torsdag den 29. december 2011

Enebærgryde med bagt kartoffelmos

Foto: Sara B. Clausen
Dette er en "Karoline klassiker" - men med et lille twist, da jeg synes at retten ville have godt af at få tilført lidt grøntsager i form af et stort løg og champignon. Jeg skriver den her som jeg lavede den. jeg kunne altså heller ikke få mig selv til at bruge cremefraiche 38% så den blevet erstattet af "sølle" 18%. Piskefløden blev til madlavningsfløde og jeg synes det fungerede helt fint! Kartoffelmosen smager bare helt fantastisk.

4 personer:

1 kg. Mørt svinekød fx. skinkekød i strimler.
500 g. champignon i kvarte
1 stort løg
50 g smør
6 enebær
1 tsk tørret Rosmarin
1/4 madlavningsfløde
2 dl. cremefraiche 18%
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber
kulør

Bagt Kartoffelmos:

750 g. kartofler
50 g. smør
½ dl. Madlavningsfløde'
2 Æg
1 dl. Hasselnødder ca. 50 g., hakkede.
1 tsk groft salt
friskkværnet peber

Lad smøret gyldne i en tykbundet gryde og brun kødet af to omgange, læg det fra på et fad, Brun champignon, tilsæt løg, lad stege 2-3 min. Yilsæt det brundede kød og knuste enebær og rosmarin. Hæld fløde og cremefraiche ved- Smag til med salt og peber. Lad retten koge ved jævn varme under låg i en time.

Skræl kartofler og skær dem i mindre stykker kog dem møre i vand. Hæld vandet fra og damp kartoflerne lidt på blusset. Mos dem og rør smør og fløde i. Tilsæt hakkede hasselnødder.Pisk æggeblomme i en af gangen. Smag til med salt og peber.Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i mosen. Kom mosen i smurte ramekiner (ca.6 stk)og bag i ovnen til overfladen får lidt farve.

Server med en god salat til.


onsdag den 28. december 2011

Pizza Bomba a la Jamie

Foto: Sara B. Clausen


Som jeg fortalte forleden fik jeg denne skønne kogebog forleden ”Hjemme hos Jamie” og en af de opskrifter jeg straks faldt over og tænkte: ”Den må bare prøves” var disse ”pizza bomber”. Sjov og lækker ret og en ret anderledes pizza!

Dej:
7 g. tørgær.
½ spsk. Rørsukker
2 Spsk Olivenolie
3 dl lunken vand
400 g. proteinrigt hvedemel
100 g. Durummel.


Rør gær, sukker og olivenolie ud i vandet. Lad stå et øjeblik. Bland mel og salt og lav et hulrum i midten. Hæld væsken heri og rør melet sammen med væsken lidt af gangen - til det hele er arbejdet ind og dejen er blevet smidig. Den sidste del må du nok ælte på et meldrysset bord. Lad hæve i en time.

Tomatsauce:
Olivenolie
2 fed hvidløg
2 dåser fl.tomater
1 håndfuld frisk Basilikum
Havsalt og friskkværnet peber.


Opvarm olien i en gryde og tilsæt hvidløg i tynde skiver. Så snart de begynder at tage farve, tilsættes tomaterne. Riv basilikumbladene ned i saucen. Smag til med salt og peber. Når saucen koger, tages den af og sis ned i en anden skål, pulpen m.m. kasseres men hver omhyggelig med at mase mest muligt saft og kraft ud af dem.
Hæld tilbage i gryden og lad simre og koge ind til ønsket konsistens. (Kan holde sig i køleskab i 5-6 dage).

Foto: Sara B. Clausen




Til Pizza Bomba:
Durum eller hvedemel til udrulning
3 dl. Tomatsauce
2 kugler mozzarella (a 125 g)
10 modne cherry tomater, skåret i halve
1 håndfuld friske basilikumblade (gem lidt til servering)
Vegetabilsk olie til fritering
(1 lille stykke skrællet kartoffel stykke til olie test)


Slå pizza dejen ned og del den i 20 lige store stykker som rulles ud til cirkler på ca. 10 cm i diameter. Med venstre hånd formes en lille skål og i denne placeres en dejrondel. Øs forsigtigt en spsk tomatsauce op og læg ½ cherrytomat, basilikumblad og et stykke mozzarella heri. Træk forsigtigt enderne op omkring fyldet så de samles. Fyldet skal blive derinde. Tryk enderne godt sammen. Drys med lidt mel og placer på meldrysset overflade.  Når alle  er formet, sættes en gryde med olie over . Placer et stykke skrællet kartoffel i. Når det syder og flyder op tio overfladen er olien varm nok (180 grader). Kartoffelstykket fjernes.
Sænk forsigtigt nogle bomber af gangen ned i olien og hold dem under med hulskéen om nødvendigt. Steg dem ca. 5 min. Tag op og lad dryppe af på køkkenrulle. Når alle er stegt, øses resten af tomatsaucen op i  et serveringsfad eller anrettes portionsvis en dyb tallerken. Drys bomberne med salt og peber og placer dem ovenpå tomatsaucen. Pynt med Basilikum.

Velbekomme: -)

Kransekager m. et pebermyntechokoladedyp.

Foto Sara B. Clausen


Mit første forsøg på at bage kransekager til nytår. jeg synes faktisk at de blev ret gode og skynder mig at give opskriften videre, hvis andre af jer skulle få lyst til at afprøve:-)

Kransekager ca, 25 stk.

Marcipanmasse:

500 g, god Marcipan (min.60%mandler)
200 g. sukker
½ dl. Æggehvider

Glasur:

1 pasteuriseret æggehvide
2 dråber æbleeddike
Flormelis

Chokolade:

175 g. mørk Chokolade 70% kakao
2-3 dr.pebermynteolie (er meget drøj!)


Del marcipanen i mindre stykker og kom i en røreskål ( gerne røremaskine hvis du er den heldige ejer- jeg drømmer stadig om at blive det!!).
Rør sukker og æggehvider sammen i en skål over vandbad ( ikke varmere end 40 grader, for så kan æggehviden koagulere) Sukkeret skal være helt opløst. Hæld derefter sukkermassen over marcipanen, mens der røres rundt med røremaskine/ piskeris med kroge. Blandingen er færdig når den er homogen. Kom i en beholder og lad stå koldt til den er kølet og har sat sig.

Kransekagerne formes herefter efter ønske og bages i ca. 10 min ved 190 grader. Hold øje med dem de skal blive lidt gyldne. Lad dem køle af og dyp dem herefter i smeltet chokolade tilsat pebermynteolie. Lad atter køle.

Rør imens Glasuren sammen, der skal så meget flormelis i at den har en tyk sej struktur, pisk gerne lidt luft ind i den, så bliver den mere hvid. Fyld glasuren i kræmmerhus af papir eller en plastikpose, hvor du klipper et lille hul i spidsen. Dekorer kagerne med glasuren. Lad tørre helt inden servering.

Kransekagerne holder sig snildt i en uge i tætsluttende beholder.






tirsdag den 27. december 2011

Marineret kylling i seranosvøb m. basilikum-/mandelpesto og små ovnbagte kartofler.

Foto: Sara B. Clausen


Aftensmaden i dag med udgangspunkt i en temmelig ribbet Netto. Jeg kom  hjem med en potte basilikum, Kyllingebrystfillet og nogle små kartofler og markchampignon. Det blev til dette måltid.

Til Kyllingen:
4 Kyllingebrystfilleter
Saften fra en kvart citron
Chiliolie
Salt og Peber
En pakke seranoskinke

Kartofler:
 En pose små kartofler
lidt olivenolie
salt

En bakke champignon/ lidt broccoli

Pesto:
1 dl. Mandler (smuttede)
1 potte Basilikum
1 fed hvidløg
ca. 1½ dl. olivenolie
Salt og Peber

Skyl kartofler og halver dem. Vend dem i lidt salt og olie og kom i et ildfast fad i et lag. sæt i ovnen ved 200 grader.Ryst fadet ind i mellem under stegning, så de ikke sætter sig fast

Rens kyllingebrysterne og læg dem i en dyb skål. Klem citronsaft over og hæld et skvæt chiliolie ved, krydder med salt og friskkværnet peber og lad marinere i 30 min. Pak dem efterfølgende ind i skinken. Brun dem godt på begge sider i lidt olivenolie og smid dem over i et ildfast fad som ryger ind til kartoflerne i ovnen. Sæt evt. stegetermometer i kyllingen. Skal være ca. 83 grader.

Blend alle ingredienser til pestoen til en jævn og homogen masse og server den til kødet. Smager også skønt at dyppe kartoflerne i.




mandag den 26. december 2011

Mormors sildefad

Foto: Tove Mortensen

Denne opskrift er ikke min egen- men en jeg fik serveret forleden til julefrokost. Opskriften er en jeg fik af min søsters svigemor, denne har fået den af sin mor ( derfor mormors sildefad) og mormor fik den vist af en polsk sygeplejerske, så måske stammer opskriften i virkeligheden fra polen? Den smager i hver fald godt på en god skive rugbrød og er lidt anderledes at komme med end de traditionelle karrysild, Marinerede m.m.

Jeg fik opskriften og et billede :-)

1 glas kryddersild-skæres i tern,og lægges i et tærtefad.
½ bæger creme fraice blandes med Mayonnaise efter smag.
derefter smages til med karry, salt og peber.
Dressingen fordeles herefter ovenpå de udskårne kryddersild i bidder.

pyntes med:
1 stk løg- skal skæres t tern og lægges oven på.
kogte æg skæres ud og  fordeles dekorativt rundt i kanten.
Rødbeder skæres ud i tern og fordeles ligeledes rundt i fadet.
rød eller sort kaviar, fordeles i små "klatter". Derefter pyntes med lidt grønt fx. karse, purløg, dild eller lignende.



Velbekomme, lige til at tage med til sammenskudsgildet eller lignende.


fredag den 23. december 2011

Skønne svampebruschetta a la Jamie.

Foto: Sara B. Clausen


Her til aften var der ikke den store sult, efter en hyggelig og overdådig julefrokost med kæresten og familien på den side. Jeg var så heldig at få en rigtig dejlig kogebog af mine søde svigerforældre "Hjemme hos Jamie". Der er altså meget skønt i den. Asbjørn min ældste søn og jeg faldt over denne opskrift og vi elsker bare svampe, så den skulle prøves! Desværre havde vi kun champignoner, Kantareller, østershatte, Karl Johan m.m. ville have været helt fantastisk!
Lillebror fik bare en Bruschetta med lidt mozzarella på- Vi synes han gik glippe af et skønt måltid.

I får opskriften her.

2 pers.

Ekstra jomfru olivenolie
400 g. blandende svampe
2 fed hvidløg, det ene hakkes, det andet deles i to.
2-3 stilke frisk timian
2-3 stilke bredbladet persille
havsalt og friskkværnet sort peber
1 smuldret tørret rød chili (eller 1 tsk chiliflager)
ca. 10 g. smør
1/4 citron
2-3 spk. Vand
2 skiver godt brød.

Rist Svampene på en varm pande med et godt skvæt olie, de skal kunne være der i et lag. Tilsæt det hakkede hvidløg ( gem de to halve til at gnide det ristede brød med) og krydderurter og lad svampene brune videre. Skær brødet ud, spray lidt olivenolie på eller pensl det) og rist det i ovnen. Når svampene har farve tilsættes lidt citronsaft og 2-3 spk. vand samt smør. Det simrer indtil brødet er klart og svampene er søbet godt ind i safterne. Smag til med salt & peber. Gnid det ristede brød med de halve fed hvidløg og server med svampene og saften derfra fordelt hen over.


torsdag den 22. december 2011

Glædelig jul fra Saras madunivers!


Kære du, som læser med på min blog. Jeg vil gerne ønske dig en rigtig glædelig jul, jeg håber den bliver fuld af god mad, lækker vin, dejligt selskab, levende lys, smil og latter og alt det der hører sig julen til!

Varme juletanker fra
-Sara

Langtidsstegt gammeldags flæskesteg med sprød svær :-)

Foto: Sara B. Clausen

Det er ikke så tit jeg laver flæskesteg så for at sikre mig et godt resultat, fandt jeg lige gode gamle "Frøken Jensen" frem.

Jeg havde fundet en god "lige høj over det hele svinekamsteg" og gik den omhyggeligt efter i forhold til at ridse hele vejen gennem sværen. Det er sjældent gjort ordentlig fra slagterens side. Så fik den godt med salt ned i mellem sværene og lidt peber og salt gnedet på kødsiden.

Herefter lagde jeg den med sværene nedad i et ildfast fad og hældte kogende vand i, så det dækkede sværene. satte den i en 150 grader varm ovn.
Efter 25 min. hældte jeg vandet fra og vendte stegen om og gav den lidt ekstra salt på sværene.Efter en halv times tid i ovnen, hældte jeg lidt svinkødsbouillon (ca.1 l.) i bunden og smed lidt laurbærblade ved. Herefter stegte den videre i ca. 2. timer ialt (brug stegetermometer). De sidste 10 min skruede jeg helt op for at få sværene helt så sprøde som jeg synes de skal være.

Foto: Sara B. Clausen

Resultatet blev super, sprøde svær, saftig og mørt kød. Mums :-) Saucen lavede jeg af boullion/stegesky fra stegen og i stedet for Ribsgele brugte jeg nogle øsefulde af saften fra rødkålen, der havde simret længe og smagte sødt af ribssaft, rødkål, æbler og andet lækkert. Det fungerede super godt! lidt fløde og  jævning så var den i vinkel.

Se opskriften på rødkål lige HER

Ja det er jo næsten helt skørt, at spise dette her bare to dage før jul- men jeg plejer faktisk ikke at få flæskesteg juleaften og ja, så var jeg bare sådan i julehumør- nu da jeg endelig har fået Juleferie!

Aftenens tallerken med timian bådkartofler, rødkål og flæskesteg.





Rødkål m. Tranebær, stjerneanis og Ingefær.

Foto: Sara B. Clausen

Det er efterhånden ved at være en tradition, at jeg står for den hjemmelavede rødkål juleaften. Tidligere, dengang jeg bare fik den der købe en fra spand, interesserede rødkål mig faktisk ikke. Jeg kunne godt helt glemme det :-) Men når man først har smagt den hjemmelavede, så tager man sig gerne tid til at kræse lidt ekstra om rødkålen, for det smager bare så fantastisk godt. Jeg kan godt lide denne her som er lidt utraditionel måske- men jeg har dog aldrig oplevet nogen som ikke synes om den. I år er vi 19 personer, så jeg har tyvstartet lidt med forberedelserne. Stress d. 24 er der ikke meget ved. Rødkålen tager afgjort ikke skade af at trække et par dage.

til 8-10 personer.

1 Rødkålshoved stok og de groveste blade skåret fra.
1-2 æbler, gerne Belle de boscop
1 Rødløg
2 spsk. andefedt (eller olivenolie)
2 spsk. friskrevet Ingefær
2-3 hele stjerneanis
2 dl. rødvin
2 dl. koncentreret ribssaft.
5 spsk.sukker
150 g. tranebær, tørrede.
salt og peber.

Snit rødkålen fint og skær æblet i små tern. Hak  rødløget fint og svits det nogle minutter i andefedtet. Tilsæt, æbletern, rødkål,rødvin, ingefær og saft samt de hele stjerneanis, salt, peber og sukker. Lad simre under låg ca. 50 min eller til det har den konsistens du foretrækker.



mandag den 19. december 2011

Mulligatawny - en virkelig skøn suppe :-)

Foto: Sara B. Clausen


Denne suppe smager virkelig helt fantastisk og varmer dejligt på en kold dag. Citronsaften giver en dejlig syrlighed til suppen, uden at den på nogen måde bliver for sur. Fungerer rigtig godt med kokosmælken, karryen og sødmen fra gulerødderne.

2 Løg, finthakket.
3 store gulerødder, i tern
25 g. smør
400 g. Kylling inderfillet i tern
1 dåse fl. hakkede tomater
1 stort Madæble, tern
2 spsk. Karry
1 Liter god hønsefond
1 dåse kokosmælk
2 spsk Citronsaft
1 dl ris
Salt og Peber
2 spsk. Maizena

Kog risene efter anvisning. Skær løg og gulerødder og kylling i tern. Svits løgene 5 min. i smørret. Tilsæt gulerødder og kylling. Svits til kyllingen er brunet. Skræl æblet og skær i tern. Tilsæt Karry, Tomater og æble. Kog 3 min.
Hæld hønsefond ved og lad simre i ca. 30 min. Tilsæt Kokosmælk og maizena rørt op med lidt vand. Tilsæt citronsaft og smag til med salt og peber. Tilsæt de kogte ris og server straks. Evt. med brød til- det bør vel så være naan men det havde jeg ikke lige :-)

Velbekomme,

lørdag den 17. december 2011

Lady & Vagabondens hofret- spaghetti med tomatsauce og kødboller.

Foto: Sara B. Clausen

Det er jo bare en klassiker og selvfølgelig en ret der begejstrer børnene men jeg synes jo også selv det smager rigtig godt :-)

Ingredienser:

Kødboller:
500 g, magert hakket oksekød
3 tsk. Basilikum
1 fed hvidløg
Salt og Peber
1 æg
½ dl. rasp
evt. lidt tørrede chiliflager

Tomatsauce:

1 karton Passata di pomodoro ( purerede tomater, se billede længere nede)
1 fed hvidløg, presset
1 løg, hakket.
1 tsk tørret timian
2 Laurbærblade
1 tsk. sukker
en god dusk frisk basilikum, hakket.
1½ dl rødvin
salt og peber

Spaghetti
Evt. frisk Parmesan til at rive over.

Bland alle Ingredienser til kødbollerne og tril små runde kødboller ca. 20 stk. Steg dem på panden i lidt olie og ryst panden jævnligt så de forbliver runde og bruner på alle sider. Sæt dem lidt til side.

Svits løgene til tomatsaucen i en pande, hæld rødvinen over lad koge lidt ind, tilsæt tomat, krydderier, hvidløg, sukker. Lad saucen koge til den tykner noget, tilsæt derefter frisk basilikum og smag til med salt, peber og sukker (sidstnævnte runder syren fra tomaterne lidt af). Lad kødbollerne varme op i saucen og kog spaghettien i letsaltet vand. Server spaghettien med tomatsucen og kødbollerne.
Velbekomme!










Pappadelle med Laks i hvidløgsflødesauce med rød peber, Champignon og Rucola

Foto:Sara B. Clausen


En dejlig pastaret som jeg lavede sammen med min ældste søn på 12 år, når lillebror er ude, skal vi altid have noget med champignoner i, for det er noget vi begge kan lide :-)
Retten smagte skønt!

Ingredienser:
4 laksesteaks med skind
2 røde Peberfrugter
1 bakke champignon
1 fed hvidløg
1 cremfine 9% madlavningsfløde
½ Citron
½ bakke Rucola
3 Skalotteløg
2 tsk urteboullion ( A.Vogels)
1 pakke frisk pappadelle.
salt og friskkværnet pber

Sæt en sauterpande med låg over med letsaltet vand. Når vandet koger kommes laksesteaks i vandet og gryden tages af varmen og står mindst 15 min. Så er laksen perfekt porcheret. Lad den køle lidt, fjern skindet og pluk i mindre stykker og sæt til side, klem gene lidt citronsaft over.
Hak løg i tern og skær peberfrugt i grove stykker. Rens champignon og skære i halve eller kvarte efter smag. Svits Champignon på en pande i lidt olivenolie, når de er gyldne, sættes dem til side. Svits derefter løg og peberfrugt på panden ca. 4 min. Kværn frisk peber over. Tilsæt fløde og et skvæt citron samt et presset fed hvidløg og urteboullion. Tilsæt champignon, og laksen Kog pastaen efter anvisningen, Vend pastaen med frisk, skyllet (evt. groft hakket) Rucola og saucen. Server straks.



torsdag den 15. december 2011

Appelsinmarineret kyllingebryst med grov kartoffel-ærte puré og honninglaserede gulerødder.

Foto: Sara B. Clausen


Det er svært at tage gode billeder uden det rette udstyr her i de her Decembermørke aftener, men denne ret livede faktisk gevaldigt op på spisebordet med sine orange og grønne farver og smagte ligeledes skønt. Opskriften er fra magasinet MAD. Prøv det :-)
(Gulerødderne er dog bare fordi jeg havde lyst til dem dertil og synes det passede godt til retten.)

Ingredienser til 4 pers.

4 kyllingebrystfilleter
1 øko Appelsin (usprøjtet)
2 spsk olivenolie
1 spsk Honning
1 bundt Timian
Salt og Friskkværnet peber


Grov Kartoffel-ærte puré:
3-4 store bagekartofler, skrællet og i tern
400 g, frosne ærter
25 g. smør
Salt og peber


Honningglaserede Gulerødder:
6 store gulerødder i passende stykker.
olivenolie
honning
lidt appelsinsaft
salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader og læg kyllingebrystfilleter (evt. delt i to) i et ildfast fad. Riv lidt af appelsinskrællen på fint rivejern over stykkerne og  klem saften af en halv appelsin hen over (gem den anden halvdel). Bland olivenolie og honning og dryp over kyllingestykkerne. Krydder med salt og peber og masser af friske timiankviste. Steg ca. 25-30 min i ovnen. Inden servering klemmes lidt frisk appelsinsaft over.

Foto: Sara B. Clausen
Kog kartoflerne møre i usaltet vand og tilsæt de frosne ærter i de sidste ca. 6 min. Hæld vandet fra og tilsæt smør, mos med et kartoffelmoser jern eller lignende.Smag til med salt og peber.

Steg gulerødderne i lidt olivenolie,tilsæt et squeeze flydende honning, klem frisk appelsinsaft over og krydder med lidt salt og peber. Må gerne have bid endnu så steg ikke for længe.

Velbekomme :-)









mandag den 12. december 2011

Blomsterbergs Citronspecier

Foto:Sara B. Clausen

Jeg bagte første gang disse citronspecier sidste år og blev faktisk overrasket over hvor godt de smagte! Derfor fik jeg i weekenden også produceret dem til julen i år. Det er jo så enkle, gode ingredienser og så nemt at lave men de smager af meget mere :-)Så de kan virkelig anbefales når trangen til at bage og spise julesmåkager melder sig.

Ingredienser:

 ½ stor Vanillestang ( jeg synes godt man kan bruge en hel)
300 g, Hvedemel
225 g. smør, saltet
125 g. Flormelis
Revet skal af en lille vasket øko. citron.

Flæk vanillestangen på langs og skrab kornene ud, mas dem sammen med lidt flormelis med en kniv, så kornene skilles ad.
Ælt alle ingredienser til en ensartet dej og rul dem til to pølser ca. 6 cm i diameter. Rul dem stramt i madpakkepapir/bagepapir og lad hvile i køleskab i mindst en time. Herefter skæres pølserne i fine runde skiver på ca. 3/4 cm. tykkelse.

Bag skiverne let gyldne på bagepapir i 10-12 min ved 180 grader. Afkøl og opbevar i tætsluttende dåse-

Foto: Sara B. Clausen

Bøf stroganoff med kalkunkød

Foto: Sara B. Clausen


Jeg har altid lavet stroganoff med andre typer kød end oksekød. I starten nok mest fordi jeg nogle gange synes det var for dyrt at købe oksekødet i tilpas kvalitet til retten, sidenhen er det lige så meget et spørgsmål om at jeg synes det smager rigtig godt med fx. kylling eller kalkun som en variation.

Jeg brugte:

600 g, kalkunkød i strimler
500 g. champignon, i ½ stykker
2 løg, i tern
2 stor tsk. paprika
1 lille nip cayennepeber
salt og friskkværnet peber
1 spk. grøntsagsboillon, rørt ud i ca. 1 dl kogende vand (A.Vogel)
1/4 madlavningsfløde
1 dåse tomatkoncentrat
Lidt maizena til jævning (hvis nødvendigt)

Start med at svitse løget i lidt olie, tilsæt kalkunkøddet og brun det lidt sammen med løget, tilsæt paprika og cayennepeber. Kom champignon ved og svits med et par min. Tilsæt herefter fløde, bouillon og tomatkoncentrat og lad retten koge til den tykner lidt. Jævn sovsen hvis den ikke er så tyk som du ønsker det :-)Server med kartoffelmos.






onsdag den 7. december 2011

Citronmarineret & Ølbraiseret nakkekam

Foto: Sara B. Clausen

I går faldt jeg over et tilbud på Nakkekam uden svær og fik lyst til at prøve at lave noget ud af det.Jeg Marinerede det natten over med citron, hvidløg, honning,og æblecidereddike m.m. og brunede det så i en stegso, hældte marinade samt øl over, smed lid bredbladet persille og nogle hele skalotteløg ved og så fik det lov at simre en god time i ovnen. Stegeskyen siede jeg og jævnede lidt. Smagte skønt. citron, honning og øl gav en skøn smag.

En nakkekam uden svær ( jeg frøs halvdelen ned til en anden dag)
1 juleøl
1 fed hvidløg, presset
en øko.citron
½ dl. æblecidereddike
2-3 spk flydende honning
salt og friskværnet peberblanding
en håndfuld bredbladet persille
ca. 6 -8 hele skalotteløg.

Rens nakkekammen for evt. hinder, fedt m.m. bland honning, æblecidereddike, hvidløg revet skal af en citron og saften derfra, Tilsæt salt og peber. Jeg stak kødet med en kødnål mange gange for ligesom at lade marinaden trænge godt ind i køllen. kom kødet i en skål og dæk med tætsluttende film eller en pose. Lad marinere natten over og vend gerne kødstykket lidt rundt undevejs.

Næste dag brunes stegen af på alle sider i en stegeso (eller gryde med låg / Rømertopf ) i lidt olivenolie. Øllen hældes over, persille og skalotteløg hældes ved. Låg på og så ind i ovnen med retten i ca en god time 200 grader.

Serveres med fx. Røsti, salat og sauce af Øl/stegeskyen.

foto: Sara B. Clausen



Sprøde og skønne brunkager med mandler og tranebær.

foto: Sara B.Clausen

Ingen Jul uden brunkager, men de behøves ikke at være helt ens hver år :-) Sidste år var det pistacienødder og tranebær og tørrede abrikoser der kom i. Det gav også en god smag og flotte felter i kagerne. Det er sjovt at eksperimenter en smule med det.

til ca. 4 ruller = rigtig mange småkager :-)

2 dl. Sirup, jeg brugte mørk.
2 dl. sukker
250 g. smør
½ dl. vand
1½tsk Bikarbonat(natron)
1½ pose brunkagekrydderi
500 g hvedemel
150 g. smuttede og hakkede mandler
en god håndfuld tranebær.

smelt sirup, smør og sukker i en rummelig gryde. Udrør natron i vand. Når sirups-/smør blandingen er smeltet tages det af varmen og det opløste natron i vand røres i . OBS. der sker en kemisk reaktion, så det bobler voldsomt op, det er derfor der skal være god plads i gryden :)

Lad blandingen køle af . Bland mel, brunkagekrydderi, mandler og tranebær og  vend det i sirupsblandingen. fordel i ca. 4 klumper og rul hver af dem til en aflang, rund "pølse" og rul den stramt i bagepapir og læg på køl til næste dag. De kan holde sig mindst en uge i køleskab så du kan f.eks bage dem i to omgange.
Nøste dag tages de ud og skæres i tynde skiver og sættes med god afstand på bageplade med papir på. Bag ca. 8 min ved 180 grader.

 lad køle helt før der sættes låg på dåsen.

mandag den 5. december 2011

Honningkage med mandler

Foto: Sara


Fik lyst til at afprøve denne honningkage fra "Isabellas" . Den smager dejligt men jeg synes de 1½ times bagning virker som lige i overkanten (en time kunne snildt gøre det for mig). Jeg brugte varmluft og skruede ned til 150 grader, men ovne er jo lidt forskellige så prøv dig selv frem. Ligeledes skal du være opmærksom på at dejen hæver voldsomt meget op under bagning så vælg en form med god plads! Jeg reducerede også sukkermængden lidt til knap 200, det kan man roligt gøre, honningen gør jo også sit! Jeg bringer opskriften som den er :-)

250 g. Honning
4 æg
250 g, muscovadosukker
50 g. mandler, grofthakkede
1 øko citron, Skallen rives i.
125 g. hvedemel
50 g. kartoffelmel
2 tsk. bagepulver
2 spsk. kanel
smør eller bagepapir til formen.

Pisk honning, æg og sukker cremet. Hak mandlerne groft. Bland mel, kartoffelmel, bagepulver, kanel og tilsæt mandler og revet citronskal. Vend melet i æggemassen. Hæld i en form smurt eller beklædt med bagepapir. Bag i ovnen i ca. 1½ time ved 175 grader. Prik i kagen når dejen ikke hænger i er den færdigbagt- hellere lidt for klæg en for tør! Lad honningkagen køle af og server evt. med smør til.


søndag den 4. december 2011

Grog eller Romtoddy

foto: Sara B. Clausen
Kært barn har mange navne. Historien forlyder at denne drik opstod, da sømænd af en engelsk admiral "Old Grog" blev påbudt at spæde deres Rom op med vand og citron for at undgå skørbug. Jeg blev inspireret af en god kollegas snak om denne forleden. Den luner godt på en kold aften og føles som det helt rette for en forkølet sjæl :-)
Da jeg kun havde appelsin måtte den erstatte citronen, men så er der en god grund til at smage igen, når jeg har citron i huset!

2 spsk. mørk muscovadosukker
1 strimmel økologisk citronskal
1 godt skvæt citronsaft
spilkogende vand, ca. 1,5 dl
ca. 1/2 dl mørk rom


Det hele blandes og nydes varmt.

Andebryst med orangesauce, små hasselbagte kartofler og salat.

Foto: Sara B. Clausen
Inspireret af MAD nov. udgaven kastede jeg mig over denne ret og det smagte rigtig skønt. De fine små hasselbagte kartofler smagte faktisk bedre end de lidt større jeg plejer at lave. Jeg stak en kødnål igennem ved ca. den dybde jeg ville "rille" dem- det gør det meget nemmere hurtigt at skære- uden at skære igennem ;-)

Til 3-4 pers.

2 Andebrystfilleter.
Salt & peber
Andeboullion 2 tsk. fulde
1 stort skalotteløg
1 tsk. grøntsagsbouillon (A.vogel)
1 spk. flydende blomster honning
2 Appelsiner, filleter og saft derfra.
3 dl.vand
2 tsk maizena

Tilbehør: Hasselbagte kartofler, gerne små fine kartofler,smelt lidt smør i et lille ildfast fad i ovnen og vend kartoflerne heri, drys med lidt salt på den rillede side. Bag til sprøde og gyldne.

Og en god salat som f.eks.her

Rids andebrystet og gnid med salt og peber steg det i 8-10 min. på hver side og lad hvile lidt før udskæring. Tilbered saucen ved at svitse skalotteløget i lidt andefedt (eller smør) tilsæt bouillon og vand samt appelsinsaften og honning. Jævn med lidt maizena. Skær den ene appelsin i tern og kom i saucen. Gem de andre appelsinfilleter og lig dem ved servering over andebrystet og hæld den varme sauce over. Andebrystet skæres i skrå skiver ved servering og an(d)rettes på tallerkenen sammen med de hasselbagte kartofler.

Spæde salatblade med blåbær,æbler, mandler og feta.

Foto: Sara B. Clausen
Jeg faldt over nogle smukke blåbær og det blev så inspirationen til denne salat, Fetaen er ikke med på billedet her- mine sønner deler ikke begejstringen for den slags, så jeg smuldrer det over min egen portion :-) Man må sno sig lidt, så alle er glade.

Du skal bruge:

en pakke spæde salatblade.
en bakke blåbær
et æble i tern, vendt i lidt appelsinsaft.
½ rødløg i tynde skiver.
En god håndfuld letristede mandler.
En god feta til at smuldre over.

olie/eddike dressing efter smag.

Vend salaten samen og hæld dressing over ved servering.


lørdag den 3. december 2011

Hurtig Thailandsk Kyllingeret

Foto Sara. B. Clausen

Her til aften fik vi en dejlig thaikylling ret- hurtig at lave men lækker :-)

Ingredienser:

600 g. kyllingebrystfillet skåret i skiver.
Saften af en lime
2 spsk. flydende honning.
2 friske chilier, finthakket.
4 gulerødder i skrå skiver
2 bundter forårsløg i skrå skiver.
3 spsk. Thai krydderi (lene hannson) eller gul karry pasta.
1 fed hvidløg, presset.
1 dåse kokosmælk
salt og peber

Tilbehør: Ris.

Skær kyllingen ud og bland, limesaft, honning, chilier, hvidløg thaikrydderi  og lad kyllingen marinere heri. gerne en halv time eller mere. Svits forårsløg og gulerødder i lidt olie i en wok og tilsæt lidt salt og peber. Stil til side. Hæld kylling og marinade i wokken og tilsæt kokosmælk. Lad simre til kyllingen er gennemstegt, Tilsæt til sidst grøntsagerne og lad dem lige varme med. Server med ris til.