lørdag den 29. november 2014

Kødboller med bacon, parmesan og timian serveret med rugpasta, bønner, ristede champignon og tomatsauce.

Foto: Sara B. Hansen.
En super lækker opskrift med smagfulde, saftige kødboller. Hvis du kan du få fat på friskhakket fars, så giver det altså et ekstra godt resultat. Det fungerer super både på en hverdag men er bestemt heller ikke tosset på en lørdag med et godt glas rødvin til ;-)

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 4 personer:

Kødboller:

500 g. friskhakket kalv/flæsk
1 æg
2 spsk. rasp
4 spsk. mælk
2 skalotteløg, revet
1 pakke bacon i skiver, stegt
Salt og peber
1 lille håndfuld frisk timian, hakket

Tomatsauce:

15 små cherrytomater, skåret i tern
1 skalotteløg, finthakket
2 dl. pureret tomat (flaske)
2 spsk. friskhakket timian
Salt og peber
1½- 2  tsk. honning

Tilbehør: 500 g. brune markchampignon, renset skåret i kvarte og burnet i smør, smagt til med salt og peber.

1 lille pose frosne bønner, kogt ca. 6-8 min i saltet vand

Friskrevet parmesan

400 g. øko. Rugpasta  Il fornaio tagliatelle

Foto: Sara B. Hansen.

Steg baconskiver sprøde og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Bland æg, rasp og mælk i en skål, tilsæt kødet og de øvrige ingredienser,den sprøde bacon skal hakkes eller knuse i farsen, bland det hele godt. Form små kødboller og steg dem sprøde i en blanding af smør og olie. Sæt til side.

Lav tomatsaucen, Hak løget fint og svits i lidt olie/smør- tilsæt de friske tomater og lad dem svitse godt under omrøring, tilsæt salt, peber, timian og honning samt pureret tomat , lad simre 15 min.

Svits champignon i smør og krydder dem dem salt og peber. Kog bønner og pasta. Server med friskrevet parmesan.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

torsdag den 27. november 2014

Tiramisu - så julens engle synger :-)

Foto: Sara B. Hansen,
Denne gang har jeg lavet Tiramisu i en julevariation, hvor jeg har brugt hjemmesyltede kirsebær, som smager helt fantastisk. Har du ikke lige dette så køb nogle gode fx. amarena fabbri kirsebær. Det er et rigtig godt bud på en alternativ juledessert enten til dem der ikke kan lide ris a la mande ( de findes jo!) eller måske til dem der bare har lyst til at prøve noget nyt :-)
Tiramisu betyder oversat fra Italiensk noget i retning af  "træk mig op"- måske fordi ens humør kun kan bliver trukket op, når man nyder den?

Jeg har ofte lavet denne dessert til fester og skal altid ud med opskriften bagefter.Klart en af mine yndlingsdesserter. Langt fra sund- men syndigt lækker! Håber også den vil falde i god jord hos mine kollegaer i morgen, når vi har julefrokost :-)


Foto: Sara B. Hansen,


Ingredienser (nok til 15 personer):

2 bøtter mascarpone (skal tages ud af køleskab 1-2 timer før brug)
6 pasteuriserede æggeblommer
150 g.flormelis
1 tsk vanillie
1/4 l.piskeflløde
3 pasteuriserede æggehvider.
Lady fingers (savoiardi kiks) 
stærk kaffe
Marsala
2.spk. sukker
usødet kakao
1 glas hjemmesyltede dessertkirsebær el et glas gode købte

Pynt: kakao, revet chokolade lys eller mørk og lidt kirsebær..

Tilberedning:
Foto: Sara B. Hansen,

Æggeblommerne piskes med flormelis og vanillie til en æggesnaps og blandes/ vendes blidt i Mascarponen med en dejskraber.
Piskefløden piskes og æggehviderne piskes ligeledes stive i en anden skål. Flødeskum og hvider vendes herefter blidt i ostecremen.

ca. 4 dl. kaffe blandes med lidt sukker og 2 dl Marsala og kiksene dyppes hurtigt i disse så de lige suger væden. Lægges derefter i et lag, i enten et stort fad eller portionsanrettes i glas. Herefter et lag Mascarponecreme ovenpå denne kommes kirsebær og lidt saft stænkes på. Nyt lag af kiks dyppes, mascarponecreme, kirsebær og så fremdeles.
Der sluttes, med et lag Mascarponecreme. Dækkes til med film og står gerne natten over i køleskab. Inden servering drysses med Sigtet Kakao.
Evt. kan man rive mørk chokolade eller hvid over, det ser også fint ud.

Mums!!


Foto: Sara B. Hansen,



Foto: Sara B. Hansen,


Et lille hjørne uden kakao til en der ikke kan tåle dette :-)
Foto: Sara B. Hansen,

søndag den 23. november 2014

Saftigt græskarbrød.

Foto: Sara B. Hansen.
Dette lækre brød er en rigtig god måde at få lidt ekstra fiber og vitaminer ind i dit brød, samtidigt med en saftig og blød krumme og flot farve. Jeg havde et hokkaido græskar liggende som efterhånden skulle bruges, derfor kom jeg til at tænke på at det nok kunne bruges i et brød. Der er nemt at skrabe kødet ud og purére det, når man først bager det i ovnen. Opskriften her giver to store flotte brød. Man kan godt fryse det - men jeg gav min mand det ene med på arbejde, der skal jo være plads i fryseren til så meget andet, her hvor julen nærmer sig:-)

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 2 brød:

1 Hokkaido græskar ( ca. 500 g. bagt græskarkød når den udhules)
100 g. ristede græskarkerner
30 g. gær
3½ dl lunken vand
½ dl. olivenolie
1½ tsk. salt
350 g. fuldkornsspeltmel
600 g. hvedemel
+ Lidt ekstra mel til bordet
Æg til pensling

Foto: Sara B. Hansen.

Bag græskarret i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min. Fjern kerner og skarb kødet ud med en ske og brug en stavblender til at purére det. Rist græskarkernerne ( jeg brugte ikke dem fra græskarret) på en tør pande til de begynder at poppe.Rør gæren ud i vandet og tilsæt de fleste græskarkerner, men gem lidt til at strø på samt græskarpuré.
Tilsæt derefter salt og olivenolie rør melet i lidt af gangen og ældt dejen godt igennem. Ven den ud på et meldrysset bord til sidst og saml det til en kugle. Lad hæve under et fugtigt klæde i 1 times tid. Form to brød og lad disse efterhæve i ca. 40 min. Pensles med æg og drysses med græskarkerner. Bages ved 200 grader i 30 min.til de er gyldne og det lyder hult når man banker i bunden. Lad køle på rist.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

Saras karrygryde med spidskål og peanuts.

Foto: Sara B. Hansen.
Dette er i virkeligheden nok en af mine yndlings retter fordi den indeholder masser af grøntsager, smager skønt, er billig og nem at lave(også til mange mennesker), ser indbydende ud og også er velegnet til at have med i madpakken dagen efter. Der er i virkeligheden mere spidskål i end der er fuldkornsnudler og jeg har for lang tid siden opdaget, at det er den nemmeste måde at få masser af kål i børnene, uden at de på nogen måde brokker sig ;-) Faktisk kan man også sagtens helt vælge at droppe fuldkornsnudlerne , hvis man altså vil spare på kulhydraterne.
Det blev også til en lille take away box, som min dejlige mand kan have med sig på nattevagt, man fortjener at blive lidt forkælet når man skal det!


Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 6 personer:

2 løg i halveret og skåret i tynde skiver
1 stort spidskål, fintstrimlet
500 g. hakket magert oksekød
1½-2 spsk. karry (gerne lidt stærk madras karry)
1 tsk. chiliflager
1 tsk. spidskommen
1 tsk. hvidløgspulver eller et frisk fed hvidløg
1 pose øko wok blanding fra frost 400 g. ( Rema 1000 har en god en)
1 dl. soja
Salt og peber
1 pakke fuldkornsnudler (250 g).
Olivenolie til stegning.

Tilbehør : Gode ristede salte peanuts evt. sød chilisauce


Foto: Sara B. Hansen.

Start med at svitse løgene i lidt olivenolie i en god stor gryde eller sauterpande, kom karry ved og brænd det lidt af. Tilsæt det hakkede oksekød og brun det sammen med karry og løg. Tilsæt chili, peber, spidskommen samt hvidløgspulver eller et knust fed. Kom den fintsnittede spidskål ved og vend den rundt. Hæld soja ved. Lad det snurre under låg i ca. 5 min. rør ind i mellem. Tilsæt wokblanding lad stege med i 5 min. Smag til med salt og peber. Kog nudler efter anvisning på pakken og dræn vandet fra. Vend nudlerne godt sammen med karrykålsblandingen. Server drysset med sprøde peanuts og chilisauce.

Find mig også på Facebook.

Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.


lørdag den 22. november 2014

Gyldne himmerigsmundfulde m. paranødder og baobab frugt pulver (glutenfri).

Foto: Sara B. Hansen.
En ny lille lækkerbisken har set dagens lys i mit madunivers, denne lille skønne og søde mundfuld er lavet med paranødder, dadler og babob frugt pulver. Paranødder er rige på antioxidanter som fx. Selen der er godt for immunforsvaret samt  E-vitamin og kalium . Baobabpulveret har jeg fået tilsendt en lille smagsprøve på, det regnes for at være en superfrugt som er fyldt med C-vitamin, Calcium, magnesium samt kostfibre. Det har en lidt syrlig smag kombineret med søde karameltoner.  Det lyder jo alt sammen vældig sundt :-) men selvfølgelig er det ikke noget man skal spise overdrevent mange af. Dadler er meget søde og booster blodsukkeret på grund af det høje kulhydratniveau - men det er bestemt sundere end så meget andet slik og konfekt. Disse er rullet i en gylden pecankrokant ( en rest fra en dessert jeg lavede forleden)men man kan undgå sukkeret ved blot at rulle i kokosmel eller hakkede, ristede nødder.


Foto: Sara B. Hansen. 


Ingredienser:

Konfektmassen:
2 dl. paranødder
15 friske dadler (stenen fjeres)
150 g. tørrede kerner
50 g. kokosflager
2 spsk. babobabpulver ( kan købes på nettet)
1 tsk. vaniljekorn
3 spsk. kakao
1 dl. appelsinsaft

Pecankrokant:
150 g. hvid sukker
80 g. pecannødder ( eller andre nødder)



Foto: Sara B. Hansen.


Smelt sukker på en pande til det er en gylden karamel. Kom pecannødder i og rør dem rundt i karamelmassen. Hæld straks ud på bagepapir og lad køle. Hak dem i en blender så de er tilpas, ikke for grove men heller ikke rent pulver.

Kom alle ingredienser til konfektmassen i en fooprocessor og kør massen til den er jævn og sammenhængende. Tril kugler af massen, fugt evt. hænderne let undervejs. Rul dem i den gyldne pecankrokant eller kosmel/ hakkede nødder. Opbevares på køl i en beholder og smager bedst kolde.

Du kan læse meget mere om Babobab frugt pulver på linket  HER.

Find mig også på FACEBOOK


Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.

onsdag den 19. november 2014

Vegetarisk karrysuppe med kartoffel, gulerod og couscous.

Foto: Sara B. Hansen.
Dagens ret blev en lækker og fyldig karrysuppe med grøntsager, kokosmælk og couscous. Den fik topkarakter af yngstesønnen. Vi indtog den I byens skaterhal, hvor vi har aftenvagten blandt byens unge. Godt med lidt varm suppe at lune sig på:-) Grundet de primitive rammer er billederne ikke lige så "stylede" denne gang.

Foto: Sara B. Hansen.
Ingredienser 6 personer:

6oo g. kartofler, tern
5 gulerødder, skiver
2 løg I tern
2 fed hvidløg, presset
2½ dl frosne ærter
1 liter vand
4 spsk. flydende grøntsagsbouillon
1 dåse kokosmælk
2 spsk. tomatkoncentrat
2 dl. couscous
Salt og peber
1½ spsk. karry
Lidt olie evt. kokosolie

Svits løgene nogle minutter I lidt olie I en god stor gryde. Tilsæt karry og brænd den af inden kartofler og gulerødder og lidt salt og peber tilsættes. Svits I yderligere nogle min. Tilsæt dernæst vand og flydende bouillon samt hvidløg. Lad simre ca. 15 min. Tilsæt kokosmælk, tomatkoncentrat, couscous og lad simre I yderligere 15 min. Tilsæt de frosne ærter, varm suppen igennem og smag til med salt og peber.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

mandag den 17. november 2014

Grove rugstykker (koldhævet).

Foto: Sara B. Hansen.
Denne årstid er bare så træls i forhold til at tage billeder af maden, det er jo mørkt allerede når man kommer hjem. Men i skal alligevel ikke snydes for lidt billeder af disse lækre grove brød, som er velegnet til madpakkerne. Jeg kom lidt maltmel i dejen fordi det både giver lidt smag og farve som jeg godt kan lide - men opskriften kan sagtens bages uden, hvis man ikke lige har det. Dejen fik lov at koldhæve hele natten og indtil jeg kom hjem fra arbejde, hvis du gerne vil nøjes med alm. hævetider skal gærmængden øges lidt.

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser ca. 18 stk.


25 g. gær
8 dl. vand
400 g. rugmel
600 g. hvedemel
150. g speltflager
1½ tsk. salt
1 spsk. honning
1 spsk. maltmel
40 g. olivenolie

Rør gæren ud i lidt af vandet og tilsæt derefter resten af vandet samt olie, salt og honning, samt maltmel og rør derefter  rugmel. hvedemel og speltflager i dejen, Rør den godt igennem på høj hastighed på køkkenmaskine hvis du har sådan en. Juster konsistens med lidt ekstra mel om nødvendigt.Lad hæve koldt natten over.
Fordel dejen i to klumper og rul hver af dem til en ca. 30 cm lang pælse som trykkes flad med hånden, brug en bagespartel til at dele den i ca. 9 stykker. Gør det samme med resten af dejen. Tænd ovnen på 200 grader og lad den varme op.
Stykkerne pensles med æg og drysses med speltflager. bages ca. 20 min. til gennembagte og sprøde. Lad køle på rist.

Find mig også på FACEBOOK

Foto: Sara B. Hansen.

søndag den 16. november 2014

Mørk chokolademousse med pecannøddekrokant og hindbær.

Foto: Sara B. Hansen.
Denne lækre dessert er lavet med udgangspunkt i en opskrift fra Blomsterberg og den smager bare rigtig dejligt. Brug en god mørk chokolade med min. 70 % kakaoindhold.
Anret den i flotte dessertglas eller skåle gerne gennemsigtige, så man kan se desserten rigtig.Man kan sagtens bruge andre nødder end pecannødder, hvis man ikke lige har dem.

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 6 personer:

Pecankrokant:
150 g. hvid sukker
80 g. pecannødder ( eller andre nødder)

Chokolademousse:
125 g. mørk chokolade min. 70 %
100 g. stuetemp. pasteuriserede æggeblommer
75 g. sukker
150 g. pasteuriserede æggehvider
1 spsk. sukker

Desuden:
1½ dl. fløde, lidt vaniljekorn, pisket til en let flødeskum

6 flotte hindbær

Smelt sukker på en pande til det er en gylden karamel. Kom pecannødder i og rør dem rundt i karamelmassen. Hæld straks ud på bagepapir og lad køle. Hak den groft.

Hak chokoladen og smelt den forsigtigt i en skål over vandbad ( eller i en chokoladesmelter hvis du har det). Pisk æggeblommer og sukker til en tyk æggesnaps i en skål med en håndmikser.

Pisk i en anden skål æggehvider og 1 spsk. sukker til en sej og luftig marengs.
Kom æggesnapsen i den smeltede lune chokolade og pisk det godt sammen. Tilføj 1/3 af de piskede hvider og pisk godt. Kom nu chokolademassen i skålen med de resterende marengs og vend det hele forsigtigt sammen. Fyld massen på en engangssprøjtepose. Klip et lille hul og fordel i dessertglas.Sæt på køl til den er stivnet. Kom lidt flødeskum, hakket percankrokant og hindbær på.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.


onsdag den 12. november 2014

Coconutstew fra Mozambique.

Foto: Sara B. Hansen.
Det er lidt nostalgisk for mig at lave denne ret, som ikke har været på programmet længe herhjemme, men som jeg synes er rigtig lækker. Opskriften har jeg i en gammel mail (printet ud og sat i en mappe)- den blev sendt i 1998 af mine drengenes farmor og farfar, som dengang opholdt sig i Mozambique .....Det er en virkelig lækker simreret. Jeg brugte som så mange gange før kalvekød (bov) men det kunne sagtens have været oksekød. Oprindelig er opskriften med grøn peberfrugt som jeg egentlig godt selv kan lide, men da de fleste herhjemme bedst kan lide de røde peberfrugter, blev det det. Så smed jeg lidt grønne sukkerærter i for at få lidt grønne nuancer.

Ingredienser 4 personer:

800 g. kalvebov, renset og skåret i tern
2 store løg, finthakket 4-5 gulerødder i skiver
1 grøn eller rød peberfrugt i tern
1 pose friske sukkerærter
2-3 fed hvidløg
1 dåse fl. tomater
1 dåse kokosmælk
Salt og peber
Lidt kalvebouillon
1½ spsk.kokosolie

Tilbehør: Fuldkornsris, kogfes efter anvisning på pakken. Evt. Chapatibrød.

Svits kødet i lidt kokosolie og tilsæt herefter løg, hvidløg , kokosmælk, tomater og de øvrige ingredienser på nær ærterne. Lad simre til kødet er dejlig mørt. Tilsæt ærterne og lad dem koge med i ca. 10 min. Kog risene og server.

Find mig også på FACEBOOK



mandag den 10. november 2014

Kyllingfrikadeller med rødbede og quinoa.

Foto: Sara B. Hansen

Forleden havde jeg disse festlige frikadeller med til en fælles buffet og jeg synes de blev ret vellykkede. Det er klart at rødbeder giver en lidt anderledes farve, så derfor et lille skilt, så folk vovede at smage :-) Trods kyllingkødets lidt neutrale smag, er disse kommet til at smage rigtig godt og af lidt mere. Der er ikke gluten i opskriften.

Ingredienser 10-12 pers.

800 g. kyllingfars
2 tsk. salt
Friskkværnet peber
2 æg
1 stor aflang fintrevet rødbede
2 små løg, revet
2 fed hvidløg knust eller revet
3 dl. kogt quinoa
1 spsk. Oregano

Bland alle ingredienser til farsen og lad den trække en halv times tid på køl. Form mellemsore frikadeller og steg dem i en blanding af olie og smør, til gennemstegte. Server med en god salat til og evt. kartofler.

find mig også på FACEBOOK.

søndag den 9. november 2014

Avokadosalat med appelsin og krydrede cashewnødder.

Foto: Sara B. Hansen.
Denne skønne salat er en variant over en opskrift fra "Meyers salatværksted"og den smager simpelthen så skønt. Jeg brugte en blanding af mini romainesalat og Rucola, men frisée eller Mizuna er også lækkert. Lav endelig ekstra nødder de smager helt vildt godt- også bare som snack. Jeg lavede både mandler og cashewnødder.

Foto: Sara B. Hansen.

Salat til 6 personer:

Krydrede nødder:

80 g. cashewnødder
½ tsk. røget paprika
½ tsk. salt
1 knivspids spidskommen, stødt
1 knivspids stødt chili
½ tsk. hvidløgspulver
½ dl. vand

Salat:

1 bakke rucolasalat, skyllet og slynget
2 mini romaine, skyllet, slynget og strimlet
2 små rødløg i skiver
1 god håndfuld kørvel
2 modne avokadoer i både (vend dem med lidt appelsin eller citronsaft)
3 store appelsiner skåret i fileter 

Dressing:

Saft fra endeskiverne af appelsinen ca. ½ dl
2 spsk. citronsaft og evt. lidt revet skal (øko. citron)
4 spsk. olivenolie
salt og peber
1½ tsk. honning
Evt. lidt halkkede basilikumblade

Vend nødder med krydderier og vand så de er godt dækket. Bred ud på en bageplade med bagepapir og sørg for de er fordelt, så der er lidt luft i mellem dem. Bages ved 130 grader i ca. 1 time og 15 min. vend dem lidt rundt undervejs. Lad afkøle.
Anret salatbladene i en servingsskål / fad bland med løg, kørvel, appelsinfileter og avocado i både og rør dressingen sammen. Lige inden servering kommes dressingen på og de sprøde lækre nødder drysses over.


Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

lørdag den 8. november 2014

Æblegløgg med rom.

Foto: Sara B. Hansen.
Der er ganske vist endnu lidt tid til december - men denne hyggelige drik kan du sagtens nå at nyde nogle gange inden da! Prøv det en kold dag efter skovtur i stedet for kakao. Lav evt. den samme til børnene bare uden rom.
Vi kender alle nogle der ikke er så glade for den traditionelle gløgg - selv får jeg hurtig nok af den søde rødvinsdrik med alle rosinerne og mandelsplitterne. Dette er et rigtig godt alternativ. Køb en god evt. økologisk æblemost, de har f.eks en på flaske i Netto for tiden.


Foto: Sara B. Hansen.
Opskrift til 4 personer:

2-3 stjerneanis
2 stykker hel kanel
4 kardemommekapsler
1 liter æblemost
1 dl mørk rom
1 spsk. rørsukker
1 stykke ingefær, skrællet i strimler med skrællekniv
Revet skal af en øko. citron

Desuden:
1 æble i skiver til pynt
1 papir theposefilter


Foto: Sara B. Hansen.

Kom stjerneanis, kanel og kardemomme i en thefilter og bind en snor om. Hæld æblemost samt rom i en gryde og tilsæt krydderiposen. Varm op til kogepunktet. Tilsæt citronskal samt ingefær strimler og lad trække i et par timer. Før servering tage krydderiposen op og gløggen varmes igen,Server med en æbleskive i hvert glas.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

Sprød osteomelet med skinke og tomat.

Foto: Sara B. Hansen.
Uhmmm, denne omelet, som jeg fik til morgenmad, er virkelig lækker og vil garanteret holde mig godt mæt og levere energi til nogle timers arbejde i haven. Jeg vil for måske for sidste gang i år (det håber jeg), rive de resterende blade og agern fra naboens store træ sammen, som gavmildt drysser ned i græsplæne og bed. 
Der er også lidt stiklinger fra hindbærbuskene, som jeg gerne vil have sat - for næste år skal gerne give en masse lækre hindbær :-) 
En mellemstor pandekagepande er forresten rigtig god til at lave omelet på, så bliver de flotte- jeg gad så ikke lige at finde min frem her til morgen og brugte bare den store jeg bruger mest, lidt doven har man vel lov at være en gang i mellem:-)

Inspirationen kommer fra Madbanditten en blog jeg selv er rigtig glad for at følge!


Foto: Sara B. Hansen.

Opskrift 1 person:

2 store æg
smør til stegning
salt og peber
2 skiver kogt skinke
4 -5 smalle skiver mild lys cheddar ost el anden ost
1-2 tomater
2 spsk. hakket persille


Foto: Sara B. Hansen.
Smelt smør på panden og fordel osten lidt ovenpå, når den smelter og begynder at boble, hælder du de sammenpiskede æg tilsat salt, peber samt hakket persille ovenpå. Lad stege nogle min. til den begynder at blive mere fast, læg de to skiver skinke foldet ovenpå omelettens ene halvdel ( fold dem så den rundede del af skinken passer med den runde del af omeletten og den lige kant hen mod den lige kant der opstår når man folder omeletten over sin egen midte). Fold nu omeletten sammen henover skinken med en paletkniv og steg den nogle min mere- vend evt. hvis den lige skal have lidt mere på oversiden. Server med friske tomatskiver ovenpå.

Find mig også på FACEBOOK.


Foto: Sara B. Hansen.

onsdag den 5. november 2014

Kanelbrød.

Foto Sara B. Hansen.
Sådan et nybagt kanelbrød smager altså bare rigtig godt, det er efter min mening ikke nødvendigt med glasur, men dejligt med lidt hakkede mandler og kanelsukker strøet over. Opskriften her giver et rimeligt stort brød. Mel er ca. angivelse da der er forskel på typer, men brug til dejen er til at arbejde med, som en god fed bolledej.

Foto Sara B. Hansen.


Ingredienser:

1 dl. mælk ( gerne sødmælk)
50 g. smør
25 g. gær
1 æg
1 tsk. kanel
1 spsk. sukker
1 tsk salt
150 g, hvid hvedemel
100 g. hvedemel

Fyld:
80 g. blødt smør
40 g. brun Farin
1½ spsk. kanel

Desuden:
1 håndfuld hakkede mandler
1 æg, sammenpisket til pensling
Kanelsukker

lun mælken og smøret i en gryde til det er smeltet, afkøl til håndvarmt og rør gæren ud i denne.tilsæt æg og sigt krydderier og mel i. Rør / ælt dejen godt igennem til en ensartet dej.Lad hæve et lunt sted i ca. 1 time. Rør ingredienser til fyldet sammen.
Rul herefter dejen ud til en firkant der i længden nogenlunde passer til den form som du vil bage brødet i, fx. 20 x 30 cm.  smør fyldet på men undgå de yderste 2½ cm af dejen hele vejen rundt. fold dernæst enderne ind og rul sammen som en roulade. Placer denne i en form med bagepapir eller smurt. Jeg brugte en silikoneform, så den skulle selvfølgelig ikke smøres.
Klip hak lidt skråt fra side til side, det giver en overflade der ser lidt " flettet" ud. Lad efterhæve et lunt sted i 30-45 min. Pensles med æg og drysses med kanelsukker og mandler og bages i ca. 20 min. ved 200 grader, midt i ovnen.

Find mig også på: FACEBOOK.

Foto Sara B. Hansen.

søndag den 2. november 2014

Skyr med vanilje, hindbær,appelsin og valnødder.

Foto: Sara B. Hansen.
Denne lækre skyr anretning med dejlig søde appelsiner, vaniljekorn og friskplukkede hindbær fra haven, fik vi til morgenmad - men det kan i virkeligheden sagtens gøre det ud for en lidt sundere dessert, når lækkersulten melder sig.

4 personer:

4 dl. skyr
1½ tsk. vaniljekorn (Urtekram)
2 søde appelsiner
1 lille skål friske hindbær
12 valnødder, hakkede
evt. lidt flydende honning
Foto: Sara B. Hansen.

Bland skyr med vaniljekorn og den appelsinsaft som du får når appelsinen skæres i tern. Kom ½ dl. skyr  i hver glas/skål. Kom halvdelen af appelsintern og hindbær samt valnødder ovenpå. Kom atter et lag skyr ovenpå i hvert glas og top med resten af valnødder, appelsin samt hindbær. Evt. kan suppleres med lidt flydende honning- men appelsinsaft, vanilje og bær, søder en del i sig selv.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.