fredag den 12. december 2025

Skønne Lucia boller

Foto; Sara B. Hansen

De hyggelige og velsmagende svenske “Lusekatter” er en tradition 13. december på Luciadag. Jeg bager en portion og gemmer lidt til morgenbordet i julen.
Kan du også lide at bage luciaboller


Ingredienser 20 stk. 

100 g. smør 
2,5 dl. mælk
1 g. safrantråde
20 g. gær
4 spsk. rørsukker
1/2 tsk. salt
Evt. en smule kardemomme 
1 æg (gem knapt halvdelen til pensling)
500 g. hvedemel

Pynt:
Rosiner og evt. perlesukker


Foto: Sara B. Hansen


Brug en morter til at male safrantrådendene sammen med 1 spsk. af sukkeret. Bland resten af sukkeret i. 

Smelt smør ved lav temperatur. Tilsæt mælk og safransukker. Rør gæren ud i blandingen.

Rør lidt over halvdelen af det sammenpiskede æg i og gem resten til pensling. 

Tilsæt hvedemel og ælt dejen blank og smidig. Den skal være let klistret.

Lad hæve til dobbelt størrelse- ca. to timer afhængig af rumtemperatur. 

Del dejen i to og rul i tykke stænger. Del hver stang i 10 stykker. 

Rul tynde dejpølser, som efterfølgende rulles sammen fra hver sin ende- modsat hinanden, så de danner et S. Placer på bageplade med papir. 

Pynt med rosiner ( jeg har brugt store lyse sultanarosiner). 

Lad hæve under fugtigt klæde i en lille time. Pensles med æg og drysses evt. med perlesukker inden de bages 20 min. ved 180 grader varmluft- til gyldne og gennembagte,

Foto: Sara B. Hansen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar