Foto: Sara B. Clausen. |
Vær opmærksom på at dejen er flydende og ikke sådan en fast en, som du kan ælte i hånden, så tilsæt ikke mere mel end det angivne. Det er meningen at den er sådan.
Foto:Sara B. Clausen. |
500 g. hvedemel
200 g. fuldkornshvedemel
3 spsk. rapsolie
1 spsk. mørk sirup
15 g. gær
1½ tsk. salt
6 dl. lunken vand
Lidt sesamfrø til drys.
Rør gæren ud i 1½ dl. lunken vand og tilsæt sirup, lad det stå i va. 15 min til det begynder at skumme. Rør mel og salt sammen.Lav en fordybning i midten af melet og rør gær, olie og resten af vandet (ialt 6 dl) i dejen. Rør dejen godt enten med ske i hånden eller på røremaskine.
Hæld dejen i en form på 2 l. og lad den hæve tildækket og lunt i ca. 45 min. Drys med sesamfrø og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft). ca. 35-40 min. Lad køre på rist inden brødet skæres.
En silikoneform, har det med at give sig i bredden når dejen vokser- hvis man gerne vil have et mere højt brød med lige sider, skal man anvende en form af metal og evt. bage brødet med bagepapir i formen så det er let at få ud.
Foto: Sara B. Clausen. |
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345
Fint brød, og med det, jeg ynder, meget lidt gær - hvorfor jeg altid langtidshæver på køl - men det går åbenbart også, uden at tage natten til hjælp.
SvarSletElsebeth
Tak Elsebeth :-)Det fungerer i hver fald fint med dette brød- som jeg dog også tænker man sagtens kan vælge at lade koldhæve natten over:-)
SvarSletJeg har forleden bagt brød med lilla præriebygkerner, hvid hvede og hvedemel. Laver ovnen til raskeskab: Tænder lyset og sætter en skål kogende vand ind - og så brødet ind. Men det går ikke, hvis det er en supersmart ovn, der har en pære, som afgiver for meget varme - jeg har en gammel Voss-ovn, og temperaturen bliver helt rigtig (ikke over 40°), og så giver det et fantastisk resultat. Jeg læste om det på en amerikansk blog for nogle år siden. Prøv det!
SvarSletHej Elsebeth, det lyder super spændende. Hvor skaffer du de der lilla præriebygkerner? Du må da meget gerne sende opskriften hvis du gider, kunne være sjovt at prøve!
SletKh Sara
Præriebygkernerne købte jeg i "The good Foodstore", Missoula, Montana. Når jeg besøger min datter, skal jeg altid derind og handle; her kan man købe alt, hvad mit hjerte begærer. Oprindeligt stammer kornet fra Tibet, men dyrkes nu i Montana, økologisk endda. Jeg kan tage en pose med hjem til dig; næste gang er om kort tid! Normalt bruger jeg perlebyg fra Skærtoft Mølle, som jeg koger først, for så kan man riste brødet, uden at knække tænder på kernerne. Prøv at google "purple barley". Jeg kan lige sende dig en lille pose, så du kan se, om du har lyst til at bage med dem. Jeg ved ikke, om man kan købe dem i Danmark. Men jeg synes, du skal prøve at hæve i din ovn, som jeg beskrev - det giver meget bedre brød, synes jeg. Jeg tager det ud og dækker det til, mens ovnen varmer op til bagning.
SvarSletElsebeth
Kære Elsebeth, Det ville da bare være helt fantastisk sødt af dig!! Jeg synes det lyder rigtig spændende og det er altid dejligt at få inspiration fra andre! Jeg tror ikke min ovn er så fancy, at man ikke skulle kunne gøre som du siger (har også Voss dog ikke så gammel)så det vil jeg da helt sikkert prøve.Hvor dejligt for dig med så spændende ture som Missoula, Montana- og dejligt at se sin datter, det sker jo nok ikke helt så tit så? Har du en opskrift på det brød med præriebyg, så vil jeg da gerne have den:-) Koger du også dem først(ligesom med perlebyg?)Kh Sara
SletPs.(du kan også skrive på sara.clausen@gmail.com)
hej Sara hvor skal brødet stå i ovnen. (i midten el bunden).
SvarSleth jane madsen
Hejsa, jeg har sat det i midtennaf ovnen.god fornøjelse. Kh Sara
SletHejsa, jeg har sat det i midtennaf ovnen.god fornøjelse. Kh Sara
Slet