sammen med min søn på hans ugentlige maddag- han har selv fundet frem til opskriften i en svensk kogebog jeg har med Indisk mad. Den er billig, krydret og lækker og smager skønt serveret som vegetarisk ret med hjemmelavede chapati brød og raita til - men kan også bruges som tilbehør til en kød eller fiskeret.


Foto: Sara B. Clausen


Opskrift 4 pers.:

4 dl. kikærter lægges i blød natten over. (eller 2 dåser færdigkogte)
3 spsk. olivenolie
½ tsk. hel spidskommen
1 stort løg, hakket
1-2 friske chillier i strimler u. kerner
2 fed hvidløg, finthakket
½ tsk. gurkemeje
½ tsk. chilipeber
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt spidskommen
2 store tomater. hakket
1 brik passato(purerede tomater) el. hakkede fl. tomater.
½ tsk.salt
Evt. 1-2 tsk. sukker eller honning fungere godt i.f.t. syre fra tomater
2 spsk. citronsaft
1 dl. vand

Nem Raitadressing:
5 spsk. cremefraiche 5% eller yoghurt naturel.
1½ spsk. tørret mynte
1 tsk. citronsaft
lidt salt og peber


Garnering: friskhakket koriander eller persille og 1-2 hakkede grønne chilifrugter u.kerner.


Foto: Sara B. Clausen


Læg kikærterne i blød i rigeligt vand og en tilpas stor skål, da de jo svulmer noget op i min. 6 timer men gerne natten over). Skyl dem efterfølgende. Kog dem i ca. 1 time i ca. 12 dl vand til de er møre.
Hæld dem i et dørslag og lad dem dræne af. Hele denne indledende manøvre kan du evt. gøre på forskud dagen før og så blot lade de kogte kikærter stå på køl indtil de skal bruges. Kan sagtens holde sig nogle dage. Alternativt kan dem på dåse også bruges- men de smager ikke lige så godt(synes jeg).



Foto: Sara B. Clausen


Varm olien i en gryde, til det syder når du kommer et spidskommenfrø i.Steg kommenfrøene i nogle min.Tilsæt løg,hvidløg,gurkemeje,rød chilipeber samt stødt koriander og spidskommen. Tilsæt 2 spsk. vand. lad simre et par min.

Kom kikærterne ved samt tomater, pasatto, salt og 1 dl. vand.Kog under omrøring indtil saucen er kogt meget ind.
Kom citronsaften over retten og garner med friskhakket koriander eller alternativt friskhakket persille.Server kikærtecurry på chapati toppet med raita og friske strimler grøn chili u. kerner.

Chapati 12 stk:

4 dl. sigtet grahamsmel ( alternativt 2 dl. hvede og 2 dl. grahamsmel)
1½ dl. vand
½ spsk. salt

Kom mel og salt  i en skål og tilsæt vandet lidt af gangen og arbejd det ind i melet lidt af gangen. ælt det til en blød klistret dej. lad hvile en halv time under et fugtigt klæde.

Ælt dejen og del den i 12 stykker og rul dem flade- ca. 20 cm i diameter. Strø mel på bord og kagerulle hvis dejen klistrer.

Varm en slip let pande ved middel varme. ryst overskydende mel af brødet og steg det på panden i ca. 1 min- til der begynder at komme små pletter på.Vend brødet og steg det på den anden side. Fortsæt med resten.Kom et rent klæde over de nylavede chapati og hold dem lune. Server til kikærte currien og kom det i som fyld.



Foto: Sara B. Clausen

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 22. januar 2013

Brombærtærte med marcipan og pinjekerner.

Foto: Sara B. Clausen
En tidligere stor produktion af brombærsyltetøj resulterede i at jeg i dag brugte noget af det i en nem tærte som smager skønt. Der er marcipan i bunden og pinjekerner på toppen. Har du ikke noget brombærsyltetøj på lager kan du bruge frosne brombær efter devisen 1 kg. bær til 500 g. syltesukker og måske en enkelt vaniljestang som koges med og et lille skvæt citron (men så er den selvfølgelig ikke helt så hurtigt lavet længere). Server med en klat cremefraiche.



Foto: Sara B. Clausen


Hurtig tærtedej:
3½ dl. hvedemel
1 spsk. sukker
1 nip salt
2 tsk. bagepulver
50 g. blødt smør
ca. 1½ dl. mælk

Fyld:
ca. 4 dl. god brombærsyltetøj
150 g. marcipan, skåret i skiver
4 spsk. pinjekerner, groft hakket

1 æg og 1 tsk. vand til pensling.

Tilbehør: Creme fraiche

Smuldr mel smør og bagepulver. Tilsæt sukker salt og derefter mælk lidt af gangen og ælt dejen let sammen. Den behøves ikke at hvile men kan rulles ud med det samme. Smør en tærteform og beklæd med den udrullede dej. Gem lidt dej til at lave strimler til toppen.
Kom skiver af marcipan ovenpå bunden og fordel den lidt ud, så bunden er nogenlunde jævnt dækket. Kom brombærsyltetøj ovenpå. Rul dejen ud og skær strimler af ca. 1½ cm tykkelse og læg ovenpå fyldet på kryds. pensl dejen med sammenpisket æg og en tsk. vand (gør den lidt tyndere og nemmere at styre/fordele). Drys med de hakkede pinjekerner,Bag tærten ca. 25 min ved 175 grader (varmluft) den skal blive gylden men ikke for mørk. Server med en klat creme fraiche.


Foto: Sara B. Clausen
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 21. januar 2013

Caribisk- Appelsinmarineret kylling med safranris og svampesauce.

Foto: Sara B. Clausen.
Mens sneen falder uden for mit vindue og kulden har et fast greb om danmark, drømmer jeg mig mod sol palmeskygge, hvide strande og blåt, blåt vand og tager på en kulinarisk rejse der bringer sol og varme ind i hjemmet og i maven :-) 
Denne skønne ret er fra en lille efterhånden gammel kogebog der blev udgivet i forbindelse med FDB´s 100 års jubilæum- "Mad fra fjerne gryder"- jeg har altid hold af mad fra alverdens lande og denne boge er meget inspirerende.




Appelsinmarineret kylling med safranris og svampesauce. 4 pers:

4 stk. kyllingbrystfileter

marinade.
½ dl. appelsinsaft
1 tsk. revet appelsinskal (øko)
1 spsk. akaciehonning
½ dl. rom

15 g. smør
½ tsk salt
Friskkværnet peber
200 g. champignon eller østershatte
2 fed finthakket hvidløg
2-3 dl. hønsebouillon
1 spsk. friskhakket koriander (alternativt persille)
1-2 tsk. majstivelse
1 dl. fløde 13 % eller milda 4 %

Safranris:
1 finthakket løg
1 fed finthakket hvidløg
1 spsk. olivenolie
3 dl. ris (evt. blanding med vilde ris)
1 livspids safrantråde
6 dl. hønsebouillon

Pynt: Appelsinbåde og finthakket koriander eller persille drysses over.

Rens kyllingfileterne og stik dem 2-3 gange med en spids kniv.Læg dem i en plastikpose- rør marinaden sammen og hæld den ved. Luk posen omhyggeligt og lad den marinere i køleskabet i en skål i 2 timer.
Lad kødet dryppe godt af- men gem marinaden. Kødet brunes på begge sider i smør og drysses med salt og peber.. Sæt til side.

svampene renses og skæres i skiver og svitses sammen med hvidløg i nogle minutter. Bouillon, marinade og koriander hældes ved. Kylling lægges i sovsen og simrer ca. 15 min. Tag kyllingen op. Rør majsstivelse ud i fløden og rør den i saucen. Koges kort igennem.

Safranris: Løg og hvidløg svitses i olien uden at tage farve.Ris og safran tilsættes under omrøring. Kogende bouillon hældes ved. Risene simrer under låg i ca. 20 min.

Ved servering pyntes med hakket koriander og appelsinfileter lægges ved.

Foto: Sara B. Clausen.

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


Grovbrød m. fintrevet squash.

Foto: Sara B. Clausen.
Et dejligt brød som på grund af tykmælk/ymer samt revet squash holder sig dejligt og saftigt. Der bliver to brød ud af opskriften. jeg smider det ene i fryseren til en anden dag. Opskriften er fra AMOs store bagebog nr. 3.

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift 2 brød.

400 g. hvedemel
300 g. fulkornsspeltmel eller grahamsmel
50 g. gær
3 dl. vand, lunken
2 dl. ymer eller tykmælk
3 dl. fintrevet squash ca. 1 lille.
1 tsk. salt

Opløs gæren i den lunkne vand og rør efterfølgende ymer, squash, speltmel, salt og hvedemel i. Ælt dejen godt sammen evt. 5 min på røremaskine. form dejen til en kugle og lad hæve i ca. 1 time. Slå dejen ned og form til to kugler. lad hvile 5 min Form dem derefter til to brød og læg dem på bageplader m. bagepapir. Lad brødene efterhæve i ca. 30 min. Snit mønster i overfladen ca. 1 cm. dybt- pensles med vand eller tykmælk. Bages ca. 25 min ved 200 grader (ved varmluft 180 grader).

Foto: Sara B. Clausen.

søndag den 20. januar 2013

Italienske kødboller i krydret tomatsauce serveret med fuldkornslinguine.

Foto: Sara B. Clausen
Lækker aftensmad med en evig klassiker som både børn og voksne holder af. Kødbollerne er lavet med en meget mager svinefars, kyllingfars kunne bestemt også være en mulighed som alternativ.

Foto: Sara B. Clausen


Ingredienser 4 pers.

Kødboller:
500 g. svinefars 3-6% fedtindhold.
½ dl. rasp
1 æg
½ dl. Friskrevet parmesan
Salt og friskkværnet peber
1 fintrevet lille løg
½ dl minimælk
1½ tsk. basilikum

Sauce.
1 flaske tomatpassata (500 ml)
2 finthakkede skalotteløg
1 fed hvidløg
1 dl. Rødvin (kan udelades og erstattes med vand)
1½ tsk. basilikum
1½ tsk. oregano
1 tsk. sukker
1 rød chili u. kerner, finthakket.

2 pakker fuldkorns linguine ("Levevis" fås i Bilka og Netto)

Tilbehør: Friskrevet parmesan, kogte friske bønner (koges 5-6 min i letsaltet vand evt. med et fed hvidløg skåret i halve som giver god smag til bønnerne når det koges med i vandet.)

Rør farsen sammen og lad den trække 15 min. Form små kødboller og steg dem gyldne i lidt olivenolie. Sæt dem til side.

Svits de finthakkede skalotteløg i lidt olivenolie, tilsæt efter få min. 1 fed presset hvidløg og den finthakkede chili. Lad det simre med nogle min. Tilsæt rødvinen og lad den reducere til ca. halv mængde.
Tilsæt tomat passata og krydderier samt sukker. Lad saucen simre i ca. 15 min ved middel varme. Tilsæt kødbollerne og varm dem igennem mens du koger bønnerne og pastaen. Server med lidt firskrevet parmesan.

Foto: Sara B. Clausen

torsdag den 17. januar 2013

Karrysuppe med rodfrugter serveret m. kyllingspyd.

Foto: Sara B. Clausen.

Dette er en virkelig lækker suppe som smager skønt og giver varmen på en kold dag. Jeg har taget udgangspunkt i en opskrift fra bagsiden af weekendavisen- men har ændret lidt i en mere fedtfattig retning og tilføjet lidt chili. Hvis man vil lave retten vegetarisk er det jo let at undlade kyllingspyd og bruge grøntsagsbouillon i stedet for hønse.


Ingredienser(4 pers.):
1 stort løg
½ knoldselleri
1 rød frisk chili u.kerner
4 gulerødder
1 stor bagekartoffel
1 l. Hønse bouillon/ el. grøntsags.
1½ spsk. olivenolie
2 spsk. karry
2 fed hvidløg
1½ dl. Milda 4% madfløde
1½ tsk. friskrevet ingefær
1½ tsk. citronsaft
Salt og peber

Til garnering: purløg og lidt friskhakket chili evt. en klat creme fraiche.

2 kyllingbrystfileter
8-19 træspyd
1½ dl Tamari- soja
1 spsk. citronsaft
salt og peber.

Hak løget groft og rens og skræl  grøntsagerne og skær dem i tern, svits løget det i lidt olie et par min. tilsæt hvidløg, chili og karry og svits med et par min. Hæld hønse bouillon ved og lad simre i ca. 20 min til de er møre. Blend grøntsagerne til en jævn konsistens. tilsæt fløde, citronsaft, salt g peber samt ingefær og lad suppen koge op igen.

Spyd: Læg træspyd i blød i vand. Skær hver kyllingbrystfilet i 4-5 strimler på den lange led og vend dem i en blanding af soja og citron. Krydr med salt og peber og lad marinere 10 min. Steg dem nogle min. på en hed pande med lidt olie og kom dem over på et fad, Steg dem færdigt i ovnen  Ca. 15 min ved 200 grader.

Server suppen med en klat cremefraiche, hakket purløg og chili drysset over. Spid med kylling spyd til og evt. lidt brød.

Koldhævede grovboller.

Foto: Sara. B. Clausen
Tror aldrig jeg bliver træt at det koncept med at lave dejen om aftenen, sætte den i køleskabet og vupti næste dag have dejlige lune boller klar til at starte dagen på.Det kan næsten kun gøre dagen en lille smule bedre, når den starter sådan og så er der også frisk brød til suppen når vi kommer frem til aftensmaden i dag. Hvis man vil bage bollerne samme dag, kan det sagtens lade sig gøre, brug da bare 50 g. gær og lad hæve 1½ time første gang og gerne 40 min. når de er sat på pladen.

Ingredienser ca. 18 stk.

25 g. gær (50 hvis du ikke vil koldhæve dejen)
6 dl. vand
1½ tsk. salt
1 spsk. honning
100 g. havregryn
100 g. rugmel
120 g. grahamsmel
400 g. hvedemel
40 g. olie

Opløs gøren i den lunkne vand og tilsæt salt,honning og olie. Rør resten af de forskellige mel typer og gryn i lidt af gangen. Dejen må gerne æltes i 10 min. tids og det er godt med en røremaskine, men kan da også sagtens lade sig gøre i hånden. Dejen er lidt klistret men alligevel fast nok til at kunne formes til boller næste dag, blot med lidt mel på hænderne.
For mig fungerer det godt med 400 g hvedemel (ialt 720 g. mel og gryn) men føles dejen ikke fast nok til at arbejde med kan man evt. tilsætte lidt mere- der er forskel på mel så helt præcise angivelser kan være svære at give.

Lad hæve køligt natten over. Næste morgen sættes bollerne på plader med bagepapir og bages ca. 15-20 min ved 175 grader(varmluft). lad køle lidt på rist inden servering.

Fantastisk Mandel-dadel- appelsin- chokolade og banankage :-)

Foto: Sara B. Clausen.
Kage med god samvittighed. Kan en kage være sund? Den her grænser i hver fald til at være det. Uden sukker og med sunde fedtstoffer i form af nødder og lidt rapsolie. Kagen er baseret på Umahro`s super lækre opskrift. Den får sødme fra dadler, kanel, vaniljekorn og så en banan. Vi elsker den herhjemme både mig og mine drenge. Man behøves ingen gang at vælge den fordi den er sund- man kan simpelthen bare lave den fordi den er mega lækker! På billedet er den drysset med knap ½ teskefuld flormelis, det er dekorativt og udgør vist ikke noget stort sukker tilskud.


Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift:

400 g. stenfri dadler
200 g, mandler
5 spsk. rapsolie
Finrevet skal og saft fra en økologisk appelsin
1 tsk. vaniljekorn (usødet fra urtekram)
2 tsk. stødt kanel
1 knivspids salt
1 lille smule sort peber
1 lille banan
2 spsk. kakao
6 æg.

Kom alle ingredienser, på nær æg, i en foodprocessor og kør det til en nærmest marcipanagtig masse. Tilsæt æggene et af gangen mens du stadig kører dejen rundt. Kom dejen i en smurt springform og bag ca. 40-45 min. ved 160 grader. 

Foto: Sara B. Clausen.


mandag den 14. januar 2013

Walnut & Chocolate Chip Cookies.

Foto: Sara B. Clausen
Med denne opskrift er der hurtigt sprøde chokolade cookies på bordet, der smelter på tungen på en mørk og kold dag.

Foto: Sara B. Clausen
Ca. 24 stk.

125 g. blødt smør
100 g. rørsukker
1 tsk. tørrede vaniljekorn
1 æg
125 g. hvedemel
2 spsk. kakaopulver
1 tsk.natron
50 g. hakkede valnødder, grofthakket.
125 g. mørk chokolade eller blandet hvid og mørk, grofthakket.

Forvarm ovnen til 200 grader. Kom smør og sukker i en skål og pisk hvidt og luftigt, tilsæt ægget og pisk igennem. Rør de tørrede ingredienser sammen og sigt det i smørblandingen. Vend hakket chokolade og valnødder i. Kom bagepapir på pladerne og sæt dejen på med to skeer og god afstand i mellem. Bag i ca. 10-15 min- til de er fladet ud men hævet og begyndt at blive lidt faste i det. Lad dem køle på risten.

Foto: Sara B. Clausen

lørdag den 12. januar 2013

Havregrynspandekager med is og andet syndigt......

Foto: Sara B. Clausen.
Disse pandekager er lavet med udgangspunkt i en opskrift på "Vi skal spise"  men jeg kan jo ikke lade være med at ændre lidt på det. Jeg havde en idé om at havregrynene ikke skulle være for grove i forhold til hvordan pandekagerne skal blive. Så jeg smuldrede dem til en fin mel. Desuden måtte jeg tilfredstille min vaniljepassion og tilføjede derfor både vaniljekorn(usødet) og kanel som giver sødme  til dejen. Jeg synes at resultatet blev rigtiog godt- de smager lækkert!!

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift ca. 14 stk.

5 dl. hvedemel
10 dl. mælk
6 æg
2 knivspids salt
16 spsk. havregryn
1 tsk, kanel
1 tsk. tørrede vaniljekorn
1 spsk. sukker
Smør til stegning.

Tilbehør: Nutella, bananskiver, vaniljeis.

Bland fintsmuldrede havregryn med mel, salt, sukker vanilje og kanel, bland mælken i lidt af gangen under kraftig piskning med elpisker, så klumper undgås. Tilsæt derefter æggene og pisk dejen godt igennem. Lad hvile i ca. 30 min.
Kom lidt smør på panden og steg pandekagerne. Vi fik dem med  lidt nutella smurt på, vaniljeis og et par bananskiver og drysset med lidt flormelis det smagte himmelsk.

Foto: Sara B. Clausen.