søndag den 6. april 2014

Tærte med lakridskaramel og blåbærmarengs.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne fine blålilla og lækre tærte gemmer en skøn lakridskaramel som den inkarnerede lakridsentusiast vil sætte stor pris på :-) Opskriften stammer fra bogen "Lakrids" af Elisbeth Johansson og der er mange andre fristelser i den! Hun foreslår små tærter, men jeg har så valgt at lave en stor. 
OBS: Jeg synes at det virker til at der er lige lidt nok marengsmasse ( uanset om man fordeler i 8 små eller en stor, så jeg foreslår dobbelt opskrift på marengs!)


Foto: Sara B. Clausen.


Mørdej:
200 g. koldt smør
11/4 dl. melis
5 dl hvedemel
1 lille nip salt
(jeg foreslår desuden 3 spsk. kold vand til at samle el. 1 æg.)

Lakridskaramelfyld:
150 g. smør
1 dl melis
1 dl. lys sirup
1 dl piskefløde
1 spsk. kakao
1 spsk. granuleret rålakrids

Blåbærmarengs: ( jeg mener opskriften her skal fordobles)
1½ æggehvide (ca. 55 g.)
100 g. melis
35. g vand
40 g. blåbærpuré  (blendede bær friske el. fra frost)

Pynt:
100 g. friske blåbær til pynt
evt. lidt rålakrids til drys 


Foto: Sara B. Clausen.

Mørdej: skær smør i mindre tern og bland det med sukker, tilsæt mel og klem dejen hurtigt sammen ( jeg var nødt til at samle med lidt væske). Den kan også køres sammen på en foodprocessor. Kom dejen i en plastikpose og sær den koldt en time. Man kan dog også vælge at rulle dejen som til en småkagespølse og skære skiver, som så trykkes sammen i formen til en ensartet bund ( hvis man ikke  har tid til at vente;).
Forvarm ovnen til 185 grader. Smør tærteformen, rul dejen ud og beklæd formen så tærtedejen når helt op til kanten. Prik bunden med en gaffel. (fyld evt. med tørrede ærter mens den bages) gjorde jeg dog ikke og det gik fint. Bag i ca. 10-12 min. Tag bunden ud og lad køle helt.

Lakridskaramelfyld: Smelt smør i en tykbundet gryde. Rør sukker, sirup, fløde, kakao og lakridsgranulat i. Lad det forsigtigt koge op til 120 grader. Rør af og til så det ikke brænder på.Hæld fyldet i tærtebunden og lad den køle ned og sætte sig.

Blåbærmarengs: 
Kom æggehviderne i en helt ren og tør skål . Rør sukker, blåbærpuré og vand sammen i en gryde og kog det op til 110 grader,Pisk æggehvider til en fast skum. Kog blåbærsiruppen videre til den begynder at tykne og er ca. 121 grader, hæld den en en tynd stråle ned i marengsmassen mens den piskes videre og pisk indtil den er kølet ned.
Fyld straks marengsmassen på en engangssprøjtepose med tylle og dekorer kagen. Brænd evt. marengstoppene let med en gasbrænder. Drys med friske blåbær og evt. lakridsgranulat.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345Foto: Sara B. Clausen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar