lørdag den 2. august 2014

Kylling med 40 fed hvidløg og linser i rødvin og urter.

Foto: Sara B. Clausen.
I dag har der været fransk tema på menuen - jeg fik endelig testet en opskrift med linser som jeg længe har haft lyst til at prøve- Den ser måske ikke ud af så meget ( ting i rødvin har det jo med at blive lidt mørke i det) men smag og duft under tilberedning er ikke til at tage fejl af. Det er ikke på nogen måde kedeligt med linser, når de serveres som disse.
Vi fik en anden fransk klassiker dertil " Kylling med 40 fed hvidløg"- lad dig ikke skræmme af mængden, det smager på ingen måde for voldsomt. De bliver bløde, milde og cremede i smagen.
Puy linser er delikate til denne ret- de koger ikke ud selvom de bliver møre, men holder flot formen og så skal de ikke iblødsættes ( det frarådes faktisk da de kan begynde at gære og spire), så de er lige til at gå til. Linseretten i sig selv er meget velegnet som vegetarret.


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 personer:


Kylling med 40 fed hvidløg:
1 spsk. smør og 1 spsk. olie
1 stor kylling ca. 1800 g.
40 fed hvidløg
2 stængler rosmarin
3 kviste timian
Salt og Peber
2,5 dl. hvidvin
1.5 dl. hønsebouillon
3, 5 dl. vand

evt.1 dl. fløde ( fx, cremefine 7%)
evt. maizena

Linser i rødvin med urter:
2 spsk. olivenolie
2 stængler badselleri + evt. lidt fine grønne toppe, fine tern
2 gulerødder i fine tern
1 stort løg i tern
2 fed hvidløg
 1 lille dåse tomatkoncentrat
2, 5 dl. rødvin
2,5 dl. bouillon enten grøntsags eller hønse
Salt og Friskkværnet peber
2 hakkede laurbærblade
5 kviste frisk timian
2 kviste rosmarin
2 stængler karryurt ( kan udelades eller erstattes med bredbladet persille)


Foto: Sara B. Clausen.

Kylling: Varm ovnen op til 180 grader. Brug et ca. 4,5 liters ildfast fad med låg - gerne en stegeso. Kyllingren krydres med salt og peber og brunes godt på alle sider på en stegepande. Placeres herefter med brystsiden nedad i segesoen. Fyldes med  ca. 10 hvidløg og en del af de friske urter. Resten kommes rundt om kyllingen. Varm hvidvin og bouillon på panden og hæld den over kyllingen. Sæt i ovnen ved 180 grader med låg. Øs jævnligt stegeskyen over kyllingen under stegning. Vend kyllingen når der er ca. 30 min tilbage.Efter ialt 1 time og 15 min.tages kyllingen op og parteres. Placeres på et fad. fx låget fra den ildfaste. Tag skallen af hvidløget og klem lidt af hvidløgs-saften/ mosen over kyllingstykkerne. Sæt den parterede kyllingen ca. 10-15 min i ovnen igen. så den bliver lidt sprød.
Sigt resten af stegeskyen over i en lille gryde, pres lidt af hvidløget genne sigten ned til. Reducer til ca. 2/3 dele ved god varme. Tilsæt evt. en lille smule fløde (jeg brugte light cremefine 7%) og jævn med lidt maizena hvis den er for tynd til din smag. Smag til med salt og peber.

Linser:
Varm olivenolien i en godt tykbundet gryde ( evt. støbejern) Kom bladselleri, gulerod og løg deri og svits det ved middel varme i 10 min. Tilsæt hvidløget og lad det svitse med 2 min. Tilsæt tomatkoncentrat og et par spsk. bouillon, lad simre i 5 min.
Tilsæt nu linser, vin og resten af bouillonen under omrøring.Lad det koge ved middel varme i 5 min. til væsken er svundet lidt ind. Tilsæt vandet samt de hakkede krydderurter og lidt salt samt friskkværnet peber. Lad simre på lavt blus i 45 min. eller til væsken er absorberet og linserne bløde. Rør jævnligt.

Find mig også på FACEBOOK.





2 kommentarer:

 1. Hej, Sara - det er et par gode retter, du har sat sammen her. I ingredienslisten skriver du hvidvin, men i opskriften skriver du, at du brugte rødvin. 3/4 L væde lyder af meget - jeg tror, jeg kun vil hælde hvidvin og bouillon ved.
  Sensommerbryllup - sikke en dejlig nyhed - jeg glæder mig på dine vegne.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa Elsebeth, har rettet det - kan godt se at jeg var kommet til at skrive rødvin i stedet for hvidvin. det er ikke sådan, når man både har gang i hvidvin og rødvin på en gang :-) Det passer godt med mængden af væske- men selvfølgelig kan man godt bruge bare vin og bouillon ( og altså erstatte vandet med mere af det). 1000 tak, glæder mig meget til det :-) Kh Sara

   Slet