lørdag den 26. juli 2014

Pærecrumble med is... Så lækker!

Saras madunivers holder lidt velfortjent ferie så derfor er der ikke helt så meget aktivitet. Men aftenens dessert skal I nu ikke snydes for, den passer perfekt til sommerhus da man ved brug af kun få ingredienser kan fremtrylle en dessert der får gæsterne til at slikke skålen ren.
Ingredienser 6 personer :
5 pærer
2 Æbler
3 dl. Havregryn
1,5 dl. Sukker
75 g. Blødt Smør
2 1/2 tsk. Kanel
75 g. Mandler
Et lille nip salt
Skræl pærer og æbler og skær i mindre tern. Kom i et smurt ildfast fad. Bland havregryn, kanel, salt, sukker samt de hakkede mandler. Ælt smøret i og fordel crumblemassen over frugterne. Vend lidt rundt. Sæt i en ovn der er fovarmet til 190 grader. Bag i 30 min. Server med is.
Husk du også kan finde Saras Madunivers på facebook :-)



onsdag den 23. juli 2014

Mørke valnøddeboller.

Foto: Sara B. Clausen.
Der bliver bagt på livet løs i det " lille hjem" hvor der er mange munde at mætte. Vi morgenmadshygger dagligt på terrassen i skønt solskinsvejr, hvor er det skønt med ferie!. Så her til aften har jeg bagt disse lækre mørke valnøddeboller med maltmel og tidligere i dag rugbrød med kartoffel og gulerod. Så holder det vel en dags tid eller to.

Ingredienser 20 boller:

30 g. gær
7 dl vand, håndvarm
2 dl skyr
2 spsk. maltsirup
1½ tsk. fint salt
15 g. maltmel
200 g. fuldkornshvedemel
ca. 700 g. hvedemel
150 g. grofthakkede valnødder

Rør gæren ud i vandet, tilsæt skyr, maltsirup, salt og maltmel sam fuldkornsmelet og rør godt igennem. Tilsæt de hakkede valnødder og ælt hvedemelet i lidt af gangen til passende konsistens. Lidt klistret men til at arbejde med med melede hænder.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1 time. Form boller og lad dem efterhæve i 40 min. Pensles med vand, drysses evt. med lidt mel og snittes.
Bages 15-20 min. ved 200 grader.

Find mig også på FACEBOOK.


tirsdag den 22. juli 2014

"Farmors sommerkylling".

Foto: Sara B. Clausen.
Ind i mellem deler mine søde "læsere" også opskrifter med mig og denne dejlige opskrift på marineret kylling har jeg fået af Mette. Mange tak :-) Den er gået i arv i hendes familie og det kan jeg godt forstå, for den smager rigtig dejligt. Du kan variere lidt ved fx. at tilsætte lidt hvidløg eller andre urter. Den skal marinere et døgn, så det skal lige planlægges. Find en god stor kylling og parter den.

Ingredienser 6 personer:

1 kylling 1800 g.
1 dl. olivenolie
1 dl. citronsaft
1 dl soya
1 tsk timian
1 tsk basilikum
1 tsk Merian eller Oregano
Salt og peber
Revet skal af 2 citroner (øko. naturligvis)


Foto: Sara B. Clausen.

Olie og krydderier piskes omhyggeligt sammen til en tyk marinade og hældes over kyllingstykkerne i et ildfast fad. Dæk med film. Vend dem evt. et par gange undervejs og lad dem ellers hygge sig på køl i et døgns tid ( perfekt hvis du skal have gæster).
Varm ovnen op til 250 grader og steg kyllingen i ca. 20 min. skru derefter ned på 160 grader og steg i yderligere 45 min. Dryppes undervejs jævnligt.
Server med det tilbehør du har lyst til- en god salat, nye kartofler.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Clausen.
Jeg var tæt på at glemme at tage et billede fordi det smagte så godt ;-) Derfor er der allerede taget en bid......

Den nemmeste og bedste iskaffe.

Foto: Sara B. Clausen.
I denne varme er det bare så lækkert med en dejlig kold iskaffe og er du klar over hvor let det er at lave sådan en? Det tager max. 4 min. og så har du en skøn kølende iskaffe. Glem pulverløsninger fra kaffefirmaer m.m. det er så meget billigere og endda ganske enkelt at lave dem selv! - men pas på, de er ret vanedannende. Jeg så opskriften forleden på facebook, kan bare ikke huske hvem der havde den på - men tror det var "Woman". Den fortjener at komme bredt ud.

ingredienser til 1 stort glas.

3 tsk. nescafé (frysetørret kaffe)
1½ tsk. sukker
2 spsk. koldt vand
3 dl mælk
4 isterninger

Pisk kaffe og sukker samt vand meget tykt og skummende - dette gøres lettest med en lille mælkeskummer eller har du som jeg et piskeris der an sættes på stavblenderen så er det helt fantastisk. Det bliver helt lyst og skummende og meget fast. Man kan piske voldsomt med en gaffel- men det giver ikke samme resultat. Tilsæt mælken og rør det rundt. Kom til sidst isterninger i iskaffen. Velbekomme!

Find mig også på FACEBOOK.

mandag den 21. juli 2014

Lækker måltidssalat m. tun,nye kartofler, hakkede urter og andet godt.

Foto: Sara B. Clausen
Her om sommeren er det virkelig lækkert med en god salat til aftensmad og det er rigelig mættende i sig selv - men server gerne med et groft flute til, da det fuldender det lidt rustikke måltid.
De nye kolde kartofler er skønne i sådan en salat vendt med rigeligt af friske hakkede urter, citronskræl og saft samt olivenolie. jeg koger gerne en stor portion kartofler som tilbehør og tager så fra til salat eller kartoffelmadder.
Vi danskere spiser generelt alt for meget forarbejdet pålæg fx. skinke, spegepølse m.m. det er ikke særligt sundt. Kræftens bekæmpelse store landsdækkende undersøgelse i.f.t. til kostvaner og Kræft  anbefaler at spise så lidt forarbejdet kød som muligt og i det hele taget max. 500 g. kød om ugen. Så madder med kartoffel, æg, tomat, humus, avokado m.m. er dejligt  og rugbrødet er sundt og fiberrigt (ja undskyld, men jeg er jo sygeplejerske ;-)

Ingredienser 6 pers.

1,5 kg. kogte og afkølede nye kartofler i skiver
4 spsk. olivenolie
skal og saft af ½ citron (øko)
3 dåser tun, drænet
1 stort bundt persille
1 stort bundt purløg
4 stængler frisk mynte
2 Rødløg, skiver
6 røde blommetomater i kvarte
6 gule blommetomater i kvarte
1 agurk i tern
6 æg, smilende
1 pakke Taverna fetatern i olie
1 good håndfuld kalamataoliven

Tilbehør: Groft flute

Vend kartoflerne med olivenolie, citronsaft og skal samt alle de hakkede urter, spar endelig ikke på dem. Tilsæt rødløg, agurk, tomater samt tun i store flager smag til med salt og peber. Kog æggene i 8 min. og hæld vandet fra og skyl med koldt vand. Pil dem og skær i kvarte som kommes ovenpå salaten sammen med oliven og feta.
Server med brød til.

Find mig også på FACEBOOK.


søndag den 20. juli 2014

Lagkage med lemoncurd, chokolademousse, banan og blåbær.

Foto: Sara B. Clausen.
Min yngste dreng er blevet 13 år mens han har været på ferie hos sin far. I aften når de kommer hjem skal han derfor fejres lidt forsinket. Det bliver skønt at se dem igen. Derfor har jeg lagt en lagkage sammen.  Denne gang med en smule "snyd" idet jeg har brugt en chokolademousse fra Dr. Oetker, det smager faktisk udmærket og skar lidt ned på tidsforbruget.

Ingredienser:
3 lagkagebunde (hjemmelavet eller købt af god kvalitet)
1 pose Dr.Oetker
2½ dl. minimælk
1 banan i skiver
1 bakke friske blåbær
1/4 fløde, pisket til skum med lidt vanilje
1 glas lemoncurd
1 dl. hakkede hasselnødder


Foto: Sara B. Clausen.

Pisk mælk og pulver til chokolademousse.Læg lakagebundene sammen ved at smøre 1. bund med lemoncurd, så chokolademousse og dernæst bananskiver og blåbær, næste bund på samme vis. Slut af med at komme den øverste lagkagebund på og sprøjt eller smør chokolademousse over. Pisk fløden stiv evt. med lidt vaniljekorn tilsat. Smør det på siderne. Dekorer siderne med hakkede hasselnødder Det kræver lidt øvelse at få det jævnt over men gøres lettest med en paletkniv eller lignende. Pynt med lidt friske blåbær og hvad du ellers har lyst til.
Lad gerne trække nogle timer i køleskabet, hvor den opbevares ind til servering.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Clausen.

Lækre squashbrud.

Foto: Sara B. Clausen.
Disse boller minder om Meyers gulerodsbrud i fremgangs form, men uden helt så meget fedt og med squash der gør dem lidt mindre søde. Her er brugt solsikkeolie, solsikkekerner og squash. De smager fantastisk men man skal ikke være bange for at få de renvaskede hænder godt ned i bolledejen og smatte rundt;-) Man kan dog alternativt hakke/ælte med en dejspartel på køkkenbordet.

Ingredienser ca. 18 store boller.

5 dl. lunken vand
50. g gær
3 tsk salt
3 tsk honning
1 dl. solsikkeolie
900 g. hvedemel

3 æg (L)
130 g solsikkekerner
200 g. groftrevet squash


Foto: Sara B. Clausen.


Start med at komme gæren i en skål og hæld den lunkne vand over, opløs. Tilsæt salt, honning og olie og ælt hvedemel i. Ælt dejen glat.
Lad den stå lunt og hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse. Nu tilsættes squash, æg og solsikkekerner og dejen klemmes mellem fingrene indtil det hele er nogenlunde jævnt fordelt. 
Tag nu klatter af dejen med to skeer, de må gerne se rustikke ud, og sæt på plader med bagepapir. Lad efterhæve i 45 min. og bage dem herefter i ca. 20 min ved 200 grader.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Clausen.


lørdag den 19. juli 2014

Vegetarfrikadeller m. salat og nye kartofler og skyrdip.

Foto: Sara B. Clausen.
Vi fortsætter med "bønnetemaet"  herhjemme hvor jeg tidligere i dag lavede en skøn chokoladekage med bønner :-)
Her til aften dejligt spicy vegetariske frikaldeller med kikærter samt kidney beans og masser af gode ingredienser.

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4. pers:

1 dåse kikærter, drænet
1 dåse Kidneybeans
2 løg
2 fed hvidløg
3 stængler bladselleri, jeg brugte også toppen
1 stor rød peberfrugt
1 æg
1 dl. Havregryn
6 spsk. maizenamel
1½ tsk. spidskommen
2 tsk. græsk krydderi (Santa Maria)
1½ tsk. Chilipulver
2 tsk. Tabasco
Salt og Peber

Salat:
babyspinat, Skyllet og slynget
1 rødløg i skiver
6 røde cherrytomater, Halveret
6 gule cherrytomater, halveret
Marinerede artiskokker i skiver

Vinaigrette:
6 spsk. olivenolie
3 spsk. hvidvins eddike
1 tsk. dijonsennep
1½ tsk. honning
Salt og Peber

Skyrdip:
1½ dl. skyr
saften af ½ lime
1 tsk. hvidløgs pulver
Salt og Peber
2 spsk. hakket basilikum
2 spsk. hakket persille
evt. lidt vand ( hvis dippen er for tyk)

Tilbehør: Nye kartofler ( jeg brugte aspargeskartofler).

Start med at blende løg, peberfrugt, hvidløg og bladselleri og svits det nogle min. på en hed pande. Blend kikærter og bønner til en lidt grov konsistens. Bland med de svitsede grøntsager. Tilsæt krydderier, æg, maizena og havregryn og rør farsen godt. Lad den stå på køl i 30 min Formes herefter til små frikadeller og svitses i lidt olie eller andet fedtstof til de er gyldne og gennestegt ca. 8 - 10 min.

Lav salaten og rør vinaigretten sammen, hæld den først over lige inden servering.

Rør Skyrdippen sammen. Server retten med nye kartofler.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Clausen.

Chokoladekage med bønner (glutenfri)



Foto: Sara B. Clausen.
Forleden fortalte min kollega mig om en bønnekage lavet på sorte bønner og glutenfri, sådan noget kan jeg jo slet ikke tåle at høre uden straks at skulle afprøve det. Jeg bager ellers lidt færre kager herhjemme, for når man elsker at bage den slags, så kommer man jo også til at spise lidt for mange;-)
Den er let, fugtig luftig og lækker og smager ikke spor af bønner ;-) It´s a must try!

Foto: Sara B. Clausen.


Bagt i springform (28 cm i diameter):

200 g. bønner på dåse (eller udblødte og kogte)både hvide og sorte kan bruges
100 g. blødt smør eller kokosolie
100 g. rørsukker (el. sukrin/stevia svarende til 100 g)
100 g. smeltet mørk chokolade
1 tsk. tørrede vaniljekorn
1 nip salt
½ dl. kakao
1 tsk. bagepulver
½ tsk natron
5 æg

Tilbehør: Flormelis, friske bær, is

Blend bønner til en galt masse og tilsæt blødt smør samt sukker, blend yderligere til glat og samlet. Smelt chokoladen og tilsæt det mens den blendes. Bland Kakao, natron, bagepulver og vanilje og tlsæt skiftevis med æggene som kommes i et af gangen.
Fyld i en springform og bag ved 180 grader i 25-30 min. prik med en kødnål for at tjekke at den har nok. Lad køle. Kom ca. ½ tsk flormelis i en lille sigte og sigt det over. Pynt evt. med lidt lavendel og server evt. med is eller frisk frugt til,så bliver det en dessertanretning.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Clausen.


fredag den 18. juli 2014

Pitabrød med grillet flanksteak, grønt og hvidløgsdressing.

Foto: Sara B. Clausen.
Nem sommermad som smager skønt - hvis jeg havde god tid ville jeg bage pitabrødene selv efter denne opskrift - men i dag blev det færdkøbte fuldkornspitabrød (fra frost, de er bedst synes jeg!)
Det kan ikke blive meget nemmere men alligevel er det sund og lødig kost med masser af grønt.


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4 personer:

1 Flanksteak, hvidløgsmaineret, ca. 700 g.

1 mini romaine, salathoved 
1 løg i skiver
3 gulerødder, revet
Agurk i have skiver
evt. andet grønt
1 pakke pitabrød(fuldkorn)

1½ dl. crmefraiche 5 % eller skyr
1 fed hvidløg
Salt og Peber
1½ tsk. tørret dild
evt. Lidt frisk dild, til toppen


Foto: Sara B. Clausen.

Klargør alle grøntsager og rør dressingen sammen. Grill flanksteaken i ca. 10 min (afhænger lidt af tykkelsen) og lad den hvile i 5 min. mens du varmer pitabrødene kortvarig i ovnen. Skær tynde skiver af kødet med kniven på skrå og på tværs af kødets struktur. Server så man selv kan kombinere ved bordet.


Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på FACEBOOK.

mandag den 14. juli 2014

Grøn spaghetti carbonara med squash.

Foto: Sara B. Clausen.
Forleden fik jeg nogle fine små squash af min søde og have-glade/kyndige kollega :-) Jeg elsker bare den slags gaver fra andres haver
Jeg var slet ikke i tvivl om at den ene skulle bruges i denne ret, som jeg så i "Sæson" forleden. Der er altid god inspiration! Det er en lidt sundere variant- dels med mere grønt, ingen fløde og også fuldkornsspaghetti. Jeg valgte at bruge noget magert røget skinke i tern (fra Lidl) fremfor den noget fede pancetta (italiensk bacon) men det står jo en helt frit for. Skriver opskriften som jeg gjorde.

Ingredienser 3-4 pers.

400 g. Spaghetti
Salt
250 g. røget skinke i små tern (el. 150 g. pancetta el. bacon)
1 squash
1 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
3 øko. landæg
100 g. fintrevet parmesan
Sort peber
½ håndfuld persille
½ håndfuld basilikum

Start med at komme spaghettien i en gryde med saltet kogende vand, den skal koges lidt mere al dente end normalt, så reducer kogetiden med 1½ min. Steg derefter bacon i olivenolie på en pande til det er lidt sprødt.Riv squashen groft på et rivejern og hak hvidløget fint. Hak også basilikumblade samt bredbladet persille, så det er klar. 
Når baconternene er sprøde tilsættes squash og hvidløg og svitses med ca. 4 min.Pisk imes æg og parmesan samt friskkværnet peber sammen. Nå spaghettien er klar, hældes det gennem et dørslag- men gem først ca. 1-1½ dl. af kogevandet.

Kom pastaen tilbage i gryden, der fortsat er tændt under. Hæld squashblandingen og æggemassen samt lidt kogevand ved og rør godt igennem. Sluk for varmen eller skru helt ned (hvis det er induktion der hurtigt mister varmen) vend krydderurter i og smag retten til med mere peber eller salt om nødvendigt.

Æggene og osten bliver cremet mens det står på eftervarmen.
Det er vigtigt ikke at komme pasta og æggeblanding direkte i den varme pande med squash m.m. da varmen kan være for kraftigt og dermed få æggene til at koagulere helt i stedet for at være lækre og cremet.

Find mig også på FACEBOOK:

søndag den 13. juli 2014

Broccolisalat variant med æble og tranebær

Foto: Sara B. Clausen.
Som tidligere nævnt elsker jeg broccolisalater og denne er bare en anden skøn variant over klassikeren og uden bacon. Jeg synes den er lækker som tilbehør fx. til et stykke kylling.

Ingredienser:

1 broccoli, små buketter
2 stængler bladselleri, tynde skiver
1 rødløg, hakket
1 æble, tern
1 håndfuld tørrede tranebær
150 g. solsikkekerner

Dressing:
1 dl. fromage fraiche
2 spsk. sandwichdressing ( fedtreduceret fra Rema 1000)
2 tsk. sukker
2 tsk. hvidvins balsamico
Salt og Peber

Lav buketter af broccoli og kom i et dørslag. Hæld kogende vand over 1-2 gange så de lige er knap så rå men stadig sprøde. rens og snit de øvrige ingredienser kom i en skål og bland dressingen. Smag den til med salt og peber og kom den over grøntsagerne. Vend dem godt i dressingen.

Find mig også på Facebook.

Foto: Sara B. Clausen.

Italiensk Landbrød (Pan Pugliese)

Foto: Sara B. Clausen.
Et lækkert Italiensk brød bagt med resterne af den biga (italiensk type fordej) jeg lavede forleden da jeg bagte Pane Nero og som giver brødet noget mere smag og karakter end hvis det var lavet på kun gær(jeg havde opbevaret den på køl). Der er dej til et stort eller alternativt to små, hvilket jeg har valgt da jeg vil komme det ene i fryseren.

Ingredienser:

150 g. Biga ( se opskrift på Pane Nero)
20 g. gær
4 dl. lunken vand
2 spsk. olivenolie
2 tsk. salt
2 tsk. maltsirup (kan udelades men giver god smag)
250 g. fuldkorns durummel
500 g. hvedemel (gerne Italiensk tipo 00)

Kom bigaen i en skål og smuldr gæren over. Tilsæt halvdelen af den lunkne vand og ælt/rør biga, gær og avnd til en nogenlunde jævn masse. Tilsæt resten af vandet salt, olivenolie, maltsirup samt durummel og rør god sammen, tilsæt hvedemel og ælt dejen godt.
Lad hæve lunt dækket med et vådt klæde i mindst 1 time og gerne 1½ time. Form til et stort eller to små brød og placer på en bageplade med papir. Lad efterhæve i 1 time. Pensles med vand, ridses og bages 20-25 min ved 200 grader (varmluft) til de er gennembagt og har en sprød skorpe.
Lad køle på rist før de skæres.

Find mig også på: Facebook.


Foto: Sara B. Clausen.

onsdag den 9. juli 2014

Laber spidskålslaw med grillet laks.

Foto: Sara B. Clausen.
Skøn, lækker, hurtig og sund aftensmad som passer godt på en varm sommeraften. Jeg synes ofte at det egentlig er nok med en god salat med lidt fisk eller kød til eller i, her i varmen har man mest lyst til at spise let mad. Salatopskriften blev jeg inspireret til af nyhedsbrevet fra SÆSON- men jeg har lavet en mere fedtfattig version med cremefraiche 5%. Det fungerer helt fint for mig.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser:

Slaw:
1 lille spidskål, fintsnittet
3-4  gulerødder, groft revet
3 stængler bladselleri, fine skiver
10 abrikoser, hakket
1 håndfuld friskhakket bredbladet persille
Dressing:
1½ dl. cremefraiche 5%
1 spsk. hvidvinseddike el. citronsaft
2 tsk. sukker
Salt og peber
1½ tsk. knust spidskommen

Laks:
2 laksesteaks
2 spsk. olivenolie
Tørret estragon
Salt og friskkværnet peber
½ citron, saften

Foto: Sara B. Clausen.

Klargør alle grøntsager og hak abrikoserne og kom det i en skål. Rør dressingen sammen og vend den med grøntsagerne. Drys med hakket persille.
 vend laksen i olie, estragon salt og peber og  grill den ca. 3 min på hver side tjek at den er fast og flager let, den skal ikke steges tør. Laver du den på en grillpande kan du lade den hvile lidt på den varme pande hvis den lige har knap nok. Klem citronsaft over og server med spidskålslaw.

Find mig også på FACEBOOK:

mandag den 7. juli 2014

Pane Nero - Italiensk rugbrød fra Norditalien.


Foto: Sara B. Clausen.
I de norditalienske bjergegne, trives hveden ikke, derfor bager man mere med rug. Dette brød er et skønt rustikt rugbrød, der er bagt med lidt gær- men også med en såkaldt biga (fordej) hvilket giver en god struktur og aroma på grund af den lange gæringstid.
Bigaen skal stå i mindst 12 timer- men er let at have med at gøre. Så det er ikke udfordrende på samme måde som en surdej kan være. Jeg synes det smager skønt som en variation i forhold til det gængse danske rugbrød (som jeg også holder meget af).Opskriften stammer fra en gammel men god opskriftbog jeg har "Verdens bedste brød".

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser Biga:

225 g. ubleget hvedemel
7 g. frisk gær
90 ml. lunken vand

Lav en fordybning i melet og smuldr gæren deri. tilsæt vandet. opløs gæren og arbejd gradvis alt melet ind i blandingen. Ælt dejen helt glat på bordet. Kom i en skål og dæk med film. lad stå ved ikke mindre end 21 grader natten over og mindst 12 timer. Dejen skal hæve helt op og falde sammen igen før den benyttes i ciabatta, landbrød eller som her i norditaliensk pane nero.
Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser pane nero (et stort brød):

175 g. biga
15 g. gær
3½ dl. lunkent vand
450 g. rugmel
225 g. ubleget proteinrig hvedemel
1½ tsk. salt
2 tsk stødt kommen

Kom bigaen i en skål og smuldr gæren over. Tilsæt vandet og bland det til en jævn grød ved at klemme bigaen mellem dine(nyvaskede:) fingre.

Bland mel, salt og kommen og kom det ned i bigaen lidt af gangen, slå dejen grundigt igennem for hver tilsætning af mel. Bland til dejen er sammenhængende. Vend ud på et meldrysset bord og ælt i 10 min mens der tilsættes mere vand, hvis det føles for fast. Fx. ved jævnligt at dyppe hænderne i en skål lunt vand mens du ælter dejen. Dejen vil virke lidt klistret på grund af rugmelet.

Kom dejen i en skål og dæk med oliesmurt film. Lad den hæve lunt til dobbelt størrelse ca. 2 timer.

Vend dejen ud på et meldrysset bord. slå den ned og form til en kugle. tryk kuglen flad med hånden og fold siderne ind fra højre og venstre, så de mødes på midten,slå de to halvdele over hinanden og nap sammenføjningen sammen med pege- og tommelfinger.

Foto: Sara B. Clausen.
Placer brødet med samlingen ned af på en bageplade med bagepapir på.Dæk med oliesmurt film. Lad hæve i ca. 60 min. 
Skær evt. ridser i brødet, pensles med vand og drysses med lidt rugmel og sættes så i en forvarmet oven ved 230 grader. bag i 20 min ogsprøjt tre gange med vand i løbet af de første 5 min.Skru derefter ned på 200 grader og bag i yderligere 20 min. Brødet skal være gennembagt og sprødt i skorpen samt lyde hult når der bankes i bunden. Lad køle på en bagerist.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Clausen.







Let kartoffelsalat med chili og friskbælgede ærter.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne kartoffelsalat er både let at lave og også kalorielet, så det er jo rent win win :-) Samtidig smager den godt- måske skal man lige vænne sig til den mere lyserøde farve som dressingen har? Jeg kan godt lide at variere de ting jeg laver og bruge det jeg har i køleskabet, på den måde får jeg hele tiden nye oplevelser i køkkenet. Vi fik den sammen med nogle gode mexicanske pølser, så chili kartoffelsalaten passede ret godt til.


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser:

1 lille kilo kogte nye kartofler.
1 pose friske ærter, bælgede (gem lidt til pynt)
1 rødløg, hakket

Dressing:
1½ dl. fromage frais 0,2 %
2 tsk. cremet chili pesto
½ tsk. hvidløgspulver
1 tsk. ketchup (giver lidt sødme)
Salt og peber

Pynt:
Dild
6 cherry tomater

Skær de kogte kartofler i kvarte, bælg ærterne og hak løget. Vend det sammen i en skål. Rør dressingen sammen og vend med kartoflerne, Pynt med ærter, tomater samt dild.

Find mig også på: FACEBOOK:


Foto: Sara B. Clausen.

søndag den 6. juli 2014

Bøf med nye kartofler, løg, rysteribs og agurkesalat.

Foto: Sara B. Clausen.
Aftensmaden i dag minder mig om dansk sommer, bedsteforældre, sommerferier og jeg elsker ind i mellem at få sådan en god gang "mormormad". Min lille opstammede ribsbusk har båret en beskeden høst af fine røde ribs og de skulle jo bruges til noget det blev til en gang rysteribs. Agurkesalaten fik lidt chili for at give den lidt variation og bøfferne blev iblandet pesto og et finthakket skalotteløg.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 2 Pers.

Bøffer:

400 g. magert oksekød
1 finthakket skalotteløg
4 tsk. grøn pesto
Salt og Peber
2 løg. skiver
1 tsk. honning

Agurkesalat:

1 Agurk, tynde skiver
1 dl. vand
1 dl lagereddike
1 dl. sukker
Salt og peber
½ tsk. chiliflager

Rysteribs:
4 klaser ribs
4 tsk. sukker
2 tsk. citronsaft

Serveres med nye kartofler.
Foto: Sara B. Clausen.

Skyl og rib ribsene og kom dem i et glas sammen med citronsaft og sukker og ryst dem med jævne mellemrum. De må meget gerne trække i flere timer.

Foto: Sara B. Clausen.

Skær agurken i meget tynde skiver. Kog vand, sukker, eddike samt krydderier op, hæld over agurkeskiverne og lad den gerne trække nogle timer og mindst en halv time.

Foto: Sara B. Clausen.

Bland oksekødet med pesto, finthakket skalotteløg samt salt og peber. Form to bøffer og steg dem ca. 5 min på hver side i en smule fedststof ved middel varme. Når du har vendt dem første gang kommes løgskiver med på panden. Når bøfferne er færdigstegt, kommes lidt honning ned til løgene og de steges ca. 1 min mere. Placeres ovenpå bøfferne.

Foto: Sara B. Clausen.

Server med nye kartofler.

Find mig også på FACEBOOK.


lørdag den 5. juli 2014

Lækker tapasaften menu.

Foto: Sara B. Clausen.
Jeg elsker tapas, det er bare hyggeligt at sidde og spise små hapsere og masser af lækre småretter og drikke et glas godt vin. Det er også rimelig let at have med at gøre, da en del af tingene jo købes færdige. Dog synes jeg at de hjemmelavede småretter og hjemmebagt brød er prikken over i´et. De kan jo ofte forberedes og på den måde er det nemt som gæstemad.
Jordbærsalsaen til ostene, er helt fantastisk og kan også bruges ved andre lejligheder. Her får du mit bud på et godt tapasbord.


Foto: Sara B. Clausen.


Oversigt over hvad der var på bordet til 4 personer:

Færdigkøbte ting:

  • 1 pakke chorizo
  • 1 pakke Lomo
  • 1 pølse med tørrede tranebær og svampe
  • Røget ørred
  • 1 glas blandende gode oliven
  • 1 gorgonzola
  • 1 Geramont cremet hvid ost
  • la brique ost
  • 1 god paté
  • 1 glas rød cremet chilipesto
  • 1 glas grøn pesto
  • syltede grønne tomater
  • cornichoner
  • Melon i skiver
Småretter:
  • Marinerede svampe
  • Jordbærsalsa
  • Grillede squashruller med chilipesto, parmesan og basilikum.
  • Små tomathapser med cherrytomat, basilikum og feta
Brød:
  • Stenalderbrød
  • Nemme fuldkornsspeltflute
Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift jordbærsalsa:

250 g. lækre danske jordbær
2 tsk. grønne Madagaskar peberkorn, hakkede
2 spsk. rørsukker
2 spsk. friskpresset citronsaft

Skær jordbær i tern og kom i en skål sammen med de hakkede grønne peberkorn samt sukker og citronsaft. Lad marinere mindst 15. min. inden servering.(rigtig god ledsager til hvide oste og blåskimmel).

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift Marinerede champignon:
250 g. champignon, renset og skåret i kvarte
1 bundt bredbladet persille
1 fed hvidløg
Salt og friskkværnet peber
3 spsk. olivenolie
2 spsk. citronsaft og evt. lidt revet skal (usprøjtet)
evt. ½ tsk. chiliflager

Bland de rensede og skårne champignoner med hakket bredbladet persille og vend med de øvrige ingredienser, lad marinere i mindst 2 timer(kan også sagtens forberedes dagen før).

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift Tomathapsere:
12 små danske cherrytomater
12 fetaost tern
12 friske basilikumblade
12 træpinde

Spid et stykker feta med træpinden, læg basilikumbladet ovenpå tomaten og sæt spiddet med osten ned i tomaten, så basilikumbladet klemmes fast mellem tomat og fetaost.

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift grillede squashruller:

2 små fine danske squash skåret i tynde skiver på langs, knap 1 cm tyk.
1 glas cremet chilipesto (resten sættes på bordet til brød m.m.)
frisk basilikum
1 stykke frisk parmesanost
Græsk krydderiblanding fra Santa Maria
Salt og peber
1 dl. Olivenolie

Bland olivenolien med krydderier. Pensles herefter på de lange suashskiver som herefter grilles enten på en grillpande eller på alm. grill til de er bløde og med flotte striber.Smør lidt chilipesto på, læg et stykke parmesanost samt et basilikumblad, kværn evt. lidt ekstra salt, peber og Græsk krydderi over. Rul sammen og læg med samlingen nedad på en blade med bagepapir. Kom lidt parmesanflager over. Bages i ovnen i ca. 6 min. til osten er smeltet. Tages ud og placeres på serverings fad og køler af. Inden servering kommes basilikumblade i strimler over.

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift stenalderbrød:

100 g. græskarkerner
100 g. solsikkekerner
100 g. mandler
100 g. valnødder
100 g. hørfrø
100 g. sesamfrø
½ dl. olie
4 æg medium/large
2 små tsk salt

Bland alle ingredienser sammen og kom i formen og bag det ved 160 grader i ca. 1 time.

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift flute:
50. g. Gær
5 dl. Vand
2 tsk. Salt
2 spsk. olie
400 g hvedemel
300 g. fuldkorns speltmel 

Rør Gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt og øvrige ingredienser og ælt det godt sammen. Lad hæve i ca. en time. Del  herefter dejen i tre dele og form til flutes. Efterhæver i ca. 30 min. pensles med vand og bages ved 200 grader i ca. 15 min.

Foto: Sara B. Clausen.



Find mig også på FACEBOOK.