søndag den 2. oktober 2016

Græsk Moussaka.


Foto: Sara B. Hansen.
Det er ikke ligefrem den hurtigste ret at lave, men tiden er givet godt ud, når man senere sætter tænderne i den skønne Moussaka!
Jeg har tidligere, da jeg så en fjernsynsudsendelse om græsk mad, luret en græsk husmor et par tricks af;
Bl.a. det at vende græsk yoghurt i bechamelsaucen og det smager altså super godt må jeg sige.
Det andet var at tilsætte en håndfuld rosiner til kødsaucen(grækere kan godt lide at kombinere sødt med kød) det er også meget lækkert synes jeg.
Dernæst så rev hun de rå tomater på et rivejern, så man kun har skrællen tilbage og ellers en fin frisk tomatsauce. Resultatet-  er alt i alt en virkelig lækker og meget autentisk moussaka.



Foto: Sara B. Hansen.
Moussaka 4 personer:

5 store kartofler vasket og skåret i skiver på ca. 7 mm.
2 små aubergine, skåret i tykke skiver på 2 cm, saltet og drænet
800 g. hakket oksekød (magert)
1 lille håndfuld rosiner
1½ dl. rødvin
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk. oregano
1½ tsk. spidskommen
2 tsk. chiliflager
2 tsk. 5 krydderi

Evt.½ tsk. kanel yderligere (selvom der er i 5-krydderi)
5 store tomater, revet på rivejernets grove side
1 stor dåse koncentreret tomat

1 bundt bredbladet persille, hakket.
Salt og Peber

Olivenolie til at pensle kartofler og aubergineskiver.

Bechamelsauce:

3 spsk. olivenolie
2½ spsk. hvedemel
4 dl. mælk (jeg bruger bare miniælk)
Revet muskatnød
Salt og Peber
 ½ tsk. chiliflager (medium styrke)
2 store spsk. græsk yoghurt 10 %

Tilbehør:  Salat.



Foto: Sara B. Hansen.
Start med at skære skiver af aubergine og drys med 3 spsk. groft salt, lad dem stå og dræne væske fra i et dørslag, evt. i vasken eller i et fad der opfanger væsken. Denne proces tager mindst 30 min og sikret at de bliver bløde og fjerner den bitre smag. Dup herefter skiverne tørre med viskestykke eller køkkenrulle.

Skræl kartofler og skær i skiver- dup dem tørre med et rent viskestykke eller køkkenrulle.
Bagefter pensles de med olie og bages i ovenen i et lag på bagepapir og det samme gøres med auberginetomaterne.Det passer med en bageplade til hver.

Hak løg og hvidløg. Brun kødet i en sauterpande i lidt olie. Når kødet er brunet tilsættes løg, hvidløg, og krydderier og rosiner og rødvinen hældes over. Lad simre i 5 min. Tilsæt herefter de revne tomater og tomatkoncentrat og lad retten småsimre i 20-30 min. Om nødvendigt kan der spædes op med lidt vand undervejs.

Lav bechamelsaucen ved at komme olie i en gryde og varme op, tilsæt melet og rør ud i olien som til en vanlig opbagning (blot er smør udskiftet med olie)- tilsæt mælken lidt af gangen og pisk godt så sovsen blive jævn og tyk. Smag til med muskat, chili og salt og peber. Tag af varmen og bland til sidst græsk yoghurt i.


Kom de bagte kartoffelskiver i bunden af et ildfast fad. Kom halvdelen af kødsaucen henover. Læg så et lag af aubergine og dernæst atter et lag kødsovs, slut af med et tykt lag af den cremede bechamelsauce. Bag i ovnen ved 175 grader i ca. 30 min.



Foto: Sara B. Hansen.




Server med en god og gerne græsk inspireret salat - med rødløg, agurk, tomat, feta eller grillost og oliven.

Find mig også på  FACEBOOK.


Foto: Sara B. Hansen.

Foto: Sara B. Hansen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar