tirsdag den 31. januar 2012

Indisk Ingefær kylling

Foto: Sara B. Clausen


Jeg har vist sagt det før- men altså herhjemme er vi bare helt pjattede med Indisk mad og for søren hvor findes der bare mange helt fantastisk, lækre, krydrede og smagfulde opskrifter. Den her er helt klart et kæmpe hit! For det bedste resultat skal kyllingen have lov til at marinere lidt tid og gerne fra aftenen før. Opskriften stammer fra BBC Good foods, en guldgrube af herlige opskrifter.

Foto: Sara B. Clausen

Ingredienser 6 pers.:

1 kg kylling inderfillet eller brystfillet.
Et tommelfinger stort stykke frisk Ingefær
4 fed hvidløg
1 tsk. mild chili, tørret.
15 g. frisk koriander, hakket
Saften fra en Lime 
2 spsk, olie
2 mellemstore løg
1 tsk. Gurkemeje
400 ml. kokosmælk, light.
1 frisk rød chili, u. kerner hakket fint.
1 frisk grøn chili u. kerner hakket fint.
kyllingebouillon terning

Skær kyllingen i mundrette stykker og kom dem i en skål. Riv eller hak Ingefæren meget fint hen over kyllingen, riv eller pres hvidløg (her er jeg glad for mit microplane rivejern!) tilsæt desuden halvdelen af korianderen, olie og chili pulver. Klem saften fra en lime hen over. Bland det hele godt og lad marinere køligt, længst muligt gerne op mod et døgn.

Hak løget meget fint, Varm resten af olien på en pande. svits løgene ved mellem varme i ca. 8 min til bløde. Rør Gurkemeje i. Lad svitse lidt inden kylling og marinade tilsættes. Skru op for blusset og steg videre til kyllingen har skiftet farve. Hæld kokosmælken, friskhakket chili og bouillon ved og lad retten simre videre til kødet er mørt og saucen tykner lidt. Rød det sidste koriander i saucen. Smag til med salt og peber.  Server med Naan/pappadum, mangochutey og ris.

Ganesh, visdommen, Intelligensen og undervisningens gud, pryder mit fine Indiske fad.









mandag den 30. januar 2012

De fineste små kuvertbrød

Foto: Sara B. Clausen
 

Opskriften her er fra Arla og giver nogle skønne, bløde og luftige kuvertbrød, som er ret perfekte ledsagere til en portion suppe eller lignende. Jeg fik ikke i nærheden af 48 stk. ud af opskriften, som den hævder at være til - så skal de altså virkelig være mikro men jeg fik så ca. 24 stk.

50 g smør
3 dl mælk
100 g Kvark/ fromage blanc 1%
25 g gær
1½ tsk sukker
1½ tsk groft salt
500 g hvedemel

Pensling
sammenpisket æg  el. mælk
Pynt
hvedemel eller groft salt


Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kvark. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1½ time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet.
Del dejen i 48 stykker ( det kunne jeg som sagt ikke få ud af dejen) . Tril dem til minibrød - så de ligner citroner med spidse ender. Læg kuvertbrødene på plader med bagepapir og lad brødene efterhæve tildækket i ca. 15 min. Pensl med æg/mælk og drys med mel eller salt. Bag kuvertbrødene midt i ovnen.
 

Bagetid: Ca. 9 min. ved 250°.

Foto: Sara B. Clausen

søndag den 29. januar 2012

Pizza Bianco - Sæson for god smag.

Foto: Sara B. Clausen

En skøn pizza, som er en noget anderledes oplevelse end den traditionelle- men efter min mening en rigtig dejlig en af slagsen! De lækre løg med smag af rosmarin, timian og hvidløg sammen med kartofler og salt giver en dejlig smag og med en tynd sprød bund, fuldendes oplevelsen.

Til 4 pers.

Dej:
2½ dl vand
25 g. gær
2 tsk groft salt
100 g. Grahamsmel
100 g. Durummel
150 g. Italiensk hvedemel

Fyld:
4 løg i skiver
1 spsk. olivenolie
1 fed hvidløg, presset.
1 tsk tørret Rosmarin
1 tsk tørret timian
250 g. mozzarellaost
300 g. kogte kartofler i tynde skiver.
1 potte frisk timian.

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.Tilsæt salt og de tre slags mel lidt af gangen. Ælt til dejen er smidig og glat. Lad dejen hæve overdækket i ca. 30 min.
Del dejen i 4 stykker og rul hver af dem ud til en diameter på ca. 20 cm. Placer dem på bagepapir på plader. Forvarm ovenen til 225 grader.

Svits de skivede løg i olie på panden, efter nogle min. tilsættes det pressede hvidløg og tørrede urter. steg til det er let gyldent.
Fordel fyldet på pizzaerne, først mozzarella, så kartofler og til sidst løgblandingen. Krydr med salt og peber. Bag i ovnen ca. 12 min til bunden er sprød og lækker og løgenen karamelliseret lidt. Pynt med frisk timian og server.





Drømmekage fra Meyers kager

Foto: Sara B. Clausen


En "All time Classic" fra kagebordet. Meyers opskrift gav mig lyst til at forsøge mig med den, selv om jeg ikke bager den så tit ellers. Jeg synes, at der bliver en ret stor portion ud af opskriften- selvom der står at den er til en lille bradepande- jeg måtte i hver fald have gang i to :-) Så er det kun til en selv, kan en ½ gang opskrift nok gøre det for de fleste. Men godt smager den jo- så mon ikke vi får spist det meste.

Dej:
450 g. rørsukker
6 mellemstore æg
Korn fra en vanillestang
375 g. hvedemel
4 tsk bagepulver
125 g. Smør
3 dl. sødmælk

Topping:
200 g. smør
300 g. kokosmel
300 g. brun farin
125 g. Muscovadosukker
1 dl sødmælk

Forvarm ovnen til 190 grader. Beklæd en lille bradepande med bagepapir. Pisk æg og sukker luftigt i en røremaskine eller med håndmixer. Tilsæt Vaniljekorn.Sigte mel og bagepulver sammen i en skål. Sigt det endnu en gang men denne gang ned i æggeblandingen. Smelt smør i en kasserolle og tilsæt mælken. Kom blandingen i dejen.  Fordel dejen i formen.
Bag i ovnen ved 190 grader i ca 20 min. (min skulle have lidt længere, for at være fsat nok til at bære toppingen).
Lav i mellemtiden toppingen ved at vende alle ingredienser sammen i en gryde, lad det koge op under konstant omrøring. Tag kagen ud af ovnen og skru op på 220 grader varmluft. Fordel toppingen på kagen og sæt den tilbage i den nu 220 grader varme ovn. lad bage færdig i ca. 5 min. Lad kagen køle helt af inden du skærer i den.

Kagen holder sig fint i nogle dage, hvis den pakkes godt ind og opbevares på køkkenbordet.

Verdens bedste fødselsdagsboller :-)

Der er jo lidt at leve op til med sådan en overskrift- den stammer fra AMO´s "Den store fødselsdags bagebog"- Opskriften indfrier til fulde mine forventninger om luftige bløde boller, med et strejf af kardemomme og de skulle selvfølgelig på bordet da vi skulle fejre fødselsdag her i weekenden.

Foto: Sara B. Clausen

Det hedder sig at der bliver 24 ud af denne opskrift. Jeg laver måske ikke de mindste, men synes alligevel at det er en fornuftig størrelse og jeg får altså kun 15 ud af portionen.

Ingredienser:
500 g, hvedemel
150 g. smør
75 g. gær
2½ dl. mælk
2 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
Pensling: sammenpisket æg.

Smelt smør og tilsæt mælken, lad blandingen køle om nødvendigt, til den er lunken. Rør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker, sammenpisket æg og  hvedemel og rør dejen sammen med en grydeske til den er glat. Dejen skal være meget lind. Hvis du på dette tidspunkt tænker, at den nok skal have mere mel, så er den sikkert perfekt!
Lad hæve til dobbelt størrelse. Cirka 30 min.  Kom godt med mel på bordet og på hænderne og form boller. Jeg synes det nemmeste er, at tage fat om dejen med tommel og pegefinger og ligesom klemme en perfekt rund kugle af dejen (lidt svært at forklare måske). Sæt bollerne på bagepapir og lad efterhæve i ca. 30- 40 min. Pensles med æg og bages ved 200 grader i ca.10-12 min.







Grønkålssalat med nødder, appelsin og æble.

Foleden fik jeg denne flotte grønkålstok, af min søde haveejende kollega. Det er bare så dejligt med den slags gaver! Derfor skulle den naturligvis indgå i Weekendens menuer.

Foto: Sara B. Clausen

Udover lidt tant og fjas med Mikkel, min yngste, der synes det var ret sjovt med en grønkålstok, så lavede vi også en god salat. Se opskriften herunder.

Foto: Sara B. Clausen

Foto Sara B. Clausen


Ingredienser:

300 g. grønkål
1 stort æble
100 g. hasselnødder
1 appelsin i tern
40 g. rosiner

Dressing:

1 spsk. Æbleedikke el. citronsaft
1 dl. friskpresset appelsinsaft
½ spsk. flydende honning
1½ dl. piskefløde (kan udelades)
salt og peber

Grønkålsbladene skæres fra stokken og skylles godt samt afdryppes. Hakkes meget fint i en foodprosessor sammen med nødderne. Æble skæres i små tern og appelsinen ligeså.Tilsæt rosiner. hvis du bruger piskefløde til dressingen piskes denne nu luftig og vendes med de øvrige ingredienser til dressingen, smag til med salt og peber og hæld over salaten.


Foto Sara B. Clausen





torsdag den 26. januar 2012

Pasta med pesto, grønne bønner og parmaskinke.

Denne opskrift er fra en af mine utallige kogebøger "Moderne Italienske retter" af Sandra Pugliese og jeg synes den er rigtig lækker. Ideelt set så laver man jo Pestoen selv og det gør jeg ofte men i dag var tiden altså ikke til det og heldigvis kan det da lade sig gøre, at købe en hæderlig version i butikkerne. Både retten og bogen i det hele taget kan anbefales!


Foto: Sara B. Clausen


Opkrift til 2 personer:

6 spsk. pesto
100 g.friske grønne bønner
3 skiver parmaskinke
200 g. pasta, gerne frisk tagliolini
salt og peber
1 spsk. tørristede mandler, grofthakket.
1-2 tomater, skåret i kvarte
Friskrevet parmesan eller pecorino

Lav pestoen eller køb dig en god færdig version. Damp bønnerne et par minutter i letsaltet kogende vand.
Steg parmaskinken sprød på en tør pande og bræk i mindre stykker. Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
Bland pastaen med pesto og lidt af kogevandet, samg til med salt og peber og anret sammen med de dampede bønner, parmaskinken og mandlerne.
Top med en til to tomater skåret i kvarte.
Server med friskrevet parmesan.




tirsdag den 24. januar 2012

Boller i Karry med sprøde grøntsager.

Foto: Sara B. Clausen
Jeg har haft den her opskrift liggende i et stykke tid og tænkt mig at den skulle prøves! Den er fra bladet "MAD" jeg lavede ikke de store forandringer- men brugte lidt mere kogevand og en sjat fløde jeg havde stående, i stedet for mælk. Jeg synes faktisk at det er en rigtig klædelig opgradering af en af de "danske travere" som jeg nu altid selv har yndet at eksperimentere lidt med, især at gøre den mere spicy. Det er rigtig dejligt med de sprøde grøntsager i saucen og med æblebåde dertil.
Nu da jeg var i gang lavede jeg lige en dobbelt portion af kødbollerne og smed i fryseren, så er der også til en dag det skal gå lidt tjep!

Kødboller:
• 2 laurbærblade
• 1 løg
• 500 g hakket kalv og flæsk 3-7 % fedt
• 1 æg
• 4 spsk hvedemel
• 1 dl mælk
• salt og friskkværnet peber

Karrysauce:
• 1 løg
• 4 gulerødder, skåret på skrå
• 4 stilke bladselleri, skåret på skrå
• 30 g smør
• 2 spsk karry
• 1 spsk hvedemel
• 2½ dl kogevand fra kødbollerne
• ½ terning grøntsagsbouillon
• 2½ dl mælk

Tilbehør og pynt:
450 g ris
2 røde æbler, skåret i tynde både

Kødboller: Sæt en gryde vand over med letsaltet vand og laurbærblade i. Bring vandet i kog. Pil løget, og riv det på rivejern. Bland det hakkede kød med løg, æg, mel og mælk  og rør godt sammen til en fast fars. Krydr farsen godt med salt og peber.
Form farsen til små boller, og læg dem forsigtigt i gryden med det kogende vand. Bollerne er færdige, når de kommer op til overfladen, det tager 5-7 minutter.
Tag op med hulske og læg dem på et fad. Si kogevandet, og gem det.

Karrysauce: Pil løget, og skær det i både. Skræl gulerødderne, og rens bladsellerien. Skær begge dele i skrå lidt grove stykker.
Smelt smørret i en gryde, tilsæt karry, og lad det svitse et kort øjeblik ved svag varme. Kom løg, gulerødder og bladselleri i gryden, og lad grøntsagerne stege ganske kort. Tilsæt mel, og rør godt rundt. Hæld kogevandet i lidt ad gangen, mens du hele tiden rører i gryden, så melet ikke klumper. Tilsæt bouillon og lad saucen koge op. Skru lidt ned for varmen, og rør mælk i saucen. Varm den godt igennem, og smag til med salt og peber.Server med kogte ris og små tynde æbler i både.

mandag den 23. januar 2012

Finske fastelavnsboller- uhmmm!

Foto: Sara B. Clausen

Opskriften på disse faldt jeg over i Politiken sidste år og synes det var en god variant til den traditionelle danske fastelavnsbolle. De smager rigtig skønt og måske lidt mere friske i smagen og så synes jeg også de ser ret fine ud. Jeg brugte mascarpone til fyldet. Er ikke den helt stor flødeostfan.Helt sikkert værd at prøve.

Ingredienser 20 stk.

Dej:
5 dl mælk
50 g gær
2 dl sukker
1 tsk. salt
1 spsk. stødt kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
ca. 15 dl hvedemel
150 g smør
100 g flødeost

Fyld:
1 dl cremefraiche
100 g flødeost
1/2 dl sukker
3 tsk. vaniljesukker
2 æg
1 spsk. Kartoffelmel

Bærmix:
500 g blandede bær (frosne er fine dertil)
1-1,5 dl sukker
1 spsk. kartoffelmel

Til pensling et sammenpisket æg

Lun mælken, og rør gæren ud i den. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vaniljesukker.
Rør melet i lidt ad gangen og tilføj blødt smør og ost.
Ælt dejen godt, og lad den hæve i skålen til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Lav derefter en lang dejpølse, og del den i 20 stykker.
Form dem til boller, lav en fordybning i bollerne med bunden af et glas, og pensl kanterne af bollerne med sammenpisket æg.

Bland ingredienserne til fyldet sammen, og hæld det i fordybningen. Bland ingredienserne sammen til bærmix og læg lidt af det i midten med en ske. Bag bollerne ved 225 grader i 12-15 minutter.

Foto: Sara B. Clausen



Kokoskylling med chilikrydrede nudler.

Foto: Sara B. Clausen

Denne ret er på ugens madplan fra Arla jeg har dog lavet en hel del ændringer til den og skriver den her som jeg lavede den. Meget velsmagende og let hverdagsmad som falder i god jord hos store og små- i hver fald herhjemme hos mig :-)

Hovedret til 4

kyllingefileter 
Et æg 
olie til stegning
3 dl.kokosmel
1 tsk groft salt 
Chilikrydrede nudler

Sesamolie til stegning
2 røde peberfrugter, i strimler
1 pose Wok grønt , frostblanding.
1 rød chili i strimler u. kerner
1 fed hvidløg, i små tern 1 tsk korianderfrø, ristet på tør pande og knust i morter
½ friskpresset limefrugt
3 spsk sød chilisauce
2 spsk ketjap manis 
1 tsk sukker
1 tsk groft salt
1 tsk. urtebouoilllion Herbamare 
friskkværnet peber
3dl vand
2 spsk maizena

vand tilsat ca. 2 tsk groft salt
1 pakke tørrede ægnudler
 
Tilbehør
Limebåde



Rens kyllingefileterne.Skær hver kyllingefillet i to på langs.Vend kyllingefileterne i  et sammenpisket æg og derefter i kokosmel, lad ligge et øjeblik så det sætter sig lidt. Steg dem gyldne i den varme olie på en pande ved jævn varme. Kom i et ildfast fad, drys kyllingen med salt. og sæt i ovnen ca. 15-20 min. 

Chilikrydrede nudler: Varm lidt sesamolie i en Wok og svits peberfrugter og fint strimlet frisk chili i nogle min. Tilsæt herefter den frosne wok grøntsagsblanding.  Knus de ristede korianderfrøene i en morter og tilsæt dem sammen med limesaft, chilisauce, sukker, salt og peber, urtebouillon og ketjap manis . Rør vand og majsstivelse sammen til en jævning og kom den i sauterpanden. Kog grønsagerne ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Smag til.

Vand tilsat salt bringes i  kog i en gryde. Kom nudlerne i det kogende vand. Efter ca. 1 min. under omrøring er nudlerne løst op uden at være bløde. Lad dem dryppe af i et dørslag. Kom nudlerne i op i wokken til grøntsagerne og vend det rundt. Server med den dejlige kokoskylling til og med både af limefrugt og evt. ekstra chilisauce.

søndag den 22. januar 2012

Grillet hurtiggravet laks med safransauce.......

Den skønneste sauce; lækker, mild cremet og samtidig smagfuld i flot gul farve, ledsager denne himmelske laks.


Foto: Sara B. Clausen


Dette er en sikker succes både til en hyggelig hverdagsmiddag eller til gæster. Saucen er rigtig skøn, en ret man virkelig siger Uhmmm til. Opskriften stammer fra en af mine yndlingskogebøger " Mere Fredagsgourmet- 140 nya recepter ur altt om mat".

Laksen:
4 Lakse steaks med skind.
1 spsk. salt
1 spsk. sukker
Friskkværnet peber
ca.1 spsk. Herbe de provence

Rens laksen og placer på et fad. strø en blanding af salt og sukker over laksen og lad grave i ca. 20 min.

Sovsen:
2 skallotteløg, finthakket
Lidt smør eller olie
1 Hvidløgsfed. presset
2 tsk. tomatkoncentrat
2½ spsk. koncentreret hønsebouillon
2½ dl vand
2½ dl. tør hvidvin
1 dl fløde
Salt og peber
Et godt nip safrantråde( ca. 1 lille tsk.) stødt i morter.
Lidt Maizena til jævning

Sovs fortsat:
Smelt smør el. olie i en gryde og svits skalotteløg nogle minutter, tilsæt hvidløg, safran, hvidvin og bouillon samt vand og tomatkoncentrat lad saucen reducere til ca 3½ dl. og sigt den så igennem en si. Jeg plejer at komme lidt vand i morteren til sidst, for at få alt safranen "skyllet" med i sovsen. Hæld fløde i og smag til med salt og peber lad simre på lav varme i ca. 10 min. smag til med salt og peber og jævn med lidt maizena til ønsket konsistens.

Laks fortsat:
Børst salt af laksen og drys den med Herbe de Provence og friskkværnet peber, hvis du griller den, så pensel den med lidt olie først ellers kom olie på panden. Jeg bruger sådan en lille elektrisk grill som fungerer fint til den slags.Grill eller steg laksen ca. 2 min. på hver side.

Server Laks og Safransauce med de grøntsager/kartofler du ønsker dertil.




lørdag den 21. januar 2012

Kylling i druer

Foto:Sara B. Clausen


Kylling i druer er en dejlig ret som jeg holder meget af. Her får i min version.

4. personer

4 kylling brystfilleter eller en parteret kylling.
2½ dl. fløde (fx. madlavnings)
2 spsk. karry
1 dl god kyllingefond
2 skalotteløg, små tern
1 rød chili u. kerner, finthakket
ca. 25 g smør
salt og peber
1 bakke vindruer  u. kerner, i halve.
evt. lidt maizena

Krydder kyllingen med salt og peber og brun stykkerne på panden. Overfør til et ildfast fad. og sæt i ovnen ca. 20 min ved 200 grader.
Rens panden om nødvendigt. Smelt herefter smørret og svits karryen heri, tilsæt løg og chili, efter få minutter tilsættes fløde og bouillon. Sovsen koger lidt ind. Smages til med salt og peber og jævnes evt. med en lille smule maizena om nødvendigt. Vend derefter druer i sovsen og hæld det over kyllingen. Sæt i ovnen i ca. 10 min. Serveres herefter evt. med kartoffelbåde eller Ris og en god salat.




torsdag den 19. januar 2012

Middag i amerikansk ånd.............

Pulled pork, coleslaw og bløde burgerboller- så bliver det vist næsten ikke mere amerikansk..........

Foto: Sara B. Clausen

Så gik det ikke længere- jeg måtte jo også prøve den her "trækkede gris" - føler næsten jeg må være den sidste i Blogland, der kommer med på bølgen. Men uhmmm, det var jo værd at vente på og smagte bare super godt serveret i bløde burgerboller og med coleslaw- men kan uden tvivl også anvendes på anden vis f.eks i tortillas, pitabrød m.m. Børnene var også helt vilde med det, så det er ikke sidste gang,  jeg kommer til at lave det!. Man skal i gang dagen før, for at stegen kan marinere i et døgns tid og man skal også have god tid den dag man laver det. Alternativt stege det 5 timer med låg første dag og så give det 1½ time uden låg næste dag (det fungerede fint for mig).

Pulled Pork:

1 stk. Nakkekam på 1,4 kg.

Marinade rørt sammen af:
1,5 dl. ketchup
1 dl Hp woodsmoke
1 godt skvæt Linghams chilisauce
4 spk soya
3 tsk. dijon sennep
3 tsk. brun Farin
2-3 fed hvidløg, presset
2 spsk sesamolie
3 spsk, Parika 
Salt og Peber

Kom nakkekammen i en stor plastikpose og hæld marinaden over og luk posen og lad den ligge i køleskabet et døgns tid. Næste dag tændes ovnen på 110 grader og stegen kommes i en stegeso med låg, marinaden hældes ved evt. kan der undervejs spædes til med lidt vand om nødvendigt. Stegen skal have ca. 6½ time. Den sidste 1½ time uden låg så der dannes en stegeskorpe. Stegen vil nu være å mør, at man uden besvær kan trække den fra hinanden med to gafler. Det kan anbefales at komme nogle skefulde af marinaden over kødet og vende det rundt- både for at give smag og saftighed til det lækre møre kød.


Nærbillede af det møre trevlede kød.



Foto: Sara B. Clausen

 Burgerboller 8 stk.

50 g. gær
2½ dl mælk, lunken
1 tsk salt
½  sukker
75 ml. flydende Becel margarine
200 g. fuldkornshvedmel
300 g. hvedemel

Æg til pensling
Sesam

Rør gæren ud i den lunkne mælk tilsat salt og sukker. Tilsæt margarine og ælt melet i. Ælt dejen til den er blød og lækker. lad hæve 30 min. Form til 8 boller og lad efterhæve 40 min. Pensles med æg og drysses med sesam og bages 12-15 min ved 200 grader.


Coleslaw:

½ hvidkålshoved, fintstrimlet eller revet.
4-5 gulerødder, fintrevet.

Marinade rørt sammen af:
3 store spsk. Miracle whip( jeg havde noget der skulle bruges) eller mayonaise
2 dl. creme fraishe
Saften af en halv citron
Salt og friskkværnet peber
lidt sukker
2 tsk. dijon sennep

Bland marinaden og hæld over de revne grøntsager.


Det færdige resultat :-)  Foto: Sara B. Clausen

onsdag den 18. januar 2012

Pistaiciestjerner

Foto: Sara B. Clausen


Disse kager blev til som et lille eksperiment, da jeg længe har haft noget grøn marcipanmasse liggende der skulle bruges, da jeg ikke lige kunne finde en opskrift her til aften, måtte jeg jo selv finde på noget og resultatet blev slet ikke dårlig, strøet med lidt florsukker og evt. ledsaget af en kugle is eller to, ville de faktisk gøre sig helt godt som en dessert :-)

10-12 stk.

200 g, grøn pistaciemasse
4 æg
50 g. flormelis
130 g. hvedemel
5o ml flydende becel
1 tsk. bagepulver
1 tsk vanilliekorn

Pisk æggene skummende og tykke sammen med flormelis. Vend marcipanmassen med det flydende margarine, således at det bliver mere blødt og jævnt. Vend marcipanmassen ned i æggemassen uden at røre for kraftigt. Bland de tørre ingredienser og vend dem i. Fordel i Silikoneforme og bag ved 200 grader i ca. 10 min. Prik med en kødnål for at tjekke at de er færdige.



mandag den 16. januar 2012

Shepards´s pie med oksekød

Foto Sara B. Clausen

En rigtig engelsk klassiker, som gør sig godt som vinterret på en kold dag. Server den med en god salat til og evt. a pint of IPA :-) Lidt engelsk sauce er også godt dertil. Bladselleri kan også erstattes af knoldselleri og man kan i det hele taget sagtens bruge nogle af de rodfrugter man nu har i skuffen, som trænger til at blive brugt.

Til 4-6 personer.

Til kødsaucen:
500 g. Hakket oksekød 4-6 % fedt
1 stort løg, hakket i tern
3 gulerødder, i tern
2 stængler bladselleri, i tern
1 rød frisk chilipeber, finthakket.
1 dåse hakkede tomater
1 lille dåse koncentrat
2 spsk. Ketjap Manis (sød soya)
1-2 spsk flyden okse eller kalvebouillion
salt og peber

Til Mosen:
1 kg. kartofler
1 æg
1½ dl. mælk
100 g. revet cheddar
salt og peber

Før ovnen

Start med at skrælle kartofler og skære dem i mindre stykker. Kog dem møre i usaltet vand.
Svits imens løg og efterfølgende hakket kød i lidt olie- når det er brunt tilsættes de hakkede grøntsager, fl. tomater og koncentrat samt bouillon og ketjap manis. Lad saucen simre i ca. 30 min. Smag til sidst til med salt og peber.
Hæld vandet fra kartoflerne. Damp dem lidt og mos dem godt , rør æg og mælk i og tilsæt til sidst den revne cheddarost, smag til med salt og peber. Det får en sjov trådet konsistens af osten, men ikke i det færdige resultat. Jeg synes det fungerer godt og giver en god smag - men kan også udelades hvis man ikke er til ost. Fordel saucen i et ildfast fad. Fordel kartoffelmosen over. Træk mønster med en gaffel. Bag ved 200 grader i ovnen i ca. 200 grader til den er gylden.


Efter gratinering i ovn..


Velbekomme.

torsdag den 12. januar 2012

Pasta a la creme med laks og porre.

Foto: Sara B. Clausen


Inspireret af "Sæson for smag" men også af Newyorkerbyheart der kom mig i forkøbet med at tilberede denne ret og derfor inspirerede mig til at supplere med dejlige friske bønner, kogt så de endnu har bid.
Det er en rigtig skøn pastaret som jeg sagtens kan finde på at lave en anden gang og så går det hurtigt. Jeg skriver opskriften som jeg gjorde, for jeg synes det er synd at komme laksen i før til aller sidst- den skal kun lige ned og varmes med de sidste minutter. Server meget gerne med lidt frisk citronsaft presset over- det giver lige det sidste pift!

Ingredienser:
3 porrer
1 løg
200 g. røget laks
1 bundt dild
400 g. pasta
olivenolie
1 fed hvidløg
1 dl. grøntsagsbouillon (A. Vogel)
1½ dl. fløde (evt. madlavnings på 8%)
salt og peber

1 citron i skiver/både.

Evt. 500 g.Friske bønner til kogt/dampet 4 min i letsaltet vand..

Rens porre og skær i skiver eller strimler. Hak løget fint. Skær laksen i mindre stykker (rens den fra evt. brun fedt). Hak dilden.

Svits porre, løg og et fed presset hvidløg til de bliver lidt bløde og klare men ikke har taget farve. Tilsæt bouillon og fløde. Lad koge op og tykne en smule.

Kog pastaen efter anvisning. Tilsæt laks og dild og smag saucen til med salt og peber og lad det lige varme med. Vend den friskkogte pasta med saucen og server evt. med friske let kogte bønner til eller hvad du har lyst til.


søndag den 8. januar 2012

La,la,la,la lasagne :-)

Foto: Sara B. Clausen

All time classic- Lasagne smager altså bare godt, med sådan en langtidsimret Bolognese sovs tilberedt med kærlighed, rødvin og andet godt :-) Og selvom man godt kan kan lide at lave mad, så er det nu ikke så tosset, med mad til to dage, det gør mandagen lidt mere overskuelig!

Til ca. 4 personer i to dage
(En ovnbradepande).

Bolognesesauce:
1000 g, hakket oksekød lavt fedtindhold.
5 skiver bacon, pancetta eller parmaskinke, skåret i mindre tern. (giver en lidt røget smag til kødet)
3 store gulerødder, fine tern
3 stængler bladselleri, fine tern
2 store løg, fine tern.
2 fed hvidløg, pressede
2 dåser fl.tomater
2 spsk. Oregano
3 Laurbærblade
1,5 dl. Rødvin
Salt og peber

Start med at hakke alle grøntsager og gøre klar. Varm lidt olivenolie i en stor gryde og svits bacon, tilsæt kødet efter ca. 4-5 min. Når kødet er brunet, tilsættes alle de hakkede grøntsager og hvidløg og laurbærblade samt oregano. Vend sammen og steg videre i nogle min. Tilsæt herefter rødvinen og lade den koge lidt ind. Tilsæt de fl. tomater.  Lad herefter retten simre under låg i min. 3 timer ved lav varme. Jo længere jo bedre :-)
Smag til med salt og peber.

Bechamelsauce:

30 g. smør
3 spsk. mel
3/4 l. minimælk
salt og peber
Friskrevet muskatnød
evt. lidt parmesan revet i.

Desuden ved sammenlægning af lasagnen:
1 pakke fuldkornslasagneplader
Revet Parmesanost evt. blandet med lidt cheddar til mellem lagene.

Smelt smørret og rør melet i. Tilsæt derefter mælken lidt efter lidt ved kraftig piskning indtil saucen er jævn. Smagt til med muskat, salt og peber og evt. lidt parmesan.

Læg lasagnen i lag. Jeg lægger bagepapir i den bradepande der hører til ovnen og bruger den. Start med et lag kødsovs, lidt bechamel og så lidt revet ost strøet over. Dernæst lasagneplader. Fortæt med dette ca. 3-4 lag. slut af med kødsovs, bechamelsauce (lidt mere end i de andre lag) og til sidst lidt revet ost og oregano på toppen. Bag ved 200 grader midt i ovnen. Dæk evt. med stanniol efter 30 min. og lade den få yderligere ca. 20 (i alt ca. 50 min). Server med en god salat til.


før ovnen



efter ovnen




Bankekød med rodfrugter- lækker vintermad.

Foto: Sara B. Clausen


Faldt over denne opskrift på Sæson for god smag- en rigtig god side, som jeg tidligere har omtalt, synes virkelig der er god inspiration til mad med sæsonens grøntsager.
Bankekød- ikke noget jeg har lavet tiligere, tænker straks på min praktikker og studiejobs under sygeplejerskeudd. hvor jeg var omkring en del plejehjem i hovedstadsområdet. Bankekød, benløse fugle og den slags, var ukendte navne for mig dengang :-) Men de ældre smilede når det var på menuen.

Denne opskrift med lækre rodfrugter, langtidssimret supermørt kød og alt sammen overhældt med mørk øl, som karameliserer lidt, det synes jeg altså lød rigtig godt og det var det også!
Du må lige tænke dig til noget grønt persilledrys- det havde jeg glemt på billedet, men hører sig klart til!

Jeg lavede kun halv portion og med udgangspunkt i de grøntager jeg havde. Der blev til to pers. i to dage.Serverede ovnbagte kartofler dertil.

3 gode kalvesnitzler delt i 6 stykker
1 mørk øl
½ knoldselleri i store tern
5 majroer i kvarte
3 store løg i både
5 gulerødder i grove stykker
5 jordskokker i i halve
3 lauerbærblade
Hvedemel
salt og peber

Et bundt bredbladet persille, til at drysse over retten.
Kartofler som tilbehør.

Rens og skær alle grøntsagerne i rustikke stykker. Placer i bunden af en stegeso med løg (alternativt bradepande med folielåg). Kom laurbærblade og salt og peber ved. Hældt øllen hen over. Bank kødskiverne let med kødhammer eller med håndkantsslag:-) Vend i mel krydret med salt og peber. Steg kødet  i lidt smør eller olie på begge sider lidt af gangen. Placer ovenpå rodfugter. Sæt låget på og lad retten simre ved 175 grader i 2½-3 timer. Tilbered kartofler som du har lyst til f.eks kartoffelmos, kartoffelsne eller bagte kartofler som jeg gjorde.


Foto: Sara B. Clausen





torsdag den 5. januar 2012

Skønne Makronsnitter

Foto: Sara B. Clausen

Har faktisk længe pønset på at prøve at lave Makronsnitter og set på mange forskellige opskrifter herpå. For at være ærlig, så har jeg aldrig været den der købte makronsnitter ved bageren, synes ikke det er jordens mest spændende kage. Meeeeen så var det at jeg fandt ud af at det er min kærestes yndlingskage!! ( i virkeligheden kan han vist bare godt lide kager, søde ting i det hele taget......det skal jeg være glad for, siger han!)
Denne model er med udgangspunkt i min julegavebog "Meyers Kager"- jeg synes de er blevet rigtig gode. Meyers er med sveskemos, men han foreslår at man prøver sig frem alt efter præferenser. Jeg valgte at få brugt mine sidste æbler fra lageret blandet med lidt abrikoser. Man skal passe på, at man ikke gør frugtmosen for sød, da makronmassen på toppen er ret sød. Skriver opskriften som jeg gjorde det:-)

Æble/abrikosmos.
ca. 700 g. æbler (renset og i både)
100 g. tørrede Abrikoser
en lille smule sukker
1 dl vand.
1 vanillestang, flækket (kornene brugt i mørdejen).


Kog alle ingredienser over lav varme til æblerne begynder at koge ud og abrikoserne er opsvulmede og møre- brug en stavblender til at lave en ensartet mos. Lad den køle noget af.


Mørdej:
 240 g. blødt smør
160 g. flormelis
60 g. mandelmel ( smuttede mandler hakket helt fint i blender)
2 mellemstore æg
kornene af en ½-1 vanillestang
470 g, hvedemel.
1 tsk fint salt.

Forvarm ovnen til 160 grader v. varmluft. Rør Flormelis, mandelmel, æg,vaniljekorn og 120 g. af hvedemelet sammen i en røreskål enten med røremaskine eller elspisker med dejkroge på.Tilsæt de resterende 350 g, hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene hurtigt men grundigt sammen. Rul mørdejen ud mellem to lag bagepapir til en firkant der passer med en bageplade. Placer på bagepapir, træk bare den udrullede dej over på pladen på papiret, Prik dejen med en gaffel og bag midt i ovnen i 15 min. Den må ikke blive mørk.

Tag pladen ud af ovnen og fordel æble/abrikosmosen i et jævnt lag hen over mørdejen.

Makronmasse:

600 g, god marcipan (min.60 % mandler)
ca. 15 g. frugtmos
5 æggehvider
60 g. lyst rørsukker.

Skru ovnen op på 200 grader. Riv Marcipanen ned i en skål og rør den ensartet med de øvrige ingredienser, Blandingen skal være meget blød og smørbar. Fordel massen i klatter hen over æble/abrikosmosen.Brug en paletkniv og fordel det i målrettede jævne bevægelser hen over overfladen. Stil kagen i ovnen i ca. 15 min og bag indtil marcipanmassen er gyldenbrun.
Tag kagen ud og lade den køle noget inden du skærer den i snitter.

Snitterne holder fint til næste dag og måske en dag mere, men herefter vil mørdejen suge fugt og snitten blive blød. Kan evt. reddes ved at sættes på en varm bageplade i 5-10 min. i bunde af ovnen.




tirsdag den 3. januar 2012

Italien style bøf med veggies

Foto: Sara B. Clausen

Troede egentlig jeg skulle lave en gang Spaghetti Bolognese til mine drenge- men det blev nedstemt og så måtte det hakkede oksekød jo finde andre klæder :-) Det blev til nogle saftige bøffer i bedste "italienske wannabe" style.

Til 3. pers.

Bøf:
500 g. Hakket magert oksekød
1 lille fed hvidløg, presset
2 spsk. Lene Hansson Italiensk krydderi
Salt og Peber

Salat:
Blandede salater fx. Endivie Escarole salat
og hjertesalat.
tyndskrællet gulerød
Tyndtskrællet jordskokker
Dild

Dressing:
Cremefraiche
2 spsk. Lene Hansson rød dressing mix.


Kartofler:
10 store kartofler, skåret i store både.
Olivenolie 
salt


Bland kødet med krydderier og form til 3 store bøffer.  Skræl kartofler og skær i store både. vend dem i olivenolie og stil dem en efter en med mellemrum på bageplade med papir. drys flagesalt over. Bag ved 200 grader til sprøde og gyldne. Steg bøfferne i lidt smør ved god varme ca. 5 min på hver side. Rør dressingen sammen og bland salaten.

mandag den 2. januar 2012

Let, lækkert og måske lidt kitchet........

Foto Sara B. Clausen

Indrømmet, der er måske lidt mormor over denne ret- men jeg er ligeglad, det smager altså godt og er lige den slags jeg har lyst til, ovenpå  Jul og nytår. Så da jeg kiggede på min beholdning i dag og så et blomkålshoved, æg, cremefraiche m.m. så var jeg ikke i tvivl om at jeg skulle lave "maskeret blomkål" Egentlig er det vel en forret- men for mig var det altså aftensmaden i dag og alt rigeligt for mig. Så er frokosten også hjemme til i morgen.

Ingredienser 4-6 pers:

1 blomkålshoved
4 æg
2-3 dl. cremefaiche 9 %
1 spsk. sød sennep
2 spsk. grøn dressing mix (Lene Hansson)
½ citron
salt og peber
3 dl. ærter
300 g. store rejer
5-6 cherry tomater

Kog blomkålen nogle få minutter i letsaltet vand. Den må meget gerne stadig have lidt bid. jeg deler gerne hovedet i nogle store buketter- men man kan også vælge at koge det helt. Rør dressingen sammen med grønne urter, lidt frisk citronsaft, sød sennep og salt og peber.
Kog æggene, så de er smilende (8 min), lad ærterne tø op eller kom den et øjeblik i kogende letsaltet vand. Fordel dressingen over blomkålen. Pynt med ærter, rejer, tomater og lidt citronskiver.

Foto. Sara B. Clausen