tirsdag den 17. maj 2016

Gammeldags Rabarberkage.

Foto: Sara B. Hansen.
HVORFOR har jeg aldrig før fået gammeldags rabarberkage a´la æblekage?? .....det er da en kæmpe fejl, for det er da i den grad smagen af dansk, sol og sommer når det er aller bedst.
Søde Anne fra mit arbejde forærede mig i dag et bundt rabarber og i min iver og glæde over dette, søgte jeg efter lidt ny inspiration og faldt så over en "Price" opskrift fra Politiken. Med det samme var det tydeligt at jeg da naturligvis måtte lave den..... jo før jo bedre.
Det er bestemt ikke sidste gang. I denne labre version er den god kompot lagt i lag med marsala dryppede makroner men almindelig sukker rasp kan også anvendes.

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 6 små eller 4 store dessertglas:

800 g. rabarberstilke
1 1/2. stang vanilje
300 g. sukker
250 g. makroner
ca. 2. dl marsala
2,5 dl piskefløde
Sukkerlage:
100 g. sukker
korn af 1/2 stang vanilje
2. dl vand
Foto: Sara B. Hansen.

Skær de et par af de tyndeste fine rabarberstilke i 1/2 cm tykke skiver, og kom dem i en skål.

Kog en sukkerlage af sukker, vaniljekorn og vand. Hæld den kogende lage over rabarberne. Lad det marinere i et par timer.

Resten af rabarberstilkene renses og skæres i mindre stykker. Kom i en gryde sammen med sukker samt kornene fra resten af vaniljestængerne i gryden, sammen med de tomme vaniljestænger. Tilsæt en lille smule vand, og bring gryden forsigtigt i kog. Lad rabarber stykkerne småsimre til de er møre, men ikke helt udkogte. Lad køle af.

Læg rabarberkompotten lagvis med knuste makroner, der er dryppet med marsala. Pisk fløden til en let skum, og kom den ovenpå. Pynt med de små stykker marineret rabarber.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.



6 kommentarer:

  1. Sikke en dejlig kollega - og sikke nogle dejlige rabarber af den helt rigtige sort. Du skal altså se at få købt nogle jordbær- eller vinrabarberplanter. De er de bedste, for de har den fineste smag, og så er de røde hele vejen igennem, og de indeholder næsten ikke oxalsyre af betydning.

    Jens Peter elsker æblekage, så jeg har altid en beholder stående i spisekammeret med en let flydende masse af makroner i en god sherry (i en konsistens så det er til at fordele på kompotten)- så er der aldrig langt fra tanke til handling. Det kan sagtens holde sig et helt år (fordi det er noget sødt 'stads'!)

    I mit hjem skulle der ikke være noget sprødt i æble- og rabarberkage, MEN min far elskede at tygge på vaniljestangen (skråen, kaldte han den), så de lå altid i -kagen eller grøden. Det samme har jeg altid gjort. Stikkelsbærgrød med vanilje +stang kan man lave om en måned, så er der friske bær. Det fik jeg hele min barn- og ungdom på min fødselsdag, den 20. juni. Verdens bedste grød, som dog også kan laves som stikkelsbærkage på samme måde som med rabarber. Jeg er heldigvis godt forsynet med stikkelsbær i haven og kan lave grød og syltetøj, så tit jeg vil ...
    Elsebeth

    SvarSlet
  2. Kære Elsebeth
    Tak for din hilsen. Faktisk så er den flot røde jordbærrabarber på billedet min egen, fik sidste år lidt fra mine svigerforældres koloni have. De kommer fint igen i år, men er ikke helt så langt fremme endnu,som min kollegas. Så da jeg blev tilbudt nogen sagde jeg straks ja tak😊
    Herlig historie med skråen, man kan lige se det for sig. God ide med makronmassen, det må da prøves!
    Elsker også stikkelsbær, men har det desværre ikke i haven selv. Kh Sara

    SvarSlet
  3. Du kan roligt gå ud og købe et par planter mere; de giver ikke så stort et udbytte som de planter med gyselige grønne, stærktsmagende og oxalfyldte gammeldags rabarber. Jeg har aldrig kendt andre end min far, der holdt af at gennemtygge vaniljestangen. Jeg lader den blive i som smagsgiver og 'til pynt'. Og jeg har aldrig kendt anden form for vanilje end -stænger.

    Da min fryser stadig er leveringsdygtig et godt stykke tid endnu, skal jeg sende dig en portion, når de friske stikkelsbær hænger på buskene. De er også gode til syltetøj med vanilje (+stang) eller eller en stang kanel i. Jeg kan ikke holde ud at tænke på, at du ingen selv har. Det er ikke for sent at købe et par buske i år.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Elsebeth, hvor er du sød :-) Du har ret jeg må have fat på en stikkelsbærbusk selv, kan du anbefale en sort? Har prøvet at læse lidt om dem og synes det er lidt svært at finde ud af hvad der er bedst, en god stærk busk med godt udbytte- tænker mest at bruge til grød, syltetøj og sådan. Kærligst Sara

      Slet
  4. Den ene var her for 23 år siden, og den anden er en opstammet busk (er nemmere at plukke, kan anbefales!), som jeg købte for mange år siden - sorten kan jeg ikke huske. Min farmor havde en stor busk med nogle store himmelske stikkelsbær - men dem måtte jeg ikke spise af - de skulle bruges til syltetøj. Det syntes jeg ikke var en god idé, så mine børn har altid måttet spise, det jeg har. Ikke mindst småkager smager bedst inden jul, syntes de, så der siger jeg stadig, 'bare der er en tilbage til 1. juledag'.
    Elsebeth

    SvarSlet
  5. Begge mine buske er med grønne stikkelsbær. Jeg plukker dem altid, inden de bliver modne, da det er bedst til grød og syltetøj.
    Elsebeth

    SvarSlet