tirsdag den 1. maj 2012

De dejligste Hveder

Foto: Sara B. Clausen

Hver år skal jeg bare bage hveder selv- det smager så enormt godt og helt ærligt man får lige 30 hvedeknopper næsten billigere end de 6 stk, for 25 man kan få ved bageren, har du ikke bagt dem selv før så synes jeg helt sikkert du skal afprøve det. Denne opskrift bruger jeg altid. Jeg har haft den i årevis. Man kan selvfølgelig vælge at blande lidt "sundere og grovere" mel i også- MEN helt ærligt nu hedder det jo HVEDEknopper og de skal være lette, luftige og lækre :-)
Jeg brugte minimælk i stedet for sødmælk, da jeg havde en liter der skulle bruges og det kan sagtens gå.

Før hævning - Foto: Sara B. Clausen

Efter hævning, klar til ovnen - Foto: Sara B. ClausenLette og luftige- Foto: Sara B. Clausen

Opskrift 30 stk:

120 g. smør
5 dl. sødmælk
100 g. gær
1 spsk groft salt
1 dl. sukker
2 store æg
1 tsk. kardemomme
ca. 1 kg. Hvedemel

Smelt smøren i en gryde og hæld mælken ved, så mælken bliver akkurat lun. Smuldr gæren i en god stor skål og opløs den i den lune mælkeblanding. Når gæren er opløst, blandes salt og sukker og æg i dejen og røres ud. Bland kardemommen i melet og ælt mel i dejen, måske skal du tilsætte lidt ekstra. Dejen er lidt klistret men skal hænge sammen. lad den hæve lunt i en skål dækket med et fugtigt klæde i 30 min. Slå dejen ned og ælt den sammen på et meldrysset bord og lade hæve endnu en gang i 20 min. Herefter formes 30 boller som stilles med nogen afstand (se billedet) i en bradepande med bagepapir i. Lad dem hæve i ca. 1 time. De skal hænge sammen og være hævet godt op. Bag dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 20 min. til de er lækre og gyldne. Tag bradepanden ud og lig et tørt viskestykke over og en bageplade over og vend bradepanden rundt således at hvedeknopperne kommer i let pres og lad dem køle af.Pak dem i poser og frys evt. dem du ikke kan nå at spise. Men de skal nok blive spist!
Inden servering kan de skæres over og ristes gyldne ved 200 grader.

7 kommentarer:

 1. Smager vidunderligt, hvis det ikke var fordi der skulle være plads til noget aftensmad så kunne der godt være spist nogle flere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal jo være plads til lidt af det hele :-) Men der er flere der venter på dig!

   Slet
 2. De ser godtnok gode ud :)

  I år vil jeg prøve din opskrift - de sidste par år har jeg sprunget over hvor gærdet var lavest og købt hos bageren, men NU vil jeg sgu prøve selv! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - De er rigtig gode,så det tror jeg bestemt ikke du vil fortryde :-)

   Slet
 3. Mums, hvor ser de lækre ud, Sara :-)

  Jeg har også tilgode at prøve at bage hvedeknopper. Vi plejer faktisk ikke at få nogen, da min datter ikke kan tåle gluten.... Men i år er hun hos sin far og så tror jeg vil prøve din opskrift og se om jeg kan gøre dig kunsten efter :-)

  SvarSlet
 4. Mums, hvor ser de super lækre ud, Sara !

  Vi plejer faktisk ikke at få hveder, da min datter ikke kan tåle gluten, men da hun i år er hos sin far, tror jeg vil prøve din opskrift og se om jeg kan gøre dig kunsten efter og lave disse lækre hveder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Annette, de smager også bare rigtig godt! Lyder som en oplagt idé at prøve dem nu så og jeg er helt sikker på at du uden problemer kan gøre mig kunsten efter :-)

   Slet