torsdag den 28. februar 2013

Saftige urtekarbonader med seranosvøb - serveret med hvidkålssalat med blåbær,mozzarella,appelsin m.m.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig aftensmad i dag som bestod af nogle skønne saftige karbonader og en skøn salat samt kartofler. Jeg gider ikke lave sauce dertil i hverdagen så jeg klarer mig gerne med enten lidt pesto til eller Ajvar dertil :-)
Salaten er også rigtig skøn med minimozzarella, mini rød snackpeber uden  kerner(dem har jeg ikke lige set før- ligner nærmest en chili ) blåbær, appelsin, persille og citronolie.

Foto: Sara B. Clausen.
3 pers:

Karbonader:
500 g. magert hakket kalv og flæsk
1 æg
2 spsk. hakket bredbladet persille
2 spsk. hakket dild
1½ tsk. dijonsennep med honning
Salt og peber

1 pakke serano, hver skive skåret i to på langs.
Olivenolie med citron

Foto: Sara B. Clausen.

Salat:
½ hvidkålshoved (u. stok og grove blade) fint snittet
150 g. blåbær
1 appelsin i tern
6 små mini snackpeber (Fandt dem i Kvickly) i ringe.
1 pakke mini mozzarellakugler (fx. Lidl)
2 spsk. hakket bredbladet persille
Evt- et rødløg i tynde ringe
2 spsk. olivenolie med citron

Bland det hakkede kød med de øvrige ingredienser (på nær citronolien og seranoskinken). Form til tre karbonader og vikkel seranoskinke omkring siderne. Placer på tallerken som er smurt med lidt citronolie (giver god smag og sikrer at den ikke klæber på). Krydr med salt og peber. Steg 6 min på hver side ved god varme.Lad trække lidt på panden.

Bland salaten sammen og dryp med lidt citronolie.

Server med kogte små kartofler og evt. lidt pesto eller Ajvar dertil.

Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

tirsdag den 26. februar 2013

Kebabruller.

Foto: Sara B. Clausen.
Hurtig aftensmad med brug af rester. I dette tilfælde en halv svinefilet fra i går som bliver lækkert kebabmarineret og vendt på panden, med løg og peberfrugt - men det kunne jo være hvilken som helst kødrest; okse, Lam,kylling, kalkun m.m. :-)

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 2- 3 pers.:

Ca. 300 g. svinefilet (stegt) eller anden kødrest skåret i tynde skiver.
4 spsk. olivenolie
2 spsk. kebabkrydderi
1 stort løg i halve tynde skiver
2 røde peberfrugter (eller 1 rød og 1 gul), strimler
Salt og peber

Tilbehør:
En pakke fuldkornstortilla
Fintsnittet salat.
Ajvar sauce(fås kvickly, fakta m.m. lavet af rød peber og hvidløg)

Mariner kødet i gerne en time eller mere. Rens og skær løg og peberfrugt. Steg  løgene i lidt olie på en pande tilsæt peberfrugt og kød og lad stege ca. 10 min. smag til med salt og peber og server i lune tortillas med  Avjarsauce, og frisk salat.

Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

mandag den 25. februar 2013

Marineret svinefilet med jordskokke-/gulerodssouflé.

Foto: Sara B. Clausen.
Som barn lavede min elskede mormor nogle gange grøntsags souffle og jeg var vild med det- men jeg har endnu aldrig prøvet at lave det selv. Udtryk som "gæsterne skal vente på souffleen, soufleen skal ikke vente på gæsterne, server straks og tramp ikke i gulvet, så falder den sammen- har altid fået mig til at tænke, at det formentlig var alt for svært at binde an med.
I dag havde jeg så pludselig lyst til det og med mange æg på lager- samt nogle jordskokker der skulle bruges snart, blev det til dette projekt. Hvis indlægget her bliver postet(sidder nemlig og skriver mens den er i ovnen), så er det tegn på at det lykkedes at lave dem  :-)

Jeg turde ikke at binde an med at lave svinefilet i ovnen samtidig da jeg ikke ville risikere at åbne ovnen under bagning af soufleen. I stedet stegte jeg først den og pakkede så i folie og et klæde over.

Foto: Sara B. Clausen.

Ingredienser 4 pers:

Svinefilet ca. 500 g.

Marinade af:
3 spsk. soja
1½ spsk. olivenolie
2 spsk. muscovadosukker
2 fed hvidløg
2 tsk. revet ingefær

Rør alle ingredienser til marinaden sammen og smør det på fileten. Lad marinere i et fad i  mindst en time. Steg i ovnen med stegetermometer til en centrum Temp. på 72 grader. Pak i folie og læg et klæde over.

Souffle:

500 g. jordskokker
2 gulerødder
1 grøntsags bouillon terning
2 spsk. hakket frisk rosmarin
Salt og peber
75 g. smør
350 ml. minimælk
150 ml. grøntsagsvand(fra jordskokker og gulerødder)
100 g. hvedemel

6 æggeblommer
6 æggehvider, stiftpiskede.

Rens 500 gram jordskokker og skræl to gulerødder. Skær begge dele i mindre tern og damp dem i lidt vand tilsat salt og en bouillon terning ca. 4 min. Hæld vandet fra men gem lidt til opbagningen.

Smelt smør i en gryde og rør melet deri, tilsæt derefter mælk og grøntsagsvand lidt af gangen og pisk det omhyggelig så du får en jævn og fin opbagning.

Herefter afkøles opbagningen. Forvarm ovnen til 175 grader. Når den opbagte dej er kølet, røres æggeblommer og salt og peber i.
Halvdelen af de stift piskede æggehvider, vendes forsigtigt i og herefter de dampede grøntsager og hakket rosmarin. Til sidst vendes den sidste halvdel meget forsigt i massen. Det er vigtigt ikke at få slået luften ud af den. Smør en form og drys med rasp, så den er klar. hæld dejen i formen med ikke mere end 2/3 fyldt, drys toppen med lidt rasp og sæt i den forvarmede ovn. Bag ca. 60 min. Server straks!

Sådan så den ud inden ovnen:-)
Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345





søndag den 24. februar 2013

Lækker hvidkålssalat med appelsin, æble og abrikoser samt honningristede græskarkerner.

Foto: Sara B. Clausen.
Dette er en rigtig lækker salat med sprødt kål, søde appelsiner, æbletern, abrikoser samt knasende græskarkerner. Mums.
Dressingen med honningdijonsennep og spidskommen er også rigtig lækker dertil. Kom den på ved bordet, så du kan gemme rester til dagen efter evt. til madpakken. Så undgår du at den bliver slatten.


Foto: Sara B. Clausen.
Salat:
½ fast hvidkålshoved, snittet fint. (u. stok og grove blade.)
2 appelsiner fileteret og skåret i tern
1 rødt æble i tern
2 spsk. friskhakket persille
5 tørrede abrikoser hakket
50 g. græskarkerner
1 lille spsk. honning.

Dressing:
1½ tsk. dijonsennep med honning
2 spsk. olivenolie
2 spsk. appelsinsaft
salt og friskkværnet peber
1/4 tsk. spidskommen.
evt. lidt hvidløg.

Skær alle ingredienser til salaten ud og bland dem. Rist græskarkernerne på en tør pande, når de begynder at knitre og brune lidt kommes honning over og det vendes sammen på panden i et lille min. Hæld på et stykke bagepapir og lad køle. Skil dem ad og drys over salaten ved servering.

Rør dressingen sammen og server til salaten eller vend den i lige inden servering.


Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Grove madpakkebrød a la scones....

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlige grove boller, jeg valgte at stikke dem ud med en gammel udstiksform (som jeg har fået af min mor) med takkede kanter. Det går hurtigt og ser også dekorativt ud, bare som variation til de gængse boller :-)
De minder lidt mere om scones nå de laves i denne form- men er jo med gær og ikke bagepulver og bliver ikke tørre så hurtigt som scones ellers gør.


Søndag bager jeg ofte så der er til morgenmad og  madpakker i ugen der kommer. Der ryger selvfølgelig nogle poser i fryseren, så de er friske når der er brug for dem. 

Foto: Sara B. Clausen.
24 stk:
50 g. gær
4 dl. lunken vand
250 ml. kvarg/youghurt 0,9% (fås ved Lidl)
500 g. hvedemel
300 g. havregryn
150 g. fuldkorns grahamsmel
1½ tsk salt
2 spsk. rapsolie
1 tsk. sukker.

Æg til pensling.

Opløs gæren i vandet. Tilsæt, salt, sukker, kvarg/youghurt og olie og rør det sammen. Tilsæt herefter mel og havregryn lidt af gangen og ælt dejen sammen til en smidig og blød dej. Lad hæve en time. Form boller eller rul dejen ud i ca. 2½-3 cm tykkelse og udstik boller med form eller bare et glas i passende størrelse.
Lad efterhæve i min. 30 min. Pensles med sammenpisket æg og drysses med sesamfrø og solsikkekerner. Bages ca. 12-15 min. ved 200 grader.

Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



torsdag den 21. februar 2013

Indbagt laks med spinat serveret med nudelsalat.

Foto: Sara B. Clausen.
Havde lyst til fisk til aften og havde forleden set en opskrift ved Arla som jeg havde lyst til at lave. Jeg synes den blev rigtig god. Lavede lidt småændringer og skriver som jeg gjorde. Fin ret som også sagtens kan bruges til gæstemad - måske med andet tilbehør.


Foto: Sara B. Clausen.

Opskrift: 6 pers:

450 g. spinat fra frost
2 spsk. vand
1 spsk. majsstivelse
1 dl. minimælk
½ tsk. salt
1 fed hvidløg presset el. 1 tsk. hvidløgspulver

500 g. lakseside u. skind
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber

Dej:
25 g. gær
1 dl. lunken vand
1 æg
1 spsk. rapsolie
½ tsk. groft salt
250 g. hvedemel

1 sammenpisket æg tilsat en smule vand til pensling.

Nudelsalat:
250 g. kogte æggenudler
350-400 g. frisk bønner, nippede.
1 gul peberfrugt i mindre tern
1 rød peberfrugt i mindre tern

Dressing
1 spsk. rapsolie

3 spsk. citronsaft
lidt salt og peber
1 spsk. flydende honning

Drys:
1 dl. græskarkerner
2 tsk honning

Kold sovs:
3 dl youghurt naturel, ylette eller creme fraiche light
½ tsk salt
friskkværnet peber
1 dl  hakkede friske urter fx. dild, persille, purløg.


Foto: Sara B. Clausen.

Damp spinaten med 2 spsk. vand i en sauter pande og lad den falde sammen, det meste af saften skal fordampe. rør maizena med mælken og tilsæt det til spinaten- smag til med hvidløg, salt og peber. Lad den lige nå kogepunktet så det tykner. Tag af blusset og lad køle.

Udrør gøren i den lunkne vand og tilsæt olie, salt og æg rør sammen. Tilsæt herefter melet lidt af gangen. Dejen skal være smidig, blød og lækker, men ikke klistret. Rul den ud så den passer med fiskens længde + 3  cm i hver ende og ca. 1½ gang så bred som laksefileten. Måske er du nød til at skære laksen lidt til, så den er nogenlunde lige bred i begge ender.

Placer dejen på en bageplade med bagepapir. Hvis du skære dejen lidt til, så gem gerne rester til lidt pynt. Læg laksen på den forreste del af dejen men så der er ca. 2-3 cm i begge ender og ud til kanten, så der er noget at folde kanter, lukke med. Krydr laksen med salt og peber og fordel spinatblandingen ovenpå laksen. Pensel kanter med æg og fold så den bagerste del af dejen ind over laksen. Pres dejen godt sammen med en gaffel så den lukker tæt omkring laks og fyld. Pensl med æggeblanding og pynt evt. med overskydende dej som du kan udstanse eller skære ud. Bages i ovnen ved 200 grader (varmluft) i ca. 15 min. til den er gylden.

Kog nudlerne i tre min i letsaltet vand., tag af varmen og skyl dem i et dørslag med koldt vand, lad dryppe af.Kog bønnerne i letsaltet vand ca. 5 min. tag dem af blusset og overhæld dem med koldt vand. Flæk bønnerne på langs med kniv.
hak peberfrugter fint og vend bønner, nudler og peberfrugt sammen. Rør dressingen sammen og vend den godt rundt i salaten.

 Rist græskarkerner på en varm pande i ca. 3 min, tilsæt honning og lad det bruse op omkring kernerne hæld dem på en tallerken og lad køle Drys de honningristede græskarkerner over salaten lige inden servering.

Bland alle ingredienser til den kolde sauce og server til fisken.

Foto: Sara B. Clausen.



Foto: Sara B. Clausen.

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

onsdag den 20. februar 2013

2 retter i en - Tyrkisk pizza og spaghetti med kødsauce :-)

Foto: Sara B. Clausen.
Det er både dejligt i forhold til økonomi og tid, når man kan strække et måltid i to retter.
Med udgangspunkt i en lækker fedtfattig kødsauce blev det til to lækre aftensmåltider og så endda også til madpakker.
Den lækre kødsauce bliver både cremet i konsistensen og samtidig føles den mere "let" end vanlig kødsauce.

Foto: Sara B. Clausen.


Opskrift kødsauce 4 pers:

450 g. magert hakket oksekød 6%
250 g. hytteost 1,5 %
250 g. champignon hakket fint (dette for at "narre det" i min yngste kan også være større stykker)
2 små løg
2 fed hvidløg
6 spsk. worchestershiresauce
Salt og Peber
2 store spsk. Tyrkisk pasta og pizza krydderi (altenativt kombination af chili, oregano, paprika, persille)
3 spsk. koncentreret tomatpuré
1½ dl. vand

Olie til stegning.

Start med at hakke løg og rense samt hakke champignon. Svits løget i den varme olie nogle min. tilsæt kødet og brun det godt igennem. Tilsæt hvidløg og champignon lad saften fra champignon koge lidt ind. Tilsæt hytteosten og lad den smelte ind i retten.Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og lad retten simre i ca. 30 min.

Første aften serveres saucen med fuldkornsspaghetti eller anden god pasta og evt. parmesanost. Resten af saucen gemmes og bruges næste dag som fyld i dejlige Tyrkiske pizzaer.

Tyrkisk Pizza:

Dej:
600 g. mel
½ pakke gær
2 spsk. raps eller olievnolie
3 dl. lunken vand
1 tsk. Salt

Desuden skal der bruges 250 g. revet mozzarella eller gouda ost. samt frisk persille til drys.

Rør gæren ud i vandet. tilsæt salt og olie og rør melet i lidt af gangen. Dejen skal være smidig og let at arbejde med. Del dejen i 8 klumper, som hver rulles ud til en lille aflang pizza ca. 15 cm lang og 10 cm.bred.
Fordel kødsaucen på midten af dejstykket og kom revet ost ovenpå. Saml dejen i hver ende så der dannes en bådagtig form.Se billeder.
Bag i 200 grader varm ovn ca. 15-20 min. Drys med friskhakket persille og server med salat til. Hvis du er heldig har du ligesom jeg udover to aftensmåltider også til madpakker næste dag! Det er da økonomisk.

Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345



mandag den 18. februar 2013

Junglekylling.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne hurtige og nemme opskrift er fra Arla og er et kæmpehit hos de mindste- men mange voksne kan skam også sagtens værre med på den! Lav den til dine børn, børnebørn eller venners børn - du kan kun blive populær på det.
Tilbehøret kan varieres i det uendelige, så der er god lejlighed til at få ryddet lidt op i køleskabet!

Som forslag til tilbehør kan nævnes; æbler i både,banan i skiver, minimajs, sukkerærter, gulerodstænger, rosiner, ristet kokos, tørrede abrikoser, mandler m.m.


Foto: Sara B. Clausen.

Hovedret 4 pers:
ca. 500 g. kyllinginderfilet eller bryst i strimler.
10 g. smør
1 tsk. karry
½ tsk. groft salt
friskkværnet peber
250 ml. Milda madlavningsfløde 4 % (alternativt kokosmælk.)
1½ spsk. konc. flydende hønsefond

Tilbehør: Ris, bananskiver, æbler i både, sukkerærter, rosiner, mandler etc.

Skær kylling i strimler. Smelt smør på panden og lad det blive lidt gyldent, brun kyllingen godt på alle sider ca. 3 min. drys med karry, salt og peber og rør fløde og konc. fond i. Lad simre ca. 4 min.


Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345





Mazarinkage med kartoffel.

Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig klassiker af en kage som bliver lækker og svampet på grund af kogt revet kartoffel og marcipan. Denne opskrift er en kombination af en opskrift fra Ugebladet Søndag samt en opskrift fra hjerteforeningen. Det er en mere fedtfattig version- men det gør den vel kun bedre? især når smagen stadig er helt i top!


Foto: Sara B. Clausen.


Ingredienser:

Kage:
3 æg
150 g.rørsukker
150 g. mel
1 tsk. bagepulver
1 dl. minimælk
2 spsk. oliemargarine
evt. 1 tsk. mandelessens (brugte jeg ikke)
1 tsk. vaniljekorn (urtekram)
150 g. kogte, afkølet, revet kartoffel
100 g. revet marcipan

Chokoladeglasur:
50 g. mørk chokolade
2 spsk. minimælk
4 spsk. flormelis
lidt kogende vand

Tænd ovnen på 200 grader og gør en springform beklædt med bagepapir klar. Pisk æg og sukker tykt, lyst og skummende. Rør mel og bagepulver og vaniljekorn sammen og kom det derefter i æggeblandingen skiftevis med mælken og oliemargarinen. Vend til sidst den revne marcipan og kartoffel i dejen og kom den i springformen.
Bages på miderste rille i ca. 20 min. Lad kagen afkøle.
Smelt chokoladen sammen med mælken. Rør den derefter blank med flormelis og lidt kogende vand. Ca. 1 spsk. Fordel glasuren på den afkølede kage og dekorer den evt. med kandiseret viol, frysetørret hindbær e.l. Lad glasuren stivne inden der skæres.

(som I kan se på billedet kunne jeg ikke vente med at skære til den var stivnet ;-)


Foto: Sara B. Clausen.

fredag den 15. februar 2013

Farseret kalkunbryst med grøntsager.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne opskrift er en af mine egne og virkelig lækker, hvis jeg selv må have lov at sige det :-) Der bliver også en skøn sauce dertil.
Jeg serverer retten med kogte kartofler, sauce og en god salat - her lidt  cæsar salat inspireret med iceberg, parmesanflager, brødcroutoner agurk og tomat. Alt i alt en dejlig fredagsret, som varmt kan anbefales!
Resten af farseringen til kalkunbrystet, stegte jeg 6 gode kyllingfrikadeller ud af, som så kan bruges til frokost eller kommes i fryseren til en anden dag.


Foto: Sara B. Clausen.
Foto: Sara B. Clausen.

Opskrift 4 pers:

Fars:
400 g. mager kyllingfars
1 æg
Salt og friskkværnet peber
1 tsk chiliflager
1 spsk. tørret basilikum
1 lille løg, fintrevet
2 store spsk. havregryn
100 g. små fine ærter(frost)
1 gulerod i mindre tern, som blancheres i få min.

1 kalkunbryst ca. 1000 g.
1½ pakke bacon i skiver
kødsnor
1 spsk. smør
1 spsk. olivenolie

Sauce:
2 dl. hvidvin
2 spsk. flydende hønsefond
2½ dl. madlavningsfløde
2 kviste frisk Rosmarin
Salt og friskkværnet peber
2 skalotteløg, finthakkede

Rør kyllingfars sejt med salt og tilsæt de øvrige ingredienser, rør godt sammen.

Skær evt. sener/fedt af kalkunbrystet. Skære en dyb lomme i brystet men pas på ikke at skære helt igennem. Kom en del af farsen i en pose og skær hjørnet af, slå knude på posen og sprøjt farsen dybt ind i brystet, fyld det helt op, så det bliver flot og tykt, Vikl bacon hele vejen rundt om og bind det sammen med kødsnor. Brun ca. 4 min. på hver side i en blanding af smør og olie. Kom over i et ildfast fad. læg et par rosmarinkviste ved og kom lidt vand i bunden. sæt i 200 grader varm ovn i en time.

Steg skalotteløg i fedtstoffet, som du har brunet kalkunbrystet i. Når de er blanke, hældes hvidvinen over og reduceres til ca. halv mængde. Tilsæt fond og madlavningsfløde samt lidt rosmarinkviste. Lad simre til det tykner. Smag til med salt og peber.

Lav en god salat og skræl og kog kartofler. 

Foto: Sara B. Clausen.

Foto: Sara B. Clausen.


Lidt frikadeller stegt af resten af farseringen:

Foto: Sara B. Clausen.


Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345






onsdag den 13. februar 2013

Hjemmelavede Kyllingenuggets m. BBQ , kartoffelbåde og salat.

Foto: Sara B. Clausen.
Synes jeg flere steder er faldet over opskrifter på hjemmelavede kyllingenuggets på det sidste og det har sat gang i min lyst dertil igen. Jeg har lavet det mange gange tidligere og det er altid en succes hos børnene og mig selv :-) Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra denne uges Ude og hjemme med egne justeringer.
Vær opmærksom på at BBQ saucen skal laves i god tid, da den skal køle af inden servering. 

Foto: Sara B. Clausen.

4 pers:
500 g. kyllingfilet skåret i mindre stykker.
3 dl. corn flakes
3/4 dl. revet parmesan
1 tsk. paprika
1 tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peber
2 æg

Olie til stegning (der skal være min. 1 cm. olie i panden).

BBQ-sauce:
2 dl. ketchup
½ dl. vand
2 spsk. balsamico eddike
2½ spsk. brun farin
½ spsk. worchestershire-sauce
½ tsk. dijonsennep
½ tsk. løgpulver
1 nip cayennepeber
½ tsk. Chili
1½ tsk. Oregano

Tilbehør: salat og bådkartofler.

BBQ: Lad alle ingredienser småsnurre i en gryde i ca. ½ time og lad det derefter køle af.

Nuggets:Knus cornflakes relativt fint og bland med øvrige ingredienser. Pisk æggene sammen. Vend kyllingstykkerne først i æg og dernæst i cornflakesblandingen. Lad det hvile efterfølgende i 10 min eller mere, så paneringen sætter sig.
Varm olien op på en pande og steg herefter kyllingstykkerne gyldne nogle min på hver side. Lad dryppe af på fedtsugende papir. Hold dem evt. varme i ovnen.

Lav kartoffelbåde og vend dem i lidt olie og salt og peber, steg dem i ovnen ved 200 grader ca. 30 min.. Server retten  med blandet salat til.

Foto: Sara B. Clausen

Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345


tirsdag den 12. februar 2013

Chokoladepandekager med hindbærskum.

Foto: Sara B. Clausen.
Det er jo pandekagedag i dag og så skal man jo helt sikkert ikke springe en chance for at få pandekager over. Jeg fik lyst til at lege lidt. Har adrig før lavet eller fået chokoladepandekager- så fandt på denne opskrift :-)
De kunne også godt gå an som en Valentindessert.


Foto: Sara B. Clausen.
12 stk:

Pandekager:
3½ dl. hvedemel
3 spsk. brun farn
4 spsk. kakao
4½ dl. mælk
3 æg
1 tsk. vaniljekorn

Hindbærskum:
150 g. forsne hindbær
2 spsk. flormelis
½ tsk. vaniljekorn
1/4 piskefløde

Kom mel farin og sigtet kakao i en skål. Pisk først mælken i lidt af gangen og dernæst æggene. Lad hvile ca. 30 min. på køl.
Smelt smør på en flad (gerne pandekage)pande og kom det i dejen. Steg dem som normalt.

Mos frosne hindbær med flormelis og pisk fløden stiv. Vend det sammen og tilsæt lidt vanilje. Kom fyldet i chokoladepandekagerne og server.



Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Fastelavnsboller i to varianter- marshmallow og chokolade samt creme.

Foto: Sara B. Clausen.
Inspireret af samvirke blev der i år lavet fastelavnsboller i en ny variant. Nemlig med mørk chokolade og marshmallow i.
Ærligt så foretrækker jeg nu stadig den med creme - men det er da sjovt at variere lidt. Jeg synes at de der marshmallows havde det med at forsvinde lidt og nærmest bare efterlade sig et hul med chokolade og marsmallowspor. Hvis du laver begge varianter, er det nok at lave halv portion af kagecremen. Vi spiste dem i sommerhus med ild i brændeovnen og sneklædt landskab- ret så hyggeligt!



Ingredienser til 15 boller:

100 g. smør
3 spsk. mørk sirup eller brun farin
2 tsk. stødt kardemomme
3½ dl. mælk
1 æg
20 g. gær
575 g. hvedemel
1½ tsk. fint salt
1 sammenpisket æg til pensling.

Fyld 1:
Marshmallows og mørk chokolade. Kom en marshmallow og et stykke chokolade i hver bolle.

Fyld 2:
Creme:
5 dl. sødmælk
6 æggeblommer
150 g. sukker
40 g majsstivelse

Glasur:
1½ dl. flormelis
3 spsk. kakao
ca. 2 spsk. appelsinjuice.

Dej: Bland smør, sirup, kardemomme og mælk i en gryde. Lad blandingen varme stille op til smøret er smeltet. Hæld blandingen i en røreskål og lad den køle til fingervarm. rør gæren ud i blandingen. Rør ægget i og ælt derefter melet samt salt i lidt af gangen. Ælt godt igennem 5 min. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1½ time til dobbelt størrelse.

Creme:
Flæk vaniljestangen og kog mælken med kornene og stangen i. Pisk æggeblommer og sukker helt hvide og stive. Tilsæt majsstivelsen uden at piske, den skal bare vendes i. Hæld den kogende mælk (uden selve vaniljestangen) ned i æggemassen. Hæld derefter over i gryden igen. Kog op under kraftig piskning, til cremen tykner. Lad køle før brug. Kan holde nogle dage i køleskab.

Rul dejen ud til en tykkelse på ca. ½ cm. og del i 15 firkanter. På hver firkant lægges enten fyld 1 eller 2. Fold dem sammen hjørne mod hjørne og klem samlingerne godt sammen, lad stå med samlingen nedad mod bageplade med bagepapir.

Glasuren røres sammen, brug appelsinjuice lidt af gangen, så den ikke bliver for tynd.

Lad dem efterhæve i 30 min. pensles med æg og bages ved 200 grader i 12-15 min. Lad køle på bagerist og dekorer med glasuren.


Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345




onsdag den 6. februar 2013

Green Chicken Curry.

Foto: Sara B. Clausen.
Denne ret er med udgangspunkt i en opskrift fra BBC good food- men med lidt justeringer. Bl.a. fandt jeg det ikke nødvendigt at servere ris til, da der også er kartofler i retten. Istedet brugte jeg flere grønne bønner og serverede Paratha dertil til at søbe saucen lidt op i og rulle retten ind i.

300 g. små gourmetkartofler skåret i kvarte.
300 g. gørnne bønner, nippede og skyllede.(evt. fra frost).
1 stort løg, små tern
1 fed hvidløg, små tern
1 grøn chili u. kerner, finthakket
4 tsk. grøn karry pasta
400 ml. kokosmælk, light
2 spsk. fishsauce
1 spsk mucovadosukker
450 g. kylling i tern
1½ tsk. tørret citrongræs (urtekram)
1 stor håndfuld friske basilikumblade
1 spsk. veg. olie
Salt og peber

Foto: Sara B. Clausen.

Kog kartoflerne i ca. 10 min i letsaltet vand, kog bønnerne med de sidste 5 min.- de skal stadig have bid. Hæld vandet fra og sæt til side.

Varm lidt olie i en wok og varm den op, svits hakket hvidløg, chili og løg i nogle minutter. Tilsæt grøn karrypasta og derefter kokosmælk. Når det bobler, tilsættes fishsauce,tørret citrongræs og muscovadosukker. Tilsæt dernæst kylling i tern. Lad simre i ca. 8-10 min. Tilsæt kartofler og bønner lad simre med i 5 min. Smag til med salt og peber. Vend til sidst basilikumblade i retten. Server med enten Paratha til eller med ris hvis det ønskes.

Foto: Sara B. Clausen.
Husk at jeg nu også findes på facebook, hvis du vil have lette opdateringer på mine opskrifter : https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345