lørdag den 29. marts 2014

Lækre morgenbrød med kærnemælk.

Foto: Sara B. Clausen.
Jeg eeeeelsker bare denne type mormormorgenbrød, luftige og bløde i krummen og skøn smag. Der er brugt fuldkornshvedmel, sigtet speltmel og alm. hvede i disse. Kærnemælk er også super at bage med og giver en god smag og konsistens. Frys dem der bliver til overs mens de er lune, så smager de lige så godt en anden dag, når de blot optøs og lunes. Form dem som boller eller gifler alt efter humør.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser ca. 22 stk.

6 dl. kærnemælk
50 g. gær
115 g. smør, smeltet
15 g. salt
2 spsk. honning
200 g. øko. fuldkornshvedemel
200.g øko sigtet speltmel
350-400 g. hvedemel.

Desuden:
Pynt lyse og mørke birkes
1 æg til pensling

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen.
Lun kærnemælken og rør gæren ud i den, tilsæt smeltet smør, salt og honning samt de tre typer mel lidt af gangen. Ælt dejen godt til den er lækker og blank. Lad hæve ca. 45 min.
Form morgenbrød som du ønsker det. Lad hæve ca. 45 min. Pensles herefter med æg og drysses med birkes.
Bages ved 200 grader varmluft i 12-15 min.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

fredag den 28. marts 2014

Jordbærtærte med chokolade og citron.



Foto: Sara B. Clausen.
En let og lækker jordbærtærte som smager af sol og sommer, den skønne creme har fået et strejf af citron og det synes jeg er rigtig klædeligt.
Jeg blev inspireret af en lækker opskrift fra Isabellas- men jeg synes ikke at cremen fungerer helt optimalt i den opskrift ( er ikke luftig nok og lidt for neutral i smagen) så denne er min egen. Men tærtebunden er super fin. Jeg brugte mørk chokolade 80 % den bitre chokolade er en lækker kontrast til sødmen fra jordbær og marcipan. 


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 8-10 personer:

Bund:
250 g. revet marcipan
125 g. koldt smør i tern
2 hele æg
4-6 spsk. Hvedemel
smør til formen
50 g. smeltet mørk chokolade 80% (1/4 tsk. becel gold tilsat for at undgå at chokoladen bliver for hård, når kagen skal skæres)

Creme:
250 g. mascarpone
3 spsk. cremefraiche light
1 dl. piskefløde
2- 3 spk. Flormelis
1 fed stang vanilje- kornene
Fintrevet skal af en øko citron

Pynt:
1 bakke jordbær, i skiver el. kvarte.


Foto: Sara B. Clausen.
Rør marcipan og smør godt sammen og tilsæt æggene et af gangen. pisk godt og tilsæt melet. Ælt dejen sammen. Den er stadig lidt "fedtet" at arbejde med men det går med lidt melede hænder at mase den ud i den smurte tærteform. Evt. kan hænderne også fugtes lidt, når dejen mases på plads.
Bag tærtebunden ca. 20-25 min. ved 175 grader. Lad køle på rist.

Smelt 50 g. mørk chokolade og skrab det ud på den kølede bund med en dejskraber. Herefter pensles det ud på bunden. 

Pisk mascarponeosten godt sammen med vanilje, flormelis og citron. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i.
Fordel cremen ovenpå den afkølede bund og pynt med jordbær.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345
Foto: Sara B. Clausen.
Foto: Sara B. Clausen.


onsdag den 26. marts 2014

Kartoffelpizza med rødløg, rucola og parmesan.

Foto: Sara B. Clausen.
Onsdagens kødfri aftensmad blev i dag til en lækker Kartoffelpizza. Det kan vi alle sammen godt lide. Durummel giver nogle lækre sprøde bunde. Ved bordet kan man servere lidt ekstra tilbehør til fx. i form af rucolasalat, tynde tomatskiver, pesto og måske lidt oliven ( jeg er den eneste der kan lide oliven herhjemme så jeg får det desværre for sjældent).

Foto: Sara B. Clausen.

Pizzadej (2 pizzaer):

25 g. gær
4 dl. lunken vand
1 spsk. salt
2 spsk olivenolie
4 dl durummel
6 dl. hvedemel

Topping:
ca. 8 kartofler med skræl, vasket og skåret i tynde skiver
1 rødløg tynde skiver
Friske Rosmarinkviste
Mozzarella light
Friskrevet parmesanost
Friskkværnet peber
Urtesalt
hvidløgspulver
Olivenolie
Chiliflager

Desuden: 
Rucolasalat
evt:Pesto,Tomater i skiver og oliven

Foto: Sara B. Clausen.

Rør gæren ud i lunken vand og tilsæt salt samt olivenolie. Rør de to typer mel i og ælt dejen smidig. Lad enten koldhæve til næste dag ( hvis du har god tid) ellers kan den sagtens bruges efter en times hævning. Rul til to pizzabunde og placer på bageplader med papir på.
Dryp olivenolie på bunden og smør det lidt ud. Drys med urtesalt, chiliflager, hvidløgspulver og friskkværnet sort peber, Fordel en blanding af mozzarella og parmesan ovenpå. Læg de tynde skiver kartoffel taglagt ovenpå. Drys med rosmarin, friskkværnet peber og lidt revet parmesan.
Bag ved 200 grader varmluft i ca. 20 min. til de er gennembagte og bunden sprød. Drys rucola over og server med tomatskiver, lidt pesto at dryppe på m.m. ellers kan de også sagtens spises bare som de er.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

tirsdag den 25. marts 2014

Supergode Vafler med hindbærskyr og lakridsukker.

Foto: Sara B. Clausen.
I dag er det d. 25. marts og det er nordisk vaffeldag, jeg holder hårdt på at fejre pandekagedagen og nu er vaffeldagen så røget med på repertoiret......hvorfor??? hmmmm- bare fordi det er lækkert og ret så hyggeligt <3 Vi testede en norsk opskrift på vafler ( den er bare god!) Kan dog ikke selv undvære lidt vanilje i dejen så det måtte jeg lige snige med ind.
Så blev de serveret med bl.a skyr rørt med lidt hjemmelavet hindbær-syltetøj og lakridsukker og så fandt vi ud af at de også smager ret godt med lemon curd og lakridsukker ;-) Er du mere til det klassiske, kan du jo bare bruge vaffelopskriften sammen med dit yndlingstilbehør.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 6 personer:

2 æg
1 dl sukker
2 dl. kærnemælk
1½ dl. vand
350 g. hvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk. natron
1 tsk. kardemomme
evt. 1 tsk. vaniljekorn
125 g. smeltet smør

Tilbehør:

2 dl skyr rørt med 3 spsk. hjemmelavet hindbærsyltetøj
1 dl. sukker og 1 stor tsk. rålakridspulver

eller det tilbehør du nu kan lide :-)

Foto: Sara B. Clausen.


Pisk æg og sukker til et tyk og cremet æggesnaps. Tilsæt kærnemælk og vand. Rør de tørre ingredienser sammen og sigt dem i æggeblandingen. Pisk grundigt igennem til en glat dej. Lad hvile i min.15 min. Smelt smørret og rør det i. Bag vaflerne og server dem sprøde og friskbagte med det ønskede tilbehør.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

mandag den 24. marts 2014

Dejligt madbrød med rødbede og løg.

Foto: Sara B. Clausen.
Fik denne skønne opskrift fra en af mine søde bloglæsere (mange tak for det Elsebeth). Det smager rigtig godt og er meget dekorativt, skøøøn svampet og luftig konsistens. Jeg tænker at man sikkert også kan bage det med squash i og med eller uden løg - alt efter hvad man kan lide. Men med rødebede er det virkelig flot!

Foto: Sara B. Clausen.


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 2 brød:

50 g gær
6 dl. lunkent vand
1 stor spsk. salt
1/2 dl olie
1 stort løg i små tern
3 rå rødbeder, groft revet
3 dl rugmel
Hvedemel, så meget det kan tage - ca. 1,5 L


Foto: Sara B. Clausen.
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, olie og rugmel. Rør derefter rødbede og løg i. Tilsæt hvedemelet indtil passende konsistens og ælt dejen godt. Lad hæve til dobbet størrelse ca. 1 time.
Form to brød og placer på bageplader med papir. Lad evt. brødet hæve i ovnen og sæt et fad med kogende vand i bunden. Efter ca. 40 min. Kan brødet tages ud. Dækkes med fugtigt klæde indtil ovnen er varmet op til 200 grader. Snit brødene lidt på skrå og bag ca. 25 min. Tjek at de er gennembagte ved at banke i bunden, de skal lyde hult.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

søndag den 23. marts 2014

Lasagne med masser af grønt og salat med melon, ristede pinjekerner og æble.

Foto: Sara B. Clausen.
Så blev der lavet lasagne til storfamilien og med masser af grøntsager i den langtidssimrede kødsauce. Jeg gør hvad jeg kan for at lave den så sund som muligt, det vil sige magert kød, masser af grøntsager, fuldkornspasta og i dag erstattede jeg det ene lag pasta  med tynde skiver af squash. Slet ikke så tosset.
Er I knap så mange, så kan opskriften fint halveres - ellers bliver der i hver fald også til fryseren eller flere dage, men det kan jo også være rart. Vi fik faktisk også til to dag :-)


Foto: Sara B. Clausen.



Ingredienser 6 personer (en bradepande):

Kødsovs:
1200 g. oksekød med grøntsager 4-6 % (Rema1000)
3 rødløg, hakket
4 gulerødder, hakket fint
1 solofed hvidløg, finthakket
4 bladselleristængler, finthakket
100 g. bacon i små tern
2 dl. rødvin
1 karton passata
1 ds. hakkede fl. tomater
2 spsk. Oregano
2 spsk. Basilikum
1½ tsk. chiliflager
3 laurbærblade
Salt og peber
1 tsk. Becel gold

Bechamelsauce:
1 l.minimælk
2 spsk. becel gold
3 spsk. hvedemel
Salt og hvid peber
1 dl. friskrevet parmesan
1 tsk. muskatnød

Desuden:
1 squash, skåret i tynde skiver på langs.
1 pakke fuldkornslasagneplade
1 pose mozzarella m. lavt fedtindhold

Salat:
1 pakke øko. spæde salatblade
1 pakke øko. rucola
1 pose pinjekerner, tørristede.
1 håndfuld friske basilikumblade, hakket let.
1 honningmelon, kugler m. melonjern.
½ agurk, mindre tern
1 rødt æble
lidt citronsaft og en smule fl. honning


Foto: Sara B. Clausen.

Start med at skære alle grøntsagerne så de er klar. Svits bacontern i lidt Becel gold, tilsæt efter ca. 4 min. de hakkede grøntsager og svits dem godt igennem. Tilsæt det hakkede kød og brun det godt igennem. Tilsæt rødvin, oregano, basilikum, chiliflager og laurbærblade og lad simre i 6 min. tilsæt dernæst tomat passata og fl. tomater samt salt og peber. Lad simre 2-3 timer v. lav varme.

Lav bechamelsaucen: smelt Becel gold og rør melet i, pisk det sammen, rør mælken i lidt af gangen, tilsæt revet parmesan, muskat og smag til med salt og peber.

Skær squash i tynde skiver på langs.

Smør bradepanden med fedtstof. Kom et lag kødsauce, bechamel og lidt revet mozzarella og dernæst lasagneplader. Herefter et lag kødsauce, bechamelsauce, revet ost og så et lag squash. Dernæst kødsovs, bechamel, revet ost og lasagneplader. Slut af med kødsovs, bechamel og lidt revet ost drys med lidt ekstra oregano og basilikum.

Bag i ovnen ved 170 grader varmluft med undervarme i ca. 50 min.

Rist pinjekerner og skær æbler i tern vend dem med lidt citronsaft og honning for at undgå at de bliver brune. skyl salatblade og slyng dem godt fri for vand. Bland alle ingredienser til salaten. drys de ristede pinjekerner over til sidst.


Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345





lørdag den 22. marts 2014

Labre Lyonsnitter, som de laves på La Glace.

Foto: Sara B. Clausen.
Disse lækre Lyonsnitter er fra et opskrifthæfte som min dejlige svigermor havde gemt til mig - (tillæg til hjemmet nr 9,2014 ) hvor "La Glace" deler nogle af deres bedste opskrifter. Det er noget der kan få tænderne til at løbe i vand og "dellerne til at ryste af skræk ". :-)
De er med hjemmelavet hindbærsyltetøj og makronmasse og smager guddommeligt til en god kop kaffe eller te.
Jeg måtte undervejs i processen lave mere makronmasse, da de efter min mening har undervurderet mængden en del. Så mit råd må klart være at lave dobbelt portion af makronmassen. Så passer det til en alm. bagepladestørrelse.

Foto: Sara B. Clausen.
Foto: Sara B. Clausen.

Linsedej:
250 g. smør
100 g. flormelis
1 stang vanilje
1 æggeblomme
350 g. mel

Hindbærsyltetøj:
500 g. hindbær
2 spsk. citronsaft
300. g sukker
½ vaniljestang
5 g. pektin

Makronmasse:
(obs. lav dobbelt portion for at have nok!)
200 g. sukker
100 g. grov marcipan
1-2 æggehvider

Drys: Hasselnødder.

Foto: Sara B. Clausen.

1. ælt smørret blødt, tilsæt flormelis og kornene fra vaniljestangen samt æggeblommen.Tilsæt mel og ælt dejen sammen til en ensartet linsedej. Sæt dejen i køleskabet i ca. 1 time.

2. Sæt hindbær, citronsaft, sukker og den tomme vaniljestang(gem kornene) over svag varme. Bland 1 tsk. sukker med pektin og tilsæt det til hindbærblandingen under omrøring. Lad syltetøjet simre i et par min. Tag af varmen og tilsæt vaniljekorn, tag den tomme stang op og lad køle.

3. Bland sukker og marcipan og tilsæt oggehvide til massen har en sprøjteklar konsistens.

4. Rul linsedejen ud i ca. 3 mm. tykkelse og i en firkant der passer til en bageplade. Prik med en gaffel. Bag bunden ved 200 grader i 8 min til den er let gylden.

5. Kom makronmassen i en sprøjtepose og sprøjt den ud i skrå baner på hele linsedejen. Kom hindbærsyltetøj i en sprøjtepose og sprøjt det i mellemrummene mellem makronmassen. Drys med finthakkede hasselnødder og bag ved 180 grader i ca. 15 min. til makronmassen er lysebrun og færdigbagt.

6. Skær straks i passende stykker.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

torsdag den 20. marts 2014

Grove solsikkeboller med kærnemælk.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlige boller som jeg improviserede i dag med resten af kærnemælken fra sirupskagen, det er jo dejligt at få brugt diverse rester så man undgår madspild. De er luftige lette og gode og smager skønt.

Ca. 15 store boller:

2 dl. lunken vand
3 dl. kærnemælk
50 g. gær
1 æg
15 g. salt
1 spsk.  honning
65. g. flydende becel (let)
80. g. Solsikkekerner 
350 .g. øko fuldkornsmel
500 g. øko sigtet speltmel

Rør gæren ud i den lunkne vand, tilsæt kærnemælk, salt honning, æg og flydende becel. Rør derefter melet samt solsikkekerner i lidt af gangen. Ælt dejen grundigt igennem til der dannes glutenstrenge, lettest på en røremaskine på fuld hastighed. Dejen skal være let klistret. Kom lidt mel på bord og hænder når du arbejder med den.
Lad hæve tildækket og lunt i en time. Form bollerne ca. 15 stk. og lad efterhæve tildækket med fugtigt klæde i 40 min.
Bages i en 200 grader varm ovn (varmluft) i ca. 15-20 min. Lad køle på rist.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345





Sirupskage med kærnemælk og krydderier.

Foto: Sara B. Clausen.
En dejlig og krydret kage, som smager skønt og kun bliver bedre dagen efter at den er bagt og det er jo nogen gange rart at kunne bage lidt forud for gæster, skolearrangement eller lignende.

Ingredienser: ( 1 bradepande)

Kage:
350 g. sirup
250 g- sukker
100 g. smør
5 dl kærnemælk
750 g. hvedemel
2 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nelliker

Glasur:
50 g. smeltet smør
250 g. Flormelis
2 tsk. vaniljesukker
1 spsk. kakao
4 spsk. varm kaffe

Sirup, sukker og smør smeltes i en gryde og afkøles. Mel, natron og krydderier sigtes og røres i sirupsmassen skiftevis med kærnemælken.
 Dejen fyldes i en bradepande som enten er foret med bagepapir eller smurt. Bagetid ca. 60 min. ved 150 grader. Kagen er endnu bedre dagen efter.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

onsdag den 19. marts 2014

Ovnbagt ratatouille.

Foto: Sara B. Clausen.
Som tidligere nævnt, så er onsdag blevet vores ugentlige vegetariske dag og hyggelig nok, så er børnene faktisk med til at støtte op om det og finde på ting -" husk ikke noget kød i dag" siger de :-)
 Det er blot en del af at forsøge at få kostanbefalingerne ind under huden og slå flere fluer med et slag......fiberrigt og grønt, sunde fedtstoffer og så max. 500 gram rødt kød om ugen (derfor godt med en vegetar dag).
Det smager skønt og kan selvfølgelig også fungere fint som tilbehør til fx. fisk eller kød. Vi fik lidt ris til og fuldkornsflute, som blev smurt med Becel gold eller pesto alt efter præferencer. Det hele blev tilberedt på mit fine nye induktions komfur, som vi lige har måtte investere i, da det andet gik i stykker.


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser( 4 pers):

1 aubergine
2 små squash
2 rødløg, både
3 gulerødder
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
4 kviste timian
2 fed solohvidløg, finthakket
10 cocktailtomater i kvarte
1 dåse fl. hakkede tomater
½ dl. frisk hakket basilikum
½ dl. grofthakket persille
250 dl. cremefine

Tilbehør:
Ris (brune)
grove flute


Foto: Sara B. Clausen.


Tænd ovnen på 200 grader, smør et ildfast fad (Becel gold eller flydende Becel) og  vask samt skær grøntsagerne i lidt grove stykker.
Hak hvidløget og skær rødløg i både. Kom grøntsagerne i et ildfast fad og drys med salt og peber samt de hakkede krydderurter, basilikum, persille og timian. Rør de hakkede tomater sammen med cremefine og hæld over grøntsagerne. Bag i ovnen i ca. 40-45 min.
Server sammen med groft brød, becel gold eller pesto   og evt. ris.

find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


Foto: Sara B. Clausen.

lørdag den 15. marts 2014

Rugbrødssandwich med avokado, tomat, citron og pesto.

En dejlig og sund mad til frokost eller et større mellemmåltid. Det er en god idé at vælge sund fedtstof til brødet. Det vil sige med umættede fedtsyrer. Jeg spiser ikke selv smør e.l.  bruger det kun til bagning og stegning men kæresten fik becel gold på sit og jeg pesto.
Ingredienser 2 personer:
4 skiver godt rugbrød
1 avokado
2 tomater
1 spsk. Citronsaft
Citronpeber
Lidt salt
Friske basilikumblade
Skær avokado og tomat i tern, vend med citronsaften. Smør brødet med becel gold eller pesto og fordel avokado og tomat ovenpå. Dryp lidt pesto på og Citronpeber, salt og friske basilikumblade.

Spejlægstoast med frisk frugt og rålakridsdrys.

Foto: Sara B. Clausen.
Fik her til morgen prøvet den lækre  LCHF spejlægstoast som jeg flere gange er stødt på og må sige at det smager virkelig skønt og mætter godt- det er jo ikke andet en en alternativt omelet egentlig, men alligevel lidt sjovt at prøve at lave noget anderledes, Tænker den let kan varieres, måske tilsætte nogle tynde tomatskiver eller lidt frisk spinat og andre krydderier. Kunne sagtens blive et nyt hit herhjemme på weekend morgenbordet.

Ingredienser 2 pers:

Spejlægstoast:
4 æg
Flydende becel el. kokosolie
2 skiver god skinke
4 skiver ost
1 spsk Oregano
Friskkværnet peber

Frugt:
1 appelsin
1 stort sprødt æble
Rålakridspulver (Urtekram)

Foto: Sara B. Clausen.


Steg spejlæggene og vend dem en gang, kom skinke, ost og oregano samt friskkværnet peber ovenpå det ene spejæg og læg det andet over. Steg det til osten er smeltet.

Server sammen med æble skåret i tyne skiver og vendt med appelsinsaft og appelsin i tern, drysset med rålakridspulver :-)


Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

torsdag den 13. marts 2014

Lækre speltboller med pulled pork, syltet kål m.m.

Foto: Sara B. Clausen.
Uhmmm, sådan en gang pulled pork i friskbagte boller med masser af skønt tilbehør, det er altså ikke at kimse af ;-)

Pulled Pork:

1 stk. Nakkekam på 1,4 kg.

Marinade rørt sammen af:
1,5 dl. ketchup
1 dl Hp woodsmoke
1 godt skvæt Linghams chilisauce
4 spk soya
3 tsk. dijon sennep
3 tsk. brun Farin
2-3 fed hvidløg, presset
2 spsk sesamolie
3 spsk, Paprika 
Salt og Peber


Kom nakkekammen i en stor plastikpose og hæld marinaden over og luk posen og lad den ligge i køleskabet et døgns tid. Næste dag tændes ovnen på 110 grader og stegen kommes i en stegeso med låg, marinaden hældes ved evt. kan der undervejs spædes til med lidt vand om nødvendigt. Stegen skal have ca. 6½ time. Den sidste 1½ time uden låg så der dannes en stegeskorpe. Stegen vil nu være å mør, at man uden besvær kan trække den fra hinanden med to gafler. Det kan anbefales at komme nogle skefulde af marinaden over kødet og vende det rundt- både for at give smag og saftighed til det lækre møre kød.

Foto: Sara B. Clausen.

Syltet kål:

½ spidskål, fintsnittet, eller anden kåltype-rødkål er også lækkert!
6 dl. eddike
1 tsk. chiliflager
2 tsk. fennikel
4 dl. sukker
peber

Snit kålen fint og kom eddike, sukker, chiliflager og lidt friskkværnet peber i en gryde, varm op til sukkeret er smeltet. Hæld den varme lage over kålen og mas lidt ned, så det er dækket. Lad trække koldt i mindst en time men gerne til næste dag. Det kan holde sig i over en uge på køl, bare det er dækket af lage. 

Tilføj billedtekst
Foto: Sara B. Clausen.

Andet tilbehør:

Friske salatblade
Revet gulerod
Agurk i skiver (økologisk)
rødløg i skiver
BBQ sauce
dressing til bollen
Stegte champignon

eller hvad du nu kunne tænke dig.

Opskrift  boller: Disse BURGERBOLLER er gode dertil.
Lad hver enkelt lave sin egen burger ved bordet.

Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på facebook:  https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345





Fuldkornsspeltboller.

Foto: Sara B. Clausen
Jeg elsker friskbagt brød og forsøger at bage mest muligt selv og jeg laver det gerne så groft som muligt da det jo er sundt med masser af fuldkorn. Disse boller er gode til sandwich eller som burgerboller og smager skønt i madpakken såvel som til aftensmaden.

Ingredienser ca. 16 stk.

50 g. gær
5 dl vand
2 dl kærnemælk
4 spsk. flydende becel let
2 tsk salt
2 tsk honning
400 g. fuldkornsspeltmel
200 g. hvedeklid
300 g. sigtet speltmel

Sesamfrø til drys
1 sammenpisket æg

Rør gæren ud i den lunkne vand, tilsæt kærnemælk, becel, honning, salt og rør de forskellige meltyper i lidt af gangen. Ælt dejen godt sammen og lad dem efterhæve en time. Form boller og mas dem lidt flade, placer på bageplade med papir og lad dem efterhæve i 40 min. pensles med sammenpisket æg og drysses med sesam. Bag i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min. Lad køle på rist.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345?ref=hl