tirsdag den 15. maj 2012

Brydebrød med rug og honning.

Foto: Sara B.Clausen

Denne lækre opskrift er fra Magasinet Mad og smager rigtig godt synes jeg. Jeg har forlænget hævetiden første gang fra 30 til 60 min. Det synes jeg giver dejligt luftige boller. Med rugmelet i, er dejen også lidt "tungere" og bør derfor have lidt mere tid til at hæve op.

Ingredienser:
75 g smør
 5 dl vand
50 g gær
1½ tsk salt
2 spsk honning
4 dl rugmel
7-8 dl hvedemel ekstra (eller durumhvedemel) 

Pynt: 
Sesamfrø og evt. også birkes

1. Smelt smørret i en kasserolle. Tilsæt vand, og lad blandingen blive lillefingervarm (37°). Smuldr gæren i en skål, og rør gæren ud i lidt af den lune væske.
2. Tilsæt resten af væsken, salt, honning, rugmel og næsten alt hvedemelet (gem lidt til udrulningen). Ælt godt, til du har en smidig dej. Lad dejen hæve under et viskestykke et lunt sted i ca. 60 minutter.
3. Ælt dejen let igennem på et meldrysset bord. Del dejen i 3 dele, som rulles til lange pølser. Del hver dejpølse i mindre stykker, som trilles til boller.
4. Fugt et sammenfoldet viskestykke med koldt vand og lig det over bollerne mens de efterhæver.Læg bollerne med kun ca. 1 cm’s afstand på en bageplade med bagepapir, så de vokser sammen under bagningen. Lad bollerne efterhæve under et viskestykke i ca. 30 minutter.
5. Tænd ovnen på 225°, og lad den blive varm. Pensel bollerne med vand og drys med sesamfrø og evt. birkes(jeg havde så kun sesam) Bag brydebrødet på midterste ovnrille i 15-20 minutter. Lad det afkøle på en bagerist.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar