Foto: Sara B. Hansen. |
Jeg er selv vild med jordskokker både friske i salater, bagte. stegte eller som her i en suppe eller puré.
Faktisk kombinerer suppen på skøn vis de kogte jordskokker og de friske.
Den serveres nemlig med sprøde og friske marinerede jordskokker i tern samt stegte, lidt stærke, chorizostykker.
Opskriften er med udgangspunkt i en opskrift fra Meyer, så jeg kan desværre ikke tage æren for den :-)
Foto: Sara B. Hansen. |
Opskrift 4 personer(som hovedret):
1 kilo jordskokker
2 fed hvidløg
1 mellemstort løg
4 stængler frisk timian
1½ l. hønsebouillon el. grøntsagsbouillon
1½ dl. piskefløde
Salt og friskkværnet peber
1 bundt purløg
100 g. chorizopølse
1 spsk. æbleeddike
3 spsk. god olivenolie
Server med groft brød til.
Foto: Sara B. Hansen. |
Tag 2-3 jordskokker fra. Rens og skræl resten af jordskokkerne og skær dem samt løg og hvidløg i tern. Kom ca. 2 spsk. olie i en gryde ( gerne af stål så den kan tåle at stavblenderen bruges). Svits jordskokker sammen med løg, hvidløg og timian i nogle min. Det skal ikke tage farve. Hæld bouillon over og lad simre i 15-20 min. Tilsæt fløden og lad simre lidt. herefter blendes suppen jævn. Smag til med salt og peber.
Skær de jordskokker som du har gemt i tern (de skal selvfølgelig også skrælles først) og vend dem med 1 spsk. olivenolie og 1 spsk. eddike samt salt og peber og klippet purløg. Gem lidt purløg til garneringen også.
Skær chorizo i tern og steg den lidt sprød på en tør pande.
Anret jordskoksuppen i skåle og kom marinerede jordskokker, chorizo i hver skål. Klip lidt purløg over. Server med et godt groft brød til.
Find Saras Madunivers på FACEBOOK.
Foto: Sara B. Hansen. |
Ligesom med hokkaidogrskar skrubber man kun jordskokkerne godt og skærer grimme steder væk, inden de tilberedes. Dette råd kan jeg også kun tage æren for at give videre.
SvarSletDyrker man dem selv, skal man lægge store runde skokker uden for mange gevækster, og man skal sørge for at få dem allesammen gravet op, så der ikke ligger nogle små tingester i jorden - de giver nogle små tingester til næste år. Læg nye hvert år og husk at dække dem godt til, inden frosten kommer. Så kan de høstes lige til foråret.
Elsebeth