onsdag den 28. november 2012

Lette & luftige Juleboller.

Denne opskrift er egentlig baseret på den jeg bruger når jeg bager hveder. Dejen er blot tilsat lidt fuldkornshvedemel, ægte kanel og kardemomme for det julede twist. Det giver samtidig bollerne sødme og karakter. De er perfekte til en god kop te eller var kakao. Jeg tør faktisk godt at love dig at enhver du serverer disse for vil sige Uhmmmmmmm!! og henrykkes over deres fnuglette konsistens. Gærmængden kan synes voldsom - men det er også en stor portion (30 stk.) som hæver af tre omgange og relativt længe. De smager ikke på nogen måde for meget af gær.



Foto: Sara B. Clausen



Foto: Sara B. Clausen


Foto: Sara B. Clausen


Opskrift 30 stk:

120 g. smør
5 dl. minimælk
100 g. gær
2 tsk. salt
4 spsk. sukker
2 store æg
1 tsk. kardemomme
1½ tsk. kanel (jeg brugte ægte- men den gængse er fin også)
750 g. Hvedemel
250 g. fuldkornshvedemel

Smelt smør i en gryde og hæld mælken ved, så mælken bliver akkurat lun. Smuldr gæren i en god stor skål og opløs den i den lune mælkeblanding. Når gæren er opløst, blandes salt og sukker og æg i dejen og røres ud. Bland kardemomme og kanel i melet og ælt det i dejen. Dejen er lidt klistret men skal hænge sammen. lad den hæve lunt i en skål dækket med et fugtigt klæde i 30 min. Slå dejen ned og ælt den sammen på et meldrysset bord og lade hæve endnu en gang i 20 min. Herefter formes 30 boller som stilles med nogen afstand i en bradepande med bagepapir i. Lad dem hæve i ca. 1 time. De skal hænge sammen og være hævet godt op. Bag dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min. til de er lækre og gyldne. Tag bradepanden ud og lad dem køle lidt af.Pak dem i poser og frys evt. dem du ikke kan nå at spise. Men de skal nok blive spist!

Før hævning:


Foto: Sara B. Clausen

Efter hævning:
Foto: Sara B. Clausen
Min fine rensdyrstage :-) 

Foto: Sara B. Clausen


4 kommentarer:

  1. De ser lækre ud Sara. Alle boller af gærdej skal lune i fyseposen og så i fryseren, når de er helt kolde. Det giver det bedste resultat. Det har jeg praktiseret i over 35 år. Jeg gør det samme med et udskivet brød. Hvis du døjer med at adskille skiverne, stikker du spidsen af en kniv ned, og de går fra hinanden.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Elsebeth, ja de er gode- også når man rister dem. Du har ret jeg kom dem også lune i posen og så i fryseren. Det er godt at have lidt på lager, der er som nybagt en anden dag. Tak for tippet med brød :-)

      Slet
  2. Før i tiden syntes jeg, boller kunne blive deforme af at komme i fryseren i en plastpose. Jeg har anskaffet mig nogle af de kraftige og lidt høje papbakker til lagkager i brugsen, lægger madpapir i bunden, stabler bollerne, madpapir over og stikker bakken i en 19L frysepose og suger vakuum. Mine æbleskiver får samme behandling, så de er stadig runde og fine, når de hentes op. Når først de er frosne, kan man putte dem i en mindre pose - og gemme bakker og store fyseposer til næste indfrysning.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - godt tip. Køber du de der papbakker ved bageren i brugsen eller findes de i butikken?

      Slet