søndag den 29. december 2013

Kransekagestænger.

Foto: Sara B. Clausen.

Skal du i gang med at bage kransekagerne selv ? Så får du her min opskrift som jeg plejer at bruge hver år. Hjemmelavet kransekage er bare bedst, synes jeg, og også væsentligt billigere end at købe ved bageren. En af de næste dage regner jeg også med at afprøve en alternativ opskrift til denne så kig forbi hvis du er nysgerrig.
Rigtig godt nytår til jer alle!

Kransekagestænger 4 stk:

Marcipanmasse:

500 g, god Marcipan (min.60%mandler)
200 g. sukker
½ dl. Æggehvider

Glasur:
1 pasteuriseret æggehvide
Flormelis

Chokolade:
175 g. mørk Chokolade 70% kakao

Foto: Sara B. Clausen.


Del marcipanen i mindre stykker og kom i en røreskål ( gerne røremaskine hvis du er den heldige ejer- jeg drømmer stadig).
Rør sukker og æggehvider sammen i en skål over vandbad ( ikke varmere end 40 grader, for så kan æggehviden koagulere) Sukkeret skal være helt opløst. Hæld derefter sukkermassen over marcipanen, mens der røres rundt med røremaskine/ piskeris med kroge. Blandingen er færdig når den er homogen. Kom i en beholder og lad stå koldt til den er kølet og har sat sig.

Kom bagepapir på en plade og læge en ekstra plade under, så du har dobbelt bund- det forhindrer at de bliver for mørke i bunden.Det letteste er at komme kransekagemasse i en fysepose og  lave et stort hul og så sprøjte lange stænger ud, lad dem herefter tørre lidt. Så kan du, med letfugtede hænder, let forme stængerne så de spidser til i toppen og altså bliver trekantede.Kransekagerne bages herefter i ca. 10- 15  min ved 190 grader. Hold øje med dem de skal blive lidt gyldne. Lad dem køle af. 
Smelt chokoladen og smør eller pensel chokolade på bunden af stængerne. Lad dem stå på bagepapir og størkne.
Rør imens Glasuren sammen, der skal så meget flormelis i at den har en tyk sej struktur, pisk gerne luft ind i den, så bliver den hvid og luftig. Fyld glasuren i kræmmerhus af papir eller en plastikpose, hvor du klipper et lille hul i spidsen. Dekorer kagerne med glasuren. Lad tørre helt inden servering.


Foto: Sara B. Clausen.



Kransekagerne holder sig snildt i en uge i tætsluttende beholder.


Foto. Sara B. Clausen
Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

kyllingbryst serveret m. pesto samt tortellini med spinat og ricotta.

Foto: Sara B. Clausen.
I disse dage er jeg god til hurtige retter - men denne her blev så lækker at jeg lige vil bringe den alligevel og vi sad rent faktisk ned og spiste sammen, med lys på bordet og alting. De friske tortellini kørte på sidste dato og var derfor billige i Kvickly. Hjemmelavet pesto smager jo bare altid så lækkert og ovenpå et mørt og saftigt kyllingbryst er det bare mums.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 2 personer:

Kylling:
2 kyllingbryst fileter
salt og peber
Chiliflager
smør
1 finthakket rødløg
2 spsk. flydende kyllingfond
1-1½ dl. fløde
1 spsk. frysetørret persille

Pesto:
1 stor basilikum
120 g. pinjekerner
1 dl. olivenolie
1 fed hvidløg
Lidt citronskal (øko- og kun den gule del)
2 tsk. citrosaft
½ tsk. salt
Lidt peber

Tilbehør: 1 bakke frisk tortellini med spinat og ricotta.

Foto: Sara B. Clausen.

Pesto: 
Kom basilikumblade, pinjekerner, hvidløg og citronskal i en blender og blend, tilsæt olivenolie og citronsaft og blend igen- smag til med salt og peber.

Kylling:
Krydder kyllingen med salt, peber og chiliflager og steg dem i smør ved medium varme ca. 6 min på hver side, kom det finthakkede rødløg på panden og tilsæt kyllingfond og fløde og frysetørret persille, lad simre nogle min. Kog pasaten efter anvisning på pakken ca. 3-4 min.Tag kyllingen op af saucen og placer på tallerken.Dræn og vend den friskkogte pasta med saucen på panden og anret ved siden af kyllingen. Server med pesto til.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.


lørdag den 28. december 2013

Hurtig pizza med kylling, peberfrugt og pesto på glutenfri bund.

Foto: Sara B. Clausen.
Ja jeg når jo ikke at lave det vilde mad for tiden - men vil lige bringe en lille "lynpizza" alligevel. Har fået lov til at prøve lidt glutenfri produkter fra Schär og det passede perfekt at prøve de to pizzabunde i dag, da det skulle gå hurtigt.  Jeg synes de smager rigtig godt- sådan en sprød deep pan pizza. Konsistensen er lidt anderledes end en dej med gluten - men på ingen måde dårligt - jeg kunne sagtens vælge at bruge den igen. De er ikke så store- men de mætter mere end normalt så jeg vil mene at 1 lille bund er rigeligt til en voksen person.


Foto: Sara B. Clausen.
Og så kom der lidt fyld på:


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 2 personer:

Jeg brugte:

2 glutenfri bunde fra Schär
300 g. stegt kyllingfilet i strimler
1/4 gul peberfrugt
1/4 rød peberfrugt
4 spsk. tomatsauce (hjemmelavet eller købt)
1 hel frisk mozzarella i tynde skiver.
friskkværnet peber
4 spsk pesto

Kom 2 spsk. tomatsauce på hver bund og fordel, der er lavet en kant som skal være fri. Kom mozzarella i skiver ovenpå og fordel kylling og peberfrugt. Giv evt. et par kværn peber og dryp pesto over. bages 12-15 min.ved 200 grader til sprøde og gode. Server med salat til.


Foto: Sara B. Clausen.

Til morges prøvede jeg også denne glutenfri mysli fra Schär den smagte også dejligt!


Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

fredag den 27. december 2013

Det ultimative konfektstykke.

Foto: Sara B. Clausen.
Lidt sent at bringe denne opskrift - men måske har du lige en rest marcipan og nougat der skal bruges?
Juleaftens dag, nåede jeg lige at lave disse lækre, lækre stykker til mine julegæster og de kommer helt sikkert på bordet til juletid næste år igen. De er skønne og ret enkle at lave. Opskriften er fra et tillæg til Femina- men med en lille modifikation.
I opskriften skrev de nemlig at den smeltede chokolade, skulle ovenpå den faste nougat, men deres billed viser, at det er ovenpå marcipanen og jeg tror let det ville kunne få nougatmassen til at smelte lidt. derfor valgte jeg tre lag. marcipan, nougat med ristede mandler og så marcipan igen- overtrukket med god mørk chokolade. MUMS!!!!

Beklager I ellers ikke hører så meget fra mig i denne tid- skal lige have overstået en husrenovering, flytning og en computer der er til reparation- men jeg vender tilbage - I promise - har næsten blog abstinenser!

Ingredienser ca. 30 stk.

400 g. råmarcipan 
200 g blød nougat
100 g. mandler
100 g mørk chokolade

Hak mandlerne- jeg synes gerne det må være lidt groft og rist dem let gyldne i ovnen ved 170-200 grader i 15-20 min. Rul imens marrcipanen tyndt ud, det kan være en god hjælp at drysse med lidt flormelis både på rulle og marcipan. Lav 2 firkanter der passer til den form du vil bruge- jo mindre form- jo højere stykke får du.
Smelt nougat over vandbad og kom de hakkede nødder i. Placer et stykke bagepapir eller madpakkepapir i formen så det når op over kanterne. Kom en marcipanfirkant i bunden. Hæld nougat- mandelmassen over og placer en marcipanfirkant som top. Lad det stå køligt ca. 30 min. Smelt den mørke chokolade og hæld den over marcipanen. Lad den atter stå køligt til chokoladen stivner. Du kan nu let løfte den faste konfektfirkant op og skære den ud i passende stykker.Opbevares i tætsluttende beholder køligt.


Foto: Sara B. Clausen.

mandag den 16. december 2013

Fyldte chokolader med karamel.

Foto: Sara B. Clausen.
Disse skønne chokolader er lavet med inspiration fra Feminas juletillæg i nummer 46 "julebag og Knas" - dog har jeg tilpasset den lidt. Jeg har smeltet hvid chokolade og lavet små hjerter med en sprøjtepose på bagepapir og brugt som pynt sammen med ristede hasselnødder. I originalopskriften er det kakaonibs og sukkerstjerner (købt færdige).
Synes selv det blev ret fint. Jeg fik ikke 24 stk. som opskriften foreskrev -men 18 sindsygt gode og vildt vanedannende chokolader i topkvalitet. Brug små metalforme som dem til lys- eller en silikone chokoladeform.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser:
1 dåse kondenseret mælk
100 g mørk chokolade
metalforme
20 ristede og hakkede hasselnøddekerner
50 g. hvid chokolade

Foto: Sara B. Clausen.

Kog dåsen med kondenseret mælk i tre timer i en gryde, sørg for den hele tiden er dækket med vand. Dette kan gøres flere dage før den skal bruges. Resten smager himmelsk på brød i en lille tærte e.l.

Smelt den mørke chokolade over vandbad eller i en chokoladesmelter. Kom ca 1½ tsk. chokolade i hevr form og vend den forsigtigt rundet så siderne dækkes helt. Jeg lod dem herefter stivne og gjorde så det samme en gang til for at få en tilpas tyk skal. lad dem stivne igen- evt. kortvarigt i køleskab. Kom karamelmassen i en sprøjtepose el. plastikpose og klip hul , fyld karamel i hver chokoladeskal. Kom en smule smeltet mørk chokolade over hver chokolade, drys med hakkede ristede hasselnødder og et hvid chokoladehjerte. (se beskrivelse øverst).

Når de er helt stivnet tages de ud af formen.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

lørdag den 14. december 2013

Sesam karamelbrud.

Foto: Sara B. Clausen.

Prøv disse skønne karameller som er lette at lave og smager skøøønt. De ristede sesamfrø er lækre og knasende. Samtidig er de lette at lave, pas blot på at du ikke brænder dig på den varme karamel og arbejd lidt hurtigt inden massen stivner. Opskriften stammer fra Dansukker, hvor man iøvrigt finder masser af skønne konfektopskrifter!

Ingredienser ca. 30 stk.

1 dl piskefløde
1 dl Lys Sirup
1 1/4 dl Rørsukker
1 spsk. Vaniljesukker
1 dl sesamfrø

Foto: Sara B. Clausen.


Start med at riste sesamfrøene på en tør pande. Stil den derefter til side. Bland alle ingredienser undtagen sesamfrø i en stor skål, som tåler opvarmning i mikrobølgeovn. Rør rundt. Kog ved 750 W i 6 minutter. Rør rundt. Kog i yderligere 2 minutter (mål evt. massens temperatur, som bør være 135 °C). Bland sesamfrøene i. Kan også tilberedes i gryde- det gjorde jeg og lod det koge der i ca. 20 min. Kom massen i forme. Lad dem stå og køle helt af før de pakkes væk.

Foto: Sara B. Clausen.


onsdag den 11. december 2013

Lækker salat med Rosenkål, appelsin. æble, tørrede tranebær og mandler.

Foto: Sara B. Clausen.
Nu kan det hele jo ikke gå op i småkager og julerier af den søde slags- så skal jeg i hvert fald til fitness mere end tre gange om ugen!
Så her får du også en sund og lidt julet salat- som gør sig godt som tilbehør til alt fra and og medister til fisk eller bare som den er til frokost!


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4 personer:
ca. 15 flotte rosenkål, de fine ydreblade pilles hele af og resten skæres i fine skiver.
2 appelsiner, fileteret og i tern
1-2 æbler tern ( vend med lidt af appelsinsaften)
1 håndfuld tørrede tranebær
1 håndfuld mandler, hakkede

Dressing:
2 spsk. appelsinsaft
1 spsk. citronsaft
1 tsk. sukker
1½ dl. youghurt/Kvark 0,9 %
Salt og peber
Lidt chiliflager

Bland salaten af alle de nævnte ingredienser. det ser fint ud at lade nogle af de flotte yderste rosenkålsblade forblive hele ( de aller yderste skal som regel kasseres) - men lidt inde blive de for svære at skille af og skæres derfor i tynde skiver.
vend æbletern med appelsinsaft så holde de sig pæne i salaten også til dagen efter hvis der er rester. Rør dressingen sammen og juster den evt. med mere sukker, citron m.m.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

Joulutortut - Finske julesmåkager.

Foto: Sara B. Clausen.
Kunne slet ikke stå for disse fine småkager, som jeg så i Feminas juletillæg "julebag og Knas". Jeg har jo et særligt forhold til Finland efter jeg som sygeplejestuderende tilbragte 3 fantastiske måneder I Vaasa på et Finsk hospital. Dog smagte jeg ikke disse kager mens jeg var der, det var faktisk mere de klassiske kanelbullar når vi skulle "Fika"(kaffepause).


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser -15 stk:
150 g. smør
2 spsk. sukker
150 g. mel
2 spsk. fløde
1 tsk. hjemmelavet vaniljesukker (mit valg)

Desuden:
Abrikosmarmelade ( Den økologiske fra Fior di frutta er god!)
1 sammenpisket æg
flormelis


Foto: Sara B. Clausen.

Kom smør, sukker(vanilje) og mel i en foodprosessor og kør til blandingen samles, tilsæt fløden og saml dejen.Lad den hvile i ca. 30 min.Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd firkant. Skær dejen ud i små firkanter ca. 8x8 cm.
Skær en ridse ind i hvert hjørne. placer en klat marmelade midt på hver dejfirkant- bøj hver anden dejsnip ind mod midten. Pensles med æg og bages ved 200 grader i 10-15 min. Afkøles på bagerist og drysses med flormelis.

Find mig også på Facebook lige her : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

mandag den 9. december 2013

Gløgg gryde med ristede mandler.



Foto: Sara B. Clausen.
Dette er min variant af en ret jeg så forleden på Arlas hjemmeside. Jeg synes det lød ret spændende med en ret hvor gløgg indgik. Egentlig er det vel ikke så skørt- rødvin er jo kendt i forhold til madlavning og mange af de skønne varme julekrydderier, gør sig også godt i mad. Det smagte virkelig skønt og kan serveres med kartoffelmos, ris, Couscous, spelt eller bulgur- alt efter hvad man er i humør til. Beregn lidt tid til marinering af kødet (evt. natten over). Hvis du bruger en anden type oksekød som fx. bov, skal retten simre væsentlig længere, for at kødet bliver mørt, men det er selvfølgelig også en lidt billigere udskæring. Jeg kunne også godt finde på at prøve med kylling.


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 personer:

10 g. smør
1 dl. smuttede mandler
4 spsk. soja
1 tsk. sambal Olek
600 g. okseinderlår
1½ dl. gløgg
2 spsk. kalvefond, flydende
1 dl. vand
1½ dl. madlavningsfløde
2 rødløg i ringe
1 fed hvidløg
4 blade grønkål, den grove stængel fjerenet, hakkes
Salt og peber
1 spsk. majstivelse
lidt vand

Tilbehør: kartoffelmos, ris, couscous e.l.

Skær kødet i tern og vend det godt med ½ dl. gløgg og 4 spsk. soja. Lad det mariner i en plastikpose eller anden beholder på køl mindst en time og gerne længere (evt. natten over).

Skold og smut mandlerne. Rist dem i lidt smør til de er gyldne. Lad dem køle af på et stykke køkkenrulle på en rist.

Tag kødet op af marinaden og dup det tørt. Brun det ved god varme i lidt smør ca. 2 min.tilsæt løg, hvidløg og svits i yderligere nogle min. Tilsæt kalvefond, gløgg, overskydende marinade fra kødet, sambal olek samt grønkål. Lad det koge under låg i ca. 5 min. Rør maizena ud i en smule vand og bland det med fløden, rør det i retten så den jævnes. Lad simre videre i 5-10 min. spæd evt. op med mere vand.Smag til med salt og peber.
Drys de ristede mandler over retten og server med det valgte tilbehør.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



Foto: Sara B. Clausen.



søndag den 8. december 2013

Et hit i konfektskålen - Bountykugler.

Foto: Sara B. Clausen.
Ingen jul uden disse lækre konfektkugler, der smager som Bountychokolade. I har sikkert alle set hjemmelavet bounty opskrifter og dette er bare en lidt mere julet variant- de smager mega godt og er et sikkert hit i konfektskålen! Der er i hver fald flere herhjemme der finder dem stærkt vanedannende.
Ingredienser ca. 20 stk:
1 dåse kondenseret mælk
200- 250 g. kokosmel
½ tsk. vaniljekorn
150 g. mørk chokolade
75. g. hvid chokolade.
Start med at røre kokosmel , vaniljekorn og kondenseret mælk sammen i en skål til en klistret men relativt fast masse. Lad den gerne trække tre-fire timer i køleskab eller til næste dag. Form herefter kugler i en passende størrelse. Smelt den mørke chokolade og overtræk kokoskuglerne. Lad dem størkne( evt. i køleskabet). Smelt den hvide chokolade og kom i en frysepose. Klip et lille bitte hul og dekorer chokoladerne. Lad dem atter stivne og opbevar dem efterfølgende på køl.
Foto: Sara B. Clausen.

torsdag den 5. december 2013

Vinder af min giwe away.



Tillykke til Pia Mammi Hansen, der har vundet min Giwe Away og er personligt kontaktet- tak til alle jer andre der deltog, hvor har det været hyggeligt at læse jeres historier og hvor har jeg fået lyst til alle mulige småkager 

onsdag den 4. december 2013

Gratinerede majspandekager med krydret oksekødsfyld.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne ret er som regel en sikker succes og jeg laver den i lidt forskellige versioner. Her har der sneget sig en del grønt ind i fyldet her- men da ikke alle børn er lige interesserede i det, så er det godt at kunne kamuflere det lidt. Her er der revet 1/4 hvidkålshoved, 2 pastinakker og desuden, løg, hvidløg og majskerner sammen med kødet.

Foto: Sara B. Clausen.

Majspandekager 12 stk. (diameter ca. 25 cm.)
8 spsk. hvedemel
300 g. fint majsmel
1 tsk. salt
7½ dl minimælk
6 æg
olie til stegning (kom evt. 2 spsk. i dejen i stedet)

Kødfyld:
600 g. magert hakket oksekød
2 løg
2 fed hvidløg, knust
3 pastinakker, revet
1/4 hvidkål, revet
2 røde chilifrugter med kerner, hakket
1 dl vand
375 ml. hakkede tomater
2 spsk. oregano
1½ tsk. stødt spidskommen
2 tsk. sød chili
½ tsk. cayennepeber
1 tsk. chiliflager
Salt og Peber
1 terning oksebouillon
1 dåse søde sprøde majs

Desuden: 1 pose revet cheddar, taco sauce (mild eller stærk alt efter smag)
Tilbehør: Salat

Foto: Sara B. Clausen.


Start med dejen til pandekagerne, da den skal stå på køl i min. en halv time inden de steges.
Bland hvedmel, majsmel og salt. Hæld mælken i og pisk godt igennem med elpisker. Tilsæt herefter æggene og pisk godt igennem. Lad hvile i min. 30 min. Steg herefter pandekagerne med lidt fedtstof på panden, de skal ikke have for længe på panden da de skal være bløde at folde om fyldet.

Hak løgene, riv hvidkål groft og pastinakker og svits grøntsagerne i olie ca. 5 min, Tilsæt oksekød og rør godt i farsen med en grydeske.Når kødet er brunet tilsættes hvidløg, chili, og krydderier. Der røres godt rundt. Tilsæt tomat samt majs og kom vand samt bouillonterning ved. Lad simre ca. 15-20 min.Smag til med salt og peber.

Placer lidt fyld på hver pandekage og en smule revet ost og fold pandekagen om fyldet, så du får en firkant. Læg med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir på. Fortsæt til alle er foldet. Drys med den resterende ost. Sæt dem ca. 15 min. i ovnen ved 170 grader. Server med salat til.



og husk at du kan vinde et fint cookiesæt i min "Giwe away": https://www.facebook.com/media/set/?set=a.366553926813912.1073742026.194466280689345&type=1

Foto: Sara B. Clausen.


tirsdag den 3. december 2013

Tomatkylling med Couscous.

Foto: Sara B. Clausen.
En dejlig og relativt billig hverdagsret, som smager skønt. Man kan tit finde kyllingelår på tilbud og andet kylling kan selvfølgelig også bruges. Jeg brugte 2 store bakker kyllinglår- men regn i hver fald med mindst 3 kyllinglår pr. person, da der jo ikke er vildt meget kød på - til gengæld er det mørt og lækkert.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 personer:

12 kyllinglår
2 rødløg
2 fed hvidløg, tynde skiver
1 spsk. kyllingkrydderi (findes fra forskellige fabrikanter)
Salt og Peber
1 spsk. honning
2 tsk. estragon
½ tsk. vaniljekorn (Urtektram)
300 g. små cherrytomater, halveret
500 ml. tomatpassto
250 ml. madlavningsfløde 4%
1 spsk. flydende kyllingfond
Rapsolie

Tilbehør: 600 g. store couscous ( jeg køber dem i Rema 1000) - koges efter anvisning på pakken.

Foto: Sara B. Clausen.

Start med at duppe kyllinglår tørre og fjern evt. hud og fjer, som ikke altid er taget væk af fabrikanten. Kom dem i en skål og vend dem med lidt rapsolie, salt og peber samt kyllingkrydderi.
Brun dem derefter lidt af gangen på en pande i rapsolie og placer dem i et ildfast fad. Steg løg og hvidløg på panden og kom dem over kyllinglårene. 
Vend de små halverede tomater på panden sammen med honning og vanilje i nogle min. og kom over kyllingen. Hæld herefter tomatpassato, hønsefond, estragon på panden fra før og rør rundt- tilsæt "fløden" og bland det. Smag til med salt og peber, kog det lidt igennem og hæld over kyllingen. Sæt det ildfaste fad, nederst i ovnen ved 175 grader i ca. 40 min.

Kog imens couscous efter anvisningen. Server sammen og hæld sauce over couscous.
Lav gerne en god grøn salat dertil.



og husk at du kan vinde et fint cookiesæt i min "Giwe away": https://www.facebook.com/media/set/?set=a.366553926813912.1073742026.194466280689345&type=1

Foto: Sara B. Clausen.