torsdag den 27. februar 2014

Krydrede kyllingkødboller med spidskål, fuldkornsnuder og wokgrønt.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig og rimelig let wokmad. De små kyllingboller er stegt i ovnen, hvilket både er nemt og fedtbesparende. Jeg drøjer altid nudlerne ved at bruge en del kål og blande dem med nudler ca 50/50. Børnene elsker det og selv dem der ikke plejer at spise kål gør det glad, på denne måde.
Halvdelen af farsen blev til små kødboller og den anden halvdel til større kyllingfrikadeller som er gode til madpakken- eller kan fryses til en anden dag. 

https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Ingredienser 4 personer:

Kyllingkødboller:

900 g. hakket kylling
2 æg
1 dl. sesamfrø
1 dl. hvedemel
1 dl. mælk
1 grøn frisk chili, finthakket
1 rød frisk chili , hakket
2 tsk. løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk. femkrydderi
Salt og Peber

Kål og nudler:

1 lille spidskål, fintstrimlet
1 spsk. kokosolie
1 tsk stærk karry
2 tsk. thai krydderi bl.
1 pakke fuldkornsnudler
1 pose frost wok grønt
2 poser stir fry sauce med østers og forårsløg (Netto)

Desuden: Sweet chili sauce

https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Bland det hakkede kyllingkød med de øvrige ingredienser og form til små kugler evt. kan den ene halvdel laves til større frikadeller til en anden dag. Eller du kan lave små og fryse dem til brug i en suppe eller tomatsauce en anden dag.
Kom de små kødboller på en bageplade med bagepapir og steg ca. 20 min ved 200 grader til gyldne. Halver dem evt. når de er kølet lidt ned. Sæt til side.

kom kokosolien i en stor gryde eller wok og svits karry deri, tilsæt derefter kål og thaikrydder og svits kålen godt i 10 min. Tilsæt wokblaning, svits med 3 min. tilsæt stir fry sauce.
Kog nudlerne efter anvisning. Dræn dem og vend dem med gøntsagerne og tilsæt kyllingbollerne og varm igennem. Server evt. med sød chilisauce.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.


tirsdag den 25. februar 2014

Boller i karry - all spiced up.

Foto:Sara B. Clausen.
Jeg elsker krydret mad og samtidig kan jeg godt lide nogle af de gode gammeldags danske retter, så for mig fungerer det ret godt, at tilføje krydderier fra mere eksotiske himmelstrøg og lege lidt med tilbehøret som i dag hvor der var dejlig frisk ananas og sukkerærter dertil."Plejer man at få ananas til? " spurgte min yngste og svaret er nok nej, men at det passer godt sammen med karry og jeg elsker at variere.
Man kan også skifte mellem hvilken kødtyper man bruger fx. oksekød eller kylling som alternativ til kalv/flæsk.
Da vi er mange herhjemme laver jeg gerne en god stor portion - men man kan jo halvere eller komme lidt i fryseren til en anden dag. 

Ingredienser 6 personer:

1000 g. magert svinekød
1-1½ spsk. salt
peber
2 æg
2 løg
1 fed hvidløg
2 tsk. chiliflager
2 cm ingefær, skrællet
1 tsk. spidskommen
1 spsk. gyroskrydderi (blanding kan udelades)
1 frisk rød chili
1 frisk grøn chili
2 dl. mælk
1 dl. havregryn
Vand og grønsagsbouillon

Sovs:
3 tsk. karry
3 dl. madlavningsfløde 
6 dl. kogevand/grøntsagsbouillon
30 g. smør
3 spsk. hvedemel
Salt/peber

Tilbehør: Frisk ananas, sukkerærter og brune basmatiris.

Start med at røre farsen med salt og tilsæt herefter æg, chiliflager, spidskommen, gyroskrydderi og peber. Blend de friske chilier, ingefær, hvidløg og løg til en jævn masse (tilsæt evt. en smule vand)- rør det i farsen sammen med havregryn og mælk. Lad farsen hvile en halv times tid.

Sæt en gryde med vand over og tilsæt lidt flydende grøntsagsfond eller terning samt salt. Vandet skal ikke spilkoge men holdes sådan lige under kogepunktet. Form små boller med en lille ske og dump dem ned i vandet. Lad dem koge til de er faste og stiger op til overfladen.tag dem op med en hulske.

Smelt smøret i en gryde og svits karry deri, tilsæt mel og rød det ud. Tilsæt grøntsagsbouillon lidt af gangen og pisk grundigt. Tilsæt herefter madlavnings fløde og smag til med salt og peber. Kom kødbollerne i sovsen og varm igennem. Server med det foreslåede tilbehør eller hvad du selv kan lide.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

lørdag den 22. februar 2014

Falafel i fuldkornswraps med masser af grønt, guacamole og yoghurt dip.

Foto: Sara B-Clausen.
Jeg elsker falafler - alene navnet kan jeg lide, det lyder som en sjov eventyrfigur eller noget :-) Jeg har lavet disse med stor inspiration fra seneste nummer af MAD! men med en del tilpasninger. Jeg plejer at lave falafel med kikærter jeg har udblødt men det fungerede faktisk rigtig fint med dåse kikærter og det har jeg længe haft lyst til at afprøve.
Det er god og sund mad og jeg synes det smager fantastisk.

Foto: Sara B-Clausen.
Foto: Sara B-Clausen.


Ingredienser 4 personer:

Falaffel:
1 Løg
2 fed hvidløg
skal af 1 citron, øko
1 spsk.solsikkeolie
1 spsk. spidskommen, stådt
1 spsk. korinander, stødt
½ spsk chiliflager
2 dåser kikærter
1 æg
1 spsk. thahin
75 g. hvedemel
5 spsk sesamfrø
salt og friskkværnet peber

3 dl. solsikkeolie til stegning

Foto: Sara B-Clausen.

Guacamole:
1 moden avokado
3 spsk. græsk youghurt
1 fed knust hvidløg
Salt og peber
Lidt chiliflager
½ finthakket rødløg
Lidt limejuice

Youghurtdip:
1 dl. græsk yoghurt
1½ spsk santa maria urteblanding
1 tsk. chiliflager
1 tsk. hvidløgspulver

Grøntsager:
2 rødbeder revet og vendt med saften fra en halv citron
3-4 gulerødder, revne
1 lille
1 agurk
1 bakke cherrytomater, kvarte

Tilbehør: Fuldkornstortilla

Foto: Sara B-Clausen.

Dræn væden fra kikærterne, blend kigærter, løg, hvidløg, krydderier, olie, citronskal til en jævn masse og vend den med æg, hvedemel, sesam. Form små ovale kugler med en dessertske.
Varm olien i en god pande og steg kuglerne af nogle omgange til de er sprøde og gyldne, lad dem dryppe af på køkkenrulle.

Mos avokadoen med en gaffel og bland med de øvrige ingredienser. I en anden skål blandes yoghurt med krydderier. Begge "drssinger" kan laves lidt tidligere og sættes på køl- Falafler kan også laves på forhånd og varmes i ovnen inden servering-

Gør alle grøntsagerne klar og lun fuldkornswraps enten i mikroovn eller alm. de må ikke få så længe at de bliver tørre.

Server det hele ved bordet så man selv kan lave sin wrap lige som man ønsker den :-)

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B-Clausen.







mandag den 17. februar 2014

Spidskålssalat med Dukkah- serveret med laks og hjemmelavede fritter.

Foto: Sara B. Clausen.
Jeg har købt en fin ny kogebog med masser af gode salatopskrifter, det er bloggeren Ditte Ingemann på den smukke og lækre "The Food Club"som står bag. Jeg serveredesalaten her til en laks og valgte at komme lidt frisk dild i sammen med de øvrige ingredienser, jeg brugte low fat græsk youghurt på 2% til dressingen- det fungerede fint. Jeg elsker spidskål, det er sprødt, mildt og smager lidt ærteagtigt synes jeg. 
Dukkah er et Egyptisk lækkert blandingskrydderi som smager skønt i salater, på supper, drysset på brød med mere.

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 pers.:

1 spidskål, fintsnittet

Dukkah:

2 spsk. hasselnødder
2 tsk. sesam
1 spsk.solsikkekerner
1 tsk. spidskommen, stødt
2 tsk. korianderfrø
1 tsk salt
1 tsk. sukker

Dressing: 
4 spsk. græsk youghurt
Skal fra 1 usprøjtet citron ½-1 efter smag
evt. et bundt frisk dild, hakket
salt

Laks:
4 laksesteaks
olivenolie
lidt salt, peber, hvidløgspulver, chiliflager og blandede urter (mix fra santa Maria)

Fritter:
6 bagekartofler, skrællet og skåret i stave
2 spsk. olivenole
1 spsk. urtesalt

Foto: Sara B. Clausen.
Snit kålen fint. Bland alle ingredienser til Dukkaen på nær salt og sukker og rist det på en tør pande ca. 4 min. til det dufter og tager lidt farve. Lad det køle lidt og blend det så - jeg synes godt det må være lidt groft. Vend 4 spsk. dukkah med græsk youghurt salt og sukker samt revet citron.

Skræl kartofler, skær i stave og skyl med koldt vand, dup tørre i et viskestykke. Bland med olivenolie og salt og fordel i et jævnt lag på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen i ca. 40 min. ved 200 grader. til gyldne og sprøde.

Placer laksesteaks på et ildfast fad med bagepapir, dryp med olivenolie og drys krydderier over, sæt i en 200 grader varm ovn i 9 min.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345




lørdag den 15. februar 2014

Skønne boller med skyr, solsikkefrø og fuldkornsspeltmel.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlige luftige og velsmagende boller som passer lige godt på morgenbordet og i madpakken. Der er fedtfattig skyr, dejlige solsikkekerner og fuldkornsspeltmel i.
Det er vigtigt at ælte dejen godt og længe så den danner tydelige glutenstrenge(bliver meget elastisk) ligledes skal den være noget klistret, men til at arbejde med. Der bliver 24 mellemstore boller ud af denne portion, smid nogle i fryseren, så har du til en anden dag.

Ingredienser 24 stk:

50 g. gær
7 dl lunken vand
3 dl. skyr
1 spsk. salt
1 spsk. honning
3 spsk. olie
150 g. solsikkerfrø
400 g. fuldkornsspeltmel
500- 600 g. hvedemel

Foto: Sara B. Clausen.
Foto: Sara B. Clausen.

Rør vand og skyr sammen, rør gæren ud deri og tilsæt så honning, salt og olie rør lidt sammen. Tilsæt solsikkekerner og fuldkornsspeltmel og rør så hvedemel i indtil den rette konsistens.
Lad dejen hæve i 1½ times tid. Form herefter 24 boller og dernæst skal bollerne efterhæve i 40 min. Pensles efterfølgende med mælk og drysses med lidt fuldkornsspeltmel. Bages 15.20 min. ved 200 grader. Lad dem køle af på bagerist.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

torsdag den 13. februar 2014

Skønne fastelavnsboller med cremefyld og skovbær-/marcipanfyld.

Foto: Sara B. Clausen.
Vi har fået en ny tradition herhjemme med at lave fastelavnsboller i vinterferien- måske fordi man har lidt bedre tid da :-) Så ryger der et par poser i fryseren (uden pynt) til senere. De er hurtige at tø op, lune og så pynte når man har brug for dem og smager som nybagt.
Denne opskrift giver mindst 24 stk. lidt afhængigt af hvor store man laver dem.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser
3 dl.mælk
150 g, smør
50 g. gær
2 små æg
1 tsk salt
3 spsk sukker
1 tsk. kardemomme
600-700 g. hvedemel

Fyld 1: Vaniljecreme:
2 æg
3 spsk sukker
2 spsk Maizena
2 dl. sødmælk
kornene af en stang vanilje

Fyld 2: Marcipan og skovbær syltetøj
Hjemmelavet syltetøj af skovbær og syltesukker (anvisning på pakken) eller købt.
God marcipan i tern.

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen.

Desuden: Sammenpisket æg til pensling og glasur evt. rørt med kakao. Jeg brugte flormelis med kakao og jordbær fra Dansukker, som jeg havde nogle pakker liggende fra.

Lun mælken i en kasserolle og lad smøret smelte deri, Hæld det i en skål og lad køle til håndvarmt. Rør gæren ud i mælken.Tilsæt æg, salt og sukker samt kardemomme og det meste af melet, ælt resten i til det har en blød men rimelig håndterbar konsistens. Det kan være du skal bruge lidt mere eller lidt mindre mel end anført.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i en times tid.

Lav vaniljecremen ved at piske alle ingredienser sammen i en gryde og varme op under kraftig omrøring til den tykne. Kom i en skål og drys med sukker, så den ikke trækker skind.

Del dejklumpen i ca. 3 og rul dem herefter ud i firkanter. Skær på langs og tværs så du får firkantede stykker til bollerne.

Placer en skefuld creme på midten af halvdelen af bollerne og lav den anden halvdel med skovbær og marcipan.

Fold hjørne mod hjørne og klem dejen godt sammen så fyldet bliver derinde. Placer med samlingen nedad på pladen.

Lad bollerne efterhæve i ca- 30-40 min. Varm ovnen op til 200 grader. Inden bagning pensles fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg. Bages 10-15 min. til gyldne. Lad køle på rist, inden de pyntes med glasur.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

onsdag den 12. februar 2014

Dejlig og nem chokoladekage.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne opskrift er en variation over en af mine klassikere, opskriften kommer langvejs fra. Mine drenges farmor fik den vist nok af en engelsk veninde, da de engang var U- landsfrivillige i Kenya. Det er en 100 % sikker succes og den går altid rent ind hos folk og så er den bare så nem at lave! En ting er det vigtigt at huske- dejen kommer til at virke meget tynd og du vil helt sikkert tænke "Ajjjj, kan det nu også passe? jeg må hellere give den lidt mere mel". Men nej lad være med det- den er lige som den skal være!

Du skal til en alm. springform på ca 27 cm.i diameter bruge:

225 g. sukker
100 g. margarine/smør
3/4 tsk. fint salt
125 g. mel
2 tsk. bagepulver.
1 tsk. vaniljekorn
120 g. hakkede hasselnødder
75 g. chokoladedråber
50 g. Kakao (usødet)
3 æg
2 dl. Kogende vand

Flormelis til at drysse over inden servering.

Pisk æg og sukker tykt og skummende. Smelt margarinen. Bland alle de tørre ingredienser og sigt dem ned i melet. vend det hele sammen med lette bevægelser med en dejskraber, rør smeltet margarine i og til sidst tilsættes det kogende vand. Dejen er nu meget tynd (don´t worry) hæld den i en smurt springform eller beklæd den med bagepapir og vær forvisset om at den er helt perfekt når den kommer ud :-). Bag kagen ca. 40 min ved 190 grader. Inden servering drysses et fint lag flormelis over med en lille sigte.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 11. februar 2014

Kalkungryde med karry og ananas.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne opskrift som jeg improviserede i går, kunne godt gå hen og blive en ny familiefavorit. Den smagte i hver fald super og man kan bruge hvad man har og kan lide- coktailpølserne er ikke et must, hvis man vil spare lidt på kød og fedt ;-) Meeen mange børn kan jo ret godt lide dem.
Kalkunbryst er ofte billigt at købe og det er mørt og godt kød i en gryderet. Enzymerne i ananasjuice mørner også kødet endnu mere. Server med frisk grønt og frugt til, så man selv kan give retten lidt af det man kan lide ved bordet. Fx. ristet kokos, rosiner, æblebåde m.m.

Ingredienser 6 personer:

1 kalkunbryst ca. 1000 g., strimler
coktailpølser 250 g., halveret
2 løg, tynde både
3 cm ingefær, skrællet og revet
2 fed hvidløg, knust eller revet
1 rød frisk chili, hakket
1 dl. ananasjuice
6 skiver dåse ananas, i tern
1 spsk. god karry
salt og peber
2 tsk.urtegårdens krydderi (Santa Maria)
2 dl. madlavningsfløde

Tilbehør;
Ris
2 æbler, fine skiver (vend dem med appelsinsaft)
Rosiner
Ristet kokos m.m.

Skræl ingefæren og riv den,hak chili og knus hvidløg. Bland sammen med kalkunbryst i strimler. Hæld ananasjuice ved og tilsæt karry samt salt og peber. Lad det marinere i ca. 30 min. Varm en sauterpande op med lidt olivenolie, svits det marinerede kalkunkød, når kødet er brunet tilsættes løg, ananastern og coktailpølser, svits nogle min. tilsæt herefter madlavningsfløde og urtekrydderi. Lad simre i ca. 25-30 min.

Kog ris efter anvisning på pakken og gør det ønskede tilbehør klar. Lad alle anrette deres egen portion ved bordet, med deres yndlingstilbehør.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

lørdag den 8. februar 2014

Tomat- og appelsinbagt laks med fuldkornpasta, pesto og salat.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne simple og skønne laks smagte jeg første gang på et bloggerevent med Umarhro og Urtekram (dog uden appelsinen). Det smager så skønt og laksen bliver bare perfekt! Utroligt hvordan så få og enkle gode ingredienser kan smage så godt, det er svært at forestille sig så jeg synes du skal prøve. Jeg har suppleret opskriften med lidt hvidløgspulver og chiliflager.
Det kan serveres med forskelligt tilbehør- i dag fik vi bare en nem gang frisk fuldkornspasta, pesto og salat til. Forresten smager den også virkelig godt koldt, hvis der skulle blive en rest.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 pers.:

4 flotte stykker laks
3 dl. god tomatsauce (fx. fra urtekram) dem på flaske plejer at være gode.
ca. 2 spsk. karry
lidt Salt og peber
lidt hvidløgspulver
Chiliflager
1 appelsin (med skal hvis økologisk) skåret i tynde skiver

Tilbehør: Frisk fuldkornspasta, 2-3 spsk god pesto og blandet salat.

Foto: Sara B. Clausen.


Placer laksen i et fad med bagepapir, hæld tomatsauce, karry og andre krydderier over og kom appelsinskiver på. Søt i en 200 grader varm ovn i ca. 8-9 min. Mærk efter at laksen er blever akkurat fast og flager let. Den må endelig ikke få for meget.

Server med friskkogt pasta vendt med pesto og lav en god salat dertil.

Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Dejlig broccolisalat med let dressing.


Foto: Sara B. Clausen.

Det her er en god variation over den gængse broccolisalat men uden bacon og fed dressing og med en kombination af grøntsager. I min er der broccoli, gulerod, rødløg og æble og så er det vendt med en skyrdressing blandet af skyr, honning, æbleeddike, sennep og salt og peber. Det smager skønt som tilbehør men også fint alene.

Ingredienser 4 personer:

Salat:
1 lille broccolihoved, renset og skåret i tynde skiver
2-3 gulerødder, skrællet og skåret i halve skiver
2 æbler i fine både eller stave
1 rødløg i tynde både
1 dl. tørristede solsikkekerner

Dressing:
1½ dl. skyr
1 tsk. dijonsennep
1 spsk. æbleddike
1 spsk. Honning
Salt og peber.

Klargør grøntsagerne og vend skyrdressingen sammen og bland med grøntsagerne. Rist solsikkekernerne på en tør pande og kom de tørristede solsikkekerner ovenpå.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345?ref=hl

onsdag den 5. februar 2014

Cremet grøntsagsuppe med bacon og ristede græskarkerner samt friskbagt speltflute.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig suppe, som blev lavet i bedste tøm køleskabet stil :-) Det er dejligt at få et smagfuldt måltid ud af sine rester.Den er let at lave vegetarisk ved at undlade bacon og bare komme de ristede græskarkerner på. Brug hvad du har i køleskabet, men her er hvad jeg kom i. jeg brugte ialt 1, 5 kg. blandende grøntsager.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 6 personer (som hovedret):

½ butternutt squash i tern
½ knoldselleri
1 meget stor gulerod
2 løg
1 fed hvidløg
7 kartofler
1 spsk. god stærk karry
2 tsk. chiliflager
2 cm frisk ingefær, revet
Salt og peber
2 l. vand
4 spsk. flydende grøntsagsfond
250 ml. fløde 7%

Tilbehør: Ristede græskarkerner og lidt sprødstegt bacon eller seranoskinke.

Rens og skær alle grøntsager. Svits dem i lidt olivenolie i en gryde, tilsæt krydderier og svits lidt inden vand og grøntsagsfond tilsættes. Kog til grøntsagerne er godt møre ca. 40 min. Blend til en jævn masse, tilsæt fløde og smag til med salt og peber.

Speltflute 3 stk.

50 g. gær
5 dl. vand
2 spsk. salt
2 spsk. olie
500 g hvedemel
200 g. fuldkornsspeltmel

Rør gæren ud i vandet. tilsæt salt og olie og melet lidt af gangen- ælt dejen godt og længe igennem. Lad hæve i ca. 1 time. Form tre brød og lad dem efterhæve i 30 min. Pensles med vand og bages 15- 20 min. ved 200 grader.

Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


tirsdag den 4. februar 2014

Fuldkornsfusilli med serano, chili og grønkål.

Foto: Sara B. Clausen.
En dejlig og nem pastaret, hvor jeg fik brugt resten af min grønkålsstok- den har virkelig holdt godt i krukken derude trods frost, flytning og det hele.
Det er en super måde, at få den sunde grønkål i børnene og alle herhjemme kunne rigtig godt lide retten. Jeg så opskriften i denne måneds "Mad" - men brugte Serano i stedet for pancetta (italiensk bacon) og 2 røde chilier i stedet for en. Desuden light fløde fremfor piskefløde.

Ingredienser 4 personer:

400 g. fuldkornsfusilli
200 g. serano
2 løg
2 friske røde chilier u. kerner
300 g. grønkål
1½ dl. madlavningsfløde 8 %
Urtesalt
Peber
Parmesan
Fintrevet skal af en ½ citron (øko)

Kog pastaen efter anvisning på pakken.Skær seranoskinken i mindre stykker. Opvarm en pande med lidt olivenolie og steg seranoskinken sprød.Kom den på en tallerken med fedtsugende papir. Steg løg, chili og grønkål i ca. 4 min. til kålen bliver mørkegrøn og falder sammen. tilsæt fløde og seranoskinken. Smag til med urtesalt og peber og revet citronskal.
Vend den friskkogte fusilli med sovsen og server med revet parmesanost.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 3. februar 2014

Kage med grapecreme og brombær-/Blåbær.

Foto: Sara B. Clausen.
Så er vi ved at komme på plads i vores nye hjem- det har været en drøj omgang og det er ikke meget jeg har fået blogget- men nu vender jeg vist stille og roligt tilbage igen og jeg lægger ud med denne lækre kage som vi fik i går da vi havde besøg .
Grape kan godt erstattes af andre citrusfrugter, men det smager skønt med grapefrugten og cremen er stadig sød. blot med et frisk twist.
Opskriften stammer fra Karolines køkken, men jeg har tilpasset en del steder og skriver opskriften her som jeg gjorde. Jeg kombinerede blåbær og brombær, da det er svært og dyrt at få gode bær for tiden.

Foto: Sara B. Clausen.

Dej:
150 g. hvedemel
45 g. havregryn
3 spsk. sukker
115 g. koldt smør i tern
1 tsk. vaniljesukker
½ tsk bagepulver
Mørk pålægschokolade af god kvalitet (fx. løgismose)

Grapecreme:
1 stang vanilje
3 æggeblommer
3 spk. sukker
2 spsk. maizena
1½ dl. minimælk
1 dl. friskpresset grapejuice ( ca. 1 grape)
1½ dl.piskefløde

Pynt:

300 g. rensede brombær/blåbær
50. g. revet mørk chokolade

Foto: Sara B. Clausen.

Bland hvedemel, havregryn, vaniljesukker og sukker samt bagepulver. skær smøret i små tern og ælt det godt ind i melblandingen- samles evt. yderligere med et par spsk. koldt vand.
Rul eller tryk dejen ud i en smurt springform, så dejen danner en kant op af siderne på ca. 3-4 cm. Sæt formen i køleskabet i mindst 30 min. Bages herefter ca. 15 min. ved 200 grader.Fordel pålægschokoladen på den varme bund og lad den smelte, glat evt. chokoladen lidt ud.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør æggeblommer, sukker vaniljekorn, majstivelse sammen i en gryde. Tilsæt mælk og grapejuice. Varmes op under konstant let piskning.Kog cremen ca. 1 min til den tykner. Lad køle lidt af. Rør cremne igennem.Pisk flødeskum og vend den sammen med cremen med lette bevægelser.Kom grapecremen ovenpå den afkølede bund. pynt med bær og revet chokolade (evt. skræl fra grape, hvis økologisk).

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.