lørdag den 6. oktober 2012

Den smukkeste æblekage med nøddekrokant.

Foto: Sara


Foto: Sara


Foto: Sara

Jeg må indrømme at jeg er virkelig tilfreds med denne æblekage, som jeg vil servere for gæster i aften :-)  Jeg har taget udgangspunkt i Blomsterbergs opskrift i bogen desserter " Gammeldaws æblekage"- men jeg har lavet et lille lækkert twist.

Jeg var jo til Krydderikursus ved Urtekram i onsdags og der lavede jeg en lille blanding som jeg kaldte "krydret & sød". Det var rørsukker, ægte kanel, lidt kardemomme,vaniljekorn et strejf af ingefær og anis. Men du ville sagtens kunne bruge Urtekrams skønne Chai kryddersukker, hvis du ikke selv vil blande.Jeg valgte at tilsætte en stor teskefuld af dette til den færdige æblegrød og synes det fungerer rigtig godt!

Den sprøde og lækre nøddekrokant er guddommelig og meget bedre end konventionel sukkerrasp - også godt hvis man ikke tåler gluten!

Credits: Min yngste søn Mikkel, som er ekspert i at skære æbler tyndt, da han bruger det som "æblechips" til snack, har hjulpet mig med at skære de fine æblefileter til pynt.


Foto: Sara


Foto: Sara


Foto: Sara
Opskrift til 10-12 personer:

Æblegrød:
10 madæbler
200 g. sukker ( kan variere alt efter æblers syrlighed)
Saft af ½ citron
1½ dl. vand
Kornene fra en vaniljestang + den tomme stang.
1 stor teskefyld krydret Chaisukker

Krokantrasp:
200 g. hele afskallede haselnødder
100 g. sukker

Æblefileter:
1 æble
saft af ½ citron

Flødeskum:
½ l. piskefløde
evt. lidt vaniljekorn

Desuden en god glasskål til servering og sprøjtepose og stjernetylle.

Æblegrød:Vask og skræl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern kernehus og skær hver æblebåd i tre stykker. Kog dem møre sammen med de øvrige ingredienser, smag lidt til da sukker behovet kan variere lidt, alt efter hvor meget syrlighed æblet har. Tilsæt krydret chai sukker. Afkøl æblegrøden.

Krokantrasp: Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min. Afkøl nødderne og afskal dem når de er kølet af, ved at nuldre dem hårdt mellem håndfladerne.
Smelt sukkeret til en gylden karamel på en høj pande. Vend de afskallede nødder deri. Hæld derefter nøddekrokanten ud på et stykke bagepapir og lad køle helt af. Blend den afkølede nøddekrokant til fint rasp i en foodprocessor.

Æblefileter:Vask æblet og skær det i kvarte, fjern kernehus og skær meget tynde æblefileter. Læg dem i en skål og bland med citronsaft.

Flødeskum: Pisk halvdelen af fløden til let skum tilsæt evt. lidt vaniljekorn. Opbyg æblekagen i lag med skiftevis Korokantrasp, æblegrød og lidt flødeskum. Gentag indtil skålen er så fuld som ønsket. Lad den stå i køleskab i mindst 4 timer og gerne natten over.

Inden servering, piskes den sidste fløde til skum og æblekagen dekoreres med små toppe ved hjælp af sprøjtepose og stjernetylle. afslut med at pynte med æblefileter.


Foto: Sara8 kommentarer:

 1. Hold da op en smuk æblekage ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det tager også lidt tid- men er det hele værd:-)
   Kh Sara

   Slet
 2. Ja, det ser virkelig lækkert ud. Man kan virkelig se at der er lagt arbejde i der! :)

  Nøddekrokanten og din specielle krydderblanding må virkelig give god smag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, ja det var en succes - kan god anbefales,hvis man er til "nyfortolkninger" af en klassiker :-)

   Slet
 3. Stor ros til dig og din søn for den smukkeste æblekage, jeg nogensinde har set. Her i huset SKAL der kun være ribsgelé-klatter på toppen, for det var der på min mormors, og min søn siger, at ellers er det ikke en rigtig æblekage. Dypper du skiverne i citronsaft, for at de kan bevare farven?
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Elsebeth, nogle ting må der bare ikke ændres på- men man kunne selvfølgelig godt have ribsgelé på toppen også!Lige nøjagtig i.f.t. æblerne og citronsaften. Det er meget effektivt!
   Kh Sara

   Slet
 4. Ja, undskyld, det må være mig, der ikke havde læst opskriften ordentligt første gang, for da så jeg det ikke! Jeg må i gang med en forhandling næste gang, for jeg tror også, at de syrlige æbleskiver vil passe fint til geléen. Og du har ret, en æblekage kan kun serveres i en smuk glasskål!
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske skal din søn også bare have det ærefuld hverv at skære æbleskiverne meget fint? Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor gammel han er- men involvering har jo en magisk effekt :-)

   Slet