lørdag den 23. maj 2020

Blåbærmoussekage (glutenfri)


Foto: Sara B. Hansen

En dejlig og festlig kage som fungerer helt perfekt hvad enten det er som dessert eller som lidt lækkert til kaffen. Jeg serverede denne for mine kollegaer, til min fødselsdag forleden.
Det er en god ide at købe kagefolie til at fore langs kanten i springformen. Det gør det lettere at få en flot kant. Kagen kan iøvrigt laves med andre bær også. Fx. hindbær, solbær, brombær.Den er iøvrigt glutenfri. 

TIP: lav mandelmel selv, det er langt billigere, Det er ikke meget der skal til i denne kage og er enkelt lige at smutte mandlerne, tørre dem med køkkenrulle og så blende dem fx. i en elektrisk kaffemølle.


Foto: Sara B. Hansen

Ingredienser (springform ca. 26 cm):

Kagen:
200 g. mørk chokolade, hakket

50 g. mandelmel
200 g. smør
250 g. rørsukker
6 æg
Korn fra 1 vaniljestang el. 1 tsk. tørrede vaniljekorn (Urtekram)
1 lille nip salt

Blåbærmousse:

400 g. frosne blåbær
50 g. rørsukker
Saft fra en øko. citron + revet skal
4 blade husblas
5 dl. piskefløde
1 stang vanilje, kornene

Forslag til pynt: fløedskum med spræjtepose i små "dutter" firske blåbær, firske brombær, Mynte el. citronverbena og revet hvide chokoladespåner og evt. guldstøv. På kagen her, gav jeg den hele armen men nogle gange er det sandt at " less is more" og mindre pynt giver måske et mere dekorativ og minimalistisk look :-)
Foto: Sara B. Hansen

Kage:
Smelt den hakkede mørke chokolade og smør over vandbad i fx. en charlotteskål så den "hænger" godt og sikkert og du undgår at få vand op i chokoladen. Rør det godt sammen. Chokoladen skal være helt smeltet og blank.

Pisk imens æggeblommer med vaniljekorn og sukker. Tilsæt mandelmel og et lille nip salt. Bland chokolademassen med æggemassen. Hæld dejen i en velsmurt form. Jeg kommer gerne bagepapir om springformens bund og klemmer det fast og smører så bare siderene godt, inden dejen høldes i.
Kagen bages ca. 30 min. ved 175 grader.


Nedenfor er effekten vist på en kage med hindbærmousse. 
Foto: Sara B. Hansen
Lad kagen køle helt af inden den tages ud af formen. Skær kanten af ca. 1½ cm. hele vejen rundt. Når moussen hældes over, vil den således dække siderne af kage også, hvilket er ret dekorativt.
Det du skærer af kan der blive luksus romkugker ud af!


Men er du ligeglad med den effekt, kan kagen selvfølgelig også fint laves med "synlig overgang" mellem kage og mousse.


Blåbærmousse:
Læg husblas i blød i en skål med vand.Kog blåbær, sukker, vanilje samt citronsaft og skal stille og roligt op i en gryde. Lad småkoge 4 min. Herefter blendes massen med en stavblender og passeres gennem en sigte ned i en ren skål. Har du ikke en stavblender, kan det også blot sigtes igennem. Jeg synes bare det går lidt nemmere når det først er blendet.
Giv herefter blåbærsaften et opkog. Tag husblas op af vandet og vrid det. Smelt det ark for ark i den varme blåbærsaft. Lad køle af til ca. 37 grader.

Pisk imens en tyk flødeskum. Bland den ned i den afkølede blåbærsaft og vend det sammen med en dejskaber til en ensartet og luftig mousse.

Kom kagefolie langs kanten af springformen med afstand til selve kagens sider (hvis du har skåret fri som tidligere beskrevet). Hæld derefter blåbærmousse over kagen og sæt den på køl i min. 3-4 timer.
Herefter kan kagefolien løsnes og kagen forsigtigt flyttes over på et serveringfad og pyntes.

Foto: Sara B. Hansen
Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar