torsdag den 30. maj 2013

Sommerlig kartoffelsalat med radiser, agurk og rygeostcreme.

Foto: Sara B. Clausen.
En dejlig kartoffelsalat som smager skønt til alt fra fisk til kylling- den vil jeg helt sikkert komme til at lave nogle gang i løbet af sommeren. Den er dejlig som skrevet her- men kan sagtens varieres med andre ingredienser, fx. forårsløg, rødløg, friske grønne asparges i tynde skiver osv.

Foto: Sara B. Clausen.
Opskrift 4. personer:
1 kg. nye kartofler
1 bundt radiser
½ agurk uden kerner.
Salt
Et lille bundt purløg
Evt. purløgsblomster til pynt

Rygeost creme:
100 g. Rygeost fx. Thrane mejeri øko. 1%
Revet citronskal fra 1/4 citron, øko
2 dl. creme fraiche 9%
1 spsk. Grøn dressing mix fra Urtekram (eller blandede friske urter).
Salt og peber

Kog kartoflerne i letsaltet vand til de er møre men faste. Lad køle og skær i tern. Flæk agurken på langs og skrab kerner ud, skær i skiver. Skyl radiser og skær i skiver. Rør dressingen sammen vend med kartofler, radiser og agurk. Klip purløg over og pynt evt. med blomster.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 27. maj 2013

Hjertesalat med fennikel, appelsin, løg og marineret feta.

Foto: Sara B. Clausen.
En dejlig og frisk salat- som samtidig tager sig skønt ud. Jeg elsker bare kombinationen af fennikel og appelsin. Det er få og gode ingredienser. Jeg var løbet tør for sorte kalamataoliven som ellers ville have været lækre derpå- så derfor er de ikke med på billedet, normalt ville jeg også foretrække rødløg men alm. kan da også gå ;-)

4 personer.

Salat:
2 hoveder hjertesalat, skyllet godt og plukket i mindre stykker
1 knold fennikel, fjern grove blade, halver og skær helt tyndt, brug dildlignende top til pynt.
3 appelsiner, skåret i skiver (fjern evt. kerner)
1 lille rødløg, tynde skiver
1 æske Taverna marineret feta
1 håndfuld oliven- gerne sorte kalamata eller en blanding af sorte/grønne.

Dressing af
2 spsk. appelsinsaft
4 spsk. olivenolie
1 lille fed presset hvidløg
Salt og peber

Anret salaten på et fad. Rens og skær fennikel i meget fine skiver- vend sammen med salaten. Kom appelsinskiver og løgringe ovenpå, pynt med fennekeltoppens fine grønne blade som ligner dild. Kom marineret feta ovenpå.
Rør dressingen sammen og hæld over umiddelbar før servering. Der må genrne være godt med friskkværnet peber.


Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Fluffy pandekager med ricotta, friske blåbær og rabarber- /hindbærsirup.



Dejlig opskrift på pandekager fra Gastros nyhedsbrev- jeg har suppeleret med en vaniljestang og lidt revet citronskal i dejen og min egen rabarber-/ hindbærsirup - skriver også lige opskriften på den, som sagtens kan bruges til is og dekoration ved andre desserter også.Pandekagerne smager skønt og er dejligt luftige.



Opskrift ca. 15 stk.

3 æg
250 g. ricotta
250 creme fraiche ( jeg brugte bare 5%  men ifølge origainal opskrift er det 18%)
½ tsk bagepulver
160 g. hvedemel
1 spsk. Sukker
Kornene fra en stang vanilje
Revet citronskal fra ca. 1/4 citron
Et nip salt
smør til stegning.

Tilbehør: Friske blåbær og rabarber-/hindbærsirup.

Del æggene i blommer og hvider og pisk  derefter æggeblommer, vaniljekorn, ricotta, mel, bagepulver salt, citronskal og sukker sammen. Pisk hviderne stive og vend i dejen, så du får en luftig, rimelig tyk dej.
Steg små klatter i lidt smør på panden. ca. 2 min. på hver side. Server lune med hindbær-/rabarbersirup eller lignende sirup over og frisk blåbær.



Rabarber-/Hindbærsirup:

800 g. rabarber, renset og skåret i mindre stykker
200 g. hindbær fra frost
1 dl. vand
1 stang vanilje
500 g. sukker
Evt. nonoxal for at neutralisre oxalsyren i rabarberne (se dosering på flasken).

Kog rabarber og hindbær i ca. 20 min sammen med vand og vaniljekorn og den tomme stang. Lad koge i ca. 30 min.under låg. tag af varmen og passer kompotten igennem en sigte så du kun får saften. Hæld tilbage i gryden og tilsæt sukker. Lad det koge ind til en tykkere konsistens- 20-30 min. Hæld på rene flasker eller glas.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

søndag den 26. maj 2013

Salat med butterbeans, champignon, tomat og parmesan.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne skønne salat fik vi til aftensmad forleden sammen med en god bøf og bare lidt pesto på kødet som sauce. Det var virkelig et lækkert måltid som varmt kan anbefales. Jeg brugte Butterbeans fra dåse, da jeg ikke havde nået at lægge nogen i blød og koge dem. Det er en helt fin løsning og man sagtens bruges som alternativ til selv at gøre arbejdet, hvis det skal gå lidt tjep.


Foto: Sara B. Clausen.

Salat:
1 dåse butterbeans Urtekram. (aternativt 150 g. tørrede lagt i blød et døgn og kogt ca.40 min)
250 g. champignon i skiver
200 g. flotte cocktail, blomme eller cherrytomat på stilk
20 g. hel parmesan, skåret i flager
3 spsk. hakket bredbladet persille

Dressing:
3 spsk. olivenolie
3 spsk- rapsolie
2 spsk. citronsaft
lidt revet citronskal
1 spsk. grovkornet dijonsennep
Salt og peber

Rør alle ingredienser til dressingen godt sammen. Hvis du selv har udblødt og kogt bønnerne så bland dem med dressingen mens de endnu er lune, så optager de smagen bedre. Vend de øvrige ingredienser i salaten og server. Vi fik den med en lækker grillet peberbøf og lidt grøn pesto til sauce.

Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

fredag den 24. maj 2013

Sukkerfrie P- tærter og chokoladedyppede hindbær.

Foto: Sara B. Clausen.
Så er det fredag og weekenden lige om hjørnet- skal den søde tand tilfredstilles her i weekenden så er her et par rimelig fornuftige bud på hvordan det kan gøres her. Jeg har fundet opskriften på sukkerfrie P-tærter i Alt for damerne.De indeholder hver ca. 100 kcal - svarende til en mellemstor pære.


Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser:

100 g. saltede cashewnødder, groft hakket
75 g. sukkerfri marshmellows ( kan købes i super best, helsekostbutikker og netbutikken Frk. skrump)
85 g. sukkerfri mørk chokolade ( kan købes samme steder som ovennævnte)
2 spsk. vand.


Foto: Sara B. Clausen.
Hak nødder groft. Smelt chokoladen over vandbad eller i chokoladesmelter. Smelt marshmellows sammen med vand- konsistensen bliver som en tyk masse. Tilsæt de hakkede nødder. Sæt massen som ca. 10 klatter på bagepapir. Pensles med den smeltede chokolade. Lad stå på køl i mindst en time inden de spises. Opbevares køligt.


Foto: Sara B. Clausen.

Jeg fik chokolade tilovers selvom jeg brugte 85 gram istedet for 100 som der stod i opskriften. Derfor så tænkte jeg på hvad jeg kunne gøre med den smeltede chokolade?
Jordbær havde jeg ikke - men hindbær kan vel også bruges? Jeg penslede de flotte store hindbær med chokolade og dryssede med frysetørret hindbær. Mon ikke de skal smage godt med et glas mousserende vin senere? Jeg har prøvesmagt et bær og det smager skøøønt!

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

torsdag den 23. maj 2013

Måltidssalat med æg, torskerogn og bagte rødbeder.

Foto: Sara B. Clausen.
Skal vi have salat til aftensmad??? Bebrejdelse - ja næsten harme lyste ud af min teenagersøns øjne! Salat er tilbehør mor! Jeg kunne mærke, at jeg  lænede mig op af en anmeldelse til børnenes værn -  Ajjj- det passer altså ikke forsøgte jeg, ikke når man laver en lækker og fyldig salat argumenterede jeg- men det vandt ikke gehør hos teensønnen - jeg skal ikke have noget at spise så proklamerede han. Så meget desto større var glæden da jeg så både den lille og den store spise aftensmaden med god appetit og absolut ingen tegn på ubehag:-)
Selv elsker jeg en god og fyldig salat som denne og kunne let leve at den slags en stor del af sommeren. Og denne her blev virkelig lækker.

Ingredienser: 3  pers:


Salat:
En bakke rucola
1 lille hovesalat
3 store rødbeder
1 stor gulerod
6 skiver torskerogn
1 pakke bønnespirer
1 stort bundt dild
½ mango, skiver
1 lille løg i tynde skiver
lidt revet øko citronskal

Dressing:
Saften af en halv citron
1 tsk.dijonsennep
1½ tsk. flydende honning
4 spsk. olivenolie
½ tsk. hvidløgspulver
Lidt havsalt
Friskværnet peber
1 tsk. tørret Estragon

Start med at skrubbe rødbederne godt og smid dem med skræl på i et ildfast fad sammen med en stor gulerod- intet andet. Lad dem bage i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min. De skal være bløde men endnu med lidt bid. Lad køle lidt. Kasser enderne på rødbederne og skær i skiver. Skær også guleroden i skiver.

Skyl og slyng salaten godt. anret salaten som en bund på 3 store tallerkener, drys bønnspirer over med rund hånd..
Kog æggene smilende ca. 8 min. pil dem og skær i kvarte. anret rødbedeskiver og gulerødder samt æg og magoskiver ovenpå salaten.Klip godt med dild over. Skær tynde løgringe og drys over. Rør dressingen godt sammen.
Steg torskerognen så den bliver gylden - del hver skive i to med et snit på skrå og anret den ovenpå salaten Dryp godt med dressing over og kom lidt revet citronskal ovenpå. Server straks med torskerognen endnu er lun. Gerne med en godt skive fuldkornsbrød dertil

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



onsdag den 22. maj 2013

Glutenfri quinoa chokoladekage med appelsinglasur og frisk mango.

Foto: Sara B. Clausen.
Dont let the sun go down on you................hvis hele ugen byder på regnvejr, havd gør man så? Man laver da bare sin egen sol! Denne her fine kage- udspringer af nysgerrighed og lyst til at lege. Jeg fik en idé om at bage med Quinoa. De fleste opskrifter jeg stødte på var bare madtærter og oftest bagt med quinoamel (det havde jeg så ikke lige på hylden.) Resultatet er blevet denne faktisk virkelig lækre og næsten sunde kage. Kager er jo aldrig rigtig sunde og der er da også for meget fedt i, til at kalde den det- men til gengæld er den glutenfri og sukkereduceret ;-)

Glasuren bliver virkelig skøn- selvom den måske lyder mystisk i første omgang - Prøv selv ;-)

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser kage:
85 g. ukogt quinoa
3 dl. vand til at koge Quinoaen i.
1 dl mælk
4 æg
Kornene fra en vaniljestang
125 g. smeltet smør ( skal være smør da det ser ud til at fungere bedst)
130 g. Steviasukker (eller 300 g. alm. sukker)
85. g. Kakao
2 tsk. Bagepulver

Appelsinglasur:
5 spsk. rismel (alm. ikke fuldkorns) eller alm. hvedemel hvis du er ligeglad med gluten
3 dl. mælk
kornene fra en stang vanilje
saften fra en hel appelsin
130 g. smør
175 g. sukker

Kog Quionoaen i vandet i ca. 20 min til vandet er fordampet og de er bløde. Lad køle. Kom quinoa i en blender og tilsæt mælken lidt af gangen og herefter vanilje og æg og smeltet smør. Det skal blive en helt lind masse uden hele quinoa. Rør de tørre ingredienser sammen og kombiner derefter quinoablandingen med de tørre ingredienser. Rør godt sammen og hæld blandingen i en smurt springform. Bag den ca. 45 min ved 175 grader- varmluft.
Prik i den med en kødnål for at sikre at den har nok. Kagen er fugtig men let i konsistensen i det- lidt som en mudcake. Lad kagen køle. Man kan selvfølgelig stoppe her hvis man vil og bare spise den sådan evt. med lidt græsk youghurt rørt op med honning og vanilje ovenpå.

Meeeeen, det løfter den lige helt op på himlen, hvis du laver en appelsinglasuer:

Kom rismel, vaniljekorn og mælk i en gryde og kog det op under konstant omrøring til den tykner- den skal være som en fast grød. Lad den køle. Pisk smør og sukker let og skummende og pisk det derefter sammen med appelsinsaften og "grøden"- det skal blive helt let i konsistensen og minde om flødeskum. Kom på en pose med tylle og lav dutter i kanten. fordel resten i midten og bred det ud. Skær en halv mango af stenen i midten og skræl den. Skær i tynde skiver ved at følge mangoens kurve med en skap kniv. Læg de tynde mangoskiver som en sol på toppen af kagen.
Så er du klar til servering!

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 21. maj 2013

Sommerlig fuldkornstærte med Asparges og røget laks.

Foto: Sara B. Clausen.
En skøn tærte som er lækker at lave, nu hvor der er skønne friske grønne asparges på hylderne. Jeg brugte masser af friske krydderurter og gybna baida i fyldet. Det fungerede rigtig godt. Smager godt både varm og kold. Også velegnet til en frokostret - server med grøn salat. Der skal ikke salt i fyldet, da både ost og laks er saltet.

Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser 4 personer:

Dej:
150 g hvedemel
125 g. fuldkornshvedemel
100 g. cremefraiche 9%
1 tsk. salt
75 g. smør
evt. lidt koldt vand til at samle - om nødvendigt.

Fyld:
1 bundt grønne asparges, skyllet det træede knækket af.
150 g. røget laks skåret i strimler
1 stykke Gybna Baida ost fra Markos taverna (der er 4 i bøtten)
5 æg
2½ dl. minimælk
1 bundt dild, hakket
1 bundt persille, hakket
1 tsk. citronpeber
½ tsk. chiliflager
Lidt revet citronskal fra en øko citron- ca. 1/4.
1 tsk. løgpulver
45 g. hakkede hasselnødder, grofthakket

Evt. lidt revet parmesanost

Foto: Sara B. Clausen.

Smuldr smør i hvedemel og fuldkornsmel, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Hvis der er behov for det, så kan man tilsætte lidt koldt vand for at samle dejen men jeg har ikke haft brug for det.
Lad gerne dejen hvile i ca. 30 min på køl, før den rulles ud og tærteformen beklædes med dejen. Men det kan god lade sig gøre at rulle den ud med det samme. Beklæd et tærtefad ca. 30 cm. og prik bunden med en gaffel. Kanten må gerne være lidt rustik, hænge ud over.

Pisk æg og mælk sammen tilsæt smuldret gybna baida, hakket dild og persille, citronpeber, chiliflager og laks. Hæld fyldet i tærteformen. Knæk aspargeserne der hvor de knækker naturligt. Skyl dem og læg dem ovenpå tærten evt. i mønster som en sol. kom nødder på.  Bages ca. 20-25 min i ovnen ved 200 grader. Ca. 10 min før den tages ud, kan man evt. rive lidt parmesanost over. Lad køle en anelse inden udskæring og servering.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

søndag den 19. maj 2013

Italiensk madbrød med rød pesto, hvidløg og oregano.

Foto: Sara B. Clausen.
Et dejligt og smagfuldt brød, som er meget velegnet som tilbehør til salater, kød og som passer super godt til et f.eks. et grillarrangement. Det kan enten laven i form som flutes eller som  jeg har valgt flettet til et smukt brød og drysset med solsikkekerner.

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser:

6 dl. lunken vand
15 g. salt
30 g. gær
2 spsk. rød pesto
1 spsk. oregano
1 tsk. hvidløgspulver
250 g. Italiensk fuldkornshvedemel
500 g. hvedemel gerne italiensk tipo 00

Rør gæren ud i lidt af det lunkne vand- tilsæt resten af vandet, salt, rød pesto, hvidløgspulver og oregano. Rør fuldkornsmel i og dernæst hvedemel. Ælt dejen godt igennem. Lad hæve lunt og tildækket i 1 time indtil dobbelt størrelse. Form herefter brødet fx. ved at dele i tre klumper som trilles til lige lange pølser og flettes. Lad efterhæve på en plade med bagepapir i ca. 40 min. Pensles med æg og drysses med solsikkekerner. Bages ca. 25 min ved 200 grader (varmluft).

Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Salat med melon, rødløg, blåbær og ristede pinjekerner.

Foto: Sara B. Clausen.
Her i løbet af forår/sommer er der nærmest dagligt salat som en fast del af tilbehøret. Der er så mange lækre friske salater, og andre frugter og grøntsager - alligevel kan det være svært hele tiden at variere og finde på noget nyt. Denne salat er dejlig og nem og gjorde kål på diverse rester i køleskabet. Jeg elsker selv at lade mig inspirere af nogle af de lækre salat opskriftbøger jeg har - men ofte er det salater der tager rimelig lang tid at lave. Derfor er det rart med nogle lækre opskrifter der kan laves i en fart :-)

Foto: Sara B. Clausen.
Ingredienser:
1 bakke rucola, skyllet og slynget
½ stort iceberg, skyllet og snittet
1 rødløg, tynde skiver
1 pose pinjekerner, ristet på tør pande til gyldne.
½ galiamelon, skåret i tern
250 g. flotte store blåbær

Vinaigrette:
4 spsk. olivenolie
1 tsk. dijonsennep
1½ spsk. rød balasamicoeddike
2 tsk. honning
salt og peber
½ tsk tørret estragon

Foto: Sara B. Clausen.

Anret salaten i skål eller på fad. Slut af med at drysse de tørristede pinjekerner over og komme vinaigrette på lige inden servering. Hvis du har et kuglejern ser det også flot ud at lave melonen med det.

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

lørdag den 18. maj 2013

Kalkunbryst med fyld af Gybna Badia, krydderurter, forårsløg og gulerod - svøbt i seranoskinke.

Foto: Sara B. Clausen.
Jeg har altid været glad for helstegt kalkunbryst.Når det fyldes med gode sager og barderes med seranoskinke, så får man en lækker mør og saftig steg og det er rimeligt billigt mad til mange. Gybna Baida er en lækker hvid ost i saltlage, som er velegnet til madlavning fx. indbagt som her.

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser:
1 helt kalkunbryst
Et stykke gybna Badia ost(Der er 4 i en bøtte)
4 forårsløg, tynde skiver
2 gulerødder groft revne
1 æg
1 tsk. Tørrede chiliflager
Ramsløgsalt
Citronpeber
5 spsk. Friskhakket krydderurter fx. Rosmarin,timian basilikum.
2 pakker seranoskinke


Lav forsigtig en dyb lomme ned i kalkunbrystet, undgå helst at perforere. Mos gybna Badiaosten lidt med en gaffel, vend med friskhakkede urter og bland med æg, forårsløg og gulerod chiliflager og lidt peber.  Omvikl med seranoskinke så kalkunbrystet lukkes. Brun godt, ca 6 min. på hver side. Læg i et ildfast fad. Steg færdigt i ovnen ca. 45 min ved 200 grader. Det kan også steges på grillen selvefølgelig.
Server med salat, kartofler og hvad du ellers har lyst til :-)

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

fredag den 17. maj 2013

Chokolademacarons med chokolade-/kaffe ganache.

Foto: Sara B. Clausen.
For nylig smagte jeg nogle macarons fra bageren, har egentlig længe haft lyst til selv at prøve, men på den anden side har jeg også tænkt, at det vel bare var en dille- så særlige kunne de vel heller ikke være?
Men jeg fik blod på tanden - de er altså lækre. Så jeg kastede mig ud i første forsøg med en opskrift fra Meyers kager. De smager super skønt. Jeg har lavet lidt tilpasninger i.f.t. ganachen, hvor jeg brugte 50 g. smør i stedet for 90 g. og 2½ dl fløde i stedet for 3. Desuden tilsatte jeg en tsk. nescafé til fløden for at få et lille kaffetwist.

Mine fik altså ikke den fine blondekant, som ellers skulle komme når man lader dem tørre i 30 min. før bagning- måske jeg skal give dem lov at tørre længere en anden gang? Jeg prøvede dels at lave på en Lékuyé siliconemåtte (altså macaronform ) og på bagepapir hvor jeg  bare sprøjtede dejen ud- desværre (når jeg nu havde købt sådan en fin måtte) må jeg sige at bagepapiret fungerede bedst. På siliconemåtten dannede de ikke rigtig nogen bund men blev nærmest en sprød skal :(
Så fremover bruger jeg bare bagepapir - så kan man også lave så mange man vil ;-)
Mandelmelet lavede jeg selv, ved at smutte mandler, lade dem tørre og så køre dem til en helt fin parmesanostlignende konsistens på foodprocessor.

Ingredienser 30 stk:

Macaronbunde:
135 g. mandelmel (købt eller hjemmelavet)
230 g. flormelis
20 g. kakaopulver
3 store æggehvider

Mørk Ganache:
250 g. mørk chokolade god kaviliet
3 dl piskefløde (jeg brugte kun 2½)
1 tsk. nescafépulver
50 g. honning
90 g. blød smør (jeg brugte kun 50 g)

Dag 1: Forvarm ovnen til 150 grader (varmluft). Sigt mandelmel, flormelis og kakaopulver sammen i en skål.
Pisk æggehviderne stive i en anden skål og vend dernæst de tørre ingredienser deri indtil blandingen er ensartet. Kom på en sprøjtepose med tylle og sprøjt små ca. 5 krone store dutter ud på bagepapir. Hold afstand da de flyder lidt ud.
Herefter skal de stå og tørre i mindst 20 min og gerne 30 min. Dette skal få overfladen til at stiven lidt og bevirke at de sprækker, hæver nedatil, så der dannes en sprukken kant også kaldet en "blondekant". bag dem efterfølgende i ca. 12 min ved 150 grader. Lad køle på rist og opbevar i lufttæt beholder.

Ganache:
Varm fløde og honning og nescafépulver stille og roligt op til kogepunktet. Hak chokoladen og kom i en skål. Hæld den varme fløde i lidt efter lidt, så der opstår en jævn og blank chokoladeganache. Rør smøren i når massen er ca 40 grader. Hæld massen i en skål eller tyllepose og lad den sætte sig til næste dag, Den skal ikke opbevares i køleskab men ved max 20 grader.

Dag 2: Sprøjt ganache på en macaronbund og sæt den sammen med en anden i samme størrelse. Fortsæt til alle er parret med en skøn ganache i mellem. Lad dem gerne stå kold i lufttæt beholder i nogle dage inden de serveres - så smelter de nærmest sammen. De kan holde sig nogle uger i tætsluttende emballage i køleskab.

Foto: Sara B. Clausen.


Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

onsdag den 15. maj 2013

Cardamom butterchicken (Light).

Foto: Sara B. Clausen.
Den klassiske indiske butterchicken fås i mange varianter og er elsket af mange- i denne version er der skruet op for kardemommen og krydderierne og ned for fedtet. Jeg elsker indisk mad- men jeg foretrækker selv at lave mere fedtfattige varianter. 

Foto: Sara B. Clausen.
Ingredienser 4 pers.

2 fed hvidløg
1 tommelfinger stort stykke ingefær uden skræl
2 grønne chilipeber uden kerner
Et lille bundt koriander el 2 tsk.  korianderpasta
3 spsk. veg. olie
2 løg i skiver
1 spsk. stødt Bukkehornsfrø
4 kyllingbrystfileter i tern
4 hele nelliker
6 hele kardemommekapsler
1 kanelstang
400 g. dåsetomater
400 ml. vand
150 ml. græsk youghurt 2 %
50 ml. cremefine 4%

Kom hvidløg, ingefær, chili og koriander i en lille skål sammen med et nip salt og blend med stavblender til en pasta. Alternativt kan en god morter bruges.

Varm olien i en sauterpande med låg til, tilsæt de skivede løg og steg dem ved svag varme i 15-20 min til de begymder at gyldne og karamelisere let. Ven ingefærpastaen i og lad stege videre i 5 min. Tilsæt de tørre krydderier og steg i 2 min. Kom løgblandingen i en skål og sæt til side.
Steg kyllingen i  den samme pande- tilsæt evt. en smule mere olie, den skal brunes over det hele.Kom i en skål og sæt til side.
Kom tomater og 400 ml. vand i en sauterpanden og tilsæt løg og krydderier. Lad simre i 40 min under låg. Rør med jævne mellemrum. Tilsæt kyllingen og youghurt samt "fløde" og var igennem 10 min. Server med ris og evt. naan.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Bund gobi aur matar - Indisk krydret kål med ærter.

Foto: Sara B. Clausen.
Dette er også et led i det fælles indiske mad projekt, som jeg og Asbjørn havde i dag- jeg havde noget kål der skulle bruges og fik lyst til at lave denne skønne vegetariske ret. Den lidt kedelig hvidkål, har fået et ordentlig spark krydderier, chili, ærter, og peberfrugt og giver efter min mening ofte halvkedelige danske kåltravere baghjul ;-)

Ingredienser 4 personer:

500 g. fintsnittet hvidkål
150 g. frosne ærter, optøet
2 spsk. veg. olie
2 spsk. hele kommenfrø
2 laurbærblade
1 rød chilifrugt uden kerner, hakket
1 rød peberfrugt, hakket
1 spsk. gurkemeje
1 spsk. garam masala
1 tsk salt
1 tsk. rørsukker

Kom olie i en stor sauterpande eller wok. Nå olien er så varm, at det syder omkring et kommenfrø, tilsættes kommen og laurbærblade  Lad riste i et par min. Tilsæt herefter de fintsnittede kål. Vende det rundt i olie og krydderier til det falder noget sammen og bliver blankt. Tilsæt peberfrugt og chili. Svits det i ca.10 min. de sidste 5 under låg.
Tilsæt salt, gurkemeje, sukker og til sidst garam masala. svits videre et par min. og så er det klar til servering. Enten som selvstændig ret med naanbrød til eller som tilbehør til okse, lammekød eller måske den traditionelle svinekotelet som en spændende variation.


Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Nam nam - dejlige indiske Naan :-)

Foto: Sara B. Clausen.
Denne gode opskrift er fra "Meyers Bageri" opskriftbog - som er rigtig skøn. Det er dejligt tilbehør til den krydrede indiske mad som vi elsker herhjemme. Opskriften giver 5 store dejlige luftige og bløde naanbrød som er sprøde på ydersiden. Du kan pensle dem og drysse dem med lige hvad du har lyt til. Jeg lavede to varianter  med sorte sesam (kunne også have været nigellafrø) og en med koriander og løgpulver- begge smager SUPER! Jeg har brugt halv mængde af fedtstof og lidt mindre gær - og det fungerede helt fint(skriver som jeg gjorde).


Foto: Sara B. Clausen.

Opskrift:
2½ dl. lunken vand
25 g. gær
1 dl. græsk youghurt 2%
1 æg
½ dl. smeltet smør
10 g. havsalt
10 g. sukker
ca. 650 g. hvedemel

Desuden: Lidt olie til pensling og frø til at drysse med fx. Nigellafrø. sesam, spidskommen eller friske krydderurter.


Foto: Sara B. Clausen.

Hæld lunken vand i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt youghurt, æg, smeltet smør, salt og sukker og ælt dejen smidig og glat. I hånden er det ca. 10 min og på maskine 8 min. De sidste 5 på fuld hastighed.
Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 2 timer.

Vend ud på et meldrysset bord og og del i 5 stykker. Lad ligge i yderligere 30 min.Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Form herefter aflange, flade dråbeformede brød, lidt tykkere i kanten end i midten lægges på bageplade med bagepapir.Pensles med olie og drysses med de ønskede frø eller korianderpasta og lidt løgpulver.

Sæt i ovnen i ca. 8-10 min. Det skal være bløde i midten og sprøde udenpå. Afkøl på bagerist og server til Indisk eller pakistansk mad.


Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 14. maj 2013

Græske frikadeller, Tzatziki med dild og mynte samt bådkartofler.

Foto: Sara B. Clausen.
Virkelig skøn aftensmad med græsk tema - Frikadeller med små fine peberfrugttern i rød og gul samt hvid gedeost og andet godt. Lækker fedtfattig tzatziki med dild og mynte i som jeg synes smager skønt og sprøde bådkartofler - not bad at all ;-)

Foto: Sara B. Clausen.
Græske frikadeller:
500 g. svinefars 6%
2 spsk. hvedemel
1½ tsk. salt
1 æg
1½ dl. minimælk
½ rød snackpeber i fine tern
½ gul snackpeber i fine tern
1 fintrevet løg
1 fed hvidløg
Friskkværnet peber
75 g. hvid gedeost Gourmet fra Markos taverna, skåret i små tern.
1 spsk. oregano

Bådkartofler:
4-5 bagekartofler, vasket og skåret i både
1½ tsk. salt
1 spsk. oregano
2 spsk. olivenolie

Tzatziki:
2 dl. græsk youghurt 2%
1 agurk
1 tsk. salt
1 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
1 spsk. citronsaft
Friskkværnet peber
1 bundt dild, hakket
2 tsk. tørret mynte eller frisk hvis du har ;-)

Foto: Sara B. Clausen
Riv agurken groft, drys med salt og lad afvande i en si i ca. 15 min. Knug agurken godt. Bland dressingen af de øvrige ingredienser og vend agurken i. Lad gerne trække koldt i nogle timer inden servering.

Rør farsen sej med salt, rør herefter øvrige ingredienser i - vent dog med peberfrugt og hvid gedeost som røres i til aller sidst. Lad farsen stå på køl i en halv times tid. Form aflange frikadeller og steg dem gyldne i lidt fedststof  fx. flydende Becel. Ca. 7 min.

Ryst kartoffelbådene i en stor pose med olie og krydderier. Stil dem på en bageplade med papir så de står i et lag og enkeltvis- de bliver bedst når luften kan cirkulere omkring dem. Bag ved 200 grader indtil sprøde.

Server evt. med ekstra grønt til i form at sukkerærter, gulerod, agurk, peberfrugt m.m.

Foto: Sara B. Clausen.

Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 13. maj 2013

Koldskål med jordbær og hyldeblomst og hjemmebagte kammerjunker.

Foto: Sara B. Clausen.
Tja sommerligt er det desværre ikke ligefrem udenfor- selvom dagen startede med solstråler. Jeg er inviteret ud at spise på min fødselsdag- men vi tager desserten herhjemme og den er til gengæld meget sommerlig. En dejlig koldskål med jordbær og hyldeblomst i form af at jeg har brugt A38 nye variant med hyldeblomst.
Hjemmelavede kammerjunker dertil, er også bare et hit- de smager bedre, er billigere og der er ingen E- numre og mærkelige ting i dem ;-)

Foto: Sara B. Clausen.
Koldskål 4 pers:

1 L. kærnemælk
½ l. A38 0,5 % med hyldeblomst
2 past æg
kornene fra 1 stang vanilje
5 spsk. rørsukker
2oo g. jordbær fra frost ( skal koges 2 min. af hensyn til risiko for bakterier- køles af)

Pisk æg, sukker og vaniljekorn sammen. Vend derefter a 38 i.  Blend de afkølede jordbær med kærnemælken. vend sammen med æg og A38 blandingen.

Kammerjunker:
300 g. hvedemel
125 g. smør
75 g. rørsukker
1 æg
1 tsk. bagepulver
½ dl. kærnemælk eller A38 ( jeg brugte det sidste)
Kornene fra 1 stang vanilje
½ tsk. kardemomme
revet skal af ½ øko citron

Alle ingredienser æltes sammen evt. i røremaskine og derefter trilles dejen til små kugler ca. på størrelse med en (lille mirabelleblomme). Bag dem 10 min i ovnen ved 200 grader. Skær dem over i halve og tør dem i ovnen ved 100 grader ca. 10-15 min. Lad køle på rist. Opbevares i lufttæt beholder.

Foto: Sara B. Clausen.
Find mig også på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345