onsdag den 24. september 2014

Æltefrit havregrynsbrød med hørfrø.

Foto: Sara B. Hansen.
Efter at have fået Kirsten Skaarups nye bagboge Verdens bedste brød, har jeg lyst til at prøve dem alle sammen hurtigst muligt!
Jeg lagde ud med dette virkelig skønne havregrynsbrød med hørfrø. Brød lavet på denne æltefri metode (no knead som Jim Lahey fra USA er kendt for) , det er kedetegnet ved lavt gærindhold og bagt i en varm støbejernsgryde (eller lignende form). Det bliver altså bare noget helt særligt, smagfuldt, luftigt og lækkert og ligeså fint som hos den bedste bager. Man kan ikke lade være med at spørge sig selv, hvorfor man overhovedet gider bage på anden måde? Bogen kan virkelig anbefales!Der er både grove, lyse, boller, flutes, rugbrød m.m. bagt efter denne metode
Jeg lavede dobbelt portion af denne, da det skal passe til vores familie og ellers ikke er det største brød.

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser til 1 brød:

gær som en ært
3½ dl. vand
1½-2 tsk salt ( hvis du fordobler er 3 tsk. nok)
½ tsk. rørsukker eller evt. lidt honning
50 g. Hørfrø ( kan evt. males lidt i en kaffemølle)
125 g. havregryn
200 g. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Vær omhyggelig med at gæren er helt opløst.
Tilsæt havregryn og hørfrø og dernæst hvedemel. Gem lidt hørfrø og havregryn til at drysse over brødet. rør dejen godt sammen, den skal være fugtig men ikke for flydende så juster med ekstra mel om nødvendigt. Kom dejen i en skål med film over og lad den hæve ved stuetemp.på køkkenbordet i min. 12 timer, gerne længere.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og fold den sammen 4-5 gange fra hver side. Bruge en spatel. Dejen bliver lidt mere lind under hævning, kan evt. atter justeres på dette trin med mere mel.

Smør hævefad med olie og kom dejen i, lad hæve tildækket i 2 timer.

Sæt din støbejernsgryde eller stegeso i ovnen sammen med låget og varm ovnen op på 250 grader, når temperaturen er nået så lad den stå der endnu 5-10 min, så du er sikker på den er rigtig varm. Tag forsigtigt gryden ud af ovnen og drys med hvedemel.Hæld med det samme dejen i den varme gryde, kom de resterende frø over og pres dem lidt ned i dejen med en våd bagepensel.
Læg låg på og sæt i ovnen.

Bag brødet 25 min ved 250 grader, tag så låget af og skru varmen ned på 225 grader og bag brødet færdigt i 15 min. mere.

OBS: Har du lavet dobbelt portion, så skal brødet bages først 30 min. og så bagefter 20-25 min uden låg.

Foto: Sara B. Hansen.


Velbekomme! Find mig også på Facebook:

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tak :-) og tak til dig for en lækker opskrift Kirsten, det smager bare så godt!

      Slet