søndag den 21. oktober 2018

Prinsesstårta


Foto: Sara B. Hansen.
På den anden side af sundet i Sverige- er de meget glade for den fine "prinsesstårta" og det forstår jeg egentlig godt. Den er rigtig fin og bestemt en prinsesse værdig! 

Jeg har aldrig fået den i Sverige selvom jeg har været der mange gange- så nu besluttede jeg at det  var på tide at forsøge at lave en selv.
Jeg havde lige plukket en god portion friske hindbær i haven og dem ville jeg bruge dertil. Normalt bruger man hindbærsyltetøj men jeg purerede dem blot med lidt sukker og kom også lidt hele bær i kagen. Resultatet var meget tilfredsstillende og passede godt med den milde vaniljecreme flødeskum og marcipanlåget.

Jeg brugte ren råmarcipan til låget og derfor blev det ikke helt perfekt- den er faktisk "lidt for god" forstået på den måde at det høje mandelindhold gør den mere "tør".
Men det var hvad jeg lige havde og resultatet var heller ikke så skidt- men ikke 100 % perfekt.
Jeg har skrevet opskriften som man bør lave det, med tilsætning af florsukker og glucosesirup (så bliver marcipanen mere smidig og nemmere at arbejde med).

Endelig kan man da også købe de færdige låg klar til at komme på- men nu havde jeg jo sat mig for at den skulle være hjemmelavet :-)


Hvis du vil i gang med kagen her så skal du bruge en lille springform ca. 20 cm, tilpas  bagepapir til efter bunden, tegn med blyant og klip det ud. Siderne pensles med smeltet smør eller bagespray.




Ingredienser:

Lagkagebunde:
150 g. blødt smør
150 g. rørsukker
4 æg
75 g kartoffelmel
75 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepasta, vaniljesukker eller ½ frisk vaniljestang.

Marcipanlåg:
400 g. marcipan
200 g. flormelis
60 g. glukosesirup
grøn frugtfarve

Creme:
3 dl sødmælk
1/2 stang vanilje
4 æggeblommer
70 g sukker
2 spsk. Maizena

2- 3 spsk. flødeskum

Hindbær:
2 store håndfulde friske hindbær (ca. 150 g.)
3 tsk. sukker

Desuden:
1/4 l. fløde, pisket til skum. Nogle hele hindbær.
En lille smule marcipan som farves med rød frugtfave gemmes til at lave rosen af.


Foto: Sara B. Hansen.
Kagebunde:
Pisk smør og sukker luftig og blødt med en håndmixer. tilsæt æggene et af gangen og pisk imellem hver æg. Sigt mel, Kartoffelmel samt bagepulver i og vend dejen sammen. Kom den i den smurte springform og bag i midten af ovnen ved 200 grader(varmluft) i ca. 20 min. Mærk efter med en kødnål eller lignede at der ikke hænger noget ved. Lad bunde køle, inden den deles i tre med en god brødkniv.


Foto: Sara B. Hansen.

Vaniljecreme:
Del vanilje stangen og skrab kornene ud. Mas dem ud sammen med 1 tsk. sukker og den flade side af en lille kniv.  Kom mælk og vanilje + den tomme stang i en lille gryde og bring det i kog.
Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt.Tilsæt maizena mel.Når mælken koger, hældes den i æggemassen,mens der piskes.Hæld derefter hele blandingen tilbage i gryden og varm det op under meget konstant omrøring. Lad det koge ca. 1-2 minutter eller til du synes, at cremen har en fin konsistens, den skal blive lidt tyk i det.Fisk den tomme vaniljestang op. sæt film over cremen og lad den køle ned. Rør herefter cremen godt op og tilsæt nogle spsk. flødeskum som vendes i med lette bevægelser.



Foto: Sara B. Hansen.

Marcipanlåg:
Ælt marcipan og øvrige ingredienser godt sammen, brug gerne handsker da den grønne frugtfarve er lidt hidsig og så undgår du også klistrede hænder. Tilsæt farven lidt af gangen til ønsket farve er opnået.
Klip to fryseposer op og rul låget ud mellem de to plastiklag. Det gør det meget lettere. Fjern det øverste lag når du skal lægge låg på kagen, vend marcipansiden mod kagen og træk forsigtigt det andet lag af når låget har ramt kagen. Så kan det marcipanlåget foldes omkring.


Hindbær:
Skyl hindbær og tilsæt sukker og blend dem med en stavblender.
Gem lidt hele friske hindbær.

Så er du ved at være klar:-)

Placer en bund på et fad. Smør hindbær på og derefter et lag creme som forsigtigt bredes ud. Placer hele hindbær  ovenpå.
Dernæst endnu en bunde med hindbær og creme. Kom nu et lag flødeskum på. Det skal rundes så det fylder lidt på toppen som et lille bjerg.Kom den øverste buede lagkagebund ovenpå. kagen har nu en flot høj bue på toppen. Smør resten af kagecremen ovenpå, stadig med lidt ekstra fylde/bue på toppen. Smør også siderne af kagen.

Kom marcipanlåget over ( se beskrivelse længere oppe) og klem det stille og roligt om kagen. Skær den overskydende marcipanmasse af og brug den til at lave blade af. Tør fadet pænt af med køkkenpapir.

Rul resterne af den grønne marcipan ud og skær små blade, lav mønster med en kniv på bladet.
Farv marcipan rød og rul ud. Stik ca.10 små runde cirkler ud med et lille snapseglas. Rul den ene løst sammen som rosens midte og fold derefter de runde cirkler udenpå i lag. så du får en rose.
Rul den lidt rundt i bunden, så stilken får en slags "stilk" og alle blade holdes sammen. Skær den af lige under rosen så den får en flad bund.


Sigt flormelis over kagen. Fugt bladene lidt på undersiden med koldt vand og "klister dem på". Gør det sammen med rosen og lim den på i midten.

Lad gerne kagen stå på køl nogle timer inden servering.



Foto: Sara B. Hansen.

Find også Saras Madunivers på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Hansen.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar