lørdag den 3. december 2016

Svinekam med sprød svær, grønkålsalat, hjemmelavet rødkål kartofler og lækker sauce.

Foto: Sara B. Hansen
Fredag gik der vist helt jul i menuen herhjemme, der var både lækker frilands svinekam med super sprøde svær, hjemmelavet rødkål, grønkålsalat, kartofler(dog ikke brunede) en skøn sauce, hvor grøntsagerne blev blendet med og jævnede den og sørme om vi ikke også fik ris á la mande til dessert! Vi blev godt mætte  og det smagte skønt.

Foto: Sara B. Hansen

Ingredienser 4 personer:


Svinekam:
1 svinekam med ben, Frilandsgris 1,8 kg.
8-10 Lauerbærblade halverede på langs
20 hele nelliker
Salt (Urtekrams grove Atlanterhavssalt er god synes jeg)
1/4 knoldselleri i tern
2 store gulerødder i skiver
2 små løg i både
1 l. svinebouillon

Rødkål:
½ stort rødkålshoved skåret så fine/groft som du kan lide
lidt olivenolie (eller ande-/gåsefedt)
1½ dl. solbæreddike ( eller anden eddike)
2 dl. sød tranebærsaft (alt.ribssaft)
1½ dl. sukker

Grønkålsalat:
300 g. grønkål,ribbet, skyllet og hakket
2 røde æbler i tern
2 appelsiner i fileter
1 håndfuld tørrede tranebær
Lidt salt/peber
Dressing:
1 tsk. dijonsennep
2 tsk, honning
2 spsk. olivenolie
1 spsk. solbær eddike
Salt og peber

Sauce:
grøntsager og fond fra stegen
1 tsk ribsgelé
salt, peber
evt. lidt kulør

Desuden: 
1,5  kilo kartofler, kogt

Foto: Sara B. Hansen

Foto: Sara B. Hansen


  1. Gå svinekammen efter og tjek at sværene er skåret helt igennem hele vejen. Dup tør med køkkenrulle og kom omhyggeligt rigeligt med groft salt mellem alle sværene. kom nu de halverede lauerbærblade mellem hver svær og sæt en række kryddernelliker i rækker på begge sider.
    Placer stegen på en rist over en bradepande. I bradepanden hældes 1 liter svinebouillon og de groftskårne grøntsager. Sæt stegen i en 200 grader varm ovn, i midten og lad den stege i ca. 2 timer ( 30-45 min pr. halve kilo) eller til en centrumtemperatur på 65 grader. Hvis sværen mod forventning ikke er blevet helt sprød, så giv lidt grill med lågen på klem- men hold øje.Lad stegen trække i 10-15 min. Pak folie om selve stegen men ikke om den sprøde svær.
  2. Den snittede rødkål svitses i en smule olivenolie(eller endnu bedre ande- eller gåsefedt hvis du har det) i en god gryde, tilsæt eddike og tranebærsaft samt sukker og  lad den simre i 30-45 min. alt afhængig af hvor blød du ønsker den. Smag til efter dine præferencer.

    Foto: Sara B. Hansen
  3. Bland salaten sammen og rør dressingen sammen men vent med at hælde den over til lige inden servering.

    Foto: Sara B. Hansen
  4. Lav saucen af fond og grøntsager ved at komme det i en stålgryde og bruge en stavblender( jeg har lige fået en Bamix som jeg har drømt om længe og nøj, den er bare god!), blend til en helt jævn og fin konsistens, tilsæt ribsgelé,  smag til med salt og peber og brug evt. lidt saucekulør. Grøntsagerne jævner saucen så yderligere er ikke nødvendigt. Varm den godt igennem og server til stegen.
Foto: Sara B. Hansen

Find også Saras Madunivers på FACEBOOK.

1 kommentar:

  1. Du skulle købe dig en tyrolerh..! Nej Sara, gør som jeg - køb et par grønkålsstokke MED rod og grav dem ned i haven. Det gjorde jeg sidste år og igen forleden dag. Så er der grønkål til langt ind i foråret. Da jeg ofte kun har brug for et par blade, står de tæt på huset. Men køb friskopgravede. Find en frugtplantage, der også
    har grønkål og eventuelt jordskokker og rosenkål - sidste på rod, hvis det er muligt.
    Elsebeth

    SvarSlet