onsdag den 26. juni 2013

Grøntsags Frittata.

Foto: Sara B. Clausen.
Frittata er en italiensk æggekage og en perfekt måde at anvende grønsagsrester på (man kan selvfølgelig også komme kød i om man ønsker det). Jeg spiste den til frokost og gemmer halvdelen til madpakken i morgen- det smager nemlig også skønt koldt. Man kan bruge lige de grøntsager man har lyst til og det smager også godt at komme lidt revet parmesanost i - prøv dig frem.


Foto: Sara B. Clausen.


Opskriften her er til 2 personer:

Ingredienser:
1 lille rest blomkål ca. 1/4 hoved, små buketter
1 tomat, skiver
1 lille orange snackpeberfrugt, tynde skiver
1 lille rød snackpeberfrugt, tynde skiver
½ rød frisk chili u. kerner, hakket
1 skalotteløg i mindre tern
2 spk. olivenolie
4 æg
½ dl. madlavningsfløde
1 dl minimælk
Salt og peber
2 spsk. hakket persille + lidt til drys

Tænd ovnen på 175 grader. Rens og snit grøntsagerne og varm en pande(som kan tåle at komme i ovnen) op med 2 spk. olie. Steg løg,chili, peberfrugt og blomkål i ca. 4 min på panden. Pisk æg, madlavningsfløde, mælk, salt og peber samt persille sammen. Hæld det over grøntsagerne på panden og skru ned på mellemvarme, lad stå i ca. 8 min til den begynder at blive fast rundt i kanterne og bunden. Sæt panden i ovnen i ca. 8 min. (alternativt kan man vende den ved hjælp af en flad tallerken eller et låg og stege på den anden side- men det nemmeste er nu en tur i ovnen med panden!). Så er du klar til servering. Drys med lidt frisk persille og server med friske tomater til.

Find mig også lige her på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

mandag den 24. juni 2013

Salat med blomkål, forårsløg og sprøde brødcroutoner.

Foto: Sara B. Clausen.
En lækker lille salat, som vi fik som tilbehør til lidt laks og pasta. Det smager skønt med tynde skiver  blomkål,dressingen og de lækre sprødristede brødcroutoner. 

Ingredienser 4 personer:

Salaten:
1 bakke blandede spæde salatblade
4 forårsløg
1 lille fast blomkålsshoved
7 små skiver brød ( jeg brugte fuldkorns baguette)
2 spk. olivenolie
1 drys urtesalt
1 bakke blåbær

Dressing:
1 spsk. grov sennep
1 tsk. honning
2 spsk. hvid balsamico
3 -4 spsk. olivenolie
Salt og peber

Skyl salaten og slyng den godt og anret på bunden af salatskålen/fadet. Skær blomkålen i tynde skiver som anrettes ovenpå salaten sammen med forårsløg i skiver og blåbær. Rist brødet i olivenolie så det blive gylden og sprødt, drys med urtesalt lad det "dryppe lidt af " på et stykke køkkenrulle. Bræk i mindre stykker og kom ovenpå salaten. Pisk dressingen sammen og hæld over eller server den til så man selv kan dryppe den på. 

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Fiberrige græskarkernestykker.

Foto: Sara B. Clausen.
Bagte disse skønne græskarstykker forleden som blev meget vellykkede. Jeg skrev opskriften ned "along the way" - men den røg desværre med min bukser i vaskemaskinen.- er dog ret sikker på at jeg husker rigtigt i.f.t. målene - men passer det ikke helt, så kom hvedemel i til rette konsistens ;-)


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser ca. 15 stk.

30 g. gær
3 dl lunken vand
2 dl ylette
2 spsk. rapsolie
1 spsk. salt
 2 spsk. maltsirup
75 g. hvedeklid
2 spsk. Fiberhusk (fås fx. ved Matas)
400 g. hvedemel
70 g. græskarkerner

1 sammenpisket æg til pensling og græskarkerner


Foto: Sara B. Clausen.


Rør gøren ud i lidt af det lunkne vand. Tilsæt resten af vandet,ylette, olie, salt, malt sirup og hvedeklid og rør det godt rundt. Tilsæt  fiberhusk og rør det sammen og tilsæt så hvedemel. Æltes godt igennem. gerne 10-15 min på røremaskine.
Lad dejen hæve lunt og overdækket (med fugtigt rent klæde) i 1½ - 2 timer. 
Form bollerne enten ved at lave en lang pølse og klemme flad og så skære aflange stykker ud- eller blot almindelige runde boller.
Lad efterhæve en times tid. Lad ovnen varme op til 200 grader varmluft. De efterhævede boller pensles med æg og drysses med solsikkekerner. Bages ca. 15-20 min. Lad køle på rist.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



søndag den 23. juni 2013

Kage med Rabarber og kokos.

Foto: Sara B. Clausen.
Fik lige fingre i lidt flere rabarber og tænkte at det ville være en glimrende lille ting til Skt. Hans aften som jeg forestiller mig bliver i sol, fint lille bål, en kop kaffe og så et stykke af denne skønne kage....Nu må vi så se om vejret vil samarbejde med mig, så det holder tørvejr.
Opskriften er fra Meyers kagebog og den er lækker- som han selv skriver- kokos og rabarber klæder hinanden! Den kan også laves med ananas i stedet for.

Foto: Sara B. Clausen.


Fyld:
400 g. rabarber, renset og skåret i mindre stykker
50.g kokosmel
1 æggehvide
3 spsk. sukker

Dej:
200 g. blødt smør
300 g. sukker
3 æg
kornene fra en vaniljestang
100 g. kokosmel
150 g, hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ dl minimælk (el. sødmælk)
lidt smør til formen

Forvarm ovnen til 175 grader varmluft. Kom et stykker bagepapir om bunden på en springform og klem det fast, klip det overskydende af. Smør siderne med lidt smør.

Bland rabarber stykkerne med de øvrige ingredienser til fyldet.

Rør smør og sukker blødt og cremet. Tilsæt vaniljekorn og rør æggene i et af gangen så det arbejdes godt ind i smørmassen. Tilsæt kokosmel.
Sigt bagepulver og hvedemel sammen og sigt det herefter endnu en gang ned i smørblandingen. Bland det godt sammen og tilsæt også mælken. Hæld dejen i springformen. Fordel rabarber fyldet over kagen og pres det lidt ned i dejen. Drys evt. lidt sukker henover.
Sættes i ovnen og bages ca. 50 min. Tjek efter med en kødnål i midten, at dejen ikke hænger ved. Hænger noget ved, bages den lidt længere evt. med folie over, hvid den ellers bliver for mørk.

Lad køle i 10 min. inden ringen fjernes fra formen. Lad herefter kagen køle helt eller delvis af og server med en klat cremefraiche eller flødeskum (hvis man er til den slags). Kagen kan holde sig i 4-5 dage på køl og smager godt hvis den lige lunes inden servering fx. i mikroovnen.

Foto: Sara B. Clausen.



torsdag den 20. juni 2013

Junikage og solskin ved stranden :-)

Foto: Sara B. Clausen.
Den klassiske Majkage fra Amo, blev i dag til en junikage og blev indtaget ved stranden i fantastisk vejr og godt selskab, sammen med min yngste søns klasse.
Det var afslutning af 5. klasses skoleår og farvel til den klasse han har været en del af hele sit (skole)liv. Efter sommerferien, byder det på nye omgivelser for os alle som en stor sammenbragt familie i en ny by. Det er altid lidt vemodigt at sige farvel- men vi glæder os også til det nye og spændende! kagen blev spist til mindste krumme......og den smager også ret så skønt!


Foto: Sara B. Clausen.


Nok til ca. 30 stk.
Dej:
800 g. Hvedemel
50 g. gær
3½ dl. Sødmælk
100 g. smør
1 dl vand
2 æg
4 spsk sukker
1 tsk salt
 Remonce:
100 g. brun farin
100 g. smør
1 tsk kanel

Foto: Sara B. Clausen.
Sådan gør du:

1. Opløs gæren i lunken mælk og vand.
2. Smuldr smørret i halvdelen af melet og rør det i gærblandingen sammen med æg, sukker og salt.
3. Kom resten af melet i lidt ad gangen, ælt dejen godt igennem og lad dejen hæve 30 min. under et fugtigt viskestykke.
4. Rør ingredienserne til remoncen sammen.
5. Rul dejen ud til et rektangulært stykke på 40 x 50 cm. Smør remoncen ud på dejen og rul den sammen til en roulade. Skær rouladen i ca. 30 skiver og læg dem side om side i en stor bradepande og lad dem hæve 20-25 min.


Jeg synes det er lidt lettere at dele dejen i to klumper (lige store) og så rulle to aflange firkanter og skære ca. 15 stk. af hver.
Pensling: Sammenpisket æg.

Bagetid: Ca. 20-25 min. på næst nederste rille i en 200C forvarmet ovn (varmluft 180C)

Tip! Pynt Majkagen med hvid glasur rørt af 100 g flormelis (her med lidt gul frugtfarve) og 1 spsk. vand. Drys med krymmel.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345 for lette opdateringer og nye opskrifter :-)

onsdag den 19. juni 2013

Asparges med bacon.

Foto: Sara B. Clausen.
Faldt over de fineste tynde og lækre asparges i Rema 1000 i går og da jeg havde bacon derhjemme, var planen hurtigt denne skønne og super nemme version at bruge årstidens lækre asparges på.
God som en del af et tapas udvalg, på buffet og som tilbehør til kød. Du kan vælge at stege i oven eller at grille de fine små pakker. Gulerod med bacon var efter sigende også godt- det var en særlig version til yngstesønnen som ikke kan lide asparges ;-)

Foto: Sara B. Clausen.
4 pers:

1 bundt asparges
1½-2  pakker bacon
Salt og peber

Foto: Sara B. Clausen.


Vask og knæk aspargeserne, der hvor de naturligt knækker når de bøjes- arranger dem i bundter med 2-4 alt efter størrelse/tykkelse.
En skive bacon vikles, stramt, om hvert bundt. Drysses med lidt friskkværnet peber og et lille drys salt (bacon er i forvejen salt). Steges 15-20 min i ovnen til let gyldne- eller tilberedes på grillen.

Find mig også lige her på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-
Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.

Lækker fuldkornstærte med tomat, løg og peberfrugt.

Foto: Sara B. Clausen.
Tærte er lækker sommermad og godt at have med på picnic eller til andre arrangementer som sammenskudsgilde, havefester m.m.Server med en lækker salat til så har du et sommerlækkert måltid.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 pers.:

Tærtebund:
60 g. fuldkornshvedemel
120 g. hvedemel
½ tsk. salt
100 g. smør
ca. 3 spsk. vand

Fyld:
2-3 løg alt efter stærrelse, hakket groft
5 tomater skåret i skiver
1 orange peberfrugt skåret i strimler
1 bundt frisk timian (ca 8 kviste)
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
200 g. hytteost 1,5 %
2 æg
150 g. revet ost til gratinering

Foto: Sara B. Clausen.

Hæld begge typer mel i en skål og tilsæt salt og smør, arbejd smøret ind i melet ved at nuldre det sammen. Til sidst samles dejen med vand, brug først to spsk. vand og se så om det er nødvendigt med den sidste.
Dejen rulles til en pølse og skæres i skiver.
Smør tærteformen- det er super godt med en metaltærteform med løs bund. Placer dejskiverne spredt i formen og mas/ glat skiverne ud sp de når sammen, pres godt op af siderne også. til du har en fin og hel tærtebund. Forbag den i ca. 6 min. ved 200 grader.

Svits løg og peberfrugter på en pande i olien, til de er bløde og let gyldne.Kom halvdelen af timianen(tag/træk bladende af stilken) i og giv lidt salt og peber.
Læg tomatskiver på tærtebunden, fordel løgblandingen henover. Kom æg og hytteost resten af timianbladene og lidt salt og peber i en skål, pisk det sammen eller brug blenderen som jeg gjorde- derved får man en let og luftig masse uden "hytteostklumper" som ikke alle børn bryder sig om ;-)

Hæld blandingen henover fyldet, ryst/vibrer evt. formen lidt så det fordeler sig godt eller brug en ske. Kom gratineringsost ovenpå og bag tærten i ovnen ved 200 grader til den er gylden og sprød. Ca. 25-30 min.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 17. juni 2013

Salat med fuldkornsspeltkerner, forårsløg, ananas og blåbær med hyldedressing.

Foto: Sara B. Clausen.
Virkelig lækker salat som vi fik her til aften med en kængurubøf til - den har nogle gode "hoppebøffer! sådan en fætter ;-)
Salaten er så fyldig, at den sagtens kan gøre det ud for et let måltid evt. med lidt brød til. Eller med lidt kylling, tigerejer eller laks som en måltidsalat, hvis man kan lide det.


Foto: Sara B. Clausen.


Salat(4 pers):
100 g. fuldkornsspeltkerner
Ca. 2 dl vand.
Lidt salt
1 bundt forårs løg, i skiver
1 bakke blåbær
1 sød og lækker frisk ananas, skåret i tern
2-3 stængler bladselleri, i tynde skiver. Den evt. på madolinjern el. med tyndtskræller på langs,til pynt.
250 g. blandet babysalat, skyllet og slynget

Dressing:
1 spsk. konc. hyldeblomstsaft
1 spsk. hvid balsamico
3 spsk. olivenolie
Friskkværnet peber
Lidt salt

Kog speltkernerne i letsaltet vand- ca. 20 min. Dræn vandet fra og skyl dem med koldt vand. Lad dryppe godt af i en sigte. Vend speltkerner med ananas i mindre tern, forårsløg og bladselleri. Rør dressingen sammen og hæld over. Anret den skyllede og slyngede salat på et fad og kom speltkernesalaten ovenpå. Top med blåbær og evt. tynde skiver bladselleri lavet på langs. Jeg pyntede med lidt lilla salvieblomster- men hyldblomster ville også være oplagt.


Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på Fb her:https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Lækre og grove grove maltbrød med Ølandhvede og Grahamsmel.

Foto: Sara B. Clausen.
Disse brød bagte jeg som tilbehør til maden og til brug i madpakker- de smager skønt og har god konsistens og kan sagtens bruges som morgenmad også, hvis det er det man har brug for. Maltsirup giver en lækker sødme uden det på nogen måde er for meget og Ølandshveden har en lækker nøddeagtig 
og fyldig smag.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser ca. 15 stk.

5 dl,vand, lunken
30 g. gær
2 spsk. maltsirup 
1 spsk. salt
½ dl. rapsolie
250 g. grahamsmel
600 g. stenkværnet Ølandshvedmel

Foto: Sara B. Clausen.

Rør gæren ud i lidt af det lunkne vand og tilsæt herefter resten. Rør dernæst olie, salt og maltsirup samt grahamsmel i . Lad det ælte på køkkenmaskinen mens du gradvis tilsætter resten af melet.
Ølandhvedmel kræver lang æltetid så vær tålmodig. 15- 20 min bør det æltes. Hvis du gør det i hånden, så stræk ligesom dejen ved at holde med den ene hånd og trække dejen ud over bordpladen med den anden i lange glidende bevægelser. Bliv ved så længe du orker.

Smør en skål med lidt olie, form den smidige dej til en kugle og kom i skåeln. Lad efterhæve 2-3 timer. Herefter formes brødene som du ønsker de skal se ud. Jeg lavede en aflang tyk pølse og klappede den flad og skar herefter stykker med en dejpalet. Lad efterhæve en time, pensles med vand, ridses evt. med en skarp kniv og drysses evt. med lidt grahamsmel og bages så ca. 15 min. i en forvarmet oven ved 230 grader.

Find mig også på FB https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



lørdag den 15. juni 2013

Grillet steak med Jordbær og melonsalsa og nye kartofler - et sommerhit!

Foto: Sara B. Clausen.
Solskin og sommerstemning blev afløst af regn og torden - men sommerstemningen udeblev ikke på tallerkenen og senere brød lyset også igennem igen.
Dagens ret- smagte fantastisk og kan helt sikkert anbefales, jeg kommer i hver fald til at lave den igen! Lav Salsaen i god til den har godt af at trække.
Opskriften på salsa stammer fra "Sæson for god smag ".

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 pers:

Steaks:
4 gode oksebøffer (f.eks. Rib-eye el Entrecote)
2 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg, knust
Citronsalt
Friskkværnet peber

Salsa:
250 g. flotte jordbær (helst danske)
½ melon (alle typer kan bruges)
½ rødløg, fine tern
2 forårsløg, skåret i mindre skiver
1 spsk. revet øko. appelsinskal
2-3 spk. frisk appelsinsaft
1 spsk. olivenolie
Salt og Friskkværnet peber
Evt- en hakket rød Chili u. kerner (for en lidt mere spicy version)

Tilbehør iøvrigt: Ca. 1,5 kg. nye kartofler, Sukkerærter.


Placer bøfferne i et fad og vend godt sammen med olivenolie, knust hvidløg og salt samt friskkværnet peber. Lad det marinere i nogle timer.

Skær jordbær og melon i tern og vend med de ævrige ingredienser til salsaen, lad gerne trække en times tid.

Kog de nye kartofler i letsaltet vand.

Grill bøfferne i 2-3 min på hver side (alt efter tykkelse naturligvis) lad trække lidt og anret så på tallerken med salsa over og nye kartofler on the side.

Find mig også på FB lige her:  https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345.

Foto: Sara B. Clausen.


fredag den 14. juni 2013

Honning og Vaniljeglaseret ovnstegt skinke med bådkartofler und gemüse...

Foto: Sara B. Clausen.
Havde en røget skinke på ca. 1,8  kg. i fryseren som jeg synes vi skulle have som fredagssteg i dag, Jeg lavede den i ovnen med en skøn glasering og det blev rigtig lækkert.
Det passede lige til 7 personer som vi var i dag- er man til meget kød, så skal man måske nok gå efter en lidt større skinke- vi havde en skive til overs og spiste os godt mætte! Den kan med fordel også laves på Weberen ved indirekte grillning!

Foto: Sara B. Clausen.
Ingredienser 6-7 pers.

Glaseret skinke:
En skinke på knap 2 kg
3 spsk. honning
3 spsk mørk sirup
ca. 8 hele allehånde
2 spsk. smør
1 tsk. vaniljekorn(tørret fra urtekram)
1½ tsk løgpulver
Lidt friskkværnet peber.

Kartofler:
7 bagekartofler skåret i store både.
6 spsk. smør, smeltet
flagesalt

Grøntsager:
1 kg. små nye gulerøddder
500 g. friske grønne bønner, nippet.

Foto: Sara B. Clausen.
Det er måske lidt pinligt at sige- men vi fik simpelthen bare en Knorr karrysauce dertil - lavet med minimælk/vand(ingen smør) så er den faktisk fedtfattig og også ret velsmagende- nuvel man skal ikke tænke så meget over e-numre og sådan- men selv en madnørd må  nogle gange springe over hvor gærdet er lavest- er er jo også en eksamensopgave, børn og flytning som skal nås ;-)

Sådan gør du:
Hvis der er net om skinken, klippes/trækkes dette forsigtigt af. Herefter ridses skinken ca. ½ cm i dybden i "criss cross" mønster (se billedet af skinken). sæt allehånde i der hvor der dannes en samling i de rids du har lavet ca. 8 steder.Kom honning, sirup, vanilje og løgpulver i en lille gryde og lad det koge op, tilsæt smør. Placer den ridsede skinke i et ildfast fad og hæld ca. halvdelen af glaseringen over, brug evt. en pensel til at fordele. Undervejs kommes resten på  og mens den steges tages glasering/stegesky fra bunden jævnligt og dryppes over.
Kom et stegetermometer i skinken og sæt den i en 150 grader varm ovn. Den skal stege til ca. 68 -70 grader, temperaturen vil stige yderligere når den tages ud. De sidste 10-15 min. skrues op på ca. 250 grader for at brune lidt mere- evt. kan der hældes lidt vand i bunden for at undgå fastbrænding. Lad evt. hvile under lidt folie til resten af tilbehøret er klar. Skær den i den tykkelse skiver, som du foretrækker. Anret med grøntsager omkring.

Kartoflerne, vaskes godt, tørres og skæres i store både, sættes med afstand så de står enkeltvis på to bageplader med bagepapir. Pensles med smeltet smør og drysses med flagesalt. Bages i ovenen til møre og gyldne.

Rens gulerødder og nip bønner. Sæt en gryde med vand i kog, tilsæt salt og kom gulerødder i. efter 3-4 min tilsættes bønnerne også og får 4 min. kogning med låg på, de skal endnu have bid. Test en af dem. Hæld vandet fra og anret på fadet med skinken.

Find mig også på Facebook lige her: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.


Grovboller.

Foto: Sara B. Clausen
Jeg synes altid det er dejligt at få kommentarer på min blog- selvfølgelig er det sjovest, når det er positive tilbagemeldinger- hele drivkræften til at blogge er jo min passion for mad og at jeg ønsker at dele denne glæde og gode opskrifter med jer. jeg kunne aldrig drømme om at lægge en opskrift der ikke fungerer for mig på.

Så hvis jeg får henvendelser der ikke er så positive, så tester jeg altid min opskrift igen, for at være sikker på at den fungerer. Det var tilfældet med disse gode grovboller- som man både kan lave som koldhævede eller samme dag alt efter temperement og hvad man har tid til.

I dag blev det så med 50 g. gær fordi jeg var ivrig efter at se resultatet men første gang var koldhævede( så nu er begge dele afprøvet) og begge gange med store luftige, skønne og velsmagende boller som alle herhjemme kan lide, billederne er fra denne portion.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser ca. 18 stk.

25 g. gær (50 hvis du ikke vil koldhæve dejen)
6 dl. vand
1½ tsk. salt
1 spsk. honning
100 g. havregryn
100 g. rugmel
120 g. grahamsmel
400 g. hvedemel
40 g. olie

Foto: Sara B. Clausen.


Opløs gæren i den lunkne vand og tilsæt salt,honning og olie. Rør resten af de forskellige mel typer og gryn i lidt af gangen. Dejen må gerne æltes i 10 min. tid og det er godt med en røremaskine, men kan da også sagtens lade sig gøre i hånden. Dejen er lidt klistret men alligevel fast nok til at kunne formes, blot med lidt mel på hænderne.
For mig fungerer det godt med 400 g hvedemel (ialt 720 g. mel og gryn) men føles dejen ikke fast nok til at man kan arbejde med den,  kan man evt. tilsætte lidt mere - der er forskel på mel så helt præcise angivelser kan være svære at give.

Lad hæve køligt natten over. Næste morgen sættes bollerne på plader med bagepapir og bages ca. 15-20 min ved 175 grader(varmluft). lad køle lidt på rist inden servering. 
Hvis man vil bage bollerne samme dag, kan det sagtens lade sig gøre, brug da bare 50 g. gær og lad hæve 1½ time første gang og gerne 40 min. når de er sat på pladen.

Hindbær Clafoutis

Foto: Sara B. Clausen.
En dejlig fransk dessert, som er let at lave og smager skønt både lun og kold - kan evt serveres med lidt vaniljeis drysset med lavendelblomster, for at understrege den skønne franske sommerstemning.
Clafoutis kan lave med alle mulige forskellige bær f.eks. Blåbær eller kirsebær og princippet er det samme. Opskriften stammer fra Funky hverdagsmad.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 6 pers. 

400 g. friske hindbær
40 g. smør, smeltet
100 g. hvedemel
60 g. sukker
1/4 tsk. salt
1 tsk vaniljekorn (urtekram) el. kornene fra en vaniljestang
2 dl mælk
4 æg
2 spsk. rørsukker til at strø over.

Foto: Sara B. Clausen.

Varm oven op til 210 grader. Skyld hindbærerne forsigtigt. Smelt smøret. Et Ildfast fad pensles godt med lidt af det smeltede smør. Hindbærene fordelse heri.
Bland mel, salt, vanilje og sukker i en skål, slå æggene ud i mel blandingen et af gangen og rør sammen skiftevis med at æg, mælk tilsættes. Kom til sidst den smeltede smør i. Hæld dejen over hindbærene. bag 10 min. ved 210 grader og skru herefter ned p 180 grader og bag i yderligere 20 min.
Drys med rørsukker inden servering.

kan evt. serveres sammen med en kugle vaniljeis pyntet med lidt lavendelblomster.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på Facebook lige her https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345.




onsdag den 12. juni 2013

Kyllingbryst med mozzarella og persille svøbt i prosciutto - serveret m. spinatsalat med hindbær, gedeost, pinjekerner og melon.



Foto: Sara B. Clausen
Lækker aftensmad et fælles projekt med min ældste søn Asbjørn, som længe har ville lave "den her kyling" på sin maddag :-) Det kan jeg godt forstå for det smager altid rigtig skønt. I dag fik vi blot en god salat og et nybagt rødbedebrud dertil.

4 pers:

Kylling:
4 ferske kyllingbrystfileter
1 god håndfuld bredbladet persille, skyllet og renset
4 skiver frisk mozzarella
Salt og peber
4 skiver prosciutto (alternativt parmaskineke el. serano)
2 spsk. smør til stegning

Desuden lidt grøn pesto købt eller hjemmelavet til at dryppe på kødet.

Salat:
200 g. frisk spinat, skyllet og slynget
1 bakke hindbær
1 stykke Taverna gourmet gedeost
1 håndfuld tørristede pinjekerner
½ frøskindsmelon, lavet til kugler med et melonkuglejern eller skåret i tern.

Serveres med simpel olie/-eddikedressing med  friskkværnet peber.


Foto: Sara B. Clausen.

Sådan gør du:
Rens kylling fileterne og skær forsigtigt en lomme i hver af dem på den lange led. Undlad at skære igennem. Drys med lidt salt og peber og fyld ca. 1 spsk. persille og 1 stykke mozzarella i. Krydr med salt og peber og svøb skinken omkring så den holder kødet sammen. Varm smøret på en pande og steg kyllingen ca. 4 min på hver side (start med at stege med samlingen nedad, så skinken klistrer fast og holder sammen på brystet). Forvarm ovnen til 200 grader og kom de gyldne kyllingbryster i et ildfast fad. Sæt kyllingen 
i ovnen i 15 min.

Lav imens salaten ved at lave en bund af spinatblade, derpå gedeosten, hindbær, melon og ristede pinjekerner. Rør en simpel olie-/eddikedressing med friskkværnet peber i ( 2 spsk. olivenolie og 1 spsk. eddike, et nip salt og lidt friskkværnet peber evt. lidt sukker eller honning) og hæld over lige inden servering.

Find mig også på Facebook lige her https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345.

Skønne Rødbedebrud.

Foto: Sara B. Clausen.
Jeg synes at brød med rødbede i får sådan en fin farve og så holder disse brød sig rigtigt godt, det er luftige, svampede og skønne og næsten ikke til at holde fingrene fra, spis dem til maden eller tag med i madpakken- det er helt op til dig. Jeg har brugt lidt Fiberhusk i dejen for at tilføje ekstra fiber og den særlige konsistens det giver- men man kan undlade det. Dog er sådan en pakke som tidligere nævnt drøj i brug og rækker langt.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser ca. 16 boller:

30 g. gær (50 hvis du har travlt ;-)
5 dl. lunken vand
1 spsk. salt
2 tsk sirup el. honning
140 g. groftrevne rødbeder ca. 2-3 stk.
3 spsk. Fiberhusk
½ dl. rapsolie
200 g. Ølands fuldkornhvedemel
500 g. Italiensk hvdemel tipo 00

Desuden: Vand til pensling og sorte sesamfrø til drys.

Foto: Sara B. Clausen.

Rør gæren ud i lidt af den lunkne vand. Tilsæt salt og sirup og olie og rør resten af hvedemelet i. Tilsæt fuldkornshvedemel og Fiberhusk og rør godt på røremaskine eller med kroge på piskeriset. Rør Hvedemelet i lidt af gangen hold en lille smule tilbage til æltning, drys på bordet, når bollerne skal formes.
Lad efterhæve med fugtigt klæde over i ca. 1½ - 2 timer (bruger du 50 g. gær kan en time gøre det).
Form bollerne og stil ret tæt i en bradepande med bagepapir.
Lad nu efterhæve i 1 time (30 min hvis du har brugt mere gær). Herefter pensles bollerne med vand og drysses med sorte sesamfrø. Bages ved 200 grader i 15-20 min. Lad køle på rist. Af en eller anden grund(formentlig øget fugtighed)  klæber boller med Fiberhusk, lidt mere til bagepapiret når de er lune- ikke noget stort problem og når man lader dem køle er det ikke så svært mere.

Find mig også på Facebook lige her https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345.



lørdag den 8. juni 2013

Tapas i solen - bønnedip m. rosmarin, grillede peberfrugter, brød m.m.

Foto: Sara B. Clausen
Åhhh- findes der mon næsten noget bedre end at nyde solen, tapas og kølig vin i godt selskab?
- Jeg synes det er en dejlig og sommerlig spise, som ligger op til at sidde og hygge, snakke og nippe længe til maden, mens man nyder den danske sommer sammen <3 Her giver jeg dig nogle idéer til tapasretter.  Hvis det ikke skal være vegetarisk- så suppler gerne med "en tapaspakke med forskellige skinker og pølser.

Foto: Sara B. Clausen


Ingredienser 4 pers:

Bønnedip med rosmarin:
1 dåse mixed beans (Urtekram)
Saften af en ½ citron
1 lille håndfuld frisk rosmarin
1-2 fed hvidløg
Salt og peber
2 spsk. creme fraicher 5 %

Det hele blendes sammen til en crémet konsistens og smages til med salt og peber og evt. mere citron.


Foto: Sara B. Clausen

Grillede peberfrugter:

5 hele røde snackpeber
½ dl olivenolie
Salt og Peber
1 spsk. Oregano
1 fed hvidløg

Start med at halvere peberfrugterne og fjern kerner. Læg på en plade med bagepapir og steg dem i ovenen i ca. 20 min ved 250 grader. De skal blive lidt sorte i skrællen og begynde at boble op. Lad køle og pil skindet af dem. Skær i mindre strimler- gerne lidt rustukke stykker og vend med olivenolie, hvidløg og krydderier. De bliver endnu bedre hvis de får lov at trække en til to dage.

Chilikartofler:

6 store kartofler, skrællet og skåret i mindre tern
1 tsk. chiliflager
1 spsk. oregano
1 fed hvidløg, hakket i små tern
2 spsk. smør
salt og peber

Smelt smøret på en pande og kom kartoflerne derpå. Lad dem stege i ca. 10 min. ved høj varme så de begynder at blive gyldne og sprøde, ryst panden hyppigt. Vend hvidløg og krydderier ved og steg yderligere 10 til 15 min. til kartoflerne er lækre, gyldne og sprøde. hæld i en skål og drys med flagesalt.

Hele stegte champignon:
1 bakke hele brune champignon- renset.
2 spsk. olivenolie
Salt og peber
Oregano

Foto: Sara B. Clausen

Varm en pande med olivenolie op, tilsæt de hele champignon og steg dem sammen med salt, peber og oregano, til de er blevet brunede og lækre- ca. 15 min. Hæld i enskål, kværn lidt peber og salt over.

Fuldkornsflute 3 stk:
30 g. gær
5 dl. lunlken vand
2 spsk. olivenolie
1½ tsk. salt
200 g. Ølands fuldkornshvedemel
500 g. Italiensk hvedemel tipo 00

Rør gæren ud i lidt af vandet, tilsæt resten af vandet, salt og olie, rød fuldkonsmel og alm mel i dejen og ælt det grundigt i 10- 15 min. Gerne på køkkenmaskine. Lad hæve i en skål med fugtigt klæde over. Form tre flute og placer dem på en bageplade med bagepapir. lad efterhæve i ca. 1 time igen. bages i ovnen ved 200 grader ca. 20 min.

Desuden: skåle med: Feta, Oliven og evt. grillede artiskokker (fra glas), forskellige skinker, pølser , melon o.l..

Velbekomme!

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345