mandag den 13. juli 2015

Koldhævede lækre rugstykker.

Foto: Sara B. Hansen
Rugstykkerne her tager lidt tid at lave- men de er bestemt investeringen værd for de smager super godt og hvis du som jeg holder af lidt grovere morgenbrød, så egner de sig fortrinligt til morgenbordet såvel som madpakkerne (sidstnævnte er ikke noget der fylder her i sommerferien - men de er også fine at tage med ud i det blå på en lille picnic).
Jeg bager en stor portion og smider lidt i fryseren- du kan selvfølgelig vælge at halvere opskriften.

Foto: Sara B. Hansen


Rugstykker ca.25 stk.:

9 dl. lunken vand
2 dl surdej( eller yoghurt naturel)
2 spsk. honning
15 g, gær
800 g. hvedmel
400 g. rugmel
20 g. salt
100 g solsikkekerner eller græskarkerner
evt. 3 spsk. chiafrø

Foto: Sara B. Hansen
Bland vand og surdej(yoghurt)og honning i en skål og s,uldr gæren i væsken. Tilsæt melet og rør det lige sammen. Lad dejen stå tildækket i 15 min.
Tilsæt nu salt og kerner og ælt dejen godt elastisk i ca. 7 min. Lad den hvile på køkkenbordet i 30 min.Herefter sættes dejen til hævning i køleskabet i min 12 og op til 48 timer.
Tag dejen ud af køleskabet og vend den ud på køkkenbordet, drysset med rugflager, drys også rugflager på den anden side. Form til en aflang firkant ved at skubbe dejen med en bagespartel- del herefter dejen i 3 strimler på den lange led og skær( med bagespartlen eller en kniv) disse i rustikke skrå brød. Sæt på en plader med bagepapir og lad efterhæve, mens ovnen varmes op til 215 grader (varmluft). Herefter bages brødene gyldne i ca. 15-18 min. Køler lidt på rist inden servering/frysning.

Find mig også på FACEBOOK.

4 kommentarer:

  1. Er det ikke meget lidt chiafrø til så stor en portion dej?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa - jo du kan da i hver fald sagtens bruge flere :-) måske 1- 1½ dl.(kan dog ændre lidt på hvor meget væske der skal tilsættes da de jo suger en del. Jeg havde simpelthen ikke flere tilbage så derfor kom der kun de 3 store spk. i dejen :-)
      Mvh Sara

      Slet
  2. Forvirring: både gær OG surdej?

    SvarSlet
    Svar
    1. hmmmm, det fungerede faktisk godt- men tror det er fordi opskriften stammer fra en tid hvor jeg ikke helt stolede på mine surdejsfærdigheder. Det bør kunne lade sig gøre uden.

      Slet