søndag den 27. april 2014

Lækkert brød med skoldet rug og emmer samt speltmel.

Foto: Sara B. Clausen.
Hele denne skønne solskinsrige weekend, er gået med at fjerne vores gamle udestue og gøre klar til nye elementer, gulv m.m., ture til genbrugspladsen samt div. havearbejde men jeg har da lige nået at bage et brød og vil gerne dele opskriften. Det er lækkert og fugtigt (uden på nogen måde at være klægt) og har en skøn smag. Jeg brugte en gammel kendt teknik med at skolde melet. Det er virkelig godt. Man får jo nærmest sådan en grød, som dejen startes på. Prøv det, hvis du ikke allerede kender teknikken.

Ingredienser til en form ca. 2 l.

3,5 dl. kogende vand
1 dl. knækket rugkerner
1 dl. rugmel
25 g. gær
1 dl. youghurt naturel el. A38
400. g fuldkornsemmer og Speltmel (Urtekram)
1 spsk. Salt
1 spsk. Honning.

Drys: Sesam

Kom knækket rugkerner og rugmel i en skål og hæld det kogende vand over. Rør rundt så det bliver en grød og lad det dernæst køle lidt ned. tilsæt yougurt naturel og gæren når dejen er lun. Tilsæt salt og honning og ælt emmer og speltmelsblandingen i lidt af gangen. Dejen skal æltes godt og længe enten med dejkroge eller på køkkenmaskine. Den skal være lind i det og danne klistrede glutenstrenge. Lad hæve i et time under fugtigt klæde. Hældes derefter på en smurt form og efterhæver tildækket i ca. 1 time. Drysses med sesam og bages nederst i en 200 grader varm ovn i ca. 40 min. Tages ud af formen og køler på rist inden det skæres.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

2 kommentarer:

  1. Jeg har hørt om skoldet mel før, men hvad er det nu lige det gør for brødet?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa, fordelen ved det er at man får et lækkert og saftigt brød, med god holdbarhed. Kh Sara

      Slet