søndag den 20. november 2016

Bagels med havre og fuldkornsspelt.

Foto: Sara B. Hansen.
Super lækre bagels med en rigtig god krumme og en tilpas grovhed. De smager godt både til maden og som sandwich i madpakken. Jeg elsker bagels og de er faktisk ret nemme at lave selv.
De kan også drysse med birkes, revet ost, eller hvis man ønsker dem mere til den søde side så med fx. kanelsukker.

Ingredienser til ca. 14 bagels:

2 dl. havregryn
3 dl. vand
25 g. gær
1 spsk. olivenolie
4 dl. fuldkornsspeltmel el. grahamsmel
2 tsk. salt
1½ tsk sukker
2 dl. mælk
6 dl. hvedemel

Desuden:
1 sammenpisket æg til pensling
Sesam.

Kog havregryn og vand op i en gryde eller i en skål i mikro ovnen. Rør mælken i og lad den køle til lunken(fingervarm). Rør derefter gæren i samt salt, sukker og olie. Tilsæt speltmel og hvedemel og ælt dejen godt. Hvis du har en køkkenmaskine er den god at bruge ellers må du ælte smidig med håndkraft. Om nødvendigt tilsættes mere mel til dejen er smidig og glat. Kom i en skål smurt med lidt olie. Lad hæve i 1 time til dobbelt størrelse.

Form ca. 14 boller i samme størrelse. Mas fingeren gennem midten af bollen og udvid så hullet i midten til det er ca. 3 - 4 cm.
Lad dem hæve på et meldrysset bord i 15-20 min.

Bring en gryde vand i kog og skold herefter dine bagels et par stykker af gangen. Vend dem efter et minut og give dem et minut på den anden side.

Tag dem op med en hulske og læg dem på plader med bagepapir. Pensles herefter med sammenpisket æg og drysses med sesam. Bages dem ved 200 grader i ca. 20 min.

Find også Saras Madunivers på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.


1 kommentar:

  1. Ved du, at man kan blive klog(ere) af, at ens søn gerne vil have hjemmebagte bagels, Sara! Man tager en tur med Google til mine børnebørns hjemland.

    Jeg sværger jo til koldhævning og fandt en, der også gør. Dejen kan stå på køl i op til tre dage - det bliver de 'helt rigtig bagels-agtige' af. (Det testede jeg, og de var klart 'lige i øjet' på tredjedagen sammenlignet med kun én nat på køl. For eftertiden skal min dej stå tre dage på køl.) Der skal væsentligt mere mel i
    dejen, end jeg normalt bruger, da de skulle kunne formes uden anvendelse af mel. Derfor pøsede jeg mel
    i, indtil jeg kunne forme en bagel af dejen, uden at dejen klistrede. Man finder ud af, om de formede
    bagels har hævet længe nok 'ved at tage en af dem og lægge den i en skål koldt vand' - flyder den som
    en anden rapand, er de klar til det kogende vand. Synker den til bunds, ryster man vandet af den og lader
    dem alle hæve, indtil en af dem kan flyde.

    Dem skal jeg bage sammen med Zebastian på otte - han vil elske at give sådan en bagel svømmeundervisning i koldt vand.
    Elsebeth

    SvarSlet