søndag den 10. august 2014

Syltede kirsebær og kirsebærsaft.

Foto: Sara B. Clausen.
I dag har jeg været ude hos søde Mette der har "kagebutikken" Hellebergs, hun havde nemlig givet mig lov til at komme og plukke en masse flotte modne sure kirsebær.
Desværre havde jeg ikke nogen kirsebærudstener så det tog meget lang tid at stå med en åben hårnål og tage stenene ud. Men nu har jeg da fået lavet syltede kirsebær til desserter fx. risalamanden juleaften.  Det blev også til to flasker saft og så har jeg lavet to liter kirsebæris som er sat i fryseren , jeg håber den bliver god, så skal i få opskriften senere ;-)

Syltede kirsebær ( jeg fik et stort og to mindre glas ud af det):

850 g. udstenede sure Kirsebær
1 stang vanilje, Korn + tom stang
550 g. syltesukker
Helt rene glas, skoldet og skyllet med alkohol - jeg brugte lidt whisky :-)

Kom de udstenede kirsebær og medfølgende saft  i en gryde sammen med syltesukker og vaniljekorn samt stang lad det stå og safte i en times tid og bring det så langsomt i kog. Lad småkoge 5-6 min. fisk vaniljestangen op og hæld på glas der straks lukkes til.


Kirsebærsaft: ( jeg fik 1½ liter konc. saft.)

2,5 kg. Kirsebær ( ikke udstenede, det orkede jeg ikke)
Vand
350 g. sukker pr. liter saft

Du skal også bruge:
Saftpose og stativ
Skoldede helt rene flasker.

Skyl bærene og kom dem i en gryde sammen med vand så det dækker dem ca. 2/3 op. Lad koge i 20-30 min. Hvis du har beholdt stenene i, så skal du gerne mase dem lidt i gryden mens de koger for at få mest muligt saft ud af dem. Det går lidt lettere hvis de er udstenet men er et stort arbejde.
Hæld saften i en saftpose på et saftstativ og lad det  stå i 1-2 timer og dryppe ned i gryden. Mål saften du har fået ud af det og brug sukker svarende til 350 g. pr. liter saft. Kog det op og lad det koge nogle min. og hæld det herefter på rene flasker som lukkes med det samme. Fortyndes med vand ca. 1 del saft til 4 dele vand. Prøv dig frem det er jo smag og behag og afhænger også af hvor modne bær m.m.
Find mig også på: FACEBOOK

4 kommentarer:

 1. Ih, hvor var du heldig. Surkirsebær er umuligt at opdrive mere - med mindre man har dem i haven. Min mor råsyltede dem, og når vi fik kærnemælkssuppe eller havresuppe, kom der to spiseskefulde med væde i bunden af tallerkenen - det var lækre sager. Det var kun de første 5-6 stykker, der var ret sure - derefter smagte de bare helt vidunderligt - så vidunderligt, at vi fik mavepine efter at have siddet længe oppe i de gamle træer og nydt livet.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elsebeth, sikken et hyggeligt minde fra din barndom! Ja, jeg synes også jeg var heldig at få lov til at plukke dem.
   Kh Sara

   Slet
 2. Ja man burde skaffe sig sådan en udstener!
  Lækkert med hjemmelavede syltede kirsebær, som jeg synes vi spiser alt for lidt af herhjemme, eks vis syltet med kraftige krydderier er de vildt gode til ost.

  Dejligt når man kan komme på forageringstur i private haver :-)

  Hilsen La Cucina Nada

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, uhmm ja det lyder bestemt godt som ostetilbehør, det må helt sikkert prøves også! Kh Sara

   Slet