lørdag den 29. marts 2014

Lækre morgenbrød med kærnemælk.

Foto: Sara B. Clausen.
Jeg eeeeelsker bare denne type mormormorgenbrød, luftige og bløde i krummen og skøn smag. Der er brugt fuldkornshvedmel, sigtet speltmel og alm. hvede i disse. Kærnemælk er også super at bage med og giver en god smag og konsistens. Frys dem der bliver til overs mens de er lune, så smager de lige så godt en anden dag, når de blot optøs og lunes. Form dem som boller eller gifler alt efter humør.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser ca. 22 stk.

6 dl. kærnemælk
50 g. gær
115 g. smør, smeltet
15 g. salt
2 spsk. honning
200 g. øko. fuldkornshvedemel
200.g øko sigtet speltmel
350-400 g. hvedemel.

Desuden:
Pynt lyse og mørke birkes
1 æg til pensling

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen.
Lun kærnemælken og rør gæren ud i den, tilsæt smeltet smør, salt og honning samt de tre typer mel lidt af gangen. Ælt dejen godt til den er lækker og blank. Lad hæve ca. 45 min.
Form morgenbrød som du ønsker det. Lad hæve ca. 45 min. Pensles herefter med æg og drysses med birkes.
Bages ved 200 grader varmluft i 12-15 min.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

4 kommentarer:

 1. ... her kommer en rettelse: Brød kommes i fryseposer, mens de er lune OG først i fryseren, når de er HELT KOLDE.
  Kærnemælk er super at bage med, og heldigvis er det faktisk blevet bedre, hvis det har overskredet sidste dato - 14 dage er helt fint. Desuden fryser jeg portioner ned, som passer til bagning af mit daglige brød (ellers får jeg ikke det hele brugt!).
  For mig er brødbagning ikke kun en nødvendighed - også en lidenskab :-)
  Den første endeskive tilfalder altid mig, selv når jeg bager til min søn!
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Elsebeth, Mange tak for din rettelse/komentar :-) Jeg har altid selv frosset brød ned når det er lunt og synes det fungerer helt fint ( det er også hvad de anbefaler hos AMO) - hvad er grunden til at det skal være helt koldt inden man fryser det? Tænker det bedste argument må være fryseøkonomi altså at det minimerer strømforbruget hvis man ikke kommer varme ting deri, men er usikker på hvor stor betydning det har i moderne frysere. Kh Sara

   Slet
 2. Hej, Sara - den sidste fugt i brødet slår ud i posen, og der bliver det, hvis man har lukket posen ordentligt. Når du skriver, at det fungerer fint for dig, at putte lunt brød i fryseren, så forstår jeg ikke, hvad du mener med det. Jeg mener naturligvis ikke, at det påvirker brødet, men at det er ulogisk at putte noget lunt ned i en fryser. Alt andet, jeg lægger i fryseren, er afkølet.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, tak for dit svar jeg tænkte netop på, om det skulle påvirke brødet. Har selv læst at det er godt at fryse det mens det er lidt lunt, derfor. Gør jeg det. Det vigtigste er jo at det fungerer for en det man gør og at man undgår madspild ved at fryse ned og tage op i portioner :-) Kh Sara

   Slet