søndag den 30. september 2012

Kyllingesatay med ananas.

Foto: Sara
Rigtig Lækker opskrift fra Arla. Nem og dejlig mad som dog kræver lidt planlægning i.f.t. tid til at marinere kødet.

Foto: Sara


Sataysauce:
16 spyd ( hovedret til 4 personer)
3 spsk. peanutbutter
3 spsk. sojasauce
2 spsk. kogende vand
1 fed hvidløg
2 spsk. friskpresset limesaft
2 tsk sukker
Salt og peber

Til spyd:
4 kyllingfilleter (Ca. 500 g)
200 g. frisk ananas
2 tsk. vindruekerneolie

Tilbehør:
1 dl. cremefraiche
120 g. sød chilisauce
Grøntsager i stænger fx. Agurker og gulerødder, peberfrugt.
Grovbrød

Sataysauce: Rør peanutbutter glat med sojasauce, vand, limesaft og sukker. Skær kyllingefilet i tern og vend dem med sataysaucen. Lad dem marinere i mindst ½ time, men gerne længere - op til 10 timer.
Befri den friske ananas for skræl og den hårde streng i midten. Skær ananaskødet i tern og fordel dem sammen med kylling på bambusspyddene. Pensl let med olie. Grill de små spyd gyldne på en varm grillpande ca. 4 min. på hver side. Drys med salt og lad spyddene hvile tildækket i ca.10 min. 

Server med grøntsagsstænger, cremefraiche dressing og chilisauce samt lidt brød.



Foto: Sara



Rieska- Finske runde fuldkornsbrød.

Foto: Sara

Foto: Sara


Disse brød har jeg lavet med udgangspunkt i en opskrift fundet i forrige nummer af Samvirke(tema:Nordiske brød). De er både smukke og lækre og virkelig gode til en sandwich i madpakken. De er lette at lave og har dejlig smag og konsistens.

Foto: Sara

4 Rieska brød:

½ liter minimælk
50 g. gær
1 tsk. salt
1 tsk. honning
300 g. Evolo fuldkornsmel af rug
ca. 280 g. hvedemel

Lun mælken og opløs gæren heri. tilsæt salt og honning og begge typer mel. Rør og ælt dejen grundigt. Lad hæve under fugtigt klæde i Ca.1 time til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og ælt den godt igennem.Del efterfølgende dejen i 4 klumper som hver rulles ud i runde cirkler på Ca.18 cm i diameter.
Brug et lille glas til at stikke et hul i midten.
Prik med en gaffel hele vejen rundt og pensl med mælk. Bag brødene i en varm ovn på 200 grader (varmluft). 

Tip. Bag også de små huller du har stukket ud, de smager skønt som en lille hapser.

Foto: Sara

torsdag den 27. september 2012

Saras Efterårsfad med oksekød og sprødt kartoffellåg.

Foto: Sara

Denne skønne ret indholder masser af dejlige grøntager, næsten mere end kød og kunne i virkeligheden snildt laves vegetarisk også, så skal der blot bruges 2 auberginer i stedet for en og lidt flere champignon. Jeg elsker simreretter som sprede duft og forventningsfuldhed i hjemmet gennem timer. Samtidig er det dejligt nemt med noget der kan forberedes lidt og så blot sættes i ovnen når det er.


Foto: Sara


Foto: Sara
Opskrift 4-6 pers.

1 Aubergine
2 pastinakker
1 Persillerod
6 store champignon
1 stort løg
6 tomater
3 stilke frisk rosmarin
1 rød frisk chili u. kerner
3 fed hvidløg
4 skiver bacon
500 g. hakket oksekød
3 spsk. tomatkoncentrat
1½ dl vand
1 tsk. stødt Spidskommen
1 tsk. Stødt koriander
1 knivspids cayennepeber
1½ tsk. Salt
Friskkværnet Peber


Ca. 10 store kartofler i tynde skiver (et lag i midten og resten til toppen)


Desuden:
Smør eller olie
evt. lidt rasp til formen



Foto: Sara


Klargør alle ingredienser, om du vil have det i fine tern eller mere grove stykker er helt op til smagsløgene, herhjemme bliver det fine tern, så er det lettere at få grøntsagerne i børnene.
Skær bacon i tern og svits den i lidt smør eller olie i en tykbundet gryde.Efter 3 min. tilsættes det hakkede oksekød og svitses med til det er brunet. Herefter tilsættes alle grøntsagerne( men IKKE kartoflerne!) samt krydderier, lad stege med 5 min og tilsæt så vand og tomatkoncentrat. Lad retten simre på svagt blus i 1½ time eller længere.

Smør et fad og drys det evt. med lidt rasp. Fordel halvdelen af saucen i fadet. Læg herefter kartoffel skiver i et lag og resten af saucen over. Dernæst ligges de resterende kartofler tæt taglagt over retten. Pensl kartoffelskiverne med med lidt olie eller smeltet smør og drys med salt og peber.

Giv retten ca. 50 min. ved 200 grader eller indtil kartoflerne er blevet gennemstegte og gyldne.

Server med en grøn salat.


Foto: Sara



Foto: Sara



onsdag den 26. september 2012

Kokostoppe med chokoladedyp

Foto: Sara
Egentlig var det meningen, at disse små toppe skulle have haft en sok af mørk chokolade men ved en fejl havde jeg altså fået købt lys, så undtagelvsis blev det sådan - mørk eller lys - it is gooooood :-)

20-25 toppe:

250 g. kokosmel
4 æggehvider
180 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
150 g. mørk eller lys chokolade



Foto: Sara

Pisk æggehvider og sukker helt stift. vend derefter kokosmel og vaniljesukker i med lette bevægelser indtil massen er ensartet.

Sæt massen på som små toppe på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn på 175 grader i Ca.15-20 min. Det er vigtigt at holde øje med dem så de ikke får for meget udenpå. De skal være gyldne udenpå men bløde og lækre indeni.

Lad dem køle helt af på en rist og dyp dem så i den smeltede chokolade. Lad dem evt. stå koldt så stivner chokoladen hurtigere.


Foto: Sara

Cottage Loaf (Hyttebrød)

Foto: Sara
Mit første forsøg med et Cottage loaf er umiddelbart en succes, udover smag og konsistens, er et vigtigt succeskriterie nemlig at "hatten" forbliver på brødet. Er man ikke omhyggelig nok i sin procedure, ser man gerne at hatten sejler af under bagning(men skulle det ske smager brødet jo stadig godt selvfølgelig). Min "hat" sidder dog en kende på skrå, det er åbenbart svært at undgå- men jeg synes det ser festligt ud :-)

Foto: Sara

Ingredienser 1 brød:

25 g. gær
2 dl. lunken vand
300 g. hvedemel
150 g. speltmel
2 tsk. salt
1 tsk. sukker
2 tsk. olie
Sammenpisket æg til pensling.

Sigt mel samt salt ned i en skål og lav en fordybning i midten. smuldr gæren ned i hullet og hæld vandet over. Rør rundt indtil gæren er opløst.Tilsæt olie og begynd ar arbejde melet ind i gærblaningen i midten. fortsæt til dejen slipper skålen. Tag dejen ud på bordet og ælt i ca. 1o min.
Kom dejen i en skål og dæk med olieret film.


Foto: Sara
Lad hæve lunt i ca 1½ time. Herefter vendes dejen ud på et meldrysset bord og deles i to boller en der er 2/3 dele af dejen og en der er 1/3 del. Form dejen til to kugler. Tryk den største kugle lidt flad og  klap bunden af den lille kugle flad. Fugt bunden af den lille kugle med vand på en pensel og forsøg at sætte den præcist centreret ovenpå den store kugle.


Foto: Sara


Saml tommelfinger, ringe og langefinger så de nærmest danner en kegle, stik disse fingre hele vejen igennem de to kugler, for at skabe en god vedhæftning.
Anbring brødet på en bageplade med bagepapir og dæk det med olieret film samt sæt gerne en stor skål over så dejen ikke får træk. Lad hæve i ca. 40 min. Tænd imens ovnen på 200 grader (ikke varmluft).

Fjern skålen, pensl brødet med æg og klip med en saks små snit rundt om både top og bund, med ca. 5 cm. mellemrum. Så kan brødet bedre udvidesig i ovnen.

Bag brødet nederst i ovenen i ca. 35 min. det skal blive gyldent og lyde hult når du banker i bunden. Lad køle på bagerist.


Foto: Sara

tirsdag den 25. september 2012

Spanske kødboller i stærk tomatsauce.

Foto:Sara

Er simpelthen blevet så forkølet så jeg gider ikke være længe i køkkenet i dag. Faldt over denne krydrede "fyrige spanioler"  og synes det lød som det helt rette og noget jeg kan smage trods bedøvede smagsløg og tæt næse. Opskriften er fra bogen "geniale gryderetter og superbe supper".

Foto: Sara


Boller:
500 g. hakket oksekød
1 lille løg, finthakket ellere revet alt efter hvad du foretrækker.
1 fed knust hvidløg
1 æg
1 spsk. vand
½ tsk- cayennepeber
1 tsk. stødt anis
1½ tsk. salt
evt. friskkværnet peber

Sauce:
1 lille løg i tern
1 fed knust hvidløg
2 spsk. olivenolie
½ tsk. cayennepeber
1 spsk. tørret basilikum
2 dåser fl. tomater
1 dl. urtebouillon
ca. 1½ tsk. sukker
salt og peber

Boller:
Hak eller riv løget fint, alt efter familiens smagsløg. Pres hvidløget. Rør alle ingredienser til farsen sammen og lad den gerne stå at trække i ca. 30 min. Lav imens saucen.
Form herefter boller til en lille valnøddestørrelse, brug en teske.der bliver ca. 25.

Sauce: 
 Hak løg og hvidløg fint og svits det i olien sammen med cayennepeber og basilikum. Indtil løgene er klare ca. 3-4 min. Tilsæt de flåede tomater og bouillon og lad saucen simre i ca. 30 min. under låg, tilsæt salt, peber og sukker. Kom bollerne i saucen så de ligger i et lag dernede. Rør ikke for meget rundt før de har fået ca. 7 min. ellers kan man risikere at ødelægge dem. Det er både let og smagsmæssigt en fordel, at koge dem i saucen, da de får meget mere smag. Bollerne vil flyde op til overfladen når de har fået nok- men formentlig ca. 10-15 min. De skal være faste.Smag retten til og server med ris til og gerne en god salat.


Foto: Sara

mandag den 24. september 2012

Farsbrød m. forårsløg og gulerødder serveret med Hasselbagte kartofler.

Foto: Sara
Lavede et krydret lille farsbrød her til aften som smagte rigtig godt og samtidig også fungerer fint til madpakker den næste dag. Opskriften rækker til 4 personer.

Foto: Sara


Opskrift:

500 g. Hakket kalv og Flæsk
1 æg
3 spsk. rasp
2 skalotteløg, finthakket
1 stor tsk. Oregano
1 tsk chiliflager
1 tsk hvidløgspulver
Himalayas salt med provencekrydderi 
Friskkværnet peber
Ca. 5 skiver Bacon
3 hele forårsløg- alternativt fine små porre
1 gulerod  skåret i mindre lange stave.

Tilbehør: små hasselbagte kartofler ca. 4-5 per person.

Rør ingredienser til farsen sammen. Blancher gulerods stave og forårsløg få min. i saltet vand. Form en farsbrød , mens du ligesom ruller eller stikker gulerod og forårsløg ind i farsen på langs. Placer farsbrødet i et smurt fad og svøb det i baconskiverne. Krydr med lidt salt og peber. Skræl kartoflerne og skær riller i dem, vend i lidt olie og læg dem i samme fad som farsbrødet. Giv det hele en lille time ved 200 grader.
Server evt. med denne skønne salat som jeg gjorde.

Saras vidunderlige vintersalat.

Foto: Sara
Denne lækre vintersalat er virkelig en af mine yndlingssalater på denne årstid, den smager bare så vidunderligt med de knasende stykker af bitte små blomkålsbuketter, æble, bladselleri, valnødder og bladselleri og med en let og frisk dressing. Den passer godt til mange forskellige retter og kan også varieres lidt efter hvad man har i køleskabet. Den minder lidt om en waldorfsalat bare med blomkål og med tranebær i stedet for druer.


Foto: Sara

Salat:
½ Blomkålshoved i bitte små buketter
2 mindre æbler i fine tern
2 stængler bladselleri, små skiver
50 g. valnødder i grove stykker
1 god håndfuld tørrede tranebær

Dressing:
½ bæger cheasy fraiche 6 %
Saften af en kvart citron
1 tsk sukker
½ tsk. Salt
Friskkværnet peber

Bland ingredienser til salaten. Rør dressingen sammen og vend den i salaten. Meget enkelt men alligevel virkelig godt.

 

Lækkert nøddebrød.

Foto: Sara
Opskriften er fra Amo - dog har jeg ændret en smule og brugt A38 i stedet for yoghurt naturel og fuldkornsspeltmel i stedet for fuldkornsmel. Der bliver to brød ud af denne opskrift og de smager skønt! Put evt. det ene i fryseren så har du nemt et frisk brød fx. til morgenmaden en anden dag.

Foto: Sara


Opskrift 2 brød:

50 g. gær
750 g. Hvedemel
250 g. fuldkornsspeltmel
120 g. sesamfrø
80 g. nøddeflager fx. valnød og hasselnød
5 dl. lunken vand
2 dl.A38
½ dl. solsikkeolie
2 tsk. Honning
2 tsk. Salt

Bland A38 og vand og udrør gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt til dejen er smidig og ensartet. form til en kugle og lad hæve lunt og overdækket med vådt klæde i ca. 60 min. Form derefter dejen til to store brød. Lad efterhæve i min. 30 min. Pensl dem med vand og rids brødene på langs. 
Bages ca. 30 min på nederste rille ved 200 grader (varmluft). Lad køle på rist.

Foto: Sara

søndag den 23. september 2012

Kinesisk rejesuppe med ingefær og nudler.

Foto: Sara
Inpireret af en opskrift på Royal Greenlands hjemmeside, lavede jeg her til aften denne suppe. Men da jeg ikke lige kunne skaffe bønnespire og persille da jeg handlede erstattede jeg det med forårsløg og minimajs. Resultatet var vist ikke dårligere deraf, vi nød den i hver fald!

Ingredienser til 4 pers.

300 g. store rejer
8 skalrejer
1 dl risvin eller medium dry sherry
1 spsk. friskrevet ingefær
1 spsk. lys soya
8 store champignon
2 stængler bladselleri
3-4 Forårsløg
6 minimajs skåret i kvarte-
100 g. fine ærter
120 g. æggenudler
1 l. grøntsagsbouillon
bredbladet persille

Læg rejerne i vinen og tilsæt ingefær og soya. lad marinere i 30-60 min. i køleskabet.
Bring bouillon i kog og tilsæt de skiveskåret champignon. Lad koge med i 5 min.Tilsæt ,
minimajs, forårsløg, bladselleri og ærter. Lad suppen komme i kog igen. Kog nudlerne efter anvisning på pakken og hold dem varme.
Når suppen er kommet i kog igen, tilsættes rejer med marinaden og nudler. Kog suppen op en sidste gang- rejerne skal ikke have for længe og server så suppen garneret med persille og evt. med lidt brød til.



Foto: sara

lørdag den 22. september 2012

Hjemmelavede spicy Burger med bløde og lækre burgerboller og afsløring af et lille bøf trick ;-)

Foto: Sara

Foto: Sara

Ind i mellem så er det jo bare lækkert med en rigtig god hjemmelavet burger og så er det lige pludselig nærmere slow food end fast food - alt efter hvor meget du vil gøre ud af det.
Hjemmebagte bløde boller og en god bøf og noget ordentlig bacon som du selv skærer i skiver, masser af sprød iceberg salat,tomater, Syltet agurk med masser af dild samt en hjemmerørt dressing er for mig noget af det der løfter retten fra kedelig til lækker.

Kender du det af bøffen ligesom buler op på midten når man steger ? Det er rigtig irriterende og tricket til en helt lige bøf kommer her lige her- jeg kan ikke huske hvor jeg har læst det, men det virker og det er det vigtigste!

Foto: Sara


Når du har krydret og formet bøffen og skal til at stege den, så presser du et lille glas ned i bøffens midte, så der dannes en fordybning. Under stegning buler den op igen og bøffen bliver smukt lige:-)

Foto: Sara


Foto: Sara


Lækre Bløde burger boller(ca. 8 stk):

50 g. Gær
1.tsk. Salt
½ tsk. Sukker
3 dl. Lunken mælk
500 g. Hvedemel
75 ml. flydende Becel

Rør gæren ud i den lunkne mælk tilsat salt og sukker. Tilsæt margarine og ælt melet i. Ælt dejen til den er blød og lækker. lad hæve 30 min. Form til 8 boller og lad efterhæve 40 min. Pensles med æg og drysses med sesam og bages 12-15 min ved 200 grader.

Foto: Sara

Spicy Bøffer:

700 g. Hakket oksekød
2 tsk. Sambal Olek
2 tsk. BBQ krydderi
Salt og Peber
11 fed hvidløg, knust

Det hele blandes sammen og formes til Bøffer af ønsket størrelse. Lav evt. bøf tricket med et glas i midten, for at bøffen forbliver lige under stegning.  Steg ca. 4 min på hver side ved god varme.

Server i de hjemmelavede boller med dressing,snittet icebergsalat, Agurk, Tomat, løg eller hvad du nu selv foretrækker i din burger.

Server evt. med dejlige sprøde og hjemmelavede kartoffelbåde til.

Foto: Sara
Foto: Sara
Velbekomme!!

Foto: Sara





fredag den 21. september 2012

Paprikagryde med kalkunkødboller og rodfrugtmos.

Foto: Sara

Foto: sara

En skøn og børnevenlig ret- dog må den ene af mine drenge konsekvent pille champignon ud, men jeg nægter at undlade dem, en dag lærer han det måske:-) 

Der er rigtigt gået efterår i den hos mig, med lyst til simreretter, rodfrugter, supper og alt muligt andet godt. Derfor rummer grøntsagsskuffen hele tiden flere forskellige rodfrugter og det benyttede jeg så til at peppe kartoffelmosen lidt op. 

Jeg havde en portion kalkun kødboller i fryseren fra forleden da jeg lavede denne skønne ret, så hvis du laver samme portion kalkun kødboller, kan du passende komme halvdelen i fryseren og lave den en anden dag :-)

Foto: Sara

Opskrift (4 pers)

Kalkun kødboller:
6oo. g. kalkunkød skåret i tern(fx. bryst)
1 tsk. salt
Friskkværnet peber
3 stilke frisk estragon, bladene
En lille håndfuld persille
150 g. Pecorino
2 æg
2 spsk. mel
2 dl. creme fine 7 %
2 spsk. olie til stegning

Sauce:
250 g. champignon i kvarte.
2 løg, finthakket.
1 pakke cocktailpølser, evt. skåret over.
1 fed hvidløg, presset.
2 tsk. paprika
Salt og Peber
1½ dl. kylling bouillon
1/4 madlavningsfløde
2 spsk. tomatkoncentrat
evt. lidt maizena udrørt i vand til jævning 

Rodfrugtmos:
800 g. kartofler
1 stor pastinak
2 gulerødder
2 spsk. smør
1½ dl. lunken mælk
salt og peber
 
 
Kalkun kødboller:Bland kalkunkødet med de øvrige ingredienser og blend det i foodprocessoren indtil farsen er glat og lind, det går ret hurtigt.
Lad farsen hvile koldt i ca. 30 min. Formes med en teske til små runde boller som steges gyldne i olien. Sættes til side.


Sauce: Steg løget i lidt olie og tilsæt efter ca. 5 min. to tsk. paprika og  cocktailpølser og champignon. Lad svitse i yderligere 5 min. Tilsæt bouillon og hvidløg og tomatkoncentrat lad retten simre 10 min. Tilsæt madlavningsfløde og smag til med salt og peber. Kom kalkun kødboller i. Om nødvendigt kan saucen jævnes med lidt maizena.

Rodfrugtmos: Kog alle grøntsagerne møre i usaltet vand. Mos dem med en kartoffelmoser eller brug piskeriset. Tilsæt, smør salt og mælk.  

Foto: Sara

 

torsdag den 20. september 2012

Squash og Ricotta tærte med sprød serano og basilikum.

Foto: Sara
Snyd ikke dig selv for denne helt igennem lækre tærte/ pizza. Har du en fordom om at squash er kedeligt? Så lad dig udfordre, den her burde mane sådanne fordomme til jorden på et splitsekund. Herhjemme begejstrer den både store og små!
Brug helst små fine og faste squash, de smager bedst når de ikke er for store.

Foto: Sara
Foto: Sara

Foto: Sara

Ingredienser (4 pers.):

2 små fine squash, tynde skiver
2 spsk olivenolie
250 g. ricotta
2 æg
Salt og peber
1 knivspids friskrevet muskatnød
2 spsk. friskrevet parmesanost
1 håndfuld hakket basilikum
2 fed hvidløg, knust
lidt tørrede chiliflager
1 pakke seranoskinke

Dej: 
25. g. gær
3 dl. lunken vand
1 tsk. salt
2 spsk. olivenolie
150 g. Rugmel
350 g. hvedemel

Udrør gæren i den lunkne vand. Tilsæt salt og olie og rør melet i lidt af gangen. Ælt dejen grundigt til den er dejlig smidig og samlet. lad hæve 60. min. Slå dejen ned og rul ud så den passer til en bradepande. Kom den i en bradepande med bagepapir. Form en kant som holder lidt på fyldet.

Rør ricotta med hvidløg, æg, salt, peber, muskatnød,  1 spsk. parmesan og basilikum. Kom olie på en pande og steg skiver af squash til de begynder at blive gyldne, flyt til en tallerken. fortsæt til alle skiver er stegt. Steg herefter seranoskinken sprød på panden og læg dem på et stykke fedtsugende papir.

Smør ricottamassen på tærtebunden, undgå at smøre helt ud til kanten. Læg de stegte squash ovenpå. Drys med chiliflager, lidt salt og den sidste parmesan.

Bag i ovnen ved 200 grader varmluft (gerne varmluft med mest varme i bunden) ca. 25 -30 min. Tag den ud, læg seranoskinke på og drys med frisk basilikum. Så er den klar til servering.

Foto: Sara