Foto: Sara B. Hansen. |
Jeg brugte også lidt æbler for at sikre pektin nok til at det vil stivne. Jeg brugte faktisk godt 4 kilo druer og 1 kilo æbler + 1 vaniljestang og kogte saft af det hele. Derefter filtrerede jeg det gennem en saft/-gele klæde på stativ og så lavede jeg saft af ca. 2 liter ( ved at tilsætte sukker og koge det noget ind og så hælde på skoldede og atamonskyllede flasker 200-300 g. sukker pr. liter saft) og herefter lavede jeg gelé af godt 1 liter saft. Begge dele blev meget vellykket.
Da jeg ikke har prøvet at lave gelé før, læste jeg meget omhyggeligt i Frøken Jensen syltebog og kom frem til, at det skal hældes på små glas og at man først må sætte låg på næste dag (jeg ved ikke helt hvorfor, men det stod ved alle geléer!, så turde ikke lade være)
Foto: Sara B. Hansen. |
Vindruegele
1 liter saft ( ca. 1 kilo druer,300 g. æble 1½ dl vand, ½ stang vanilje- druer koges til de brister og hældes til afdrypning).
750 g. sukker
Saft af 1 citron
saften koges op sammen med sukker og citronsaft og koger indtil den kan bestå geleprøven, hvilket indebærer at en ske dyppes i den kogende saft og når den sidste dråbe, der falder fra skeen er lang og sej er geléen færdig og kan hældes på skoldede og atamonskyllede glas. Læg et rent klæde over og sæt først låg på næste dag.
Tip:
Geléen kan bruges som tilbehør til vildt eller som pynt på desserter eller kage eller som overtræk af frugt på en tærte (smeltes og hældes over og stivner så igen, så frugten ses gennem et blankt gelé overtræk som på den klassiske jordbærtærte).
Gelé hældes på små glas, er glassene for store, så kan geléen ikke stivne.
Har man et sukkertemometer er geléteringspunktet nået, når termometret viser 105 grader.
Koger geléen for kraftigt koger skummet ned i geléen og gør den uklar og koger den for længe bliver den sej og pektinet kan ødelægges.
Foto: Sara B. Hansen. |
Find mig også på FACEBOOK.
Sara, lige et par tip fra en gammel "gelékoger". Man dækker de åbne glas med et viskestykke til næste dag, for at der ikke skal dannes kondens under låget, og glassene skal fyldes HELT op. Da Justin var syv år, foreslog han, at jeg også prøvede at lave jordbærgelé, når jeg nu lavede hindbærgelé til ham. Jeg bruger citronsyre, så de kan gelere. Det kan du også bruge, hvis du laver syltetøj af f.eks. frosne ribs og solbær. Citonsaften i din gelé tjener samme formål. Rivsure æbler er bedre end modne. Til ribs- og solbærgelé skal du endelig tage alle de umodne bær med; de indeholder mest pektin lige som de sure æbler.
SvarSletElsebeth
Kære Elsebeth Super godt med dine forklaringer på det. Den del med sure bær og æbler, citron m.m. I forhold til højere pektinindhold har jeg godt kunne læse mig til.Den er blevet helt fin blot med det pektin der er i citronsaft og æbler.
SletForleden da jeg løb, smagte jeg på nogle "vilde æbler" som.var pænt syrlige og tænkte at dem kunne man måske med fordel anvende.
Det giver jo god mening når du forklarer det med kondens under låget, jeg tænkte jo nok, at der var en god grund til det.Heldigvis fyldte jeg pr. Intuition de små geleglas helt op. Kærligst Sara
Vilde (vildt sure!) æbler er velegnede til gelé. Visse haveæbler kan smage af for lidt, så den fremtrædende smag på geléen bliver 'sød af sukker'. Mange vilde æbletræer vokser langs vejene, fordi forbipasserende har smidt deres æbleskrog ud i vejgrøften.
SvarSletElsebeth