tirsdag den 27. januar 2015

Valnøddebrød LCHF

Foto: Sara B. Hansen.
Dette virkelig skønne brød smagte jeg forleden, da en god kollega havde bagt det og så var jeg så heldig at få opskriften. Jeg kan godt lide at solsikkekernerne er hakket lidt groft så de ikke er helt pulveriserede, det giver en god konsistens synes jeg, Brødet er let og dejligt med en blød krumme (uden på nogen måde at være klæg) nemt at skære og god smag - min varmeste anbefaling!
I den oprindelige opskrift, bruges 75 g. smeltet smør som røres i sammen med æg og ost og light philadelphia - jeg har undladt smør og brugt almindelig Philadelphia og det fungerer rigtig fint. (Har forresten købt osten på tilbud i Super Best til 10 kr. denne uge).

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 1 brød ( lille rugbrødsform (ca. 24 cm x 10 cm):

100 g. Valnøddekerner, blendet.
1 dl. solsikkekerner, blendet evt. lidt groft.
3 æg
100 g. philadelphia ost naturel ( jeg brugte den almindelige ikke light) Hvis light tilføres også 75 g. smeltet smør
1 dl sesammel ( malet sesamfrø på kaffekværn)
2 dl. friskrevet parmesanost, revet fint
2 tsk. Bagepulver
1 tsk. salt
3 spsk. Loppefrøskaller


Pisk æg med Philadelphia ost. Bland de øvrige ingredienser og rør sammen med æggemassen. Lad dejen hvile i ca. 10 min. mens ovnen varmes op til 170 grader. Bag brødet i 30-40 min. Lad køle på rist.

Foto: Sara B. Hansen.


Tip: 

  • Brødet kan krydres ekstra ved at tilsætte smag i form af 1 tsk. knust fennikelfrø, 1 fed hvidløg eller 1 spsk. oregano.'
  • Valnødder kan erstattes af mandler. 
  • Dejen kan også formes som boller.


Find mig også på FACEBOOK.

Lækre saftige gulerodsmuffins.

Foto: Sara B. Hansen.
Hvis du følger lidt med på mit madunivers, så har du nok opdaget at jeg er ret glad for at bage kager- men også ret glad for at spise sundt - det kan godt være svært at kombinere :-) men nogle gange så er det ret tæt på at lykkes.
Disse muffins er for eksempel sødet med kokossukker, dadler og banan og glutenfri da de er bagt med mandelmel, rismel og kokos........og det allerbedste er at de smager så MEGA godt. Håber du får lyst til at prøve.


Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 12 muffins.

80 g. kokosolie, blød
100 g. kokossukker
8 dadler bløde og uden sten
½ dl kogende vand.
150 g. mandler med skal, blendet fint
60 g. rismel
50 g. kokosmel
2 tsk, kanel
1 tsk. vaniljekorn
½ tsk. allehånde
1 lille tsk. stødt ingefær
2 store tsk. bagepulver
2 modne bananer, moset godt med en gaffel
2 store æg
3 mellemstore gulerødder, revet fint ( ca. 200 g,)

Hæld det kogende vand over dadlerne og lad dem stå  20 min. Pisk blød kokosolie med krydderier og sukker, tilsæt de to æg og bananmos og pisk videre til det er godt blandet. Tilsæt kokosmel,rismel, bagepulver sammen med de fintrevne gulerødder og rør dejen sammen. Purer dadlerne med fx. en stavblender og vend derefter dadel puréen i dejen.
Fyld i en  metal muffinform, der enten er smurt godt eller som jeg foretrækker det foret med papir muffin forme. Der bliver ca, 12.
Bag i en forvarmet ovn ca. 25 min ved 180 grader- varmluft. Mærk efter med en lille kødnål at de har fået nok. Lad køle lidt på rist inden servering.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Hansen.






lørdag den 24. januar 2015

Boller i karry for "rigtige mænd":-)

Foto: Sara B. Hansen.
At dømme efter snakken på arbejdet m.m. så følger mange vist med i det hyggelige program "Rigtige Mænd". Herhjemme ser vi det også og sidste gang kom vi til at snakke om hvor mange grøntsager jeg egentlig altid forsøger at få ind i retter- også denne. Men nu satte jeg mig så for at jeg skulle veje det og en del af grøntsagerne kommer jeg i bollerne ( i den skaldede koks version kommer det meste i sovsen som purerede grøntsager). Jeg camouflerer ikke mine grøntsager helt så meget, for herhjemme er det ok med grøntsager i maden.
Jeg hørte faktisk også forleden i radioen,  at når det kommer til sundhed -  så er mænd faktisk bedre end kvinder til holde deres "sundhedsløfter", når de først har sat sig noget for. Så måske er den her grønne version rent faktisk lige noget for rigtige mænd? Den smager i hver fald skønt.

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser kødboller:
500 g. hakket kalv og flæsk 3-6 % fedt
1½ tsk. havsalt
Friskkværnet peber
1 æg
2½ dl. havregryn
500 g. finthakket grøntsager (1 løg, 1/4 selleriknold, 2 håndfulde kruspersillepersille, 1 rød chilifrugt u. kerner, 1 stor gulerod, ½ squash ).
1½ liter vand
2 boullionterninger

Sovs:
1½ spsk smør eller olie
6 dl. af kogevandet fra kødbollerne
2- 3 tsk god karry (jeg brugte 1 tsk stærk madras karry og 2 tsk. CP44 worlds best curry).
1/4 knoldselleri i fine tern
1 lille løg i fine tern
½ squash i fine tern
1 gulerod i tern ( ialt ca. 500 g. grøntsager i sovsen)
1½ dl. fløde
2-3 tsk. maizena rørt ud i lidt vand

Foto: Sara B. Hansen.


Tilbehør: Server med fuldkorns ris eller bulgur og evt. hakket persille til drys .

Rør kødet med salt og tilsæt derefter de finthakkede grøntsager ( jeg bruger blenderen) , æg, havregryn og peber og ælt farsen godt sammen. Lad den stå køligt 30 min. Sæt en gryde med vand og bouillon over, hold det lige under kogepunktet. Form små kødboller og lad dem dumpe i vandet, når de stiger op til overfladen er de klar.
Sæt dem til side.

Kom olie eller smør i en lille gryde og svits karry deri, kom de hakkede grøntsager derned og rør godt rundt mens de svitses med nogle min. Hæld derefter bouillon i lidt af gangen så grøntsagerne koger møre. Tilsæt fløde og jævning og smag sovsen til. Tilsæt kødbollerne. Server med ris eller lignende.

Find mig også på FACEBOOK.
Foto: Sara B. Hansen.

Bondepige med slør - moderne version.

Foto: Sara B. Hansen.
Bondepige med slør er en smuk gammel dansk klassiker når det kommer til desserter, normalvis er den lavet med æblekompot og revet sukkerristet rugbrød. Jeg har valgt at bruge både æbler og pærer samt en sprød hjemmelavet  nødde-/rugbrødsdrys som også er meget velegnet som topping på skyr. Det sprøde drys er rugbrød,nødder, kakao, vaniljekorn og kanel som blendes og ristes i ovnen. Det fungerer rigtig godt i denne dessert. Smager simpelthen SUPER GODT.
Den letpiskede flødeskum lægger sig som et hvidt slør og omkranser bondepigens sunde røde æblekinder.

Opskriften på drys får du også her- portionen rækker til både desserten og til at fylde et mellemstort opbevarings glas og bruge til morgenmadsdrys.


Foto: Sara B. Hansen.

Opskrift til 6 personer:

Bondepige med slør:

6 æbler, skrællet og skåret i tern
4 pærer, skrællet og skåret i små tern 
1½ dl. vamd
1  stang vanilje, kornene + den tomme stang koges med
80 g. rørsukker

2½ dl. piskefløde evt. ed lidt vaniljekorn i, pisket til let skum

Sprødt rugbrødsdrys:

10 skiver fuldkornsrugbrød ( rives i mindre stykker)
100 g. Hasselnødder eller mandler
3. tsk, Kanel
2 tsk vaniljepulver ( ikke sukker men kun de sorte korn f.x. fra urtekram)
4. spk. Mørk kakao (usødet)
4 spk. Mørk rørsukker.



Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.


Rugbrøds drys: 

det hele kommes i en foodprocessor/ evt.stor blender og køres til det har den ønskede grovhed, Nødderne må gerne stadig være i grove stykker. Fordel det, i et lag, på to plader, beklædt med bagepapir. og bag det i ca. 15- 20  min. ved 180 grader. Jeg plejer at tage det ud og vende det lidt undervejs. Det skal føles tørt. Køl helt af inden det opbevares i lufttæt beholder. 

Æble-/ pærekompot:
 kom den rensede og skårne frugt i en gryde sammen med sukker og vand samt vaniljekorn og stang. Kog det under låg til frugten er mør og koger sammen, tiden afhænger af hvilken sort og hvor modne. Er pæren meget fast er den længere end æble om at koge ud så skær den derfor i små tern.
Lad køle lidt, inden den fyldes på dessertglas.

Ovenpå æble-/pærekompotten kommes ca. 2 spsk. rugbrødsdrys og der toppes med den letpiskede flødeskum som lægger sig som et hvidt slør og omkranser bondepigens sunde røde æblekinder.

Mmmmmmmmmmmm - Nice!


Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.


fredag den 23. januar 2015

Mini hotdogs med fuldkornsløgbrød.

Foto: Sara B. Hansen.
Forleden fik jeg en fin lille kogebog "Brød, grød og korn - fra Samvirke" af min søde veninde og der faldt jeg over opskriften på  mini hotdogs med løgbrød.

Da jeg så også så mini hotdog pølser ( godt nok røde som jeg ikke plejer at købe) men med kun 8% fedt og nøglehulmærke, så måtte det da prøves!
 Jeg kom lidt ekstra fuldkornsmel i og det synes jeg fungerede godt. Regn med ca. 3 stk. pr person måske 4  hvis der er sultne drenge eller mandfolk i mellem. Herhjemme var de et hit også fordi de har lidt "nuttedhedsfaktor".


Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser :

20 g. smør
1 lille løg, finthakket ( alternativt, revet gulerod, pastinak, spinat)
3 dl. koldt vand
20 g. gær
175 g. grahamsmel eller anden groft mel
300 g. hvedemel
6 g. salt

Mælk til pensling

1 pakke mini hot dog pølser evt. Steff holulberg med 8% fedt
 eller brunchpølser.

Diverse tilbehør: agurkesalat, hakket løg, ristede løg, syltede rødløg , ketchup, sennep m.m.


Foto: Sara B. Hansen.

smelt smørret i en lille gryde og tilsæt løget, lad det simre i små 10 min. til de er bløde og gyldne kom dem i en skål sammen med vandet og rør gæren ud. Tilsæt melet og salt lidt af gangen og ælt dejen i 5-7 min. til smidig og elastisk.
Sæt til hævning et lunt sted, tildækket og lunt i ca. 1½ time. Form 12-15 små aflange brød, tryk dem let flade og sæt på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad efterhæve 30 min-. Pensles med mælk og bages ca. 15-20 min til gyldne og gennembagte.

Server med pølser og tilbehør og så er det tid til at bygge små fine hot dogs.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.


søndag den 18. januar 2015

Muffins med blåbær og marcipan.

Foto: Sara B. Hansen.
Lækre Muffins, som er sødet med banan, dadler, jeg blev inspireret af en opskrift fra Odense marcipan - men endte alligevel med at lave min egen version og de smager bare skønt.


Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 12 store muffins:

1 moden banan
12 dadler
3 æg
100 g. kokosmel
4 spsk. hvedemel
200 g marcipan
1 tsk. vaniljekorn
1 tsk. bagepulver
50 g. smeltet kokosolie
Saft fra en appelsin
200 g. friske blåbær

Pynt: 50 g. smeltet chokolade


Foto: Sara B. Hansen.
I en foodprocessor, blendes marcipan, banan og dadler til en ensartet masse, mens maskinen kører tilsættes æggene et af gangen. Kom massen i en skål. Vend mel, kokosmel, vaniljekorn og bagepulver godt sammen og kom det i æggemassen. Vend kokosolie og appelsinsaft i dejen og til sidst vendes de friske blåbær i dejen. Fyld i muffinforme placeret i en metalform.
Bag ca. 20 min med 200 grader(varmluft), mærk efter med en kødnål at de har fået nok.
Pynt med smeltet chokolade og dekorer med en lille ske i et tilfældigt mønster.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.


Fiskeanretning med varmrøget laks, rejer, æg og asparges.

Foto: Sara B. Hansen.
Til lidt venindefrokosthygge i går med dejlige Carina, lavede jeg denne lille anretning og serverede med friskbagt koldhævet solsikkeflute og cremet pestodressing og "det var slet ikke så ringe endda" ;-)


Foto: Sara B. Hansen

Ingredienser 2 pers:

2 stykker varmrøget laks
200 g. rejer, 1 spsk. citronsaft
2 smilende æg (kogt ca. 7 min)
6 letkogte asparges
1 tomat
3 spsk. skyr
2 tsk. grøn pesto
Rucolasalat, skyllet
1 citron
Evt. nogle kværn med chili explosion  fra Santa Maria
Salt og Peber

Tilbehør: Brød

Kog æggene ca. 7 min. Knæk de grønne asparges og kog dem ca. 3 min i saltet vand, tage dem op med en hulske og smid dem i en skål med koldt vand. Vend rejerne med lidt citronsaft. Anret en rede af rucola på hver tallerken placer den varmrøget laks, rejer, æg samt halve tomat. Skær nogle tynde skiver citron og sno dem, placer på tallerkenen. Rør skyr og pesto sammen og kom evt. i små skåle og server til fisk og brød. Drys evt. med lidt chiliexplosion.



Foto: Sara B. Hansen
Find mig også på FACEBOOK.

Grønkålstzatziki med æble.




Foto: Sara B. Hansen
  • Et lækkert tilbehør til fisk eller kød med masser af fibre, atioxidanter, vitaminer(B,C og K-vitamin) og mineraler(kalcium, jern, zink og jod)  som grønkål er rig på .

  • Grønkålstzatziki 4 personer:

  • 150 g frisk grønkål, ribbet og hakket ret fint
  • 3 røde æbler, revet groft
  • 1 spsk. citronsaft, evt. lidt revet skal
  • 2½ - 3 dl Skyr
  • 1 stort knust fed hvidløg
  • 12 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • ½ spsk. citronolivenolie
Pynt: evt. æble skåret i skiver og vendt med lidt citrussaft så de ikke bliver brune.

Rør skyr med citronsaft,hvidløg, salt og peber samt lidt olivenolie. Vend med grønkål og groftrevet æble. Lad trække på køl  15-30 min. inden servering.


Foto: Sara B. Hansen

Find mig også på Facebook.

lørdag den 17. januar 2015

Raw chokomousse muffins med blåbær & tørret morbær.

Foto: Sara B. Hansen.
Disse smukke kager er lavet efter rawfood principper og med lutter gode sager, det er næsten så sundt som det kan blive, men smagen leder ikke en i retning at sundhed på nogen som helst kedelig måde. Der er smæk på smagen og de tørrede morbær giver en lidt karamelagtig tone og ligeledes er der tilsat lidt baobabfrugtpulver til moussen som også har en kombination af let syre og blød karamel. De er supernemme at lave, så det er bare at komme i sving, så har du hurtigt lidt lækkert til eftermiddagskaffen ;-)


Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 6 stk:


Muffins;
14 medju dadler u. sten
50 g mandler
50 g hasselnødder
50 g. tørret morbær (Urtekram)
2 spsk kaopulver
1 spsk kokosolie, flydende/smeltet
½ tsk vaniljepulver

Chokoousse:
1 avocado,  moden
1 banan, moden 
3 spsk. skyr
1 tsk. babobabfrugtpulver ( kan udelades)
4 medjul dadler uden sten (kan udelades)
2½  kakaopulver
1 spsk honning 

½ tsk vaniljepulver

1 tsk. kookosolie

Pynt: Friske blåbær, frysetørret hindbær, tørret morbær.

Foto: Sara B. Hansen.

Kom alle ingredienser til muffins i en foodprosessor og kør dejen til den har en klæbrig   men stadig lidt krummet i konsistens, når du presser det sammen i metalmuffinformen og den står koldt, stivner kokosolien og binder det fint sammen. Kom husholdningsfilm i muffinformen og pres ca. 3 store spsk . af massen godt sammen nede i formen med en spiseske. Når du har fyldt de 6 huller lukkes husholdningsfilmen lidt sammen om dem ig de stilles koldt nogle timer. Derefter kan de let løftes op og er faste.

Lav imens chokomoussen ved at blende alle ingredienser til en jævn og blank mousse. Kom det på en sprøjtepose og lad stå koldt 30 min. Sprøjt chokomousse ovenpå kagerne og dekorer dem. Så er de klar til kaffen eller som en lille lækker dessert måske?

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

torsdag den 15. januar 2015

Krydrede kødboller på spyd og lækker fuldkorns couscoussalat.


Foto: Sara B. Hansen.

Et lækkert måltid som vi alle godt kunne lide herhjemme, Eeeeeelsker bare den salat :-) og de dejligt krydrede kødboller er også et stort hit.

Foto: Sara B. Hansen.


Kødboller:
800 g. blandet kalv og flæsk (magert)
75 g. rasp, blandet med 6 spsk. vand eller mælk
2 tsk. salt
3 fed hvidløg, Knust
1 spsk. sambal olek
2 æg
1 dl. friskhakket mynte
Revet skal og saft fra ½ øko citron
Friskkværnet sort peber
Olie/smør til stegning
Evt. spyd til at sætte kødbollerne på

Couscous salat:
4 dl. fuldkorns couscous
5 dl. grøntsagsbouillon (fx. Herbamare A. Vogels)
2½ spsk. citron olivenolie
1-2 fed hvidløg, knust
2 tsk. revet ingefær (evt. den knuste ingefær man kan købe på glas)
2-3 chilifrugter u. kerner hakket gerne rød, grøn, gul
Revet skal og saft af 1 øko. citron
1 agurk uden kerner skåret i halve skiver
3 tomater i tern
6 dl hakket grønkål
2 rødløg i små tern
2 håndfulde mandler, smuttet og ristet på en tør pande


Foto: Sara B. Hansen.

Bland raspen med vand eller mælk, knust hvidløg og salt og rør blandingen med de øvrige ingredienser til farsen. Form til små runde frikadeller og brun dem godt af, hvis du vil sætte dem på spyd, kan du evt. komme dem på spyd når de er brune hele vejen rundt og så give dem ca. 10 min i ovnen på 180 grader varmluft. Ellers kan de bare stege færdig på panden.

Hæld grøntsagsbouillon over couscousgryn og lad dem trække til al vandet er absorberet. Rør grynene løse med en gaffel og vend dem med olie, citronsaft,citronskal,  hvidløg og chili. Bland med rødløg, agurk og grønkål. Skold og smut mandlerne og rist dem på en tør pande. Lad dem køle lidt af og drys til sidst over salaten.

Find mig også på: FACEBOOK



søndag den 11. januar 2015

Appelsintærte med marengs.

Foto: Sara B. Hansen.
Dette er sådan set bare en appelsin variant af den klassiske citrontærte, fordi jeg fik lyst til at afprøve det og havde en del æggehvider der skulle bruges. Jeg synes det er rigtig lækkert med appelsinsmagen og det fungerer godt. I forhold til marengslåget er det min erfaring, at man får det bedste resultat, ved at lade tærte og fyld køle helt af, inden man sætter marengstoppe på. Hvis man ikke følger dette, så risikerer man at marengsen "trækker sig" ovenpå cremen.Desuden synes jeg det fungerer bedst, hvis man bruger en gasbrænder til at brænde marengstoppen gylden fremfor ovnen, men det der har størst betydning er, at lade tærtebund og fyld køle helt af inden marengslåget.


Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 1 tærte på 30 cm. i diameter, nok til 10 pers.:

Tærtebund:
50 g, Fuldkornshvedemel
125 g hvedemel
1 knsp. salt
1 spsk. sukker
75 g koldt smør
ca. 3 spsk. minimælk

Appelsincreme:
Fintrevet skal af 2 øko. appelsiner
saft af 2 appelsiner (1½ dl)
Korn fra 1 vaniljetang
1½ spsk. Maizena
125 g. flormelis
1 dl mælk
3 hele æg
3 æggeblommer
40 g. kold smør i tern


Marengs:
3 æggehvider
150 g. sukker
1 tsk. appelsinsaft.

Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.

Tærtebund:
bland de to typer mel med salt og sukker og smuldr smøren i melet, til det er arbejdet godt ind i melet. Tilsæt mælk og arbejd hurtigt dejen sammen. Lad hvile i 30 min. på køl. Rul ud så det passer med en tærteform på ca. 30 cm. og beklæd formen. Tryk overskydende dej af og prik huller med gaffel i bunden. Bages ca. 20 min. ved 180 grader varmluft (200 graderi alm.ovn).Tag ud og lad køle.

Appelsincreme:
Pisk alle ingredienser (undtagen smør) sammen i en gryde og varm det op under konstant omrøring. Når cremen er blevet jævn og tyk i konsistensen,piskes den kolde smør i og cremen hældes over tærtebunden og denne sættes på køl i 2-3 timer.

Marengs:
Pisk florsukker og æggehvider til en tyk sej marengsmasse (skal piskes længe), tilsæt appesinsaften og pisk den atter igennem. Kom i en sprøjtepose med stjernetylle og sprøjt toppe hele vejen rundt og ind mod midten, så den fyldes helt op. Brænd marengsen gylden med en gasbrænder eller sæt tærten i ovnen ved 200 grader varmluft ( 250 gr. i alm) indtil den er gylden (i ovn er det ca. 10 min. men hold øje!). Server helst samme dag.

Find mig også på FACEBOOK

Foto: Sara B. Hansen.

Skøn vegetarisk linsesuppe med gulerod og tomat.

Foto: Sara B. Hansen.
Denne dejlige suppe er nem, billig sund og smager tilmed skønt - så bliver det da ikke meget bedre vel?
Det er en opskrift jeg har lavet siden få år efter jeg flyttede hjemmefra og det har altid overrasket mig at så få ingredienser egentlig kan smage af så meget. Jeg synes næsten suppe smager endnu bedre hvis man laver den og varmer op igen eller når den serveres dagen efter, så man kan altså roligt lave den på forhånd. Den er tænkt som en hovedret og mætter godt på grund af de røde linser.
Jeg havde lidt kogte små aspargeskartofler som jeg skar i skiver og kom i suppen til sidst- det smagte også lækkert.


Ingredienser 4 personer:

1 dl. tørrede røde linser (de må gerne lægges i blød nogle timer, men kan bruges direkte)
1 stort løg i tern
3 store gulerødder i skiver
2 stilke bladselleri i skiver
1 fed knust hvidløg
1 spsk. olivenolie
1 liter god grøntsagsbouillon ( fx herbamare)
1 dåse flåede tomater
2 spsk. koncentreret tomat
1 tsk, tørrer timian
1 tsk. tørret estragon
Salt
Peber
Evt. 1 tsk honning eller sukker for at give syren i tomaterne lidt modspil

Pil og hak løget. skræl gulerødder og rens bladselleri og skær dem i skiver. Svits grøntsagerne i lidt olivenolie og tilsæt herefter bouillon,linser, tomat, hvidløg og alle krydderier. Lad simre i 20-30 min. Smag suppen til. Server med friskbagt groft brød.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.