fredag den 4. december 2020

Brændende kærlighed m. svampe og timian og inspiration til det klimavenlige køkken.

Foto: Sara B. Hansen

Jeg har været så heldig at få fingrene i en dejlig inspirende bog som passer lige ind i vores livsstil herhjemme :) Grønne retter med fokus på det klimavenlige køkken. Den har fået en prominent plads på den lille boghylde i vores næsten færdige nye køkken.

Den er skrevet af den super dygtige og inspirerende Ditte Ingemann og udgivet af Samvirke(Standberg publishing). Efter min mening et rigtig godt juleønske, hvis du har lyst til at få lidt mere grønt ind i hverdagen af hensyn til klima og egen sundhed: Den er samtidig spækket med masser af gode klimaråd og endda også underholdende "fun facts".

Viste du for eksempel at øl klimabelaster cirka halvt så meget som vin og kartofler halvt så meget som ris og kylling ca. 8 gange mindre end oksekød? 

Jeg kastede mig over at lave brændende kærlighed, som du får opskriften på her. Jeg brugte dog selv hele 400 gram blandede svampe( elsker svampe!) og pastinak i stedet for persillerod - på den måde kan man jo altid justere lidt alt efter hvad man har i køleskabet og godt kan lide.

Foto: Sara B. Hansen


Ingredienser 4 personer:

Til mosen:
1 kg. kartofler som er velegnede til mos
½ dl. rapsolie
1 dl. mælk gerne sødmælk (Plantemælk kan naturligvis også anvendes)
Salt

Kærlighed på toppen;
125 g. svampe ( jeg synes gerne flere)
2 rødløg
4 fed hvidløg
400 g. persillerod el. pastinak
4 spsk. rapsolie 
1 tsk. salt
Friskkværnet peber
1 tsk. tørret timian (har du stadig frisk i urtebedet som jeg, så er det kun bedre)
1 spsk. balsamico eddike

Tilbehør:
Friskhakket purløg eller persillle
Syltede rødbeder
evt. Rugbrød

Foto: Sara B. Hansen


1. Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker. Kog dem møre i (usaltet)vand, som lige dækker dem. Hæld vandet fra men gem evt. 1 lille smule til at justere konsistensen. Tilsæt olie samt mælk og mos med en "kartoffelmoser"eller piskeris. Smag til med salt og juster evt. konsistensen med lidt af kogevandet.


2. Rens svampene og skær eller riv i gerne lidt rustikke stykker. Pil og hak rødløg samt hvidløg. Skræl persillerødderne og skær i små tern.
Rist svampene på en tør pande ca. 2-3 min (længere hvis du bruger mere end de 125 g.)til de har smidt væsken og begynder at tage farve. Skru ned for varmen og tilsæt olie, løg og hvidløg. steg i 5 min mere og overfør til en skål og sæt til side.
Varm 2 spsk. olie på samme pande og svist persillerødder i ca. 8-10 min. de skal være mør og gerne tage farve. Tilsæt timian, balsamico og svampeblandingen. Varm godt igennem.

3. Server mosen toppet med svampe- & persillerodsblandingen. Kværn lidt salt og peber over og drys med hakket grønt og rødbeder i tern.

Vebekomme :-)

Foto: Sara B. Hansen

Ps. vi fik en skøn øl til

1 kommentar: