torsdag den 5. januar 2012

Skønne Makronsnitter

Foto: Sara B. Clausen

Har faktisk længe pønset på at prøve at lave Makronsnitter og set på mange forskellige opskrifter herpå. For at være ærlig, så har jeg aldrig været den der købte makronsnitter ved bageren, synes ikke det er jordens mest spændende kage. Meeeeen så var det at jeg fandt ud af at det er min kærestes yndlingskage!! ( i virkeligheden kan han vist bare godt lide kager, søde ting i det hele taget......det skal jeg være glad for, siger han!)
Denne model er med udgangspunkt i min julegavebog "Meyers Kager"- jeg synes de er blevet rigtig gode. Meyers er med sveskemos, men han foreslår at man prøver sig frem alt efter præferenser. Jeg valgte at få brugt mine sidste æbler fra lageret blandet med lidt abrikoser. Man skal passe på, at man ikke gør frugtmosen for sød, da makronmassen på toppen er ret sød. Skriver opskriften som jeg gjorde det:-)

Æble/abrikosmos.
ca. 700 g. æbler (renset og i både)
100 g. tørrede Abrikoser
en lille smule sukker
1 dl vand.
1 vanillestang, flækket (kornene brugt i mørdejen).


Kog alle ingredienser over lav varme til æblerne begynder at koge ud og abrikoserne er opsvulmede og møre- brug en stavblender til at lave en ensartet mos. Lad den køle noget af.


Mørdej:
 240 g. blødt smør
160 g. flormelis
60 g. mandelmel ( smuttede mandler hakket helt fint i blender)
2 mellemstore æg
kornene af en ½-1 vanillestang
470 g, hvedemel.
1 tsk fint salt.

Forvarm ovnen til 160 grader v. varmluft. Rør Flormelis, mandelmel, æg,vaniljekorn og 120 g. af hvedemelet sammen i en røreskål enten med røremaskine eller elspisker med dejkroge på.Tilsæt de resterende 350 g, hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt men grundigt sammen. Rul mørdejen ud mellem to lag bagepapir til en firkant der passer med en bageplade. Placer på bagepapir, træk bare den udrullede dej over på pladen på papiret, Prik dejen med en gaffel og bag midt i ovnen i 15 min. Den må ikke blive mørk.

Tag pladen ud af ovnen og fordel æble/abrikosmosen i et jævnt lag hen over mørdejen.

Makronmasse:

600 g, god marcipan (min.60 % mandler)
ca. 15 g. frugtmos
5 æggehvider
60 g. lyst rørsukker.

Skru ovnen op på 200 grader. Riv Marcipanen ned i en skål og rør den ensartet med de øvrige ingredienser, Blandingen skal være meget blød og smørbar. Fordel massen i klatter hen over æble/abrikosmosen.Brug en paletkniv og fordel det i målrettede jævne bevægelser hen over overfladen. Stil kagen i ovnen i ca. 15 min og bag indtil marcipanmassen er gyldenbrun.
Tag kagen ud og lade den køle noget inden du skærer den i snitter.

Snitterne holder fint til næste dag og måske en dag mere, men herefter vil mørdejen suge fugt og snitten blive blød. Kan evt. reddes ved at sættes på en varm bageplade i 5-10 min. i bunde af ovnen.
4 kommentarer:

 1. De ser lækre ud, er vild med makronsnitter (selv dem fra bageren:-)

  Hilsen Lykke

  SvarSlet
 2. Tak Lykke :-) Ja, de her er i hver fald blevet gode- jeg har måske bare altid været uheldig med de der "bagersnitter" som f.eks makron- og hindbærsnitter- synes de er så tørre i det:-)De her hjemmebagte har godt med mumsfaktor!

  SvarSlet
 3. Makronsnitter kan sagtens fryses. De må endelig IKKE varmes i ovnen, de skal bare have lov til at tø op. Så er de som nybagte!

  SvarSlet
 4. Hej "anonym" Tak for info. Mine var blevet bløde i mørdejsbunden dagen efter og de smagte altså godt og sprødt efter en lille tur i ovnen- men jeg vil da helt klart prøve at fryse ned og blot tø op næste gang:-)

  SvarSlet