onsdag den 17. oktober 2012

Hjemmelavet kryddermedister

Foto: Sara
I dag har jeg simpelthen prøvet at lave noget jeg aldrig har prøvet før. Hjemmelavede pølser! Jeg fik assistance af min ældste søn som proppede pølsefars i maskinen mens jeg styrede tarmen. Det var faktisk lidt en overvindelse at gå i gang med dette projekt og jeg følte mig da også lidt som sådan en gammeldags bondegårdsfrue, men resultatet blev rigtig godt og smagte herligt! Det er lækkert at vide præcis hvad der er i og selv at kunne vælge krydderier efter egen smag.

Da jeg læste lidt om fremstilling af pølser blev jeg helt nervøs for processen, da mange skrev om skind der sprang m.m. Man kommer straks til at tænke på sine barndoms Halfdan Rasmussen vers:

Else elsker pelse
Else elsker pølse
pølse åd hun dagen lang
Elses pels blev alt for trang
Pelsen holdt men Else sprak 
Else- pelse- pølsesnak


Foto: Sara

Kryddermedister m. Hvidløg & chili:

1,2 kg. Svinekød (jeg brugte Filet Mignon som var på tilbud)
200 g. svinespæk
5 m. svinetarm (lille glas i saltlage, det mindste du kan få ved slagteren)
1 stort løg
2 fed hvidløg
1 tsk, cayennepeber
2 røde chilier u. kerner
1,5 dl. grøntsagsbouillon
Salt ca.1½ tsk. og peber
1 håndfuld hakket persille.

Start med at skolde alle dele til kødhakkeren. Hygiejnen skal være i top med tilberedning af hakket kød og pølser og kødet skal forblive køligt. 

Læg tarmen i blød i koldt vand i 30 min. Skær kød og spæk i mindre tern. Hak herefter kød og spæk igennem kødhakkeren. Der skal altså være lidt fedt i pølser- ellers bliver de for tørre. Jeg synes mine blev gode- men i.f.t. andre opskrifter jeg har set, er der klart mindre spæk i her.
Bland farsen med presset hvidløg, finthakket chili og revet løg samt cayennepeber, salt og alm. peber. Rør farsen lidt mere lind med bouillon.

Sæt farsen på køl mens du gør maskine m.m. klar. Det er en rigtig god idé at være to om selve fremstillingen. I hver fald når man som jeg er novice i det her.

Den udblødte tarm sættes på pølsestudsen, ved at skylle den åben med rindende koldt vand og samtidigt trække den op over pølsehornet. Når den er på plads bindes en knude på enden og studsen monteres på hakkeren. Så er du klar! start maskinen og kør der ud af- men pas på ikke at fylde tarmen så den er helt spændt, den skal være lidt slatten, for den udvider sig ved kogning/stegning.

Du kan enten lave en lang medisterpølse eller sno til mindre. Så skal du bare vride rundt og skifte retning mellem hver pølse. 

Bagefter skal alle luftlommer prikkes hul på. Jeg valgte at "koge" mine ved 80 grader i varmt vand. Slukkede for blusset efter vandet var kommet op i temperatur og lod dem trække i det varme vand med låg på i 7-8 min. Herefter frøs jeg nogle og satte resten på køl og stegte dem så på panden senere.
Det fungerede rigtig godt, ingen revner og sprækker(heller ikke i maveskindet:) 

Server med det du nu har lyst til som tilbehør. Glæder mig til at afprøve forskellige varianter med tiden.


Foto: Sara

Stem forresten rigtig gerne stadig på mig ved DM i hverdagsmad Du kan enten gøre det via dette link

Eller pr sms ved at : sende SMS  med teksten:

FAM7 til 31 623 623

Det vil gøre mig rigtig gladHusk at der er præmier både til dem der stemmer og dem der vinder.

2 kommentarer:

  1. Hvor sejt, at du har lavet din egen medister, de ser rigtig lækre ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, var som omtalt også lidt nervøs for hvordan sådan en debut ud i pølsemagerens kunst ville gå, men er meget fortrøstningsfuld efter at have prøvet det nu.Det er ret sjovt- men tager selvfølgelig lidt tid.

      Slet