onsdag den 2. januar 2013

Marmoreret oksefilet med svampesauce.

Hovedretten nytårsaften var en oksefillet med en dejlig sauce til serveret med kartoffelroulade og langtidsbagte grøntsager. Det var bare rigtig godt! Opskrift fra Karolines køkken, men med ændringer. Jeg har desværre ikke fået taget billede af saucen.


Foto: Sara B. Clausen

Opskrift til 5 pers. 

Oksefilet på ca. 1200 g.
2 spsk. smør
10 kviste frisk timian
Flagesalt og friskkværnet peber

Sauce:
1 spsk. smør
2 skalotteløg, finthakket
350 g. rensede blandende svampe (fx.østershatte eller kantareller og champignoner)
2 spsk. kastanielikør (kan udelades)
1/4 l. madlavningsfløde
1½ dl creme fraiche 15 %
2 spsk. koncentreret flydende kalvefond
½ tsk salt
friskkværnet peber
(suppler gerne med med lidt siet ½-1 dl. stegesky og evt. lidt "boullion" fra langtidsbagte grøntsager)
3 tsk maizena udrørt i lidt vand til jævning om nødvendigt
Evt. lidt kulør hvis du synes den skal være mørkere.

Stegen: Lad smørret blive gyldent på en varm stegepande og kom timiankviste på panden - brun efterfølgende stegen på alle sider i ca. 10 min. ialt. Drys kødet med flagesalt og friskkværnet peber. Kom den brunede oksefilet på en rist ovenpå en bradepande.Hæld smør og timiankviste over stegen og kom den i  en 100 grader varm ovn. Brug stegetermometer. Centrumtemp. skal være på 62 grader for en rosa steg og 65 grader for kun svagt rosa. (ca. 1½ time)


Sauce: Lad smørret blive gyldent steg svampe af to omgange ved høj varme og tag dem fra. Svits herefter løgene til de er klare, kom kastanielikør derpå. Tilsæt atter svampene sammen med kalvefond, fløde og cremefraiche. Smag til med salt og peber samt gerne lidt stegesky og jævn saucen med maizena. Hvis det ønskes kan der tilsættes nogle dråber kulør. Saucen kan laves lidt på forhånd og blot varmes og tilsættes sky lige inden servering.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar