lørdag den 14. september 2013

Kærlighed til brød - hjemmebagt eller hjembragt?


Forleden var jeg sammen med andre bloggere inviteret på besøg i Pågens store bageri i Malmø. Det var et rigtig hyggeligt arrangement og skægt at opleve en fabrik.



Foto: Sara B. Clausen.
Jeg er jo meget til selv at bage mit brød- men det sker da også at jeg springer over hvor gærdet er lavest en gang i mellem og så køber jeg mig jo til det. Jeg er opmærksom på at det helst skal være nøglehulsmærket brød - usødet, uden konservering og med mange fiber. Der kan Pågen også godt være med lærte jeg.

Foto: Sara B. Clausen.
Vi fik et foredrag omkring pågens historie og det var sjovt at høre, hvordan det tilpasses de forskellige lande. Her i Danmark er der opmærksomhed på nøglehulsmærket og vi er til de mørke og grove brød, mens brødet i sverige er en sød historie. Desuden spiser man ikke madpakker der, børnene får mad i institutionen og på arbejdpladsen går man mere ud at spise.


Foto: Sara B. Clausen.

Pågen har to møller hvor de producerer deres egen mel og har ligeledes også deres egen gærfabrik, hvor de bl.a. bruger restbrødet i deres gærproduktion i bedste "stop madspild" stil.
Der produceres årligt 205.000 000 brød og bruges dagligt 380 ton mel - så det er virkelig storbageri!  


Tilføj billedtekst
Pågens "flagskibe" er produkter som "Lingons Grova", et sødt brød med tyttebær i og så kender vi nok alle deres kanelgifler som også findes i andre varianter.Et andet stort produkt er deres crisp rolls - som fås i varianter vi aldrig ser på hylden herhjemme, men som jeg nu har smagt. Fx. med julekrydderier og kardemomme m.m.


Tilføj billedtekst
Jeg havde nok en idé om at deres brød var fulde af konserveringsmidler- men det hele handler om hygiejne, hygiejne, hygiejne.... som de har mulighed for at styre på en helt anden måde end man kan i sit eget køkken.
Dejen og brødet håndteres ikke at menneskehænder, der er luftfiltrering og pakning i lufttomme poser m.m. der biddrager til den gode holdbarhed.


Foto: Sara B. Clausen.
Iklædt det rette udstyr til fabriksvandring :-)

Den Italienske bagermester og melcharmør med et smil der er lige så sødt som hans navn lyder "Carmelo Dibartolo", var også forbi og fortælle os lidt omkring hjemmebagning, brød historier og tips.


Pressefoto.
Aftenen sluttede af med at vi fik lov til at fylde poser med brød og kager til vi skammede os og der skulle altså noget til, jeg følte mig faktisk en anelse grådig, da jeg slæbte afsted med flere poser end jeg næsten kunne bære- men nu er der madpakkebrød til længere tid i fryseren herhjemme. 

Sådan så hylderne ud da vi kom:
Foto: Sara B. Clausen.
Og sådan så de ud da vi gik :-)


Foto: Sara B. Clausen.
Alt i alt en god oplevelse. Jeg vil stadig helst bage selv- men man fornemmer også en kærlighed til brødet hos folkene bag Pågen og det er jo godt at have alternativer.


Foto: Sara B. Clausen.

2 kommentarer:

  1. På godt synnejysk - han se' gal' sø'de ue', ham Car'mæælo :-) - å de' gø' do å, Sara :-)
    Elsebeth

    SvarSlet