fredag den 30. oktober 2015

En aften med Kylling på menuen!

Foto:Thomas Vilhelm
Tirsdag aften, var jeg inviteret til et arrangement på Kokkeriet i det fine Nyboder kvarter på Østerbro. Det var kylling producenten Danpo der stod bag og det blev en utrolig hyggelig, kreativ og sjov aften sammen med 8 andre madglade bloggere.
Fotografen Thomas Vilhelm, sørgede for at forevige aftenen med en masse fine billeder som jeg vil vise et udpluk af her.


Foto:Thomas Vilhelm
Danpo vil rigtig gerne have os danskere til at spise mere kylling og også bruge kyllingefars i retter hvor man normalt ville bruge anden hakket kød. Deres motivation for dette er vel åbenlys; som virksomhed vil de naturligvis gerne sælge deres produkter - men de er faktisk også ret engagerede og brænder for det de laver og vil gerne levere produkter af høj kvalitet. Det er friske varer og gamle skrøner som "f.eks at hakket kyllingekød er lavet af gamle fileter fra frysedisken, som så bliver hakket"  - blev hurtigt aflivet! den hakkede fars er helt frisk og lavet af det saftige og smagfulde lårkød.
I forbindelse med det, har de også lanceret flere forskellige nye produkter som forskellige kyllingepølser. Ind til videre har jeg kun smagt den fedtfattige kyllingmedister i lammetarm og den kan vi alle herhjemme rigtig godt lide. Den har en god smag og kunne sagtens erstatte den traditionelle. Den er en anelse tyndere end dem jeg ellers har købt med det gør egentlig ikke noget (gør den lettere at gennemstege) når bare smagen ikke er tynd;-)


Foto:Thomas Vilhelm
Fra mit eget synspunkt kommer det også meget belejligt, da sundhedsorganisationen WHO netop er ved at udkomme med deres nye kostanbefalinger og med den nye rapport, slår de endnu tydeligere fast, at vi i den grad skal skære ned på vores kødindtag - ikke mindst af forarbejdet kød som pølser, bacon, Hamburgryg m.v. De siger at det, selv i små mængder er meget sundhedsskadelig. De sammenligner det faktisk med stoffer som asbest, arsenik og alkohol i forhold til hvor kræftfremkaldende det er!
Det samme gælder rødt kød (forstået som gris, kalv, okse m.m.) Vi skal derfor gerne spise mere fisk og også magert kød fra tobenede dyr som fx. kyllinger. 

Foto:Thomas Vilhelm

Jeg vil ikke blive helt hysterisk - men fortsat have fokus på at have mindst en vegetarisk dag og gerne 1-2 dage med fisk og resten af ugens måltider, vil ofte være baseret på fjerkræ og måske en enkelt dag med "Rødt kød". Derfor var det rigtig sjovt at se hvor meget man egentlig kan bruge kylling til!


Foto:Thomas Vilhelm
Idéen var at vi skulle sammensætte en menu hvor kylling indgik i alle retter - ja, ALLE retter også desserten!! Da vi hørte det, blev vi ærlig talt noget tænksomme, hvordan søren laver man en dessert med kylling?
Heldigvis havde vi Kokkeriets dygtig chefkok David Johansen (Som I måske også kender som dommer i masterchef) til at vejlede os lidt i processen. Det var jeg rigtig glad for da vi blev inddelt i hold og sammen med to skønne kvinder Mette som har bloggen Sundhedsjagten og Camilla fra CopenhagenByMe havnede jeg selvfølgelig på dessertholdet :-)


Foto:Thomas Vilhelm


Foto:Thomas Vilhelm
Vi fik helt frie rammer og en masse råvarer linet op, så kunne kreativiteten blomstre - det var så sjovt at være i køkkenet på den måde.


Foto:Thomas Vilhelm


Aftenens kreative leg i køkkenet blev til denne lækre menu og alle rette var virkelig skønne: 

Forret
Asiatisk marineret kyllingekødbolle med fenikkelsalat i citronmarinade. 
Marinaden var med citronskal, soja og kyllingefond, salt og peber. 

Foto:Thomas Vilhelm


Mellemret
Tærte med tærtebund af kyllingefars og persille, fyld af rødbede, gedeost og skovsyre

Foto:Thomas Vilhelm

Hovedret
Farseret kyllingebryst med lever og hjerte serveret med blomkål i tre variationer og syltede rødløg

Foto:Thomas Vilhelm

Og sidst men ikke mindst Vores dejlige dessert med kylling nemlig;

Dessert
Salty caramel pannacotta med citron og vaniljepocheret pære, sprødstegt kyllingeskind chrunch, frysetørrede solbær og citron verbena (også kaldet citron jernurt).

Foto:Thomas Vilhelm

Der er helt sikkert flere af tingene og også nye idéer som skal prøves af fremover, fantastisk sjov og hyggelig aften med godt selskab og lækker mad.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto:Thomas Vilhelm


Foto:Thomas Vilhelm
Foto:Thomas Vilhelm

onsdag den 28. oktober 2015

Suppe med alle de dejlige rødder.


Foto: Sara B. Hansen.
Jeg elsker at få suppe om efteråret og vinteren og lige nu bugner det med alle de lækre rødder og knolde som har været gemt i jordens muld og nu finder vej til vores gryder og maver.
De er sprængfyldt med vitaminer, fiber og gode sager til at stå imod med i den kolde tid vi går i møde.
Selv de skønne økologiske rodfrugter, fås mange steder til ganske rimelige penge - så det er både billig, sund

og god mad. 
Denne suppe er skøn og cremet med sprøde græskarkerner og hjemmelavede croutoner på toppen (det er altid godt med lidt knas i den ellers bløde konsistens) citronsaft, Ingefær og chili giver lidt modspil til sødmen fra gulerødder, sød kartoffel, pastinak m.m.

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 4 personer:

(1,5 kilo grøntsager ialt)
2 spsk. olivenolie
1 stor sød kartoffel
1 stort løg
9 gulerødder (gerne blandet hvide gule blå og orange)
2-3 rødbeder (mine var gule hvide)
2 pastinakker eller persillerod
4 kviste timain
1 hel rød frisk chili
4 cm ingefær, skrællet
1 dåse kokosmælk
1 liter vand
Saften fra 1 lille citron
1 spsk. grøntsagsbouillon "Herbamare"
Salt og peber
evt. ½-1 tsk. hvidløgspulver ( giver lidt umami)

Topping:

2 dl. græskarkerner, tørristet på panden

5 skiver daggammelt brød, skorpen skåret af og skåret i tern, rystet i en pose sammen med 3 spsk. god citronolivenolie og salt og bagt i ovnen til gyldent og sprødt ved 200 grader.

Foto: Sara B. Hansen.

Klargør alle grøntsagerne og skær dem i grove stykker. Hak løget og skær ingefær i tern samt chili i skiver (vil du have suppen mere mild, så fjern kerner).
Svits løget i olien nogle min. tilsæt chili og ingefær og resten af grøntsagerne og svits dem i yderligere 4-5 min. Hæl derefter vand og bouillon ved Lad simre til grøntsagerne er møre ca. 25 til 30 min.
Mens suppen simrer kan du riste græskarkernerne på en tør pande og lave brødcoutoner (se beskrivelse længere oppe under topping) Tag af varmen og blend til en jævn masse med en stavblender. Sæt gryden over igen og tilsæt kokosmælk og varm igennem. Smag til med citronsaft, salt og peber og evt. lidt hvidløgs pulver.
Server suppen med græskarkerner og croutoner til.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

søndag den 25. oktober 2015

Gratineret kartoffelgnocchi med urter.



Foto: Sara B. Hansen.
I dag fik vi nogle helt vidunderlige hjemmelavede gnocchi - jeg blev inspireret af et rejseprogram jeg så i morges. Opskriften er dog baseret på en grundopskrift i den Italienske kogebogs bibel "sølvskeen" - som jeg så tilføjede lidt ekstra. Dels havde jeg ikke et helt kilo kartofler, så derfor brugte jeg ca. 200 g. gulerødder også, hvilket faktisk giver et fint farvespil og også smager godt. Desuden tilsatte jeg masser af hakkede urter rosmarin, persille og timian. Vi fik dem med en lækker salat og lammechops til. Helt igennem lækkert!
Det er et must at vende gnocchi i smeltet smør med hvidløg og salvie, dels løsner det dem og sørger for at de ikke klistrer sammen og så smager det altså også bare helt vildt godt, top med friskrevet parmesanost og gratiner kort i ovnen inden servering.
Når de servers på denne måde, så kan man også lave dem i lidt god tid hvilket er rart hvis man f.eks skal have gæster ;-)

Foto: Sara B. Hansen.


Opskrift til 4 - 6 personer.

1 kilo kartofler (evt. erstat 200 gram med gulerod)
1 æg
200 g. hvedemel tipo 00
2 spsk. hakket rosmarin og timian
2 spsk. hakket persille
Salt

50 g. smeltet smør
1 fed hvidløg delt i 4
3 friskhakkede salvie blade- alternativt kan tørret også anvendes.
Frisk parmesanost.

Foto: Sara B. Hansen.

Foto: Sara B. Hansen.
Kog kartofler og gulerødder i ca. 25- 30 min. til de er møre. Mos dem med en kartoffelpresser. Kom i en skål, pisk ægget let sammen og hæld det i, tilsæt også urter, salt og derefter melet lidt af gangen. Dejen skal være sammenhængende og fast uden at være helt tung.
Fordel dejen i 4 dele og rul hver af dem ud til en tynd pølse på et mel drysset bord. 
Skær hver af dem ud i små stykker og tril dem til aflange små stykker. Du kan også vælge at lave dem runde.
Bring en gryde vand i kog med salt og kog gnocchierne i mindre portioner af gangen. Når de kommer op til overfladen, så tag dem op med en hulske og læg dem i et fad. Når alle er kogt på denne måde, så smeltes smør i en gryde med hvidløgsfedet i og hakket salvie. Lad  hvidløget blive let gyldent og fjern det så. Hæld det smeltede smør over gnocchien og vend den med det. Riv parmesanosten henover. Inden servering sættes gnocchien i en 200 grader varm ovn i 10-15 min. 
Server som tilbehør til fx. et stykke kød og gerne med en god salat til.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.


torsdag den 22. oktober 2015

Laksetimbale med spinat.


Foto: Sara B. Hansen.
Jeg elsker fisk - men nogen gange synes jeg det er svært at finde på nye og spændende måder at servere det. I dag kom jeg i tanke om en ret jeg smagte for meget lang tid siden. Jeg havde ikke opskriften så jeg måtte improvisere og resultatet blev super godt, så her kommer opskriften, Måske det også er noget for lige netop dig. Den er ikke særlig svær og faktisk så fin og lækker at det også fungerer godt som gæstemad!
Vi fik med en dejlig spidskålsalat til (den opskrift får du også) samt kartofler og  hollandaise - men du kan servere med så meget andet godt til.

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 4 personer:

Laksetimbaler:
2 flotte laksesteaks.
500 g. fiskefars torsk m. grofthakket laks i. Jeg brugte en meget lækker færdig fars fra Jacob Kongsbak Lassen fås fx. i Menu.
6 kugler frossen helbladet spinat
1 fed hvidløg
½-1 dl. fløde
Sal og peber
lidt citron olivenolie

Citronbåde til servering.

Foto: Sara B. Hansen.


Spidskålsalat:
1 spidskål skåret i fine strimler
1 dåse grønne linser (urtekram)
1 dåse Majs
3 gulerødder i strrimler eller tern
1 dl. ristede solsikkekerner, krydret med dine yndlingskrydderier
3 spsk. citronolivenolie
1 spsk. balsamico

Foto: Sara B. Hansen.


Til laksetimbalerne skal du lave 4 ringe af bagepapir ca. 12 cm. i diameter. Det kan du gøre ved at du deler 2 bagepair i ark på midten med en saks, så du får ialt 4 stykker og herefter folder hver af dem sammen nogle gange, får du en ring du kan klipse sammen. Jeg forstærker med staniol som jeg også folder sammen og lægger ind i bagepapiret. Til sidst klipser jeg dem sammen. Man kan også bruge store madringe - men fordelen ved bagepapir er faktisk at det gør det super let at klippe den op og fjerne når laksetimbalen er bagt. Læg et helt ark bagepapir på en bageplade. pensl med lidt citronolivenolie og sæt ringene ovenpå.

Hvis du bruger den færdige fiskefars jeg anbefaler, er den allerede i en spøjtepose - men ellers må du selv lige komme farsen i den.
Sprøjt en tyk ring yderst langs bagepapirringens inderside(brug ca. 2/3 dele af farsen).
Del hver laksesteak i to og skær skindet fra,
Placer de ½ stykker laks i midten af ringen.
I en gryde varmes spinaten stille og roligt op, tilsæt knust hvidløg, salt og peber og fløden. Placer spinaten i en ring rundt om laksen (så den udfylder mellemrummet mellem laksen og ringen af fiskefars Drus med lidt salt og peber.Fordel nu den sidste fiskefars i hver ring og glat lidt ud med en spiseske.

Spidskålssalat:
Rist solsikkekerner på en tør pande med de krydderier du kan lide. Snit gulerødder samt spidskål og kom i en skål. Bland med de drænede grønne linser og majs. Vend solsikkekerner olivenolie og eddike i og server. 

Fyld bradepanden med 1½ liter kogende vand og sæt i bunden af ovnen. Sæt laksetimbalerne i en 200 grader varm ovn. i 15 min.

Server fx. med spidskålsalaten og kartofler samt hollandaise.

Find mig også på FACEBOOK

Jeg elsker fisk - men nogen gange synes jeg det er svært at finde på nye og spændende måder at servere det. I dag kom jeg i tanke om en ret jeg smagte for meget lang tid siden. Jeg havde ikke opskriften så jeg måtte improvisere og resultatet blev super godt, så her kommer opskriften, Måske det også er noget for lige netop dig. Den er ikke særlig svær og faktisk så fin og lækker at det også fungerer godt som gæstemad!
Vi fik med en dejlig spidskålsalat til (den opskrift får du også) samt kartofler og  hollandaise - men du kan servere med så meget andet godt til.

lørdag den 17. oktober 2015

Chunky peanut butter Cookies.

Foto: Sara B. Hansen.
Der er hygge garanti, når der er gang i brændeovnen, stearinlys, the og friskbagte cookies på sådan en rigtig efterårsdag med regn og blade der begynder at blive gyldne og falde af. De er nemme og hurtige at lave og smager fantastisk. Du kan også lave dem med peanuts i stedet for valnødder.

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser ca. 22 store småkager:

6o g. smør
65 g. peanutbutter- gerne chrunchy men almindelig kan også gå an.
2 håndfulde valnødder, knust med hånden eller hakket groft (ca. 50 g.)
50 g. mørk groft hakket chokolade
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vanilje
2 spsk. hvedemel ( 50. g.)
3 spsk. havregryn (ca. 30 g.)
120 g. mørk farin eller muscovadosukker
1 knivspids salt
1 æg


Det hele blandes sammen med en håndmikser og sættes som små klumper med to teskeer med god afstand i mellem på bagepapir. Bages ved 180 grader (varmluft) i ca. 12-15 min. Lad køle på en rist, de skal helst ikke flyttes for meget før de er kølet ned og faste, lækre og sprøde. Opbevares i en tæt kagedåse eller et glas med tætsluttende låg.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Hansen.

søndag den 11. oktober 2015

Nødde & chokoladebund med chokomousse og friske hindbær(glutenfri).


Foto: Sara B. Hansen.
En lækker glutenfri kage med en skøn nøddebund, chokolademousse og hindbær på toppen. Ser smuk ud og den lækre nøddebund smager dejligt og er lidt fugtig i det på en god måde inde midten mens kanten er flaget og tør som en fragilitébund.
Perfekt til gæsterne der kommer til søndagskaffe - men også fin til dessert eller måske som fødselsdagskage.

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser til en springform på 26 cm.(min. 6 personer):

Nøddebund:
Nødder 250 g, fx hasselnødder og mandler
Æggehvider 5 stk.
Sukker 250 g
Chokolade 100 g mørk, grofthakket

chokolademousse:
100 g. mørk chokolade
4 æggeblommer
75 g. rørsukker
1 vaniljestang
3 dl. Piskefløde

Pynt :150 g. friske hindbær og evt. lidt frysetørrede.

Foto: Sara B. Hansen.


Sæt ovnen på 160 grader. Kør nødderne i en blender, indtil de er grofthakkede. Det er vigtigt, at de ikke blendes helt til mel. Pisk æggehviderne meget stive. Tilsæt sukker, og pisk, til hviderne er helt stive og danner toppe.
Vend nødder og hakket chokolade i massen. Klem bagepapir om bunden på en springform og klip en lang strimmel bagepapir som kan sættes løst rundt langs siden på springformen. Bag nøddebunden i ca. 25 - 30 min. nederst i ovnen. Lad bunden køle af.

Foto: Sara B. Hansen.


Chokoladen smeltes over vandbad. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud og skilles ad med lidt sukker.
Æg, vanilje og sukker piskes godt, ca 10 minutter. Fløden piskes til blødt skum. Nu skal det gå lidt hurtigt.
Først vendes den smeltede chokolade i æggeblandingen. Så vendes flødeskummet med lette bevægelser og en dejskraber så luften ikke slås ud af den.
Chokolademoussen hældes over den afkølede nøddebund. Dæk til og sæt kagen på køl, så moussen kan sætte sig. Mindst 4 timer og evt. natten over.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

fredag den 9. oktober 2015

Snekyssede æbleroser.


Foto: Sara B. Hansen
Jamen er de ikke bare så yndige og fine ? jeg er selv ret begejstret! Jeg så en opskrift forleden på disse enormt dekorative og lækre æblemuffins og det måtte jeg da selvfølgelig prøve, men kunne ikke genfinde opskriften, så det blev som jeg tænkte det kunne fungere.
Igen har jeg brugt færdig croissantdej, det er altså bare en virkelig let genvej når det godt må være lidt nemt og hurtigt. Dog tror jeg at jeg en dag(med bedre tid) vil forsøge med min egen butterdej også.

Foto: Sara B. Hansen


Ingredienser 6 stk:

1 rulle croissantdej
3 æbler skåret i rimelig tynde skiver (gerne røde lidt faste æbler)
2 spsk. rørsukker
1 tsk. honning
3 spsk. vand
Saften fra 1 citron
3 spk. sukker
1 tsk. kanel
½ tsk. vaniljekorn

Desuden:
lidt blødt smør til at smøre dej og form med
1-2 tsk. Flormelis til at sigte over


Foto: Sara B. Hansen

Kog sukker, honning, vand, vanilje og citronsaft op i en gryde. Skær æbler med skræl fri fra kernehuset. Jeg synes det gøres lettest ved at lægge et snit tæt på midten , på hver side af kernehuset og dernæst gøre det samme "på den korte led". Så har du en firkantet blok med kernehuset som du kassere og så nogle gode reelle stykker æble som du kan skære fine tynde skiver af (ca. 1½  2 mm).
Kom æblerne op i den smeltede sukkerblanding og vend dem rundt nogle min til de begynder at blive bløde i det.

Tag dejen ud af dåsen del i 3 stykker uden at skille dem ad på den led hvor dejen er stiplet på skrå. Den perforerede samling trykkes på begge sider sammen med fingerspidserne så det bliver et samlet stykke. Gør sådan med alle stykker. Del så hver stykke midt på, på den lange led, så du får lange strimler. Smør en smule blødt smør på, drys med kanelsukker. 
Du kan også bruge butterdejsplader som du skærer i strimler.

Placer nu æbleskiver med den buede kant med skræl på så de lige rækker halvejs op over dejstrimlen og lad hver skive overlappe den der lå før, gør dette hele vejen hen langs strimlen. Gør det samme i et lag mere nedenunder den første række æbler. så du har en række der når op iover kanten på dejstrmlen og en der er under, Det nederste stykke dej, foldes nu op over æblerne, så den øverste række æbler stadig "kigger op over kanten".

Gør sådan med alle strimlerne. Smør nu en metalmuffinform med smør og  fold så hver strimmel sammen på den lange led, således at en rose formes.
Det kræver en smule forsigtighed men kan sagtens lade sig gøre. Hold den sammen og placer i muffinformen. Gør sådan med alle 6 æbleroser.

Sæt i en 200 grader varm ovn i 12-15 min til fine og gyldne.
Løft op af formen og placer på et fad. Inden servering, drysses med ganske lidt flormelis.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Hansen

torsdag den 8. oktober 2015

Vidunderlig vegetarlasagne.

Foto: Sara B. Hansen.
Denne vegetariske lasagne smager super godt og ligger dejlig let i maven i forhold til en med kød. Om du som jeg vil bruge fuldkorns lasagneplader eller almindelige bestemmer du selv :-)
Som altid er det kun skønt hvis der er rester, for det smager så godt dagen efter også, når den har trukket og sat sig lidt. Spis med en lækker salat til -  vi fik en blandet grøn salat med æbletern og vindruer i samt krydrede ristede solsikkekerner som smager lækkert og knaser dejligt!

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 4 personer:

Tomatsauce:
2 dåser hakkede tomater
2 spk. olivenolie
1 stort løg, finthakket
1 fed hvidløg, knust
1 dl grøntsagsbouillon
2 stængler bladselleri, finthakket
1 rød frisk chilipeber 
1 spsk. oregano
1 spsk. basilikum
Salt og peber
1 tsk. sukker eller lidt honning

Fyld: 
5 store groft revne gulerødder
1 mellemstor squash revet groft

Bechamelsauce:
30 g. smør
3 spsk. mel
3/4 l. minimælk
salt og peber
Friskrevet muskatnød
evt. lidt parmesan revet i.


Desuden: 
1 pakke fuldkornslasagneplader

150 g. revet emmentaler blandet med 100 g. revet parmesanost. 

Foto: Sara B. Hansen.


Tomatsauce:

Lav tomatsaucen først så den kan stå og simre og tykne lidt. Svits grøntsagerne i olien og tilsæt krydderier, flåede tomater samt bouillon.Smag til med salt, peber og sukker el. honning. Lad simre til ønsket konsistens.

Bechamelsauce:
Smelt smørret og rør melet i. Tilsæt derefter mælken lidt efter lidt ved kraftig piskning indtil saucen er jævn. Smagt til med muskat, salt og peber og evt. lidt parmesan.

Riv squash og gulerødder og vend dem sammen i en skål. 

Find et godt ildfast fad frem og smør det lidt. Start med et tyndt lag tomatsauce, så lidt bechamel,lasagneplader ovenpå revet ost og et godt lag revet gulerod/squash og sådan gentages i flere lag. Slut af med tomatsauce, bechamel og drys med ost og evt. lidt oregano og basilikum. Bages i ovnen ved 170 grader varmluft i 50-60 min. Læg evt. staniol over efter 30 min. Lad trække 15 min inden servering.

Find mig også på FACEBOOK.
Foto: Sara B. Hansen.