torsdag den 17. januar 2013

Koldhævede grovboller.

Foto: Sara. B. Clausen
Tror aldrig jeg bliver træt at det koncept med at lave dejen om aftenen, sætte den i køleskabet og vupti næste dag have dejlige lune boller klar til at starte dagen på.Det kan næsten kun gøre dagen en lille smule bedre, når den starter sådan og så er der også frisk brød til suppen når vi kommer frem til aftensmaden i dag. Hvis man vil bage bollerne samme dag, kan det sagtens lade sig gøre, brug da bare 50 g. gær og lad hæve 1½ time første gang og gerne 40 min. når de er sat på pladen.

Ingredienser ca. 18 stk.

25 g. gær (50 hvis du ikke vil koldhæve dejen)
6 dl. vand
1½ tsk. salt
1 spsk. honning
100 g. havregryn
100 g. rugmel
120 g. grahamsmel
400 g. hvedemel
40 g. olie

Opløs gøren i den lunkne vand og tilsæt salt,honning og olie. Rør resten af de forskellige mel typer og gryn i lidt af gangen. Dejen må gerne æltes i 10 min. tids og det er godt med en røremaskine, men kan da også sagtens lade sig gøre i hånden. Dejen er lidt klistret men alligevel fast nok til at kunne formes til boller næste dag, blot med lidt mel på hænderne.
For mig fungerer det godt med 400 g hvedemel (ialt 720 g. mel og gryn) men føles dejen ikke fast nok til at arbejde med kan man evt. tilsætte lidt mere- der er forskel på mel så helt præcise angivelser kan være svære at give.

Lad hæve køligt natten over. Næste morgen sættes bollerne på plader med bagepapir og bages ca. 15-20 min ved 175 grader(varmluft). lad køle lidt på rist inden servering.

9 kommentarer:

  1. Jeg bruger udelukkende koldhævning. Èn af fordelene ved kun at bruge 17-18 g gær til ca 1 kg mel og 3 håndfulde perlebyg er, at det giver meget bedre brødsmag. Det undrer mig, at du bruger så meget gær, for normalt bruger man kun højst halv mængde ved kold- og langtidshævning. Man beregner 50 g gær til 1 kg mel ved alm. 1 times hævning på bordet.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Elsebeth, man kan sagtens lave dejen med halv gærmængde. Da jeg lavde dejen lidt sent om aftenen var planen faktisk at bage dem samme aften, men så smed jeg den i køleskabet til næste dag og bagte dem først da. Det er egentlig den eneste forklaring. Det fungerede nu fint og de smager super godt. Men din kommektar vil medføre en omformulering i opskriften. Tak for dit bidrag. Kh Sara

      Slet
  2. Det er ikke den nemmeste dej at arbejde med. Jeg har lavet den præcis efter opskriften, og dejen virkede som tyk havregrød. Den var total klistret og helt umulig at forme uanset der kom mere mel i. Bollerne har et kedeligt gråt look... og ikke den lækre hjemmebagte fornemmelse. Bager tit boller men disse kan jeg ikke anbefale desværre. Der var heller ikke meget ros fra gæsterne, andet end at de sikkert var sunde :o(
    Hilsen Randi

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Randi- det er jeg ked af at høre - mine kom jo til at se ud som dem på billedet og smagte godt, så jeg forstår det ikke helt- men jeg vil forsøge at lave dem igen og hvis jeg skulle få et dårligt resultat som dig denne gang- så fjerner jeg naturligvis opskriften.
      Kh Sara

      Slet
  3. Så har jeg været i gang med at bage igen og fik nogle fine og vellykkede boller ud af det, luftige og gode på alle måder. Jeg bagte så med 50 g. gær og ingen koldhævning, da jeg ikke kunne vente på det ;-)Men lod hæve 2 timer første gang og efterhæve ca. 30 min. Dejen var let klistret men til at arbejde med. Jeg har ingen idé om hvorfor dine blev som de gjorde Randi- hævede de som de skulle(eller kan gæren have været død- har jeg dog aldrig selv prøvet)? Og brugte du både havregryn, hvedemel, grahamsmel og rugmel ialt 720 g.? Jeg ville ønske du kunne se, dufte og smage mine- for så ville du formentlig tænke en del anderledes om opskriften :-)
    Kh Sara

    SvarSlet
  4. Hej Sara.
    Har lige bagt dine boller, nøjagtigt som du har lavet opskriften. Koldhævet. Dog tilsatte jeg lidt hørfrø og solsikkekerner og dryssede lidt havregryn på toppen inden bagning. Dejen var lidt klistret, men med lidt olie på hænderne og ikke for meget ælteri, gik det fint. Resultatet er godkendt. Smager godt, god konsistens, ingen gærduft.
    Skal bruges til madpakken i morgen.
    Gemmer opskriften til en anden gang.
    Tina

    SvarSlet
    Svar
    1. Glæder mig at høre Tina og det er rigtig dejligt med tilbagemeldinger- jeg synes selv at opskriften er god og har mange gange bagt den- det lyder alle tiders med tilsætning af lidt hørfrø og solsikkekerner, sådan eksperimenterer jeg jo også ofte selv og tænker at det er det der er skægt ved at bage! At dejen er lidt klistret plejer jeg at klare ved lidt mel på hænderne men olie fungerer sikkert også fint- jeg arbejder hellere med en lidt fugtig dej end en meget melmættet(tør) dej- den synes jeg giver bedst resultat.
      Kærligst Sara

      Slet
  5. Verdens bedste boller og ungerne spørger efter netop dem.

    SvarSlet