Foto: Sara B. Clausen. |
Foto: Sara B. Clausen. |
Mørdej:
259 g. hvedemel
50 g. finthakkede valnødder el. hasselnødder.
½ tsk. tørrede vaniljekorn(urtekram)
3 spsk. rørsukker
1 knivspids salt
100 g. smør
1 æg
3 spsk. koldt vand
Fyld:
6 store æbler
175 g. tørrede abrikoser
1 dl vand
75 g. sukker
korn fra en vaniljestang rørt ud med lidt sukker.
Desuden :10 makroner, knuste.
1 sammenpisket æg til pensling.
Tilbehør: creme fraiche eller en kugle vaniljeis.
Foto: Sara B. Clausen. |
Smuldr mel og smør sammen til det er helt arbejdet ind. Tilsæt sukker, salt, vanilje og de hakkede nødder og rør det sammen. Tilsæt ægget og 3 spsk. koldt vand og saml dejen til en smidig klump dej. Lad evt. hvile i 30 min i køleskab- men den kan også rulles ud med det samme mellem to stykker bagepapir.Del dejen i to, lad den ene(den til bunden) være lidt større. Rul dejen ud og beklæd en tærteform på 25 cm i diameter med den. Prik den med en gaffel og forbag den i 10 min. ved 200 grader. Kom evt bagepapir og ris i som fyld, for at undgå at siderne falder ned.
Rul den anden dejklump tyndt ud mellem to stykker bagepapir, marker en cirkel der passer med tærteformen (25 cm i diameter) og skær mønster ud i fri hån med en lille kniv. Jeg synes det er ok at der er lidt variation i det, så man kan se det er i fri hånd.
Lav fyldet af 6 skrællede æbler, skåret i mindre stykker. Abrikoser skåret i strimler. Kom dem i en gryde sammen med kornene fra en vaniljestang, sukker og ½ dl vand. Lad det koge rimelig godt ud. Spæd til med det sidste vand undervejs.Det tager ca. 20 min.
Knus makronerne og fyld dem i bunden af den forbagte tærtebund, udover at smage godt, suger det lidt væde fra frugtgrøden. Kom æble-/abrikosfyldet ovenpå og glat det. Pensl kanterne med lidt sammenpisket æg. Vend forsigtigt det låg du har skåret fra bagepapiret og oven på tærten. Klem det lidt sammen ude i kanten. pensl selve låget med lidt sammenpisket æg.
Bag 20 min. ved 200 grader. Server med fx. lidt cremefraiche.
Foto: Sara B. Clausen. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar