onsdag den 29. oktober 2014

Boller i Karry med blomkålsris og ristede kokosflager. (LCHF, glutenfri)

Foto: Sara B. Hansen
Det er efterhånden nogle dage siden at jeg lavede denne ret, men jeg har helt glemt at blogge den og det er synd for den smagte faktisk rigtig godt. Det er en lidt sundere variant LCHF style, så de kulhydratrige ris er erstattet med blomkålsris - det smager faktisk super og de nærmest sluprer den gode sovs i sig. Men selvfølgelig kan man også lave med alm. ris, hvis man ønsker det. Blomkålsris kan også steges på panden i smør/kokosolie med krydderier, det er rigtig lækkert.



Foto: Sara B. Hansen

Ingredienser:

Kødboller:
800 g hakket svin/kalv
2 finthakkede løg
2 æg

4 spsk. hakket persille
Salt, friskkværnet peber
1 tsk. sellerisalt

1 tsk. chilflager
1 tsk. hvidløgspulver
2 tsk. loppefrøskaller
Evt. en smule vand


Ca.1½ l. vand + grøntsagsbouillon

Sovs:
1 skalotteløg, finthakket
1  stort rødt æble, revet
1 spsk. god karrypulver
1 tsk gurkemeje 

1  tsk. spidskommen
2½ dl kogevand/bouillon
2 dl piskefløde


Blomkålsris:
1 blomkål
evt. smør/kokosolie hvidløg, lidt chili, salt og peber

Tilbehør: Ristede kokosflager ( ristes lidt gyldne på en tør pande)


Foto: Sara B. Hansen

Kødboller:
Røre farsen med salt, krydderier, revet eller finthakket løg samt æg, loppefrøskaller og evt. lidt vand. Lad farsen trække i 30 min. på køl.
Form små kødboller og kog dem i vand tilsat grøntsag bouillon, de skal have ca. 8- 10 min. (kog dem af nogle omgange). De skal begynde at komme op tiol overfladen og være faste. tages op. Sættes til side.

Sovs:
Hak løget fint og riv æblet fint ( normalt kommer jeg æbletern i sovsen - men når sovsen ikke jævnes, er det en fordel at rive det, da det jævner lidt  mere). Steg æble og løg i lidt kokosolie eller smør i en god  sauterpande. Tilsæt.Tilsæt karry, spidskommen og gurkemeje . krydderierne skal ristes lidt for at udvikle smagen bedst.Tilsæt kogevand /boullion fra kødbollerne og fløden og lad simre. Når saucen er blevet fin og tyk i det, tilsættes bollerne, som lige varmes igennem i saucen.

Blomkålsris:
Rens blomkål for blade og det groveste af stokken, skær i store stykker som rives på det fine rivejer på foodprocessor eller rivejern, hæld kogende vand over og lad trække et par min. Hæld vandet fra. Risene kan spises bare sådan, krydret med lidt salt og peber, eller vendes på panden i lidt smør/kokosolie og med krydderier som fx. hvidløg, chili eller karry

Server med ristede kokosflager.

Find mig også på FACEBOOK


Foto: Sara B. Hansen



søndag den 26. oktober 2014

Eclair au chocolat.

Foto: Sara B. Hansen.
Disse kager er lette og luftige og falder ikke så tungt i maven på grund af den lette og sprøde vandbakkelsedej. De er fyldt med en chokoladecreme og ligeledes pyntet med chokolade og frysetørret hindbær. Man kan også vælge at lave kagerne mindre.
Som man fornemmer på navnet er det en klassisk fransk kage, som typisk fås med mocca, kakao eller jordbærcremefyld.
Mine er ikke helt korrekte, da man egentlig skal skære dem op i siden og komme fyldet i eller sprøjte cremen ind i. Jeg har lagt dem sammen to og to omkring cremen og det fungerede ret godt. De var dejligt sprøde og lette og jeg synes det gav en tilpas mængde kage omkring fyldet( det synes min kageglade mand forresten også).


Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 7 store kager:

Vandbakkelser:
1 1/4 dl. vand
1 1/4 dl.minimælk el. anden mælk
100 g. smør
1 tsk. fint salt
1 tsk. sukker
150 g. hvedemel
4 æg m/l

Creme:
5 dl. sødmælk
6 æggeblommer
150 g. sukker
40 g majsstivelse

2 spsk. smeltet mørk chokolade
1,5 dl. piskefløde, letpisket flødeskum

Pynt: 70. g smeltet mørk chokolade, 2 spsk. piskefløde, frysetørret hindbær.


Foto: Sara B. Hansen.



Tænd ovnen på 250 grader, varmluft. Kom mælk, vand, salt, sukker og smør i en gryde og lad det varme stille op i en gryde, når smøret er smeltet, røres melet i og når det er en jævn masse, tages gryden af varmen og æggene røres i lidt af gangen. Kom massen i en sprøjtepose med medium tylle og sprøjt stænger ud på en plade med bagepapir, du skal bruge to plader, da der skal være afstand mellem så de ikke flyder sammen. Lav dem ca. 15 cm. lange. Sæt i en 250 grader varm ovn og efter 5 min. skrues der ned til 180 grader. bag dem derefter i 15-20 min, indtil relativt mørkt gyldne og sprøde. Lad køle på rist.

Flæk vaniljestangen og kog mælken med kornene og stangen i. Pisk æggeblommer og sukker helt hvide og stive. Tilsæt majsstivelsen uden at piske, den skal bare vendes i. Hæld den kogende mælk (uden selve vaniljestangen) ned i æggemassen. Hæld derefter over i gryden igen. Kog op under kraftig piskning, til cremen tykner. Lad køle. Vend med smeltet chokolade ( jeg bruger en chokoladesmelter men ellers kan du gøre det over vandbad). ved til sidst med flødeskum så cremen bliver lidt lettere i det. Kom i en sprøjtepose.

Kom fyldet mellem to kager eller hvis du foretrækker det, kan du skære hver kage op i siden og komme fyldet i, eller sprøjte det ind i med en smal tylle.

smelt den mørke chokolade sammen med fløden og smør ovenpå kagerne, drys med frysetørret hindbær.

Find mig også på FACEBOOK



Foto: Sara B. Hansen.



tirsdag den 21. oktober 2014

Hokkaido græskar-/kokossuppe med friterede gulerødder og sprød seranoskinke.

Foto: Sara B. Hansen.
Uhmmmmm - jeg elsker suppe og denne græskarsuppe er rigtig dejlig og så elsker jeg den flotte orange farve suppen får. Det er let at lave retten vegetarisk ved at erstatte den sprøde seranoskinke med ristede svampe eller ristede græskarkerner. Inspirationen kommer fra "Sæson"
Ingredienser ( 4 pers.): 
Suppe:
500 g Hokkaido græskarkød uden kerner og skræl
2 løg
1 fed hvidløg
2 stængler citrongræs
1 rød chili
1 spsk frisk revet ingefær
1 spsk olivenolie
6 dl grøntsagsbouillon
1 dåse kokosmælk
salt og peber
Friterede gulerødder
4 gulerødder
1 spsk olivenolie
Tilbehør: 
Seranoskinke, steges sprødt i ovnen på bagepapir. Bredbladet persille eller koriander ,hvis du er til det samt groft brød.

Skær græskarkødet i tern ca. 2 x 2 cm. Pil og hak løgene. Skær top og bund af citrongræs, fjern de yderste blade, bank stænglerne og hak stænglerne fint. Flæk chilien, fjern kerner og hak chilien fint.
Varm olien i en gryde og svits løgene. Tilsæt græskar, presset hvidløg, citrongræs, ingefær og chili. Hæld bouillon på og lad suppen simre under låg ved svag varme i ca. 20 min. til græskarkødet er mørt.
Tag gryden af varme og blend til en ensartet suppe. Sæt gryden tilbage på varmen. Tilsæt kokosmælk og kog suppen op. Smag til med salt og peber.
Skræl gulerødderne og skær i strimler med en tyndskræller. Varm olien på en pande og steg gulerødderne. Server suppen med friterede gulerødder, sprød seranoskinke, persilledrys og groft brød.
Foto: Sara B. Hansen.
Find mig også på FACEBOOK:

søndag den 19. oktober 2014

Romkugler uden sukker (glutenfri).

Foto: Sara B. Hansen.
Jeg så disse skønne kugler i "Mad og bolig" og synes ikke de var til at stå for. Lige det rette til lidt indendørs hygge i dette regnvejr, der indbyder til Tedrikning og  hygge. 
Jeg tilpassede opskriften med bl.a. lidt kokosolie og vaniljekorn.
De smager virkelig godt og jeg skal vist gemme dem godt hvis ikke de skal forsvinde i løbet af kort tid! Men får de lov at stå vil jeg mene de kan holde sig i mindst 1 uge på køl :-)

Ps. selvom de måske ser lidt "tøsede ud" med deres lyserøde farve, så kan jeg betro at de 3 drenge herhjemme bestemt ikke føler sig intimideret ;-)

Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser:

2 dl mandler
10 bløde dadler
1 tsk. vaniljekorn
2 spsk. kakao
4 tsk. Rom essens
1 spsk. kokosolie
3-4 spsk. vand

Pynt:
3 spsk kokosmel
2 spsk. frysetørret hindbær

Foto: Sara B. Hansen.

Blend alle ingredienser i en foodprosessor tilsæt lidt mere vand om nødvendigt. Blend/hak til en ensartet konsistens og tril små kugler med fugtig fingre. Vend dem i en blanding af blendet kokosmel og frysetørret hindbær (gøres nemmest i en kaffemølle).
Man kan selvfølgelig også trille i lakridspulver, ren kokosmel, hakkede nødder e.l.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

lørdag den 18. oktober 2014

Fathead LCHF pizza og lidt om holdninger til mad :-)

Foto: Sara B. Hansen.
Jeg har nogle gange læst og hørt om denne pizza "Fathead" LCHF og haft lyst til at prøve den. Jeg lever ikke på LCHF kost,  men man kan måske sige at jeg er nysgerrig og "flirter lidt" med tendensen.
Jeg forsøger at skære meget ned på kulhydrater, men har svært ved at tage  High Fat delen til mig- bevares, når det forklares sådan helt biokemisk med omsætning at kalorier m.m.af en der virklig brænder for det, kan jeg godt forstå hvad man taler om og idéerne bag - men det ligger uendelig dybt i mig at spare på fedtet.
Jeg vil helst leve Low Carb og  Low fat og til gengæld have masser af grøntsager, fibre, magert kød/fisk og fedtfattige mejeriprodukter med mange proteiner.
Det handler vel frem for alt om at finde sin egen stil og præferencer og det man kan mærke kroppen har det godt med.
Samtidig har jeg selv svært ved fanatisme og en nærmest missionsk prædiken om hvad man bør gøre - jeg går nok mere ind for at præsentere forskellige muligheder og så kan folk selv tage stilling!
Lang smøre - men mad er mere en timer i køkkenet og det man derefter propper i munden- mad er også kærlighed, holdninger og valg, som vi hver især træffer.

Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.

Nå - men den her pizza ( ja faktisk begge to for jeg lavede dobbelt portion da vi skulle have mad til 6 personer. De forsvandt som dug for solen og faldt altså i god jord herhjemme. Jeg har kombineret lidt fra forskellige opskrifter og synes det fungerede rigtig godt. Jeg malede hele mandler til mandelmel og det samme med sesam, så lod jeg det ligge bredt ud på bagepapir og tørre lidt inden jeg brugte det. Det fungerer fint for mig.

Opskrift på 1 pizzabund:

Pizzabund:
200 g. revet mozzarella ( Jeg brugte faktisk en nøglehuls mærket 16 %)
2 spsk. philadelphia ost
1 æg
2 tsk. Oregano
1 tsk. hvidløgs pulver
½ tsk. salt ( husk der er også meget salt i ost)
50 g, sesammel
50 g. mandelmel

Topping;
Tomatsauce
1 x frisk mozzarella
4 skiver parma eller seranoskinke el chorizo
1 rødløg tynde skiver
pesto
1 lille dåse Ananas
Friske tomatskiver

Foto: Sara B. Hansen.

Foto: Sara B. Hansen.
Smelt ved mellemvarme de to typer ost i en tykbundet gryde, mens du rører rundt, når det er smeltet og begynder at trække tråde, tager du af varmen og rører hurtigt æg, krydderier og mandelmel og sesammel i. når du ikke rigtigt kan røre mere, så kan du tage dejen op og folde den sammen fra side til side til en passende klump. Placer på et sykke bagepapir og kom husholdningsfilm over, rul så dejen tyndt ud- det gik meget let synes jeg. Prik med en gaffel og forbag ca. 7 min ved 180-200 grader, den skal blive let gylden. Dette kan du godt gøre nogle timer før du skal lave pizzaen.

Fordel tomatsauce og den ønskede topping på pizzaen og bag den ca. 10 min ved 200 grader. Kom evt. friske tomater, rucola og pesto på den færdige pizza.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.



fredag den 17. oktober 2014

LCHF burgerboller (glutenfri).

Foto: Sara B. Hansen.
Beklager at billedet ikke blev så godt det er taget i halvmørke- men disse burgerboller LCHF style blev bare så helt vildt gode at jeg må dete opskriften med jer! Det er bestemt ikke sidste gang jeg laver dem.  Opskriften stammer vist nok fra Madbanditten ( jeg har fået den af en kollega).
Jeg lavede dem med cashewnødder og tilsatte lidt chiafrø. Du kan bruge dem som alternativ til den alm. kulhydratrige burgerbolle, der måske plejer at omslutte din yndlings burger ( jeg tror let det kan blive din nye favorit!), det er det i hver fald her hos mig. OG børnene synes også de smagte godt.


Opskrift til 5 burgerboller:

4 æg + 1 blomme til pensling
1½ dl hytteost
30 g smeltet smør
1½ dl hjemmelavet mandelmel eller cahewnødder
1 spsk. chiafrø
0,7 dl kokosfibre
0,5 dl sesamfrø + til drys
2-3 tsk loppefrøskaller
1 tsk bagepulver
1 tsk salt

Bøffer:
beregn ca. 150 g. kød pr. person,  bland med salt, peber, 1 spsk. rød pesto og lidt chiliflager formes til bøffer pensles med lidt olivenolie og drysses med salt og peber og grilles eller steges.

Tilbehør: Salat, tomat, løg, agurk og div. dressinger.
Blend æg og hytteost grundigt - og tilsæt det smeltede smør. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen til den er jævn - brug el-piskeren. Lad dejen hvile ca. 10 min.
Form dejen til boller (4-6 stk) med våde hænder og læg dem på en bageplade med bagepapir. Klap bollerne flade, så de er ca 1 cm høje. Pensl med sammenpisket æggeblomme og drys med sesamfrø.
Bages ved 200 grader i 25 min. Afkøles på bagerist.

Find mig også på FACEBOOK.

Sprøde filodejskurve med æble og creme.

Foto: Sara B. Hansen.
I dag lavede jeg disse sprøde kurve af filodej og fyldte dem med hjemmelavet creme og æble og en kaneldrys. Det var en hurtig improvisation, men det fungerede faktisk ret så fint og så synes jeg at kurvene, bliver meget dekorative. Måske vil jeg lave dem som en fedtfattig version af tarteletter også på et tidspunkt. Jeg brugte en metalmuffinform ( dem med plads til mange).

1 Rulle filodej, optøet.
40 g. smeltet smør
Lidt kanelsukker

Æbler:
4 belle de boscop æbler, skrællet og i tern
6 spsk. rørsukker
2 kanelstænger
Lidt vaniljekorn
1 dl. vand

Creme.
2½ dl.sødmælk
2 æg
1 spsk. maizena
½ tsk. vailjekorn

Kog æbler med de øvrige ingredienser i ca. 15-20 min. til en grød, lad den køle lidt. Rør alle ingredienser til cremen sammen i en gryde og bring det i kog. Pisk kraftigt til du har en jævn tyk creme. Hæld i en skål og lad køle lidt.
Smør eller brug bagespray til muffinformen. Klip firkanter ud af filodejen  ca. 10 x 10 cm og beklæd formen, Hjørnerne skal stritte lidt. Lav ca. 4 lag og ind i mellem pensles de med lidt smør og drysses med lidt kanelsukker. Bag dem i ovnen ved 200 grader til de begynder at blive let gyldne. Fyld med 1 spsk. creme og 1 spsk. æble og drys med lidt kanelsukker,Bag dem så færdige det går rimelig hurtigt så hold øje med dem. Løft de sprøde kurve forsigtigt op af formen og lad køle lidt.

Find mig også på FACEBOOK.
Foto: Sara B. Hansen.

torsdag den 16. oktober 2014

Farsbrød med vildtkød og valnødder serveret med bagte rodfrugter.

Foto: Sara B. Hansen.
Aftensmaden i dag smagte bare VILDT godt- Mig og drengene købte noget hakket dyrekød forleden i Rema 1000 og i dag fik vi det så, med ovnbagte rodfrugter, sauce, tyttebær og det hele til. Uhhe det smager altså rigtig godt. Vi skulle selvfølgelig også have en "året jagtvin" dertil, den har jeg længe haft på lager. På denne årstid begynder det at knibe med ordentlig lys til fotografering, så derfor er disse billeder taget før tilberedning.

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser 6 pers:

800 g. vildtfars (dyrekød)
2 tsk. salt
5 knuste enebær
1 tsk. allehånde
Friskkværnet peber
2 æg
1 dl. valnødder, grofthakket
3 kviste rosmarin
1 dl. rasp
1 pakke bacon

Sauce:
2 dl. vildtfond
2 dl. madlavnings fløde 8%
Salt og peber
2 tsk. ribs eller druegelé
evt. lidt maizenajævning rørt med en smule vand.

Rodfrugter:
1 kilo kartofler med skræl, vasket og skåret i rustikke stykker
3-4 store gulerødder, rustikke stykker
2-3 rødbeder, skåret i rustikke stykker
2 spsk. olivenolie
5 kviste timian

Tilbehør: Tyttebæresyltetøj e.l.

Foto: Sara B. Hansen.
Rør vildtfarsen med salt og de øvrige ingredienser, smør et ildfast fad med olie og kom farsen over formet som et aflangt brød.  Herefter lægges bacon på den lange led og "taglagt". Bages 25 min ved 200 grader. Herefter blandes fond og madlavnings fløde og hældes ved og der skrues ned på 180 grader. Bages færdigt i yderligere 20 min.

Vend rodfrugterne med olivenolie og salt i et ildfast fad og bag dem i ovnen til gennembagt og sprøde.

Hæld saucen fra kødet gennem en sigte ned i en gryde og smag den til med salt, peber og gele. Jævn den hvis det ønskes.

Find mig også på Facebook.

Foto: Sara B. Hansen.

Lækre grove morgenboller med speltflager (Koldhævet).

Foto: Sara B. Hansen.
Det er altid dejlig nemt med en koldhævet dej når der skal bages morgenbrød og denne opskrift er god med speltflager og en del fuldkornsmel i dejen. Jeg lavede en stor portion og smed lidt i fryseren også :-)

Ingredienser(ca. 22 boller):

30 g. gær
10 dl. vand
1½ tsk. salt
2 spsk. olivenolie
10 dl. fuldkornsemmer og speltmel
6 dl. hvedemel
2½ dl. speltflager ( + lidt til drys)

Røre gæren ud i lidt af væsken. Tilsæt resten af vandet derefter. Rør med lidt af fuldkornsmelet og kom salt og olie i. Tilsæt derefter resten af fuldkornsmelet og hvedemel indtil dejen er tilpas, det vil sige sej og fast i det men stadig så fugtig at du med gode håndkræfter kan røre dejen rundt. Dæk til med låg (hvis du har en dejskål med sådan en) eller husholdnings film. Sæt i køleskabet natten over.
Næste morgen  tager du med to skeer og napper dejen af og sætter på plader med bagepapir. Drys med lidt speltflager og bag ca. 15 min ved 200 grader. Lad køle på rist.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.


onsdag den 15. oktober 2014

Lækre æggewraps med krydret vegetarisk mexifyld (glutenfri).

Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.
Onsdagens vegetaret blev denne virkelig lækre ret. Jeg er blevet vild med LFCH udgaven af æggewraps og har fundet frem til min egen version som jeg synes er god. 
Brug en stor plastiktallerken til at vende på, når du laver dine wraps så går det let og de bliver flotte.
Tilbehøret er lavet med løg, gulerod, kinakål og mørk Soy4you (køderstatning) og så krydret med karry, soja og tacokrydderi. Server med revet ost og lidt chilisauce samt jalapenos ved bordet. Regn med en wrap per person, da de mætter godt. Rester er gode til madpakken.
Foto: Sara B. Hansen.

Ca. 7 æggewraps:

5 æg
4½ æggehvide (bruger dem på flaske eller bægre)
4 spsk. skyr
1½ dl. mælk
4 spsk. loppefrøskaller
salt og peber
kokosolie til stegning.

Vegetarisk mexifyld;
1 stort løg
3 mellemstore gulerødder, revet groft
1 stort kinakål, skyllet og strimlet fint
1 pose mørk Soy4you
1½dl vand
1 fed hvidløg, knust
1½ tsk. karry
1 pose taco mix
3 spsk. soja/Tamari (glutenfri)
evt. lidt peber

Tilbehør: Tacosauce, jalapenos, revet ost


Pisk hele æg og æggehvider med skyr og mælk og tilsæt loppefrøskaller samt salt og peber. Pisk godt sammen og lad stå 8-10 min. Varm en god pandekagepande op og steg dine wraps i lidt kokosolie (ca. ½ tsk. pr. wrap). Det er vigtigt at den bliver så bagt på den første side at den løsner sig fra bunden, når du skubber lidt frem og tilbage med panden. Lad den glide over på en plastiktallerken (nemmere fordi den er let) og læg panden over og vend den så forsigtigt men med en kvik bevægelse rundt så den kan steges på den anden side. Fortsæt til du er færdig.

Svits løget i lidt olivenolie nogle min. Tilsæt karry og svits lidt. Kom revet gulerod og hvidløg ved og steg nogle min. Tilsæt kålen og svits til den falder lidt sammen, kom tacomix ved og vend det rund, tilsæt Soy4you samt vand og soja. lad simre ca. 10 min ved mellem varme. Om nødvendigt tilsæt en smule mere vand. Smag retten til. Server med tilbehør ved bordet.

Find mig også på FACEBOOK.


tirsdag den 14. oktober 2014

Dadelkugler med lakridsdrys.



Foto: Sara B. Hansen.

En lille lækkerbisken af den sundere slags uden sukker og E-numre men selvfølgelig er det stadig slik som booster blodsukkeret. Jeg vidste næsten med sikkerhed at de ville begejstre min mand og jeg fik ret, dem kunne han vist spise mange af :-)
Prøv dem de er super skønne og nemme at lave, hvis lækkersulten melder sig fx. her i efterårsferien.

Ingredienser:

300 g. dadler ( gerne lidt bløde og saftige i det)
100 g. valnødder
1 stor spsk. kokosolie
1 tsk. vaniljekorn
2 store spsk. kakaopulver
1 spsk. nescafé
4-5 spsk. vand
2 spsk. rålakridspulver (Urtekram)
1 spsk. lakridsrodspulver

Kør valnødder og dadler på foodprocessor til de er ret finthakket, tilsæt kokosolie, vaniljekorn kaffe opløst i vandet, kakao og kør massen til den bliver samlet.  Tril små kugler og vend dem i en blanding af rålalakridspulver og lakridsrod ( du kan nøjes med den ene type- men jeg kan godt lide at blande dem, da den ene er lidt stærkere og den anden sødere, synes de komplementerer hinanden).

Find mig også på FACEBOOK:

Foto: Sara B. Hansen.

søndag den 12. oktober 2014

Blåbærsyltetøj med æble, lime og vanilje.

Foto: Sara B. Hansen.
Så fik jeg lige lavet lidt syltetøj med en ny variant. Jeg brugte blåbær fra frost, Belle de boskop æbler (fra min mors have- tak :-) Jeg tilsatte lidt vanilje som jeg jo er stor tilhænger af og ligeledes lidt lime. Man kan selvfølgelig også bruge citron. Citrusfrugter og æbler (især de sure) har et højt indhold af pectin der også medvirker til at stivne syltetøjet.

Foto: Sara B. Hansen.

Ingredienser:

600 g. blåbær, frost
400 g. æble i små tern
1 dl. vand
1 stang vanilje (korn + stang)
Saft af 2 limefrugter
800 g. syltesukker

Bring blåbær, æble, sukker samt vanilje i kog over middel varme og lad det småsimre i 10 min. tid. tilsæt limesaft, lad simre lidt videre mens du sørger for at have helt rene, skolede glas klar. Hæld syltetøj på de rene glas og luk straks glassene til.

Find mig også på FACEBOOK.



Grahamsspeltbrød

Foto: Sara B. Hansen.
Et lækkert brød som denne gange er lavet uden brug af lang hævetid og gryde- der skal være plads til lidt variation og også hurtigere løsninger. Jeg fik et stort brød og et lidt mindre som min søde mand kunne få med på vagt sammen med lidt nylavet blåbærsyltetøj.

Ingredienser 2 brød:

30 g. gær (øko)
500 ml. lunken vand
1 dl. creme fraiche 9%
1½ tsk.salt
1 tsk. sukker eller lidt honning
250 g. grahamsspeltmel
2 dl. havregryn
2 spsk. chiafrø
700 - 800 g. hvedemel

Rør gæren ud i den lunkne vand og tilsæt creme fraice, salt, sukker og derefter grahamsspeltmel og havregryn, chiafrø og til sidst hvedemel lidt af gange til en passende konsistens. Ælt dejen godt og lad den hæve tildækket og lunt i 2 timer. Slås ned og formes til to brød, som efterhæver i 1 time. Pensles med lidt vand, snittes og bages ved 200 grader i  ca. 40 min. til gyldne og hul lyd når man banker i bunden.
Lad brødene køle på rist inden de skæres.

Find mig også på Facebook.

Foto: Sara B. Hansen.

Portobellosvampe med efterårs fyld.

Foto: Sara B. Hansen.
Jeg er vild med svampe og disse skønne store danske portobello er blevet fyldt med pesto svampe, løg, hvidløg, pære, hakket rosmarin og parmesan.
De smager skønt som tilbehør til maden eller som en lækker lille forret måske serveret med et stykke hvidløgs baguette.

Ingredienser 4 personer:

4 store flotte portobello svampe
1 pære fine tern
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
2 kviste rosmarin
Salt og Peber
4 tsk. rød eller grøn pesto
4 spsk. revet parmesan ost.
4 spsk. hakket persille

Start med at rense svampene men undlad at lade den soppe i vand, brug så lidt som muligt. Skær stokken fri nede i hver svamp, så du har en hul svamp at fylde med lækkerier. Hak stokken og løg sa,t hvidløg og pære. Steg svampestokken i lidt smør til gyldne, tilsæt løg og hvidløg samt hakket rosmarin og svits med til løgene er klare. Tilsæt pærestykkerne og svits et par min.Smag til med salt og peber.
Kom en tsk. pesto i bunden af hver svamp. Fordel fyldet i svampene og mas det lidt ned. Drys med parmesanost og hakket persille. Bag dem i ovnen i ca. 20 min. ved 200 grader.

Find mig også på FACEBOOK.

Foto: Sara B. Hansen.

lørdag den 11. oktober 2014

Bålæbler- måske en idé til efterårsferien?

Foto: Sara B. Hansen.
Der er bare noget helt vidunderligt, magisk og jordnært ved at hygge sammen omkring et bål- det minder om barndom, spejder, ødegård, naturoplevelser og fællesskab. Disse bålæbler vil henrykke store og små- så hvorfor ikke udnytte efterårsferien til hyggelige timer sammen i det fri?
Du kan endda starte med disse skønne SNOBRØD og så slutte med denne opskrift som dessert- jeg lover i vil elske det! Og pyt med bållugt i hår og tøj- det kan vaskes væk igen :-) Rigtig god efterårsferie!


Foto: Sara B. Hansen.


Ingredienser 1 person:

1 stort æble pr person
1 spsk. appelsinsaft/ juice
3 valnødder pr æble
1 tsk. honning pr æble
ca. 3 spsk. kanelsukker pr æble
1 spsk. smeltet smør pr æble
1 spsk. havregryn pr. æble
1 kugle god vaniljeis pr æble


Tip: Du kan også bruge mandler eller rosiner i dine æbler.
Foto: Sara B. Hansen.

Skræl æblerne og grav kernehuset ud fx. med en melonkuglejern (det er godt da det er skarpt ellers en ske eller kernehusudstikker) vend æblerne med lidt appelsinsaft. 
Hak valnødderne og bland dem ned havregryn. Smelt smørret. bland sukker og kanel til kanelsukker. Det smeltede smør pensles på æblerne, som herefter trilles i kanelsukker.
Fyld hullet med valnødder og havregryn og lidt rester af kanelsukker. Hæld lidt smeltet smør og honning ned i hullerne.Pak dem ind i grill folie eller dobbelt staniol så de lukkes i toppen. Når der kun er gløder tilbage i bålet, bages æblerne i ca. 10 min. Pakkes ud og får en kugle vaniljeis og spise så lune og gode!
Foto: Sara B. Hansen.


Find mig også på FACEBOOK:


Foto: Sara B. Hansen.
Foto: Sara B. Hansen.