mandag den 28. oktober 2013

Tomatsuppe med pasta og kødboller.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig cremet og god tomatsuppe med krydrede kødboller og små fine pasta serveret med et lækkert flute med mozzarella/pesto- det passer vist ret perfekt til sådan en stormende og koldt oktoberdag - der mest opfordrer til indendørs hygge med familien. Billeder på denne årstid er lidt af en udfordring, lyset er bare væk før man er hjemme- men håber at selv lidt ringere billeder er bedre end ingen ;-)

Foto: Sara B. Clausen.
Ingredienser 4 pers:

Suppe:
2 x  brikker a´ 500 ml. Tomat passato
8 dl. hønse-/ grøntsagsbouillon
25o ml. madlavningsfløde 7%
1½ tsk. chiliflager
1 fed hvidløg, presset
Salt og peber
1 tsk. sukker
150 g. pasta fx. gramigna eller suppehorn (kogt al dente)
1½ tsk. Herbe de provence

Kødboller:
500 g. kalv/flæsk magert 4-7%
Salt og peber
1 revet løg
1 æg
5 store spsk. havregryn
1 dl. minimælk
En knivspids cayennepeber
2 tsk. basilikum
1½ tsk. stærk chili
1½ l. vand tilsat bouillon (hønse eller grøntsags)

Brød:
1-2 flute/ ciabattabrød
2 friske mozzarella
Grøn eller rød pesto / evt. begge dele og så et af hvert)

Fremgangsmåde:
Lav først kødbollerne ved at røre alle ingredienser til farsen sammen. Bring vand og bouillon i kog. Form farsen til små kødboller, som dumpes ned i vandet, holdes lige under kogepunktet, når de flyder op og er faste er de færdig og tages op med hulske. Fortsæt til al farsen er brugt. (er mængden for stor til din smag i.f.t. hvor mange der skal i- så frys til en anden god gang).Kog pastaen så den er al dente og dræn den. sæt til side.

Varm tomtpassato sammen med bouillon i en gryde, tilsæt krydderier og hvidløg samt sukker (det runder tomatsyren lidt) lad småkoge i 5 min. tilsæt madlavningsfløden og varm igennem. Tilsæt pasta og kødboller og lad retten varme igennem inden servering.

Skær skrå lommer/snit  i brødet og smør med pesto samt kom et stykke frisk mozzarella imellem hver snit. Varmes herefter i ovenen ved 200 grader i ca. 8-10 min.

Server den varme suppe med brødet til.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.








søndag den 27. oktober 2013

Salat med Rucola, fennikel, appelsin og ristede pinjekerner.

Foto: Sara B. Clausen.
Det her er en lækkerbisken af en salat som indeholder mange ting som jeg elsker. Den lækre fennikel spiller super godt sammen med de øvrige ingredienser, I aften får vi den til en entre cote - men det fungerer også fint til fx. andebryst, svinekam eller Laks. Det er en salat som gør mig glad både p.g.a. smagen og de flotte farver.

Ingredienser 4 personer:

1 bakke rucola (evt. lidt mindre og så blandet med romaine el. lignende)
1 rødløg
2 appelsiner
1-2 æbler
75 g. pinjekerner, tørristet
1  fennikelknold

Foto: Sara B. Clausen.

Skær fennikel i tynde skiver på mandolinjern, fjern det yderste blad som ofte ikke er så pænt. Skær også rødløget i tynde skiver. Skyl rucola salaten godt og slyng den. Anret på et fad sammen med fenikel. Skær skallen af appelsinen og skær i skiver og derefter mindre tern. Kom op til salaten. Skær æbler i tern og vend dem i appelsinsaften. Kom appelsintern og rødløg op i salaten. Rist pinjekerner og kom dem på lige inden servering.Server evt. med en klassiske olie/eddike vinaigrette.

Find mig også på facebook:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



Foto: Sara B. Clausen.


Pæretærte med marcipan og varme krydderier.

Foto: Sara B. Clausen.
Lækker tærte med pære, smager skønt med en klat cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis til :-)
Jeg havde desværre ikke lige så mange pærer tilbage som jeg troede, så de blev i lidt forskellige størrelser- det betyder jo ikke noget for smagen men rent æstetisk ville den måske se flottere ud med et mere homogent udtryk.

Ingredienser 6 pers:
150 g. smør
250 g. mel
125 g. rørsukker
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk stødt ingefær
1 lille nip salt
1 æg
1-2 spsk. vand
100 g. rå marcipan , ½ cm tynde skiver
3 pærer
2 spsk. chai kryddersukker (Urtekram)

Skær smør i mindre stykker og ælt det godt ind i melet. Tilsæt  vanilje, ingefær, et nip salt og rørsukker og vend sammen. Tilsæt æg og vand og ælt dejen hurtigt sammen. Kom i køleskabet i en time.
Del dejen i to klumper en til bund (en lille smule større) og en til låget.
Rul dejen ud, evt. v.h.a. lidt mel på bord og kagerulle. Kom bunden i  formen og mas dem op af siderne. Kom skiver af marcipan ovenpå bunden. Skræl og halver pærene og fjern kernehuet. Læg dem med oversiden opad. Rul lpåget ud så det passer med formen og placer ovenpå. Mas siderne sammen så den lukkes. Pensles herefter med vand, drysses med chai kryddersukker og drysses med mandelflager, som mases lidt ned i dejen med fingerspidserne.
Bag ved 200 grader i ca. 30 min. til den er gylden og sprød. Server gerne lidt lun med cremefraiche, flødeskum e.l. til.


Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


Foto: Sara B. Clausen.

torsdag den 24. oktober 2013

Sirupsmarineret pære med kanelcreme, chokolade og valnødder.

Foto: Sara B. Clausen.
En rigtig skøn og (pære)let efterårs dessert som jeg så i Sæsons nyhedsbrev. den er ikke den værste kaloriebunke og smager dejligt frisk og sødt på en gang med den lækre kanelcreme lavet på græsk youghurt 2% og med sprøde knasende valnødder og grofthakket mørk chokolade på toppen. En slags simpel frugtsalat.
Jeg skar pærene på mit mandolinjern. Brug friske faste Clara friis pærer. GUF- siger jeg bare!

Foto: Sara B. Clausen.

Opskrift 4 pers:

4 Clara friis pærer
2-3 spsk. ahornsirup el. lys sirup
8 spsk. græsk youghurt 2 %
2 tsk. kanel
50 g. mørk chokolade
50 g. hakkede valnødder
( i opskriften 25 g. chokolade og nødder men jeg synes det var for lidt ;-)

Start med at røre youghurt med kanel og hak chokolade og valnødder. Skær pærerne i tynde strimler- det gøres lettest på mandolinjern med indsats til strimler. Vend straks med sirup. Fordel i serveringsskåle og top med kanelcreme, hakket chokolade og valnødder.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

onsdag den 23. oktober 2013

Lækker pastaret med kylling og soltørret tomat.

Foto: Sara B. Clausen.
Aftensmaden blev en hurtig improvisation som faktisk smagte rigtig godt ! herhjemme var der mad til 6 personer og til madpakker dagen efter- så for mange vil det nok være fint at halvere portionen her ;-) Der var 400 g. kyllinginderfillet til 25 kr. i Lidl i dag, så jeg nuppede nogle pakker med.



Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser:
800 g. kyllinginderfillet, skåret i mindre tern
3-4 skalotteløg, hakket
2 fed hvidløg, presset
200 g. ærter, frosne
4 spsk hakkede soltørede tomater
250 g. mini dadeltomater eller cherrytomater, skåret i halve
2 spsk. basilikum
1½ tsk. chiliflager
2 tsk. sød chili
Salt og Peber
1½ spsk. flydende hønsefond
250 ml madlavningsfløde 15%
750 g. pasta fx. conchigliette ( små konkylier kan købes i super best) 
3 spsk. olivenolie

Tilbehør: brød, friskrevet parmesan

Foto: Sara B. Clausen.

Svits kyllingtern i olivenolien i ca. 2-3 min ved god varme- tilsæt chiliflager, basilikum, sød chili, salt og peber.Svits yderligere i 3 min. Tilsæt hakket skalotteløg, soltørret tomat i tern og halverede tomater og lad simre 3 min. hæld madlavningsfløde og hønsefond ved og lad retten simre i 10 min.
Kog imens pastaen al dente efter anvisning på pakken.
Kom ærter i kyllingsaucen og lad dem varme igennem nogle min. Bland den drænede pasta med saucen og server med frisk parmesanost og lidt brød til.

Find mig også på facebook:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

søndag den 20. oktober 2013

Red Liquorice devil cupcakes.

Foto: Sara B. Clausen
Snyd ikke dig selv for at smage disse skønne cupcakes, med en drøm af  cremet marengs, som en "bomuldsky" på toppen. Jeg fandt opskriften på Johan Bülows lakrids hjemmeside og kunne straks se at den var en man skulle prøve! Den fik topkarakter fra kæresten og familien, da den blev serveret i dag. 10 ud af 10 stjerner mente min elskede sådan en kage skal have :-)
Men prøv selv og se hvad du synes. Jeg brugte min gasbrænder til at karamelisere marengsen lidt inden servering.
Jeg brugte Raw liquorice powder fra JB i dejen og dryssede med lækker rålakrids fra Urtekram hvorfra også vanilje, rørsukker og bagepulver kommer. De har lanceret en masse lækre øko. bagenyheder som jeg afprøver for tiden- bl.a. også lækkert kagepynt/krymmel lavet helt naturligt med farve og smag fra fx. annanas og granatæble.

Foto: Sara B. Clausen


Opskriften skulle give 12 stk. kager men jeg fik faktisk 18 stk.

125 g. saltet smør, blødt
180 g. rørsukker
2 æg
1½ dl. sødmælk
200 g. hvedemel
2 tsk  vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
2½ spsk groft lakridspulver (Raw JB)
300 g. frosne hindbær (direkte fra fryseren)
200 g. hvid chokolade, grofthakket

Cremet marengs
300 g. flormelis
1½ dl. æggehvider (svare til ca. 3 bægre past. æggehvider)
Rålakrids til toppen.

Foto: Sara B. Clausen


Pisk smør og sukker helt blødt og jævnt. Tilsæt æg et af gangen og pisk grundigt i mellem. Pisk derefter i nogle minutter til massen er luftig og let. Tilsæt mælken på en gang, dejen vil skille lidt, men det er meningen så fortvivl ikke. Tilsæt hvedemel, bagepulver, raw lakridspulver på en gang. Pisk ved lav hastighed lidt og så derefter på høj hastighed, til dejen er helt lind og fin uden klumper. Tilsæt nu grofthakket hvid chokolade og knuste hindbær (bruge en kagerulle eller lignende til at banke på posen med de frosne hindbær).
Fyl dejen i muffinforme evt. af metal de skal ca. være fyldte( Jeg sætter dem i en muffin metal bageplade for at holde formen) Det gøres lettest med en ske, dejen bliver ret fast på grund af de frosne hindbær.
Bag i ca. 20 min ved 175 grader.Lad køle af inden de dekoreres.

Pisk æggehvider og flormelis i ca. 10 min. til massen er stiv og meget sej. Kom på en sprøjtepose med stjernestud og dekorer kagerne med en flot dut på toppen. Drys med lidt rålakridstøv og karameliser evt. overfladen lidt med en dessertbrænder.

Find mig også på facebook.https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen

Grove mysliboller.

Foto: Sara B. Clausen.
Lækre grove boller som er gode både på morgenbordet og i madpakken. Brug den mysli du bedst kan lide. Personligt foretrækker jeg en hvor der ikke er alt for mange hele tørrede frugter i fx. bananer m.m. men fx. nødder, rosiner og tørret æble som er i mindre tern fungerer godt Jeg bruger en basismysli som er økologisk og nøglehulsmærket fra Netto.

Ingredienser: (Ca. 35 stk):

10 dl. vand, lunkent
50 g. gær
2 spsk. salt
3 spsk. maltsirup
1 kg. hvid hvede
3 spsk. solsikeolie
250 g. økologisk basis mysli
350- 400 g. alm. hvedemel

Pensling: æg og mælk rørt sammen 
Drys: Mysli

Foto: Sara B. Clausen.


Rør gæren ud i den lunkne vand tilsæt maltsirup, salt og solsikkeolie. Rør hvid hvede i og dernæst mysli, suppler herefter med alm. hvedemel til dejen har en konsistens så man kan arbejde med den men stadig lidt fugtig. Lad hæve tildækket i 1½ time.
Form herefter boller og sæt dem på plader med bagepapir. Lad efterhæve en time. Pensles og drysses med mysli. Bages ca. 15-20 min ved 200 grader. Lad køle på rist.

Find mig også på Facebook:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.


torsdag den 17. oktober 2013

Lækker Æblekage med appelsin, marcipan og mandelsplitter.

Foto: Sara B. Clausen.
Så er fredagen lige om hjørnet og det betyder weekend for mig og de af mine kollegaer der også har brugt denne uge på at arbejde, i stedet for at holde efterårsferie- det kunne nu ellers have været meget hyggeligt. Min mor har foræret mig en masse fine æbler fra haven - det gør mig altid så super glad at få sådanne lækre sager!

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser:

4 æg
800 g. Æbler
200 g. Sukker
200 g. Smør

1 dl. skyr
200 g Marcipan
2 tsk. Bagepulver
300 g. Mel
2 økologisk Appelsiner

Skræl æbler og skær dem i meget tynde både. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt groftrevet marcipan og æg. Det gør ikke noget hvis det skiller lidt, det samler sig igen. Bland det godt og kom mel blandet med bagepulver i. Vend æblestykkerne i kagen, sammen med Skyr,saft og skal fra appelsinen. Der er mange æbler- men det skal der være. Kom det hele i en smurt eller bagepapirsforet form og drys med mandelflager.

Bag i 30-40 min ved 175 grader. Kan serveres kold såvel som lun med fx. is, cremefraiche eller letpisket flødeskum.



mandag den 14. oktober 2013

Osso Bucco med gremolata (tilberedt i ovn).

Foto: Sara B. Clausen.
Osso bucco er sådan en rigtig gang simremad der passer perfekt til årstiden og bare smager så intens kraftfuldt og godt- efter min mening er gremolata en helt vidunderlig ting - det løfter retten til skyerne og de supplerer hindanden perfekt - a match made in heaven!
Og hvem siger det kun kan være i weekenden? Retten skal godt nok have lov at simre for at blive mør og lækker, men den passer sig selv i ovnen det meste af tiden- så der er ikke så meget arbejde i det. Det er en god idé at regne med ca. 1½ stk. osso bucco pr. person kommer du over 4 personer, skal du også fordoble opskriften i øvrigt. Server med ris til eller kartoffelmos.


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser; (2 pers.):

Osso bucco af kalveskank 1½ pr. person ( vores var store så vi fik kun en hver)
2 løg, tern
4 gulerødder, tern
1/4 knodselleri, tern
1 fed hvidløg, Hakket fint
1 dåse flåede tomater
2-3 laurbærblade
1 kvist rosmarin
2 dl. hvidvin
3-4 kviste timian
1 bundt salvie
Salt og peber
1 dl hvedemel

Gremolata:
et bundt persille
1 -2 fed hvidløg
skallen af en øko. citron

Tilbehør: ris eller kartoffelmos.


Foto: Sara B. Clausen.

Klip 2-3 steder i fedtkanten på hver osso bucco (for at forhindre at den krøller for meget sammen under stegning). Vend  i mel krydret med salt og peber. Kom en blanding af smør og olivenolie på panden, når den er varm så brun osso buccoen i nogle min. på hver side - det skal gøres af flere omgange hvis der er mange stykker.
Skræl gulerødder, løg og knoldselleri og skær det i tern- jeg synes godt de må være lidt grove- men det er en smagssag. Hak hvidløg.
Overfør osso bucco til en tallerken.
Svits grøntsagerne nogle min. hæld hvidvin over, ad simre i ca. 5 min. Tilsæt tomater og evt. ½ dl.vand som resterne i dåsen skylles op med.
Tilsæt timian, laurbærblade,  salvie og salt og peber. Lad simre i 4-5 min. Kom halvdelen af grøntsagerne i tomat i bunden af en stegeso med låg, placer de brunede osso bucco skiver ovenpå og hæld resten af grøntsagerne over. Kom låg på og sæt i en forvarmet oven ved 200 grader i 1½ -2 timer.

Lav gremolataen ved at hakke hvidløg, persille og revet citronskal sammen.
Kog risene efter anvisningen og server retten med gremolata til så man selv kan komme det på ved bordet.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

søndag den 13. oktober 2013

Groft valnøddebrød med sirup.

Foto: Sara B. Clausen.
Haven herhjemme bugner af valnødder i disse dage, derfor blev jeg inspireret til at bage dette brød, som smager rigtig godt og er groft men alligevel let i krummen.  Der bliver to flotte mørke brød ud af opskriften, så er der også lidt til fryseren, hvis ikke lige man har brug for to brød.

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 2 brød.

400 g. fuldkornhvedemel
350 g. Amo landhvedemel
25 g. gær
7 dl. lunken vand
½ dl solsikkeolie
1 spsk. salt
50 g hakkede valnødder
3 spsk. mørk sirup
1 spsk. maltsirup

1 æg til pensling.

Foto: Sara B. Clausen.
Opløs gøren i lidt af det lunkne vand og tilsæt resten af vandet, salt, sirup, olie og fuldkornsmelet. Rør det godt sammen gerne på køkkenmaskine i. Tilsæt hakkede valnødder og landhvedemelet lidt af gangen ælt til der dannes tydelige glutenstrenge. Dejen skal være lidt klistret men til at arbejde med, kom den ud på et meldrysset bord og ælt det sidste sammen i hånden. Lad hæve tildækket i en time.
Form to brød og lig dem på en plade med bagepapir. Dæk til med et fugtigt rent klæde og lad hæve i yderligere 45 min. til dobbelt størrelse. Pensles med æg og herefter ridses brødet på langs. Bages neders i en 200 grader varm ovn i ca. 30 min.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


Skøn krydret æblekage med valnødder.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne dejlige opskrift, er fra Sæson for god smag og den smager virkelig skønt og krydret. Æblemosen giver fugtighed og gør at kagen holder sig lækker i flere dage. Jeg har fået nogle fine varer fra Urtekram og brugte derfor lækre økologiske valnødder, kanel, vanilje samt rørsukker derfra. Rosiner undlod jeg da det ikke værdsættes af kæresten herhjemme ;-)

Ingredienser:

Æblemos
5 – 6 skrællede, udkernede æbler (f.eks. Ingrid Marie).
½ dl vand eller hyldeblomstsaft
Kagedej
125 g blødt smør
200 g sukker
Korn af 1 stang vanille
300 g hvedemel
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
½ salt
1 tsk natron
½ dl mælk
100 g lyse rosiner
100 g grofthakkede valnøddekerner
Sigtet flormelis

Kom æblerne i en gryde med en smule væde og damp dem møre med ganske lidt vand eller saft. Afkøl og smag mosen til med en anelse sukker.

Pisk smør og sukker tykt med vanillekorn.
Bland hvedemelet med krydderier og natron og sigt og vend den krydrede melblanding i dejen skiftevis med mælk og æblemos.

Vend rosiner samt nødder i dejen til slut og fordel den i en smurt, springform. Klem evt. bagepapir rundt om bunden og smør kun siderne. Så er det let at få kagen ud.

Bag kagen ved 175° 45 minutter - 1 time. Den skal stadig være let svampet så smager den bedst.
Afkøl og sigt flormelis over kagen før den serveres, evt. med flødeskum.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook: 

onsdag den 9. oktober 2013

Spicy frikadeller med ristet blomkål og bulgur.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig, smagfuld og nem hverdagsmad som både er lækkert og sundt. Jeg brugte en opskrift fra Trine Hahnemans bog 365 hverdagsretter som udgangspunkt- skruede lidt op for krydderierne og serverede med bulgur til i stedet for couscous. Jeg lavede af 1000 g. kød (i stedet for 600 g.) og fordoblede krydderier i.f.t. opskriften  (rundhåndede teskefulde) men brugte stadig kun 2 æg og ca. 1½ dl. danskvand og samme mængde mel. Jeg valgte at server en portion gulerodsråkost med appelsin i også- da ikke alle børnene herhjemme holder af blomkål.

Foto: Sara B. Clausen.

Opskrift 4 pers:

Fars: 
600 g. hakket kalv og flæsk 3-7%
Salt og friskkværnet peber
1 stort løg, fintrevet
1 tsk paprika
½ tsk. chili
1 tsk kanel
1 tsk. spidskommen
4 spsk. hvedemel 
2 æg
1 dl. danskvand
Solsikkeolie til stegning

Ristet blomkål:
1 blomkål i buketter
2 spsk. olie
2 spsk. karry
1 ds. flåede tomater
salt og friskkværnet peber

Kom alle ingredienser i en skål og rør farsen rigtig godt igennem. Var en pande med solsikkeolie op og form frikadeller. Steg dem gyldne og lækre, tiden afhænger af størrelsen. Ca. 15 -20 min.
Sauter blomkål i olie og karry nogle min. Hæld de flåede tomater ved og lad det koge ind i ca. 12 min. smag til med salt og peber.

Kog Bulgur efter anvisning på pakken. Ca. 2 dl bulgur og 3 dl vand. Tilsæt gerne 1 tsk. Herbamare grøntsagsbouillon og lidt salt.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 7. oktober 2013

Saras svenske pølseret - en sundere variant.

Foto: Sara B. Clausen.
Mine børn elsker svensk pølseret og for at kunne servere det med lidt bedre samvittighed og med en mere ernæringsmæssig fornuftig profil, så har jeg lavet min egen variant, som både indholder mere grønt og mindre fedt end normalt- men smagen fejler bestemt ikke noget. Selv husker jeg at jeg som barn på en sommerlejr elskede når vi fik svensk pølseret, den var lavet med røget medister og sikkert ikke særlig sund - i dag vil jeg helt sikkert fortrække denne og måske  havde jeg også gjort det dengang, hvis jeg havde haft valget. Hvad siger du? Må man pille ved en klassiker?

Ingredienser: 
1 kg. kartofler i tern
½ kg. knoldselleri i tern
400 g. gulerod i tern
2 store løg
250 g. ærter
2 fed hvidløg
500 g. pølse (gerne fedtfattig variant), skiver
500 g. tomat passata
250 madlavningsfløde 7%
1 dl. græsk youghurt 2 %
2 tsk. paprika
1 knivspids cayennepeber
1½ tsk. sød chili
2 tsk basilikum
1½ tsk sukker ( kan udelades men runder syren i tomaterne lidt)
Salt og Peber
1 bundt purløg

Skræl kartofler, gulerod og selleri og skær i tern. Kog kartoflerne i  saltet vand ca. 15 min tilsæt selleri og gulerod og kog videre i 10 min. Grøntsagerne må
ikke koge ud. Hæld i et dørslag.

Svits løgene  i lidt smør til de er klare, tilsæt pølser og knust hvidløg og steg yderligere  nogle min. Kom alle krydderier samt sukker ved. Kom tomat passata og fløde ved samt den græske yoghurt. lad simre lidt  og smag til med salt og peber. Vend kartofler, knoldselleri og gulerod i og varm retten igennem. Server med friskklippet purløg.


Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

søndag den 6. oktober 2013

Jammy heart drops.....

Foto: Sara B. Clausen.
Faldt over denne opskrift på BBC good food og ville lige teste den da jeg synes de så ret søde ud. Kæresten skulle af sted på nattevagt og så synes jeg han skulle have el lille "sød hilsen" med fra mig, som en lille opmuntring.
Det er en ret ukompliceret opskrift- det der tager længst tid er at forme hjerter og lave fordybning.  jeg tillod mig nogle småændringer bl. a skar jeg 50 g. smør af opskriften og brugte rigtig vanilje og så droppede jeg kagecremen i glasuren.

Ingredienser
200 g. smør, blødt
140 g. rørsukker
1 stang vanilje, kornene
300 g. hvedemel
½ glas hindbærmarmelade uden kerner.

Desuden: 85 g. flormelis og lidt vand til glasur.

Pisk smør, vaniljekorn og sukker til det bliver let og blegt i farven. Rør melet i dejen og ælt den sammen med hænderne, til du har en samlet klump. Del den i 4 lige store stykker, som så igen deles i hver 9 stykker (jeg fik altså selv en del flere).

Opvarm ovnen til 200 grader og kom bagepapir på to plader. Læg to kugler ved siden af hinanden og pres dem sammen, så buen i toppen bevares og de spidser sammen i bunden, mas hjertet fladt og ret evt. lidt til med en finger eller ske. Lav en fordybning i hjerteform, brug tommelfinger eller en teske, jeg synes det var lettest med en teske.
Kom hindbærmarmeladen i en lille pose og klip hul i hjørnet. Kom marmelade i fordybningen på kagerne så det fylder hjertet ud. Bag dem i ca. 12 min. til gyldne og sprøde, lad dem køle af på en bagerist.
Lav en relativt fast glasur og kom på en pose, klip hul og sprøjt lidt over de afkølede kager. Lad stivne i mindst 10 min. inden de kommes på dåse.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

lørdag den 5. oktober 2013

Bagt creme med karameliseret banan.

Foto: Sara B. Clausen.

En virkelig skøn opskrift man kan bruge som alternativ til den banankage eller smoothie, man ellers ville smide sine lidt for modne bananer i.
Den bagte creme smager, efter min mening, bedst når den er blevet helt kold og man så karameliserer de tynde bananskiver og sukker ovenpå.
Opskriften er fra "Fair Food" en skøn dessert samling med fokus på fair food /fair trade.

Foto: Sara B. Clausen.
6 portioner:

100 g. sukker
2 modne bananer
1 vaniljestang
1 dl mælk
3½ dl. fløde
5 æggeblommer
Lidt salt
2 bananer
Rørsukker

Foto: Sara B. Clausen.

Smelt sukker i en tykbundet gryde over mellem varme, lad det smelte og blive gylden men ikke brunt. Hak de to bananer groft og flæk vaniljestangen. Kom den hakkede banan og vaniljestangen ned til sukkermassen og lad det svitse med i nogle min.
Hæld langsomt mælken over og dernæst fløden. Lun det hele godt igennem. Fjern vaniljestangen og blend det til en jævn masse. Hæld massen over æggeblommerne og rør godt. Sigt det ned i en anden skål og lad trække smag i nogle timer. Fordel i 6 ramekiner, ildfaste skåle.
Bag dem ved 100 grader i ca. 60 min. eller til de bliver faste. Lad dem køle ned nogle timer ved stuetemperatur ( jeg fortrækker køleskab og så lige tage dem ud en time inden servering). Inden servering skæres de to mere faste banaer i tynde skiver og kommes på toppen af cremen, drys godt med rørsukker og karameliser dem enten under grillen i ovnen eller med en creme brulleé-brænder. Server straks.


Foto: Sara B. Clausen.

Krydrede oksekødskofta i tomat- og yoghurtsauce med couscous og grøntsager.

Foto: Sara B. Clausen.
Lækker krydret og alligevel lidt blid ret på grund af yoghurt i saucen. Her serveret med couscous men ris eller bulgur passer også helt fint til. Kødbollerne får god smag, når de som her koges i saucen. Server med grøntsager on the side fx. letkogte bønner og gulerødder.



Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4- 6 personer.

Kofta:
900 g hakket oksekød med grønt 4-7%
1 tsk. salt
Peber
1½ tsk. garam masala
1½ tsk. stødt spidskommen
1 tsk chili
1 lille knold frisrevet Ingefær
1 fed hvidløg, revet el. knust
1 revet løg
1 dl havregryn
1 æg

Sauce:
500 g. tomatpassata
2½ dl. græsk yoghurt 2%
1 rød frisk chili u.kerner, strimler
1 grn frisk chili u. kerner, strimler
1 løg, hakket
3 dl. oksekøds bouillon
Peber og evt. salt
1½ tsk. rørsukker
1½ tsk. maizena rørt ud i lidt vand

Tilbehør: Couscous, bulgur eller ris samt grøntsager.

Rør kødet sammen med de øvrige ingredienser og form det til kødboller. Lad dem stå køligt mens saucen laves.
Snit chilierne og hak løget steg det nogle min i lidt olivenolie, vælg en gryde eller sauterpande med stor overflade. Tilsæt tomater, sukker og bouillon. Kom yoghurt i og rør sammen.
Tilsæt kødbollerne, så de ligger i et lag med lidt mellemrum, lad dem simre i 10 min. i saucen evt. med låg over, ryst ind imellem panden lidt. Vend lidt forsigtigt rundt i saucen , pas på ikke at gøre det så voldsomt at kødbollerne går i stykker, men de er nu rimelig faste og til at arbejde med. Lad simre i yderligere 10 min. Tag kødbollerne op med en hulske og kom dem i et ildfast fad. Jævn saucen med maizena og smag til med salt og peber. Hæld over kødbollerne og hold dem evt. varme i ovnen. Kan også laves på forhånd og varmes senere (husk blot aldrig at sætte et køleskabskoldt ildfast fad direkte i ovenen - så skal det varme op sammen med ovnen) ellers risikerer man at det revener.
Kog couscous, bulgur eller ris efter anvisning på pakken og kog grøntsagerne der skal serveres dertil

Find mig også på Facebook:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


Foto: Sara B. Clausen.