mandag den 30. april 2012

Osso Bucco alla Gremolata og nye kartofler

Foto: Sara B. Clausen

Tja på sådan en dag hvor både solbriller og sommerkjole er blevet luftet, så er det måske ikke så sommerligt med sådan en gang langtidsbraisseret simremad - men det smagte nu skønt og den himmelske gremoltata, løfter jo virkelig måltidet til skyerne.Så enkelt og godt.

Foto: Sara B. Clausen
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift  fra Brødrene Harder- dog synes jeg at sådan en ret skal simre meget længere end de angiver 2½ time mindst! Det er et must at kødet bliver helt mørt.

Til 4 personer:

4 store kalve eller okse bagskank
1 stængel bladselleri
1 dl hvedemel
1 løg
1 gulerod
1 godt glas hvidvin
3 spsk. tomatkoncentrat
½ l. varm bouillon (kalve el.okse)
En kvist friske rosmarinkviste
Et par kviste frisk timian el salvie
salt og peber
Olivenolie
2 spsk.Smør

Gremolata.
En håndfuld bredbladet persille
3 små fed hvidløg
skallen af en halv økocitron.

Hak bladselleri, gulerod og løg i fine tern. Skær eller klip nogle fine hak rundt i kanten på kødet, for at undgå at de krøller for meget ved stegning. Vend kødet i hvedemel blandet med salt og peber og steg dem i en stor sautergryde på begge sider, af nogle omgange, ved god varme i lidt olivenolie. Lig dem fra på et fad og kog gryden af  med hvidvin, Hæld hvidvinsafkoget fra i en skål og bland med tomatkoncentrat. Smelt smørret i gryden og steg grøntsagerne i nogle min. Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt tomatkoncentrat og bouillon samt rosmarin og timian. Læg låg på og lad simre ved svag varme i 2½ time til kødet er meget mørt. Smag til med salt og peber.

Hak ingredienserne til Gremolataen meget fint. Husk kun at bruge den yderste gule del af citronskallen, det hvide smager bittert og ikke lækkert.Tilsæt et par spsk. til sovsen inden servering og sæt resten ind på bordet, så man selv kan komme det på man vil.

Server fx. med nye kartofler eller om vinteren er kartoffelmos godt dertil

Aftenens tallerken :-)

 
 








mandag den 23. april 2012

Kødboller med smeltende hjerte, serveret med krydret tomatsovs og pasta.


Foto: Sara B. Clausen

Da jeg pønsede lidt på aftensmaden til i dag, troede jeg faktisk at jeg selv havde fundet på noget sjovt, senere ”googling” afslørede dog, at jeg ikke var helt så ”genial” , da der findes opskrifter i den dur.
Min tanke gik på at det kunne smage godt, med ost i midten af kødbollerne og så kunne jeg bruge lidt cheddarost  som jeg havde liggende. (man kan også sagtens bruge mozzarella eller andet vil jeg mene). Jeg brugte kalvekød, da det var hvad der var på lager herhjemme men oksekød kan også sagtens bruges.

4 personer

Kødbollerne:
500 g. kalvefars
1 stort skalotteløg, revet
2 fed hvidløg, revet
2 tsk. salt
Godt med peber
1 håndfuld friskhakket basilikum
2 tsk tørret oregano
Et par kværn chili explosion
1 æg
Lidt olivenolie
1 dl rasp
1 lille stykke cheddar skåret i mindre firkanter.

Krydret Tomatsovs:
1 løg, finthakket
2 røde chilier u. kerner, finthakket
1 dl. Kalvebouillion
1 pakke tomat passata (passerede tomater)
Salt og peber
1 tsk. Oregano
1 tsk.basilikum

Tilbehør:  Pasta

Rør kødet med saltet og derefter med de øvrige ingredienser til en fast fars. Form farsen til små runde kødboller, lav en fordybning i midten og placer osten deri. Sørg for at lukke den godt omkring. Læg dem i et ovnfast fad smurt med lidt olie og rul dem lidt rundt så de får olivenolie på alle sider. Drys evt. med lidt ekstra peber. Steg dem i ovnen ca. 15 min ved 200 grader.
Svits løg og chili i lidt olivenolie efter 3 min. Tilsættes kalveboullion, tomat passata og krydderier. Sovsen koges videre til den tykner. Vend kødbollerne i sovsen og server med frisk kogt pasta.

Foto: Sara B. Clausen

søndag den 22. april 2012

Krydret svinemørbrad på sommergrønt

Foto: Sara B. Clausen

Dette er en virkelig skøn og sommerlig ret som smager herligt- også med forskellige variationer af grønt, alt efter hvad man kan lide og få fat på. Inspirationen er fra en opskrift kogebogen "Mad til mange".
Vi fik resten af portvinssaucen fra i går dertil men man kunne også bruge en lille klat pesto ovenpå kødet.


Foto: Sara B. Clausen

Det smager virkelig skønt med rosmarin, hvidløg og revet citron på svinemørbraden.

Foto: Sara B. Clausen

Det lækre fad med sommerlige grøntsager, sprødstegte kartofler og sprøde gulerødder, Asparges, forårsløg og cherrytomater. Det er vigtigt at de kun lige vendes få min. på panden da de skal have bid. Drysses med masser af frisk dild.

Opskrift 4-6 personer.

Kødet:
2 svinemørbrad
4 fed hvidløg, finthakket
1 lille bundt rosmarin
Fintrevet skal af 1 økologisk citron
havsalt og friskkværnet peber
½ dl olivenolie

Sommergrønt:
1,2 nye små kartofler
3 spsk. olivenolie og lidt smør
1 bakke cherrytomater på stilk
1 bundt grønne asparges
2 bundter forårsløg
1½ bundt friske gulerødder
1 bundt dild.


Tilberedning:
Forvarm ovnen til 175 grader. Rens svinemørbraden så den er fri for fedt og hinder- det er sjældent gjort tilfredsstillende når man køber dem.
Pil hvidløgene og pluk rosmarinen og hak begge dele meget fint. Riv citronskallen og bland det hele med  olivenolie.
Krydr mørbraden med salt og peber og brun dem godt på alle sider på en hed pande med lidt fedtstof. Rul dem bagefter i krydderurteblandingen. kom i et ildfast fad og steg dem ca. 25 min. i ovnen. Lad dem herefter trække i ca. 12 min. inden udskæring.

Skrab kartoflerne, skær dem i halve eller kvarte og kog dem i ca. 15 min. i saltet vand. Hæld vandet fra og lad dem dryppe godt af. Steg dem herefter sprøde på alle sider i en blanding af olie og lidt smør. Overfør dem til et fad. Vend alle de andre grøntsager skåret i stykker på skrå på panden i få min. Bland med kartoflerne og drys med masser af friskhakket dild. drys med lidt salt og peber.

Skær mørbraden i tykke skiver på skrå og server på en bund af sommergrønt.



lørdag den 21. april 2012

Dyrebovkølle m. portvinssauce & pommes Anna serveret med spinatsalat med Granatæble,pære og parmesan.

Har som tidligere nævnt en aftale med jægernes magasin om at gæste blogge vildtopskrifter, det er rigtig hyggeligt og lækkert at få lidt vildt på bordet en gang i mellem. I dag var det denne skønne ret vi spiste. Her ser I lidt billeder. Resten af opskriften kan findes Her.
Køllen blev udbenet og krydret samt barderet med parmaskinke.Som tilbehør Pommes Anna, en vidunderlig portvinsauce og en virkelig dejlig salat. Mums!

Foto: Sara B. Clausen



Foto: Sara B. Clausen





Foto: Sara B. Clausen


Foto: Sara B. Clausen

fredag den 20. april 2012

Ny gryde og ny variant......

Sara B. Clausen

Grydebrødet, verdens bedste brød, no knead bread - kært barn har mange navne og vi kender vist efterhånden alle opskriften nu. Jeg er Alligevel stadig så glad for den, at jeg nu endelig har fået købt mig en ny gryde til at bage det i- har hidtil ikke haft en der var helt perfekt. Min kæreste synes jeg er lidt sjov, at jeg køber en gryde "bare til det" :-) Meeen den kan jo også bruges til andet og så er det jo bare som med mænd og værktøj ik? Man skal altså ikke gå ned på udstyr ;-)

Jeg er glad for min fine blå støbejernsgryde fra Ikea- den er virkelig god og noget billigere end  Le Creuset eller lignende, som jeg ellers også er glad for. 349/- kr.måtte jeg slippe for den i Ikea.

Foto: Sara B. Clausen

Jeg fejrede min nye gryde med en ny variant af grydebrødet- det er altid sjovt at variere det lidt :-) Denne gang blev det med en blanding af hvedemel,durummel og lidt Vinjett Fuldkorn.

Jeg synes det blev lige som det skulle være :-)

Opskrift som følger :

Ingredienser:

400 g. Hvedemel
100 g. Durummel
125 g. vinjett fuldkorn mel
1 lille klump gær på størrelse med en ært.
2 tsk salt
½ liter vand

En gryde med låg der tåler at gå i ovnen (tykbundet, gerne støbejern eller lignende)

Rør gæren ud i vandet og tilsæt mel og salt. Det skal bare vendes sammen så alt melet er fugtigt. Lad hæve lunt i 18 timer.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og fold den meget fugtige dej sammen nogle gange over hinanden. lad hæve yderligere to timer i en meldrysset skål.

Sæt gryden i ovnen og tænd på 250 grader. Lad gryden varme i min. 30 min. Tag gryden ud, drys evt. med en smule mel, hæld dejen i, låg på og så ind i ovnen i 30 min. Herefter tages låget af og det bages ca. 15 min. til det er gyldent og meget sprødt. Vend brødet ud på en rist og lad det køle.

torsdag den 19. april 2012

Rosmarin og parmesan paneret kalvekotelet.

Foto: Sara B. Clausen
Da jeg endelig slap ud fra kontoret i dag kl 15.30 havde jeg kun en ting i hovedet- at komme hurtigst muligt hjem og nyde solen lidt på min altan- jeg længes bare efter solenergi!

Derfor skulle maden helst klares uden at jeg skulle ud at handle. Jeg har en slagter lige ved siden af mig og der faldt jeg over et godt tilbud på kalvekoteletter. Det afgjorde så menuen. Jeg faldt også over et andet tilbud- mere om det lidt længere nede på siden :-)

Kalvekoteletter vendt i rasp, parmesan og frisk Rosmarin, smager herligt og det er hverken første eller sidete gang det er på menuen herhjemme.


Ingredienser:

4 kalvekoteletter
150 g. rasp
2 spsk friskhakket rosmarin 
50 g. revet parmesan
2 sammenpiskede æg
salt og peber.

Rens kalvekoteletterne og fjern evt. hinder og fedt. Bank dem lidt fladere med en kødhammer eller karateslag med håndsiden. Vend dem i sammenpisket æg, krydret med salt og peber og derefter i en blanding af rasp, parmesan og Rosmarin. Steg dem i olie eller smør i ca. tre min på hver side. Server med det tilbehør du ønsker dertil.


Foto: Sara B. Clausen

Sådan kom  aftenens tallerken til at se ud: Kalvekotelet, ristede champignoner, lidt salat og bagved en kartoffel"gratin" og det er så her mit andet tilbudsfund kommer ind i billedet :-)

Jeg har ført hørt en del snakke om slagterens flødekartofler og at de bare smagte SÅ godt- må indrømme at jeg har en STOR skepsis overfor den slags færdig fabrikerede produkter- men solen trak i mig og længere tid på altanen synes at være en god aftale. Så 5 pakker for 35 kr. røg i kurven. Du får lige en billedserie herunder. De er lavet med skummetmælk står der og ikke fløde og er derfor også umiddelbart mindre fede end almindelige flødekartofler. Nå men selvom jeg næsten er flov over at indrømme det- så smagte de faktisk ret OK hvis man ikke lige har så meget tid en dag og gerne vil gøre det let for sig selv.

Sådan så pakken ud ca. 2 portioner- her hos mig vil den nu kunne række til 3.




Den lille pose med revet ost drysses over


25 min efter ser den sådan her ud- klar til servering.


onsdag den 18. april 2012

Kylling m. BBQ, kartoffelbåde og sprødt og grønt.

Foto: Sara B. Clausen
Dejlig nem aftensmad på en dag hvor meget skulle nås. Blev inspireret af en opskrift i min kogebog "Funky hverdagsmad", Ville gerne have haft majskolber til- men det var ikke lige tilgængeligt endnu. Retten egner sig også super til når grillen forhåbentlig snart skal frem.


Ingredienser 4 personer:

4 kyllingebrystfilleter
salt og peber
olivenolie

Sesamdrys:
1½ dl. sesam
2 tsk god havsalt

BBQ:
3 dl. tomatketchup (gerne Heinz)
4 spsk brun farin
1 fed hvidløg, presset
Et lille revet løg
Peber
Lidt salt
Nogle kværn af Santa Maria´s Chili explosion.

Tilbehør: 
Kartofler i både, Mange tout (sukkerærter), spæde salatblade, rød peber i stave, agurk.

Rist sesam på en tør pande og bland med havsalt, brug til at drysse over kyllingen og til i det hele taget at drysse forskellig mad.

Lav BBQ dressingen ved at blande alle ingredienser.

Krydr kyllingen med salt og peber og brun den godt på begge sider i lidt olie på en hed pande. Giv den herefter ca. 10 min i ovnen sammen med kartoflerne og lad den trække et øjeblik bagefter. Alternativet er naturligvis at grille dem, hvis grillen er fundet frem.

Server kylling m. BBQ, sesamdrys, kartoffelbåde og knasende grønt og så ville en majskolbe altså også have været ok.

Til dessert sneg der sig lige en lille rest af fødselsdagskagen fra i går ind i billedet, her i selskab med en kugle vaniljeis og lidt mynte- den smager altså virkelig godt!

Foto: Sara B. Clausen


mandag den 16. april 2012

Fødselsdag og dejlig kage

Foto: Sara B. Clausen

I dag er det kærestens fødselsdag- hurra for ham og derfor skal vi naturligvis have kage på bordet :-) Jeg faldt over en skøn kage hos Himmelske kager i går. Kig endelig forbi og se hvor fin den er hos hende det er en rigtig lækker blog!.

Desværre kunne jeg ikke skaffe mascarpone i går så jeg måtte forsøge mig med Philadephiaost i stedet. Det fungerede nu også ok- men en dag skal jeg da prøve den med Mascarpone. Jeg tilsatte desuden lidt vanilje til osten og valgte at bruge lidt frosne hindbær der havde trukket med lidt sukker på toppen af kagen.

Foto: Sara B. Clausen

Chokoladebrownie med mascarpone-hindbær topping
(12 stk)

Browniedejen
200 g smør
150 g mørk chokolade (ca. 60%)
3 æg (stuetemperatur)
150 g lyst muscovadosukker
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver (kan undværes hvis man ønsker en mere flad udgave)

Ostecreme
150 g mascarpone
1 spsk lyst muscovadosukker
1 spsk hvedemel
1 æg (stuetemperatur)
evt. lidt vanilje


Derudover:
2 spsk. hindbærmarmelade eller frosne som har trukket med lidt sukker.

Lav først browniedejen. Smelt smør og chokolade langsomt i en tykbundet gryde. Lad det afkøle. Pisk æg og muscovadosukkeret til det er lyst og skummende. Vend chokolademassen i. Vend derefter mel og bagepulver i. Hæld browniedejen i en 23 cm kvardradisk form (alternativt en 20x25 cm) smurt og foret med bagepapir. 

Lav derefter ostecremen, hvor du blot skal piske ost, æg, sukker og mel godt sammen. Tag en ske og hæld skefulde af ostecreme forskellige steder på browniedejen. Bagefter tager du en ske, kniv eller andet og marmorere de to deje lidt sammen. dryp hindbærmarmelade eller frosne hindbær rørt med sukker over.

Bag kagen i en 200 C varm ovn i 25-30 min. Lad kagen afkøle i ca. 10 min inden den tages ud og køler videre på en bagerist. Når kagen er afkølet skæres den i 12 lige store stykker.

søndag den 15. april 2012

Kung Pao kylling (krydret kylling med peanuts)


Foto: Sara B. Clausen

En rigtig dejlig vestkinesisk ret som smager skønt og krydret - du kan variere lidt og f.eks. tilsætte vandkastanier, bambusskud eller andet. I dag tilsatte jeg lidt porre og minimajs, da jeg havde dem til overs fra suppen jeg havde lavet.

Ingredienser:
3 spsk. Jordnøddeolie
2 friske røde chilier, skåret på langs.
450 g. kyllingebryst fillet skåret i tern
75 g. ristede peanuts
2 spsk. Soja
1 tsk. 5-krydderi

Til saucen:
2 dl. Hønsefond
2 spsk. Shaoxing risvin eller tør sherry.
1 spsk. Mørk sojasauce
2 tsk. Sukker
1 fed grofthakket hvidløg
2 tsk. Frisk finthakket ingefær
2 tsk. Kinesisk hvid Riseddike
Salt og peber
2 tsk. Sesamolie
1 spsk. Maizena rørt ud i lidt vand
(Evt.  ½ porre i strimler eller et par forårsløg skåret på skrå og  Minimajs skåret i skiver.)

Tilbehør: Ris.

Start med at skære kyllingekødet ud og lad det så marinere i en blanding af 5-krydderi og soja i min. 30 min.
Opvarm en wok ved stærk varme, tilsæt olien og svits chilierne til de begynder at blive lidt sorte, tilsæt herefter kylling og peanuts. Lad stege til kyllingen er brun. Hæld over på et andet fad.
Put alle ingredienserne til sovsen i wokken (undtagen sesamolien og maizenajævningen)og bring det i kog. Skru lidt ned for varmen og tilsæt kylling, chili og nødder. Lad det simre i tre min. Jævn med lidt maizena og smag til aller sidst til med salt og peber og rør sesamolien i. Server retten med ris til.