onsdag den 28. august 2013

Farsbrød med hjemmesyltede ribs og grøntsager.

Foto: Sara B. Clausen.
Farsbrød er en god og relativt billig ret når man skal lave mad til mange og de fleste - også børn synes godt om det.Dette farsbrød er lækkert og har en rigtig god konsistens, man kan selv vælge om man vil lave det af kalv/flæsk, ren kalv eller for den sags skyld oksefars- uanset hvad smager det godt.

Foto: Sara B. Clausen.


Farsbrød:

1000 g. Kalv/flæsk 3-6 %
50 g. havregryn
1 løg, fintrevet
1 dl. mælk
2 æg
200 g.hytteost
1 spsk. timian
1 tsk. hvidløgspulver
Salt og Friskkværnet peber
1½ pakke bacon i skiver
Rosenpeber
5 dl. kalvefond
250 ml. Cremefine 
1½ spsk. maizena udrørt i lidt vand


Syltede ribs:

500 g ribs
300 g syltesukker


Tilbehør: 500 g. grønne bønner, letkogte i saltet vand, nye kartofler.
Syltede ribs:

Skyl ribsene og tør dem forsigtigt. Rib dem, dvs. fjern bærrene fra stilkene med en gaffel. Kom ribs og sukker i en gryde og lad det stå og trække, til sukkeret er smeltet. 

Kog det langsomt op, og lad det simre et par minutter. Hæld syltetøjet på rene glas


Farsbrød: Rør Farsen sej med salt, tilsæt herefter alle øvrige ingredienser og arbejd farsen godt igennem med piskeris med kødkroge. Smør et ildfast fad med lidt olie. 
Form farsen til et "brød" og dæk det med Bacon. Drys med rosenpeber og lidt friskværnet sort peber.
Sæt i en 200 grader varm ovn i 20 min. Hæld en blanding af kalvefond og cremefine ved sten og lad den stge videre til den har fået ca. 1 time og baconen er sprød.

Kog imens kartofler og bønner. Jævn saucen med maizena og server "farsbrødet" med grønne bønner, kartofler og syltede ribs.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

tirsdag den 27. august 2013

Lasagne til mange :-)


Foto: Sara B. Clausen.
Drengene fik lov til at komme med et ønske til aftensmaden i dag og de syntes det var lang tid siden at jeg havde lavet lasagne- så det måtte jeg råde bod på.
Det var faktisk også en god ide, for jeg lavede så to fade, så er der også mad til dem herhjemme torsdag, hvor jeg skal "lege" med Umahro Cadogan, Urtekram og andre glade madbloggere ved et arrangement i KBH- jeg glæder mig! I den ene lasagne tilsatte jeg en rest kogt broccoli som jeg hakkede og kom i mellem lagene - i forvejen er der meget grønt i kødsaucen.


Foto: Sara B. Clausen.


Til 4-6 personer i to dage
(en bradepande eller to mellemstore fade).

Bolognesesauce:
1000 g, hakket oksekød lavt fedtindhold.
5 skiver bacon, pancetta eller parmaskinke, skåret i mindre tern. (giver en lidt røget smag til kødet) 
4 store gulerødder, fine tern
½ knoldselleri i fine tern
2 store løg, fine tern.
2 fed hvidløg, pressede
1 karton passato (tomat)

1 stor tomatkoncentrat
1½ dl. vand
2 spsk. Oregano

2 spsk. Basilikum
1 spsk. grøntsagsboullion (A. Vogel)
3 Laurbærblade
Salt og peber

Start med at hakke alle grøntsager og gøre klar. Varm lidt olivenolie i en stor gryde og svits bacon, tilsæt kødet efter ca. 4-5 min. Når kødet er brunet, tilsættes alle de hakkede grøntsager og hvidløg og laurbærblade samt oregano og basilikum. Vend sammen og steg videre i nogle min. Tilsæt de fl. tomater, vand og koncentrat. Lad herefter retten simre under låg i min. 3 timer ved lav varme. Jo længere jo bedre :-)Smag til med salt og peber. 

Bechamelsauce:

40 g. smør
4 spsk. mel
1 l. letmælk
salt og peber
Friskrevet muskatnød
evt. lidt parmesan revet i.

Desuden ved sammenlægning af lasagnen: 
1 pakke fuldkornslasagneplader
Revet Parmesanost evt. blandet med lidt cheddar til mellem lagene. 

Smelt smørret og rør melet i. Tilsæt derefter mælken lidt efter lidt ved kraftig piskning indtil saucen er jævn. Smag til med muskat, salt og peber og evt. lidt parmesan.

Læg lasagnen i lag. Start med et lag kødsovs, lidt bechamel og så lidt revet ost strøet over. Dernæst lasagneplader. Fortæt med dette ca. 3-4 lag. slut af med kødsovs, bechamelsauce (lidt mere end i de andre lag). Bag ved 200 grader midt i ovnen. Dæk evt. med stanniol efter 30 min. og lade den få yderligere ca. 20 (i alt ca. 50 min). Server med en god salat til.



Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Boghvedeboller og brombærmarmelade med et skvæt rom.

Foto: Sara B. Clausen.
Uhhmmm, nu er der masser af lækre modne brombær på buskene  og jeg er jo blevet haveejer igen og kan nyde godt af at der kommer blommer, brombær, valnødder m.m. næste år forhåbentlig også hindbær.....det er altså skønt! Vi er jo mange herhjemme nu og brød og boller bliver næsten spist hurtigere end jeg kan nå at lave dem! Så der bages ofte og opfindes også hele tiden nye varianter- disse indeholde både boghvedegryn og boghvedemel. Sådan en nybagt bolle med skøøøøn brombærmarmelade, det er altså slet ikke så tossset :-)

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser:(22 stk):
4 dl. vand (lunken)
3 dl. mælk
50 g. gær
2 tsk. salt
2 tsk. honning
4 spsk. hørfrøolie
150 g. boghvedegryn
150 g. boghvedemel
100 g. rugmel
2 spsk. fiberhusk
350- 400 g. hvedemel

Udrør gæren i den lunkne vand og tilsæt mælk, salt og honning samt hørfrøolie.Tilsæt herefter boghvedegryn og boghvedemel, fiberhusk samt rugmel og ælt det sammen. Tilsæt hvedemel lidt af gangen til den rette konsistens, det vil sige at dejen er til at arbejde med.
Lad hæve en time eller længere til dobbelt størrelse. Form herefter boller og lad dem atter hæve til ca. dobbelt størrelse.
Bages ca. 15 min ved 200 grader.

Brombærmarmelade:

500 g. friske brombær
300 g. syltesukker
et skvæt mørk rom

Bær og sukker koges op ved mellem varme og koger i ca. 15 min, i de sidste min. tilsættes et godt skvæt rom, det giver en rigtig lækker smag- men kan selvfølgelig udelades. Hældes på pinligt rene og skoldede glas.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



mandag den 26. august 2013

Boller i karry med kylling og masser af grønt.

Foto: Sara B. Clausen
Denne "klassiker" elsker vi herhjemme og gerne i forskellige varianter- jeg synes næsten at den smager bedst med kyllingfars og helst med en god kraftig karry, chili, citrongræs og masser af grønt.
Jeg lavede en stor portion, så vi havde faktisk til to dage- i dag blev risene(resten fra i går) så spædet op med ærter og lidt majs, så rakte det lidt længere og gav ekstra meget grønt.

Ingredienser:

Kødboller:
800 g. hakket kyllingfars
2½ tsk. salt
200 g. gulerod, revet groft
2 revet løg
2 dl. mælk
2 æg
2 spsk. tørret citrongræs (Urtekram)
6 spsk hvedemel
2 spsk kartoffelmel (man kan også bare bruge hvedemel 8 spsk)
Masser af friskkværnet peber
2 spsk. Herbamare grøntsagsboullion
1½ l. vand

Karrysauce:
2 spsk. olie
3 tsk stærk Karry
2 løg
400 g. revet gulerod
1 æble, i små tern
Saften af ½ limefrugt(hældes over æbletern)
4 dl. grøntsagsvand (fra bollerne)
1 rød chili u. kerner, hakket
1 fed hvidløg
2 dåser kokosmælk
4-5 spsk. maizena rørt ud i lidt vand.

Tilbehør: 1  broccoli i buketter(letkogt) og ris.

Rør farsen sej med salt og tilsæt alle øvrige ingredienser til kødbollerne. Rør farsen godt sammen og lad den gerne trække lidt. Sæt en gryde over med vand og grøntsagsbouillon og bring det til kogepunktet men hold det gerne lige under. Dump kødboller i vandet og kog dem nogle stykker af gangen til de stiger op til overfladen og er faste. Læg dem til side. Gem 4 dl. af grøntsagsvandet til saucen.

Varm en gryde op, svits løg,hvidløg, chili samt gulerod og æble i nogle min. tilsæt karry og lad det brænde af et øjeblik. Tilsæt grøntsagsvand, kokosmælk og til sidst maizena. Lad saucen simre ca. 10 min. Tilsæt herefter de kogte kyllingboller og lad retten varme igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ekstra limesaft (udover den på æblerne). Server med letkogt broccoli og ris.





Stenalderbrødet.

Foto: Sara B. Clausen.
Det er ikke første gang jeg bager dette brød - men det er lækkert og fortjener udbredelse igen og igen. Brødet er glutenfrit og man kan variere det alt efter hvad man har på lager. I dag brugte jeg fx. hasselnødder i stedet for valnødder og lidt boghvedekerner i stedet for en del af hørfrø og sesamfrøindholdet. På den måde smager brødet lidt forskelligt for gang til gang. Det smager simpelthen fantastisk med ost eller bare lige som det er, knasende sprødt og lækkert.

Ingredienser:

100 g. græskarkerner
100 g. solsikkekerner
100 g. mandler
100 g. valnødder
100 g. hørfrø
100 g. sesamfrø
1 dl. olie
5 æg
2 tsk salt

Bland alle ingredienser sammen og kom i formen (fx. en silikoneform) og bag det ved 160 grader i ca. 1 time. Vend ud på rist og lad køle. Jeg opbevarer det på køl hvor det holder sig fint i flere dage (hvis man da ikke spiser det meget hurtigere).


Find mig også på facebook lige her:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

lørdag den 24. august 2013

Glutenfri Marcipandrøm med Jordbær og lime.


Foto: Sara B. Clausen.
Så denne opskrift forleden på Kristinas dejlige blog hvor der altid er meget godt at finde og tænkte at den måtte jeg da bare prøve- det blev til to af slagsen, da vi i dag fejrede fødselsdag med familien.
Den er altså bare virkelig skøn og let at lave! Jeg synes limesmagen er skøn sammen med jordbær- men man kan sagtens lave andre varianter og det tror jeg at jeg vil lege lidt med fx. ananasjuice og pynte med ananasskiver. Eller appelsinsaft og pynte med appelsinfileter......Jeg brugte dobbelt så meget vanilje, da jeg synes at det godt må smages tydeligt :-) så opskriften er skrevet som jeg gjorde.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser til en kage(springform ca. 27 cm)

Kagebunden:
150 g. marcipan
100 g. sukker
65 g. blødt smør
2 æg
75 g. kartoffelmel
1 tsk. bagepulver

Mousse:
3 blade husblas
2 dl. piskefløde 
2 dl. cremefraiche 18 %
1 vaniljestang,
60 g. rørsukker
1 usprøjtet lime
½ dl. limejuice
150 g. jordbær

Blend marcipan, sukker og blødt smør til en ensartet masse, tilsæt æggene et af gangen. Bland kartoffelmel og bagepulver og sigt det ned i blandingen og vend dejen sammen. Kom i en velsmurt springform (bagespray er godt til det). Bag bunden ved 200 grader i ca. 20 min.
Lad bunden køle helt af. Lav en lang strimmel bagepapir og fold den sammen så den bliver fast i det. Læg den som en kant mellem kagen og siden af springformen- der opstår el lille mellemrum når kagen bages. Så er der en kant der holder moussen på plads og gør det let at fjerne springformen.

Sæt husblas i blød i koldt vand. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med cremefraiche og sukker og en tsk. revet limeskal. Smelt husblassen sammen med limejuicen (jeg varmede juicen i mikroen og kom så husblas ned i den varme juice) Vend husblas/limesaft i cremefraicheblandingen.Pisk fødeskum stift og vend den deri. Fordel moussen over den afkølede kagebund og stil på køl i et par timer- eller natten over. Inden servering, pyntes kagen med friske jordbær og evt. lidt revet limeskal.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

torsdag den 22. august 2013

Spicy majsuppe med kylling.

Foto: Sara B. Clausen.
Den ene søn siger jubiiiii suppe - den anden siger ( lettere skuffet) da aftenens menu annonceres " jamen det er da ikke sæson for suppe"!
Hvad synes du? kan man kun spise suppe efterår og vinter?
Jeg kan nu godt lide det på andre tidspunkter også. Denne er rigtig lækker og ret let at lave. Juster evt. chilistyrken efter dine præferencer- jeg kan godt lide at det er realtivt spicy. Denne er dog ikke stærkere end at børnene også kunne være med.

Ingredienser: 4 pers:
2 løg
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
1 rød chilipeber uden kerner, hakket
1 grøn jalapenopeber (frisk), hakket
650 majskerner (frosne)
1 dåse kokosmælk
1 l. vand
3 spsk. flydende kyllingfond
1 tsk. Herbamare urteboullion
Salt og peber
4 spsk. frisk hakket koriander (alternativt bredbladet persille)
450 g. kyllingbrystfilet

Kom kyllingen i en sauterpande el. gryde (med låg til) Dæk med ca. 1 liter vand, kom flydende kylling fond ved og urteboullion og lad det koge op. Sluk for blusset men lad stå og  trække i 15- 20 min. Det er formentlig gennemkogt- men skulle det mangle lidt, er det helt ok- da det koger færdigt i suppen og på denne måde undgår at blive kedeligt og tørt. Gem den hønsefond som det er kogt i (1.l.) Skær kyllingen i mindre tern.

Svits hakket løg, chili og hvidløg i olivenolie i 5 min. tilsæt majskerner og lad dem svitse med i yderligere 5 min, under omrøring. Hæld hønsefond over og lad det simre i 10 min. Blend herefter massen og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt kokosmælk, hakket koriander og kylling og lad suppen varme igennem. Smag til med salt og peber. Server med lidt brød til.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

onsdag den 21. august 2013

Helstegt kylling og nudelsalat.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig aftensmad med en mør og saftig kylling, stoppet med persille, hvidløg og citron og dertil en lækker og sprød nudelsalat med sprøde grøntsager og cashewnødder- det gør bestemt ikke noget, at der er rester til madpakken i morgen.

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4 pers:

1 kylling
4 fed hvidløg
En øko. citron
et bundt persille
salt og friskkværenet peber.

Nudelsalat:
250 g. fuldkornsnudler, kogt og skyllet med koldt vand
1 rødløg, finthakket
1 rød chili u. kerner, finthakket
1 bundt persille eller 1 bundt koriander
1 agurk, skåret i kvarte og bagefter i skiver
250 g. champignon i skiver
1 hoved iceberg salat i strimler
2 store tomater, i store tern
75 g. cashewnødder, til at drysse over

Dressing:
1 spsk. soja
1 spsk. ketjap manis
Saft fra en lime
2 spsk. ingefær saft(rives og saften presses gennem sigte.
2½ spk jordnøddeolie
1½ spsk sød chili
1 spsk. citrongræs, tørret (Urtekram)
Salt og Peber

Foto: Sara B. Clausen.

Kyllingen skylles og renses og duppes tør med køkkenrulle.Krydres både indeni og udenpå med salt og peber. Proppes med hvidløgsfed skåret i halve, citron i skiver og persille. Lukkes med kødnål og bindes sammen med bomuldssnor. Kommes i et smurt ildfast fad, sættes i en 200 grader varm ovn og steges i ca. 60 min. dryppes undervejs et par gange. Parteres inden servering.

Kog, skyl og afdryp nudler og bland med de øvrige ingredienser. Rør dressingen sammen og vend i salaten så den fordeles godt. drys cashewnødder over.

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 20. august 2013

Rødbedebøf med Nordisk råkost.

Foto: Sara B. Clausen.
Super lækker og sund aftensmad der kom på bordet her til aften :-) Bøfferne har både revet rødbede, kogte kartofler og hvidløg i farsen og det giver trods magert kød en saftig og flot "rød bøf".
Den Nordiske råkost blev jeg inspireret til at lave, da jeg så den på Sæson nyhedsbrev- der er som før nævnt rigtig god inspiration at hente der. Jeg valgte så bare at servere den med min egen version af bøf.
Salaten er bare rigtig skøn, kan klart anbefales.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 pers:

Bøffer:
1000 g. magert hakket oksekød (3.7%)
100 g. fintrevet kogte kolde kartofler
1 stor revet rødbede
1 fed hvidløg (knust)
Salt
Friskkværnet peber

Salat:
1 spidskål (ikke så stort)

1 spsk. salt
1 spsk. sukker
1 bundt grønne asparges
150 g. sukkerærter, skåret på skrå
200 g. friskbælgede ærter
1 bundt dild
1 bakke karse

Dressing:
2 spsk. koldpresset rapsolie
1 spsk. hvid balsamico eddike
2 tsk. flydende honning
1 spsk. mayonaise
Salt og Peber

Kom farsen i en skål, tilsæt revet kartoffel, rødbede og hvidløg og et godt kværn peber og salt- ælt godt sammen og form til 8 bøffer. Steges på grill eller pande ca. 3 min på hver side.Tag af varmen og lad hvile ca. 3 min på panden.

Knæk  aspargeserne, der hvor de naturligt knækker når de bøjes, koges 1 min. i letsaltet vand. Køles og skæres i skiver på skrå.
Fjern yderblade og stok på spidskålen og snit i fine tynde strimler. Kom i et dørslag og vend med salt og sukker. Lad trække en halv times tid og kram så væden af.
Kom i en skål sammen med de øvrige ingredienser. Ryst eller pisk dressingen sammen så den bliver flot gul og jævn i konsistensen. ved den i salaten lige inden servering.

Server med fx. nykogte kartofler dertil 

Find mig også på facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

Varm kartoffelsalat, hjemmelavet agurkesalat og pølser på grillen .

Foto: Sara B. Clausen
Da vejret forleden var meget mere efterårsagtigt end sommerligt - ændrede mine planer sig lidt fra udgangspunktet og jeg kom pludselig i tanke om og fik lyst til varm kartoffelsalat.
Det er ikke noget jeg har fået så tit - men faktisk synes jeg det smager skønt- det er ren mormormad- dog i en lidt mere kalorielet variant og med dejlige nye aspargeskartofler.
Hjemmelavet agurkesalat fik jeg også lyst til og det har min ældste (ellers tidligere så eddikeforskrækkede) søn også fundet ud af smager godt! Så der var gang i eddiken derhjemme og herligheden blev serveret som selskab til chili grill pølser fra slagteren men kan sagtens ledsage alt muligt andet som fx. frikadeller.

Ingredienser 4. personer:

1 kg. fine aspargeskartofler (kogt så de endnu er faste), skåret i skiver
2 store løg
250 ml. madlavningsfløde 4% 
1 dl eddike
½ dl. vand
25. g. smør
2 spsk. sukker
Salt og friskkværnet peber

Persille til drys

Agurkesalat:
2 agurker
1 dl. eddike
2 dl. vand
3-4 spsk. sukker
Peber
Salt

Kartoflerne vaskes koges og pilles. Afkøl kartoflerne og skær dem i skiver. Bring smør, vand, eddike, sukker, salt og peber i kog. Kog løgringene i lagen i ca. 10 min. til de er klare. Varm kartoffelskiverne igennem i gryden og tilsæt madlavningsfløde. Smag til med salt og peber. Rør rundt så saucen fordeles og løgene blandes godt med kartoffelskiverne. Drys med lidt frisk persille inden servering.

Kog eddike, sukker, vand og salt og peber op og tag det derefter af varmen og lad køle lidt. Agurkerne skæres i fine skiver på mandolinjern og kommes i en skål. den afkølede lage hældes over og det sættes i køleskab i mindst en time- gerne længere. Smag gerne lige på lagen om den er sød nok, sur nok eller på anden vis trænger til justering.Evt, kan det også smage godt at klippe lidt dild og komme ved.

Server som tilbehør til pølser, medister, frikadeller hamburgryg el.l

Find mig også på Facebook:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

søndag den 18. august 2013

Sprøde Majsboller - så helt vildt gode at man har pligt til at dele!


Foto: Sara B. Clausen.
Dagens bageprojekt for at have lidt til madpakker m.m. blev så vellykket at jeg ville være et skarn, hvis jeg ikke fluks deler med jer!
Knasende sprød skorpe, fnuglette og en skøn, skøn smag- allerede da jeg arbejdede med dejen viste jeg at de ville blive skønne. Der skal æltes godt igennem og det er helt sikkert lettest med en køkkenmaskine som assistent. Dejen er først æltet nok, når den pludselig slipper siderne i skålen og danner lange seje glutenstrenge og er meget elastisk.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 20 stk:

7 dl. lunken vand
30 g. gær
15 g. salt
3 spsk. hørfrøolie
1 spsk. maltsirup
850 g. hvedemel tipo 00
175 g. majsgryn

Desuden: En blanding ad majsgryn og durummel til at drysse bollerne med. Det giver en ekstra god og sprød skorpe.

Opløs gæren i den lunkne vand og tilsæt salt, maltsirup og hørfrøolie, rør det sammen. Tilsæt herefter mel og majsgryn og ælt dejen rigtig godt igennem (mindst 15 min. på maskine) til dejen er super elastisk, slipper skålens sider og danner lange seje glutenstrenge. Det er vigtigt for at de får den rette konsistens/hæveevne og den helt rigtig krumme.
Lad dejen hæve ca. 1 time tildækket. Tag dejen ud på et meldrysset bord og glat den ud med hænderne så du får en dejfirkant på ca. 30 x 40 cm. Skær herefter stykkerne ud med en dejspartel eller kniv. De må gerne være lidt rustikke i formen. Sæt på en plade med bagepapir og lad efterhæve i 40 min. Pensles herefter med vand og drysses med en blanding af durummel og majsgryn.
Bages 15-20 min. ved 200 grader (varmluft) til gyldne og sprøde. Lad køle på rist.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen

lørdag den 17. august 2013

Laks på "karrykrydret varm salat".

Foto: Sara B. Clausen.
Et let og lækkert måltid med masser af grønt og god smag. Kinakål kan være en kedelig oplevelse serveret rå i en salat - men vendt på en hed wokpande med karry, hvidløg og i selskab med andre gode grøntsager, så smager det skønt!


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4 pers.

Fisk:
4 lakse fileter u. skind (frost e. ferske)
Saften af en ½ citron
Salt og peber
Olie el. smør til stegning.

Varm salat:
1 kinakål, renset og skåret i tyne strimler (den groveste del undgås)
1 pose sukkerærter, skåret i halve på skrå
250 g champignon, renset og skåret i halve
3 store gulerødder i skrå skiver
2 løg, tynde halve skiver
1 fed hvidløg (solo), hakket
2 grønne friske jalapeno chili u. kerner, hakket
1 rødt æble, kernehus fjernet og skåret i mindre stykker
1½ tsk stærk karry
3 spsk. sesamolie

Desuden: evt. persille til garnering og citron

Klem citronsaften over laksen og drys med salt og peber. Lad stå lidt. Klargør alle grøntsager. Svits champignon på en pande til de er gyldne og sæt til side. Svits herefter løg, hvidløg og chili og gulerødder i ca. 3 min, rør god rundt, tilsæt karry og "brænd" det lidt af. Kom herefter kål, æble og sukkerærter i og vend det hele godt rundt på panden til kålen begynder at falde sammen, ca. 4 min. Tilsæt champignon og smag til med salt og peber.
Steg laksen på en hed pande med smør eller olie ca. 4-5 min ialt. lad trække et øjeblik på den varme pande, mens salaten anrettes på tallerkener , arranger laksen ovenpå og drys evt. med persille. Server straks med en citronskive til.

Find mig også på facebook lige her:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

torsdag den 15. august 2013

Fiskeburger med grøn dressing og citrusmarineret gulerod.

Foto: Sara B. Clausen
Aftenens menu var i den hurtige ende og et rigtigt lækkert hverdagsmåltid - jeg snød og købte mig til nogle gode, grove og rustikke burgerboller. Man kan jo ikke altid lave alt fra bunden vel?
Nå- men med en lækker grøn dressing (salsa verde) og friske rødspættefileter vendt i lidt krydret rugmel og stegt gyldne i smør, sprød frilice salat, tomat i skiver og citrusmarineret gulerød- så blev det et rigtig fint måltid!

4. pers:

Fisk:
4 store rødspættefileter (eller 8 mindre og så to til hver)
3 dl. rugmel
1 spsk. urtesalt
Friskkværnet peber
2 æg (små)
1 dl. mælk
smør til stegning.

Tilbehør:
1 stor tomat i tynde skiver
8 blade frilicesalat, skyllet
3 gulerødder i tynde strimler (høvlet med tyndskræller)
2 spsk. citronsaft

Grøn dressing:
1½ dl. creme fraiche 9%
1 dl. youghurt/kvarg 0,9%
1 spsk. grøn dressing mix (urtekram)
2 spsk. hakket persille
3 spsk. finthakkede syltede agurker, cornichoner el. kapers
2 tsk. honningdijonsennep
Salt og peber

Desuden: 4 grove boller

Start med at gøre grøntsager klar og rør alle ingredienser til dressingen sammen, smag til med salt og peber. Vend gulerodspånerne med citronsaft og lad trække lidt.
Pisk mælk og æg sammen i en skål og vend rugmel og krydderier sammen på en stor tallerken. Vend rødspættefileterne først i æg og så i rugmel og steg dem herefter gyldne i smør.
Skær bollerne igennem, og smør begge stykker med grøn dressing. kom frilicesalat ovenpå bunden og herover tomatskiver, kom fisken ovenpå. Top med citrusmarineret gulerod og læg den smurte "overbolle" på toppen. server straks.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen
Ps. billedet "snyder" lidt, da jeg ved en fejl kom til at tage et billed af den til min ene søn, som var smurt med pesto i stedet for grøn dressing- da han helst vil have det.

onsdag den 14. august 2013

En skøn tomatsalat i solens farver og lækre grillede majs med chili/citrongræs og hvidløgssmør.


Foto: Sara B. Clausen.
Denne lækre salat og de virkelig gode majs udgjorde tilbehøret til den lette variant på grillen- en indkøbt grillmedister, som ikke desto mindre smagte ganske glimrende i det gode selskab. Desuden blev nogle kogte kolde kartofler vendt på panden med en rest af kryddersmøren fra majskolberne og herefter blev de sprødstegt færdige i ovnen.

Foto: Sara B. Clausen.
4 pers:

Salat:
400 gram blandende små tomater (gule, orange, røde)
1 potte basilikum
2 rødløg
1 bakke små mozzarellakugler (fås billigst i Lidl)
Salt og friskkværnet peber

Dressing:
2 spsk. honning dijon sennep
2½ spsk. hvid balsamico
5 spsk. god olivenolie
½ fed knust hvidløg
Salt og peber
evt.. lidt flydende honning

Grillede majs
4 majskolber
40 g. smør
1 spsk. chiliflager
1 spsk. tørret citrongræs(Urtekram)
1 fed hvidløg knust el. 1 tsk. tørret
Salt og peber

Salat: halver tomaterne og kom dem i en skål, rens og skær rødløg i halve som herefter skæres i tynde skiver. Pluk basilikum bladene og kom alle ingredienser i salatskålen og vend sammen. Evt. kan minimozzarella skæres i halve for at "spare lidt på dem". De er altid meget populære herhjemme!
Rør dressingen sammen og hæld over lige inden servering.

Majskolberne renses for blade og tråde og smør røres med krydderier og gnides herefter på majskolberne. Steg dem gerne i en foliebakke på grillen så de kan være på længe og blive flot gyldne og dejligt søde i smagen. Grill dem i mindst 15 min. ialt.

Server det evt. som tilbehør til grillede pølser, kylling, eller fisk.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

søndag den 11. august 2013

Myslistykker med yoghurt.

Foto: Sara B. Clausen.
Lækre grove myslistykker lige til at tage med i madpakken, når det går løs i morgen......Det bliver spændende - efter en lang sommerferie skal man altid lige finde rytmen igen og nu starter mine 2 store drenge også i nye klasser, i en ny by ! Med ønsket om en rigtig god skolestart til alle herfra :-)

Myslistykker ca. 22 stk.

5 dl. lunken vand
1½ dl.græsk  yoghurt 2 % ( yoghurt naturel e.l.)
50 g. gær
2 tsk salt
1 spsk. maltsirup
1 spsk.fiberhusk
150 g. mysli
200 g. grahamsmel
3 spsk. solsikkeolie
400-450 g. hvedemel

Rør gæren ud i lidt af det lunkne vand og tilsæt herefter resten af vandet samt yoghurt og mysli rør lidt sammen og kom salt, olie og maltsirup i. Herefter æltes grahamsmel, Fiberhusk, og hvedemel i dejen og den æltes længe- gerne på køkkenmaskine til dejen danner lange glutenstrenge. Evt. vendes dejen ud på et melet bord og æltes det sidste sammen der.
Lad efterhæve tildækket i mindst 1 time gerne 1½ time. drys bordet med mel og rul dejen ud til ca. 3½-4 cm tykkelse. Skær firkantede stykker og placer dem på plader med bagepapir. Lad efterhæve i 45 min. Pensles med mælk og drysses med lidt havregryn.
Bages ved 200 grader i ca. 15 min eller til gyldne og gennembagte. Lad køle på rist.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345?ref=hl

lørdag den 10. august 2013

Caribisk kylling med banan og kokos serveret med rispilaf.


Foto: Sara B. Clausen.
Denne dejlige kylling smager super godt og det er ikke sidste gang vi får den herhjemme, Den sødmefulde banan- citron- karry og  kokostopping kombineret med en citrusmarinering af kødet, giver et spændstigt, mørt og lækkert kyllingbryst....

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4 pers:

Kylling:
4 kyllingbrystfileter
Saft af ½ citron
1 tsk. tørret timian
1 tsk.salt
Peber
2 spsk. olie
1 fed hvidløg, knust
1 tsk. karry (gerne lidt stærk).
Saft og revet skal af en halv øko. citron
3 store skrællede, letmoste bananer
2-3 spsk. kokosmel
500. g frisk broccoli- i buketter

Pilaf:
1 hakket løg, hakket
1 fed hvidløg, hakket
1 rød peberfrugt, små tern
1 spsk. olie
2 tsk. karry
4 dl. øko.  brune naturris
6 dl. grøntsagsbouillon

Tilbehør: fx. dampet broccoli.

Foto: Sara B. Clausen.

Bland citronsaft med timian og salt samt lidt peber. Vend kyllingen i marinaden og lad dem trække køligt i ½ - 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader. Dup kyllingfileterne med køkkenrulle og steg dem i lidt olie på en pande 2-3 min på hver side. Overfør til et ildfast fad.
På samme pande kommes nu hvidløg, karry, citronska og saft og grov bananmos og det steges i ca. 2 min. Fordel bananmosen ovenpå hvert kyllingbryst og drys med kokosmel. Sæt fadet 20 min i ovnen.
Pilaf:  sauter løg, peberfrugt og hvidløg i olien sammen med karry. tilsæt grøntsagsbouillon og kog ved svag varme i ca. 20 min. eller til vandet er fordampet og de er møre. 
Server med letkogt broccoli eller andet grønt.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345