mandag den 13. maj 2013

Koldskål med jordbær og hyldeblomst og hjemmebagte kammerjunker.

Foto: Sara B. Clausen.
Tja sommerligt er det desværre ikke ligefrem udenfor- selvom dagen startede med solstråler. Jeg er inviteret ud at spise på min fødselsdag- men vi tager desserten herhjemme og den er til gengæld meget sommerlig. En dejlig koldskål med jordbær og hyldeblomst i form af at jeg har brugt A38 nye variant med hyldeblomst.
Hjemmelavede kammerjunker dertil, er også bare et hit- de smager bedre, er billigere og der er ingen E- numre og mærkelige ting i dem ;-)

Foto: Sara B. Clausen.
Koldskål 4 pers:

1 L. kærnemælk
½ l. A38 0,5 % med hyldeblomst
2 past æg
kornene fra 1 stang vanilje
5 spsk. rørsukker
2oo g. jordbær fra frost ( skal koges 2 min. af hensyn til risiko for bakterier- køles af)

Pisk æg, sukker og vaniljekorn sammen. Vend derefter a 38 i.  Blend de afkølede jordbær med kærnemælken. vend sammen med æg og A38 blandingen.

Kammerjunker:
300 g. hvedemel
125 g. smør
75 g. rørsukker
1 æg
1 tsk. bagepulver
½ dl. kærnemælk eller A38 ( jeg brugte det sidste)
Kornene fra 1 stang vanilje
½ tsk. kardemomme
revet skal af ½ øko citron

Alle ingredienser æltes sammen evt. i røremaskine og derefter trilles dejen til små kugler ca. på størrelse med en (lille mirabelleblomme). Bag dem 10 min i ovnen ved 200 grader. Skær dem over i halve og tør dem i ovnen ved 100 grader ca. 10-15 min. Lad køle på rist. Opbevares i lufttæt beholder.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

4 kommentarer:

 1. Mærkeligt nok fik vi altid en anden - og knap så kendt - koldskål: Riv rugbrød ned i kanden, tilsæt sukker og kanel og rør kærnemælken i. Min farmor kaldte den "kø'røvs" (stavemåden er frit efter hukommelsen); det betyder vist nok "kør'om". Den er både meget billig og meget god.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Alene navnet er interessant- måske man skulle prøve en dag ;-)

   Slet
 2. Sikke en frisk variant af den traditionelle koldskål, og hvilken luksus med de hjemmebagte kammerjunkere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette og den smager også bare super og kammerjunkerne er MEGET lette og bedre end dem man køber- synes jeg :-) Kh Sara

   Slet