tirsdag den 29. november 2011

Forloren Hare med tyttebær, hvidkålssalat og det der hører sig til :-)

Foto: Sara B. Clausen


Det er jo en klassiker og en yndet ret hos mine børn - men jeg indrømmer blankt at jeg heller ikke selv er svær at overtale :-)
Jeg laver gerne dobbelt portion for jeg ved at  den er populær og der må gerne være til to dage. Men skriver den her som den er til 4 personer.

500 g, hakket kalv/flæsk
1 æg
1½ dl. rasp
1 finthakket løg
salt/peber
1- 1½ tsk. Allehånde
lidt vand
En pakke Bacon i skiver

1/4 madlavningsfløde
1/4 Svineboullion
Evt. lidt ribsgele
Salt og Peber
maizena

Rør farsen med æg, rasp, løg og krydderier og tilsæt lidt vand. Farsen skal være lidt fastere end til frikadeller. Læg i et smurt fad og form til en fin "hare". Læg bacon taglagt på og fold enderne ind under "haren".
Foto: Sara B. Clausen

Steg i ovnen i 15 m. ved 250 grader. Tilsæt herefter madlavningsfløde blandet med svinebouillon og skru ned på 200 grader. Lad stege i alt en time. Hæld flødebouillonen gennem en sigte ned i en gryde og jævn saucen og smag til med ribsgele, salt og peber og jævn med lidt Maizena og tilsæt kulør efter ønske.

Server med kartofler, sauce og en god salat. jeg fintstrimlede lidt hvidkål på mandolinjern og tilsatte et æble i tern, madariner, rosiner samt mandler og en citron, honning og olivenolie dressing.

Velbekomme.




Brownie m. Valnødder

Foto. Sara B. Clausen

Fik forleden en skøn, skøn Brownie da jeg var til fødselsdag hos min kusine og jeg fik lokket opskriften ud af hende :-) Den er bare lige som sådan en skal være, fyldig, syndig, chokoladerig, smelter på tungen og så de dejlige sprøde nøddestykker.

300 g. Brun Farin
250 g. smør
200 g. mørk chololade
4 æg
150 g, Mel
3  Spsk.Kakao
200 g. hakkede Valnødder

Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt sammen med smørret over lav varme i en lille gryde. Lad køle
af. Pisk æg og sukker til en tyk og sej æggesnaps. Bland mel, kakao og valnødder og vend det forsigtigt i i æggesnapsen. Vend til sidst den afkølede chokolademasse i. Hæld i en firkantet form 20 x 30 cm. beklædt med papir og bag i ovnen v. 175 grader ca. 35 min. Skal være fugtig indeni. Server evt. som dessert med is og en lækker coulis.

mandag den 28. november 2011

Kabab med crudité, vilde ris og guacamole.


Foto: Sara B. Clausen


Dagens ret blev en lidt fusionskøkken agtig størrelse, da der var rester der skulle anvendes. Ikke desto mindre smagte det skønt :-)

Foto: Sara B. Clausen
Opskriften på Kabab er den samme som du kan læse lige HER og derudover er det bare at skære nogle grønsager a la crudité og lave en dejlig dressing. Jeg havde en god Guacomole fra i går men en hummus ville bestemt også fungere godt til.

Opskrift Guacamole:

2 modne avocadoer
1 fast tomat i små tern
Saften af en lime eller en halv citron
1 fed hvidløg, presset
chili og koriander efter smag
2 spk. creme fraiche light
salt og peber.

Mos avokadoer lidt groft med en gaffel og bland med de øvrige ingredienser.

Dertil havde jeg kogt ris med lidt grøntsagsbouillon og 3 skalotteløg, som jeg hakkede fint. bagefter pressede jeg dem lige ned i en Ramekin og vendte dem ud på tallerknen så de så lidt fine ud :-)


lørdag den 26. november 2011

Pasta med kammuslinger og persillepesto.

Foto: Sara B. Clausen


En lækker pastaret, her med flotte store kammuslinger fra den lokale fiskehandler. Smager skønt, jeg elsker bare pesto, hvad enten det er med basilikum. persille, Rucola, mandler, pinjekerner eller valnødder smager det bare godt,

Ingredienser:

500 g. fuldkorns spaghetti
250 g. kammuslinger
3 spsk saltet smør, til at stege muslinger i.
50 g. bredbladet persille, kun blade.
2 spsk. Kapers
50 g. pinjekerner
1 fed hvidløg
Skallen af en øko citron
130 ml.ekstra jomfru olivenolie
salt og peber

Smelt smørret  og steg kammuslingerne 2 min. på hver side. Læg dem til side. Kom persille, kapers, pinjekerner og hvidløg i en blender eller foodprosessor, blend mens du tilsætter olien i en tynd stråle.
Hæld persilleblandingen over i en stor skål, riv citronskræl i og smag til med salt og peber.
Kog spaghettien al dente og dræn den og bland herefter med pesto og kammuslinger, Varm det hele igennem ca. 4 min.ved lav varme mens du vender det forsigtigt og server straks.

Velbekomme!



torsdag den 24. november 2011

Det perfekte brød med øl.

Foto: Sara B. Clausen


Nu måtte jeg også bare med på bølgen, jeg har været nysgerrig længe og taget tilløb og i går gik jeg så i gang med projekt "Grydebrød"  i bedste Jim Lahey stil (ejer af Sullivan St Bakery)
Brødet er blevet skamrost i alle medier og har længe floreret her på Blogland i forskellige variationer. Efter sigende skulle det overgå selv den bedste bagers og ideen er jo, at den varme gryde, som brødet bages i, med låg over, skulle fungere som en dampovn. Her bagefter føler jeg mig snydt..........SNYDT fordi dette brød burde have været det jeg altid havde indtaget :-) For F..... hvor er det bare godt. Tøv ikke et øjeblik hvis du endnu ikke har prøvet. Let, super luftigt, velsmagende.....You are gonna  love it!

Det skal bare planlægges lidt da dejen skal hæve i 18 timer første gang. Til gengæld skal der kun en mikro mængde gær i. Jeg valgte at bruge en dåse øl og supplerede op til den halve liter med vand.

Ingredienser:

625 g. mel (10 dl)
1 lille klump gær på størrelse med en ært.
2 tsk salt
½ liter øl/vand (500 g)

En gryde med låg der tåler at gå i ovnen (tykbundet, gerne støbejern eller lignende)

Rør gæren ud i øl/vand og tilsæt mel og salt. Det skal bare vendes sammen så alt melet er fugtigt. Lad hæve lunt i 18 timer.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og fold den meget fugtige dej sammen nogle gange over hinanden. lad hæve yderligere to timer i en meldrysset skål.

Sæt gryden i ovnen og tænd på 250 grader. Lad gryden varme i min. 30 min. Tag gryden ud, drys evt. med en smule mel, hæld dejen i, låg på og så ind i ovnen i 30 min. Herefter tages låget af og det bages ca. 15 min. til det er gyldent og meget sprødt. Vend brødet ud på en rist og lad det køle.

Foto Sara B. Clausen


Spaghetti al tonno

Foto: Sara B. Clausen


Det her ret er bare en klassiker, enkel, billig og velsmagende, Tun, kapers og tomat, det er bare noget der fungerer sammen!

4 pers.

3-4 skalotteløg
2 fed hvidløg
2 dåser god tun i vand
1 dåse fl. hakkede tomater
2 dl hvidvin
4 spsk hakkede kapers
2 spk tomatkoncentrat
½-1 tsk chiliflager
salt og peber
En god håndfuld Persille, hakket.

Fuldkornsspaghetti
revet parmesanost

Hak løg og hvidløg og svits det i lidt olie, tilsæt hvidvin og tomater, også koncentrat, samt krydderier. Lad simre 10 min. Tilsæt den drænede tun, kapers og persille lad simre i 10 min. mere. Kog imens fuldkornsspaghetti i passende mængde.Vend spaghettien i saucen og server med revet parmesanost.


tirsdag den 22. november 2011

Kyllingelasagne.

Foto: Sara B. Clausen

 Egentlig er jeg ret konservativ hvad angår Lasagne, men den her kyllingeversion har sneget sig ind i vores "faste gengangere". Børnene elsker det og jeg synes at den fungerer rigtig godt som variation. Jeg kan godt lide at der er lidt bid i grøntsagerne, så derfor tilsætter jeg dem ikke fra start. Det kan man bare vælge at gøre hvis man foretrækker det sådan. Lasagne hører jo samtidig til en af de retter der kun smager bedre næste dag, hvor den har sat sig, både i konsistens og smag. Lige nu glæder jeg mig over at aftensmaden til i morgen dermed også er på plads. Fedt på en travl hverdag! Samtidig måtte ældstesønnen kigge langt efter lasagnen i aften, da Tandlægen havde sat ham på flydende kost. Selvom han var glad for den rest kartoffelsuppe jeg havde i fryseren, så følte han sig noget misundelig :-)

Til 6-7 personer (eller to dages mad)

Tomatsauce

750 g. kyllinge brystfillet skåret i mindre tern.
2-3 løg evt. bladet rødløg og alm.
2 fed Hvidløg
2 stænger bladselleri i fine tern
3 gulerødder i tern
3 spk Basilikum
3 spk. Oregano
½-1 tsk. tørret chiliflager
salt/peber
Evt. en tsk. Urtebouillon (A. Vogel)
2 dåser fl. hakkede tomater.

Svits kyllingetern i lidt olie til de får lidt farve, tilsæt løg og hvidløg. Tilsæt tomater og krydderier, Lad simre 15 min. Tilsæt gulerod og bladselleri og evt. bouillon. Smag til med salt og peber og evt. lidt urtebouillon.

Bechamelsauce:

2 spsk smør
ca. 2 spsk mel
Friskrevet muskat
9 dl. mælk
salt/peber




Desuden: 
frisk parmesan til at rive.
Lasagneplade(gerne fuldkorn)


Smelt smør og tilsæt mel rør, det sammen, pisk mælken i lidt efter lidt , smag til med muskat, salt og peber. saucen skal være relativt tyk, så lasagnen ikke flyder for meget ud.

Vælg et egenet ildfast fad med rimeligt høje sider. Start med et lag tomatsauce, derpå Bechamel og revet parmesan, så et lag lasagne plader og så fremdeles. Det passer med ca. 3-4 lag.  Slut af med Bechamelsauce og riv lidt parmesan over. Bag i ovnen i ca. 30 min. ved 200 grader. Lad hvile ca. 15 min. inden servering.

Velbekomme!







søndag den 20. november 2011

Tamale Pie

Foto: Sara B. Clausen
Dette er en rigtig god måde at anvende en rest Chili con carne eller lignende krydret hakket oksekød og da jeg netop stod med sådan en rest i dag, blev det vi skulle have. Kødfyldet skal gerne være krydret med løg, hvidløg, chili, spidskommen, et nib cayennepeber, tomatkoncentrat m.m. så det har en god krydret smag.

Du skal bruge:

En rest chili con carne eller lignende ( ca. 300- 400 g.)

Lav en dej af:

300 g. hvedemel
100 g. majsmel
50. g. majsgryn (lidt grovere end  majsmel)
2 tsk. bagepulver
150 g, smør eller margarine
1½ tsk.  salt
1-1½ dl. kogende vand.

Revet cheddar
evt. cremefraiche (9%)

Start med at gnide smøret ind i melet, tilsæt salt og bagepulver. Tilsæt herefter vandet lidt af gangen og ælt det ind i dejlen som gerne skulle blive blød og samlet at arbejde med. Del dejen i to klumper, den ene lidt større end den anden. Rul den største ud og beklæd en tærteform med den. Kom kødfyldet i. Cheddarost ovenpå kødet og dernæst rulles den sidste dejklump ud til et låg, som placeres ovenpå tærten og mases fast i siderne, så tærten er "lukket" med låget. Pensles med æg. Er der nogle rester af dej ser det flot ud at skære nogle blade eller andre dekorative figurer ud og placere ovenpå som pynt. Limes på og pensles med æg. bag i ovnen v. 175 grader (varmluft) i 20 - 25 min. skal blive gylden og sprød.
Server evt. med lidt cremefraiche drysset med chili og salat dertil.

Velbekomme

Foto: Sara B.Clausen


onsdag den 16. november 2011

Enebærfrikadeller med valnødder og rødkålssalat med tyttebær og æble.

Foto: Sara B. Clausen

En lidt anderledes variant af frikadeller men rigtig lækkert med nødder i og enebærsmagen. Jeg lavede altså dobbelt portion, så er der også lidt til madpakkerne :-)

Frikadeller 12 stk:

400 g. hakket kalv & flæsk 3-7 %
1 tsk salt
1 æg
1 dl rasp
1,5 dl minimælk
25 g. Valnødder, grofthakkede
5 enebær, hakket
1 løg
peber

Rør kødet sejt med salt. Tilsæt æg og rasp og spæd op med mælken til konsistensen er lind. hak valnødder groft og hak enebær fint og tilsæt det til farsen sammen med peber og finthakket eller revet løg.Lad farsen stå koldt i 30 min. form herefter ca 12 frikadeller og steg dem gyldne i fedtstof på en pande med middel varme.


Rødkålssalat:

3 spk. Æbleeddike
2 spk olivenolie
3 spk tyttebærsyltetøj
300 g. rødkål
1 rødløg, finthakket
1 æble i små tern
50 g tørrede tranebær
Salt og peber
Evt. en god håndfuld mandler
Bredbladet persille til garnering

Rør en dressing sammen af eddike, olie og tyttebær og smag til med peber. Snit kålen fint og vend den med æble i tern og finthakket rødløg og tranebær. Vend dressingen i og garner med bredbladet persille.

Velbekomme!



søndag den 13. november 2011

Kylling Marengo

Foto: Sara B. Clausen


Dejlig saftig kylling i en lækker sauce og med grøntsager og hvidløgsbrød til (brug f.eks disse flutes ) det smager bare rigtig skønt. Brug endelig et par timer på at marinere kyllingen, det er umagen værd! Jeg serverede med lidt letkogt broccoli og gulerødder da jeg synes der godt måtte være lidt flere grøntsager en blot champignon. jeg undlod at bruge oliven, da jeg desværre er den eneste herhjemme der elsker oliven :-(

6 stykker kyllingebryst, skåret i halve.
2 spk. olivenolie
300 g. purerede tomater (passato)
2 dl. hvidvin
2 spk. hønsebouillon
2 skalotteløg, Finthakket
2-3 tsk Herbe de provence
40 g. smeltet smør
1 fed hvidløg
8 skiver hvidt brød
500 g. champignoner el. andre svampe
50. g. sorte oliven hakkede
1 tsk Sukker
Evt. friske basilikumblade til garnering

Start med at marinere kyllingen i hvidvin og herbe de provence, gerne i to timer eller mere. Klargør grøntsager.
Steg kyllingestykkerne i lidt smør og olie ca. 2 min. på hver side på en varm pande og overfør til et ildfast fad.
Svits skalotteløg på en pande og tilsæt hvidvin og tomatpassato samt lidt hønsebouillon, salt og peber samt sukker og finthakkede oliven og lad simre lidt . Hæld derefter saucen over retten, som skal have 20-25 min i ovnen ved 200 grader.
Smelt smør og pres et fed hvidløg i. dette pensles på de 8 skiver brød som efterfølgende ristes i ovnen. Champignoner brunes på en pande. Velbekomme!

lørdag den 12. november 2011

Frisk fettucine med Laks i Estragon/ Hvidvinsflødesauce vendt m. Rucola.


Foto: Sara B. Clausen

Denne lette pasta lakseret smager bare så super godt. Hurtig, let og lækkert. Mums!

300 g. Friske Laksesteaks
3-4 skalotteløg, finthakket
1 dl. hvidvin
1/4 dl. fløde
2 tsk. tørret estragon
Salt & Peber
½ pakke Rucolasalat
Urtebouillon, Vand

En pakke frisk Fettucine

Start med at pochere laksen. bring en gryde med vand tilsat lidt urtebouillon og salt i kog. Smid laksen i vandet og tage den af varmen. lad stå og trække i vandet i min. 15 min. men går der længere tid er det lige meget. Det er en 100 % sikker måde at koge fisk på så den bliver helt perfekt.

Kom lidt smør eller olie på en pande og steg det finthakkede skalotteløg i 3 min. tilsæt herefter hvidvin og lad simre i 3 min. Dernæst tilsættes fløde og krydderier, saucen simrer til den tykner. Kog den friske pasta efter anvisning.

Den pocherede laks deles i flager som tilsættes estragonflødesaucen  og den friske pasta vendes deri. Retten vendes inden servering med lidt rucola og serveres med flute og frisk parmesan.

Velbekomme!

Nemme og gode flutes

Foto: Sara B. Clausen

Med denne opskrift får du tre hurtige og gode flutes - det kan ses som et alternativ til den anden opskrift jeg har her på bloggen, hvor man helst skal starte dagen før med en biga (fordej). Disse kan du have klar i løbet af nogle timer og de smager super.

50. g. Gær
5 dl. Vand
2 tsk. Salt
2 spsk. olie
500 g hvedemel
200 g. Durum mel (eller spelt, fuldkornshvedemel e.l.)

Rør Gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt og øvrige ingredienser og ælt det godt sammen. Lad hæve i ca. en time. Del  herefter dejen i tre dele og form til flutes. Efterhæver i caæ. 30 min. pensles med vand og bages ved 200 grader i ca. 15 min.


fredag den 11. november 2011

En fin lille fredagskage til ham jeg elsker.....

Foto: Sara B. Clausen
Fik lige lyst til at lave en lille overraskelses kage til min søde kæreste, han giver mig blomster og jeg giver ham kager (m. blomster på) og god mad :-)

Opskriften er den samme som denne her kage men med få ændringer derfor skriver jeg den lige igen herunder, som jeg lavede den i dag.



Den ubagte kage Foto: Sara

Imens kagen var i ovnen, legede jeg lidt med at farve marcipan med kakao og grøn frugtfarve og lave små kugler som blev presset flade mellem to lag husholdningsfilm og formet til disse blomster ( mit første forsøg med den slags:) :





Du skal bruge en springform på ca 27 cm.i diameter eller en hjerteform.

Ingredienser:

225 g. sukker
100 g. margarine/smør
3/4 tsk. fint salt
125 g. mel
50 g. kokosmel
2 tsk. bagepulver.
50 g. Kakao (usødet)
3 æg
2 dl. Kogende stærk kaffe
Kakao og flormelis til glasur ( rørers med lidt kaffe)
Mandler
Marcipan og konditorfarve til at lave blomster med.

Pisk æg og sukker tykt og skummende. Smelt margarinen. Bland alle de tørre ingredienser og sigt dem ned i melet. vend det hele sammen med lette bevægelser med en dejskraber, rør smeltet margarine i og til sidst tilsættes det kogende vand. Dejen er nu meget tynd (don´t worry) hæld den i en smurt springform eller beklæd den med bagepapir og vær forvisset om at den er helt perfekt når den kommer ud :-). Bag kagen ca. 40 min ved 190 grader. Inden servering drysses et fint lag flormelis over med en lille sigte.

Foto: Sara B. Clausen

torsdag den 10. november 2011

Frisk rødkålssalat med kirsebæreddike, appelsin og ristede mandler


Foto: Sara B. Clausen

Denne skønne salat er Claus Meyers opkrift og kan varmt anbefales:-)

½ rødkålshoved snittet befriet for yderblade og stok.
4- 5 spsk. kirsebæreddike ( Meyers)
100 g. smuttede mandler
3-4 appelsiner
1 æble i små tern
3 spsk. honning
3 spsk. olivenolie
100 g. tørrede tranebær
Salt og peber

Snit kålen så fint som muligt og vend den med kirsebæreddike og krydr med salt og peber, lad stå nogle timer. Rist mandlerne på en pande til de netop bliver gyldne. Skær i aflange splitter. Filletér appelsinerne. Bland honning, olie og salt og peber sammen. Vend rødkål med Appelsiner, mandler, tranebær og dressing og server.

Appelsinstegte kartofler med Hasselnødder


Foto: Sara B. Clausen
Blev bare nødt til at prøve de her kartofler som alternativ til de brunede og synes faktisk rigtig godt om det! De lækre hasselnødder, egen høst, har hængt til tørre og smagte rigtig godt. Jeg høre så heller ikke til den type der bare SKAL have de sukkerbrunede kartofler til andestegen. Den traditionelle rødkål blev i dag også erstattet af en frisk rødkålssalat alt i alt et rigtig godt måltid og så er det heller ikke helt som juleaften :-) Jeg synes ikke det gør noget at der er lidt forskel på menuen.

Appelsinstegte kartofler med hasselnødder:

2 kg. små gourmetkartofler, kogte og pillede samt afkølet.
2 spk. smør eller olie
3 dl Appelsinsaft
½ tsk stødt koriander
2 spsk. Hasselnøddeflager.
salt & peber

Varm fedtstof på en stor pande eller en gryde og tilsæt kartofler og appelsinsaft. krydr med koriander, salt samt friskkværnet peber. Lad appelsinsaften koge væk, til kartoflerne bliver blanke og glaserede, Rist Hasselnøder på en tør pande og drys over inden servering.

Langtidsstegt And

Foto: Sara B. Clausen


Langtidsstegt And :

1-2 hele Ænder på 3000 g. (vi var 7 pers så jeg lavede to!)
450 g. svesker uden sten blandet med 4 store æbler i tern.
salt og peber
½ l.Vand

Rens Anden og gnid den godt med salt og peber, både indvendigt og udvendigt. Fyld den med en blanding af svesker og æbler. Luk hullet med kødnåle. Læg anden eller ænderne med brystet nedad på en bradepande med rist over. Hæld vand i bradepanden. Indstil ovnen på 110 grader. Steg i ca. 4 timer inden anden vendes og yderligere steger i 1½- 2 timer. ialt skal den have 6 timer. Nu skulle skindet gerne være meget sprødt og anden mør og lækker med minimalt svind.

lav saucen af skyen fra bradepanden, men skum den først for fedt (som du kan gemme og bruge til madlavning eller Confit de canard,) hvis der var indmad i anden kan du stege disse i lidt smør og tilsætte lidt suppeurter og vand og koge en dejlig fond som der kan suppleres med til sovsen.

Foto: Sara B. Clausen





onsdag den 9. november 2011

Panna Cotta med hindbær/appelsin coulis

Foto: Sara B. Clausen
Fandt denne opskrift ved Isabella Smith - jeg er ret begejstret for Panna Cotta og synes den vil passe godt som afslutning på Mortens aften. Jeg har dog kommet saften fra en appelsin i coulien også. Hun foreslår, at man sir og jævner coulien med et blad husblas, I hendes opskrift beskriver hun at man varmer den siede saft og så rører husblas i og dernæst hælder over den stivnede flødecreme. Havde jeg ikke været for træt, da jeg gjorde det, havde jeg nok godt kunne regne ud, at det risikerede at smelte panna cottaen lidt og forstyrre den helt skarpe grænse mellem hvid panna cotta og rød coulis. Mit forslag er at varme kun lidt af saften smelte husblas heri og så røre i hele portionen og herefter fordele den over- alternativt helt at droppe det og bare servere med alm. coulis som hverken er siet eller geleteret men blot blendet/most sammen :-) Resultater blev omend ikke perfekt, så helt sikkert velsmagende!

6-7 pers.

5 dl. fløde
100 g. sukker (lidt mindre kan gøre det)
1 vaniljestang
4 blade husblas

200 g. hindbær
saften af en appelsin
80 g, sukker eller flormelis
evt. et blad husblas

læg husblad i blød i koldt vand. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ude i en spk. sukker og mix det sammen med en lille kniv på et skærebræt, så løsner kornene sig bedre fra hinanden. Varm fløden op med vaniljesukkeret og også de flækkede stænger, tilsæt sukker. Når fløden akkurat koger tages den af varmen (fjern vaniljestængerne) og husblas tages op af vandet og tilsættes og røres i - en af gangen. Fordel enten i forme som du vender panna cottaen ud af ved servering eller server i portionsglas. Lad stivne- mindst tre timer. Lav coulien imens.

Mos eller blend bær og sukker, tilsæt appelsinsaft og lad stå i nogle timer. Herfter er den enten klar som den er- eller du kan væge at passere den gennem en sigte og tilsætte et blad husblas. Vælger du det sidste så læs lige bemærkning øverst på blogindlægget.

Koteletter i fad med champignon, porre og paprikaflødesovs & kartoffelmos dertil.

Foto: Sara B. Clausen


Fik lyst til en god gammeldags ret som koteletter i fad. Det smager altså bare super godt  og med en stor rest kartoffelmos fra i går, blev det til en skøn og nem middag.

Ingredienser 4 pers.

4 svinekoteletter
1 bakke champignon
2 porrer
1 alm. Løg
1/4 Fløde (9%)
1 svinebouillonterning
2 tsk, paprika
salt og peber
et lille nib cayennepeber.
evt. lidt vand

Krydder koteletterne med salt og peber og brun dem på begge sider på en godt varm pande i lidt smør eller olie. Overfør dem herefter til et ovnfast fad. Skær champignon i halve og svits på panden, når brunede hældes de over koteletterne. Svits porre og løg i lidt olie, tilsæt paprika, salt, peber, cayenne og fløde og rør rundt. tilsæt bouillon og evt en lille smule vand. lad simre lidt og hæld efterfølgende saucen over koteletter og champignon. Sæt i ovnen i ca. 20-25 min ved 200 grader og server med ris eller kartoffelmos.

Sara´s bedste pebernødder :-)

Foto: Sara B. Clausen

Ja, jeg ved godt det er lige tidligt nok, men det bugner jo allerede med dem i butikkerne og de er så lette at lave selv og smager en million gange bedre. Jeg har aldrig haft disse med eller budt nogen på dem uden fluks at blive afkrævet opskriften! Der bliver en stor portion ud af opskriften så hav dåserne klar og alle bagepladerne
(de vil dog med garanti blive spist ret hurtigt) og sikken en herlig duft i hjemmet når man bager dem!

250 g. blødt smør
250 g. brun farin
1 tsk. std. Ingefær
1 tsk,.std. Nelliker
1 tsk. std. Kardemomme
1 tsk. hvid peber
1,5 tsk. Natron
1 dl. fløde
500 g. Mel

Smør og sukker piskes godt sammen med håndmixer. Fløde tilsættes. Mel og krydderier samt natron  blandes og sigtes i. Dejen æltes godt sammen og trilles herefter til pølser på tykkelse med en finger. Stænger skæres i stykker af ca. 1 cm og trilles til kugler som sættes på en plade, med bagepapir, nå de sættes på trykkes de lige en gang med tommelfingeren. De kan stå ret tæt uden at glide sammen. Bages ved 200 grader i ca. 8-10 min. Køler inden de kommes i tætsluttende beholder.

Velbekomme :-)

søndag den 6. november 2011

Chocolate cup cakes

Foto: Sara B. Clausen
Med to drenge i huset, med mere hang til kager med edderkopper eller drager på, er det ret hyggeligt at få lejlighed til at lave nogle lidt mere tøsede kager til en af kærestens piger, der skulle have tøsehygge :-)

Ingredienser ca. 12 stk.

180 g. sukker
100 g. blødt smør
225 g. mel
80 g. kakao
1 tsk. bagepulver
1/4 tsk. salt
1 tsk. vanillesukker (eller korn fra en stang)
3 æg
2 dl. mælk
100 g. mørkt hakket chokolade

Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Pisk æggene i et af gangen og pisk godt i mellem. Bland mel, kakao, bagepulver og vanillesukker og sigt det i dejen, skiftevis med mælken, Vend det hakkede chokolade i. Fordel dejen i papir muffinforme, gerne de amerikanske høje, sæt dem i en metalmuffinform, så holder de bedre formen. Når de er helt afkølede kan de pyntes med Chokoladecreme.


Chokoladecreme til 12 kager:

100 g. philadephia light
50 g. blødt smør
75 g. flormelis
80 g. kakao
et skvæt Appelsinvand

Alle ingredienser røres sammen og kommes på kagerne med en dekorationstylle på en sprøjtepose. Pynt med hvad du har lyst til :-)



Foto: Sara B. Clausen

torsdag den 3. november 2011

Kofta i Currysauce.

Foto: Sara B. Clausen
Denne dejlige ret smager bare rigtig godt og er dejligt krydret uden at det er for meget, mine drenge elsker den og synes på ingen måde det er for stærkt :-) Selvfølgelig er der forskel på chilipulver og den jeg bruger er nok sådan medium stærk.

Kofta:
1 kg hakket oksekød
1 tsk salt
1 strøget tsk.chilipulver
1 tsk. spidskommen
1 tsk, garam masala
1 lille knold revet ingefær
1-2 forårsløg, finthakket.
1 håndfuld frisk koriander
½ dl. havregryn
1 æg.

Currysauce:
2 store løg, i tern.
2 fed presset hvidløg
1 ds. flåede tomater eller passata
1 flaske fløde cremefine 7% eller 1 dl. yoghurt naturel
½ tsk. salt
½ tsk. chilipulver
1/4 tsk gurkemeje
1 tsk. paprika
1 hel kanelstang
3 dl. vand
evt. maizena til at jævne lidt.

Rør alle ingredienser til farsen godt sammen og form til små runde kødboller. Steg løg og hvidløg i olie i en dyb sauterpande eller wok. tilsæt tomater og krydderier og 2 dl vand samt fløde og lad simre lidt. Kom forsigtigt kødbollerne ned i saucen ( de skal koges i saucen, sådan holder de formen bedst og tager god smag af saucen). Når kødbollerne virker faste, efter ca. 20 min, tilsættes yderligere 1 dl. vand og de simrer under låg i 20 min mere. Tag evt. kødboller op og jævn saucen med lidt maizena og kom dem så tilbage igen. Server med ris og en god salat til og pynt gerne med friskhakket persille eller koriander.

Velbekomme!
Foto: Sara B. Clausen

onsdag den 2. november 2011

Cremet Kartoffelporresuppe med seranoskinke.

Foto: Sara. B.Clausen

Nu skulle grøntsagsskuffen ryddes lidt op og hvad er så mere oplagt end en gang grøntsagssuppe på en tåget, våd og fugtig vinterdag. Det smager godt og giver varmen og mætter godt med lidt brød til. Hvis man vil lave denne ret vegetarisk, undlader man naturligvis bare serano skinken. I stedet kan man jo toppe den med lidt ristede nødder og svampe i stedet for.

1,5 kg. kartofler
4 store porre
1/4 knoldselleri
2 små fed hvidløg
1 l. vand (ca.)
2 spsk. urtebouillon (A. vogel)
1/4 fløde
Salt og peber
1-2 spsk. tørret timian

evt. tørstegt serano skinke (steges på bagepapir i ovnen til sprødt)

Rens og skær grøntsagerne i mindre stykker. svits i lidt olie i en stor gryde. Tilsæt vand, så det lige dækker grøntsagerne og herefter bouillon og lad simre til grønsagerne er møre. Blend suppen med stavblender og tilsæt fløde, salt og peber samt timian. Server med sprødstegt seranoskinke på toppen og et godt brød til. F.eks. dette: her.

Velbekomme!

Madbrød m. oregano og ost.

Foto: Sara B. Clausen


Aftenens suppe, skal ledsages af en godt brød. Dette er rigtig dekorativt og smager samtidig skønt. Det er også velegnet til et buffet bord.

Dej:

40 g. smør
2½ dl.mælk
50 g. gær
1 æg
100 g. revet mild ost
1 lille tsk. salt
300 g. mel
1 spsk. Oregano

Smelt smør og tilsæt mælken udrør gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen og stil til hævning i 30 min. Ælt dejen godt igennem og tag en klump fra til at lave pynt af. Læg resten af dejen i en bradepande eller springform på 28 cm. Brødet pensles med æg og dekoreres efter humør med dej formet som korn, eller blade eller hvad du finder på :-) Pensles også med æg ovenpå pynten og bages i ovnen 20-30 min. ved 200 grader.

Hjemmelavet Ginger Ale

Foto: Sara B. Clausen

For nylig så jeg en opskrift i en anden blog(kan desværre ikke huske hvem) hvor bloggeren skrev at hun nød en Ginger Ale mens hun lavede maden og så var der sådan en fin lille ginger ale dåse. Jeg tænkte at det ville jeg egentlig gerne smage da jeg elsker ingefær. Da mine drenge så kom hjem fra weekend med deres far og fortalte at de selv havde lavet Ginger Ale, måtte jeg simpelthen også prøve det! Jeg fandt en opskrift og gik i gang og her efter nogle dage, kan jeg konkludere at smagen er god. Der er dog kun let brus i, måske var jeg for hurtig til at sætte den på køl, næste gang må jeg prøve at lade den stå lidt længere ude :-)

Ingredienser til 2 liter Ginger Ale:

Saften af en øko citron
2 spsk. revet Ingefær.
3 dl. økologisk rørsukker.
Knap 2 l. koldt vand
en lille bitte gærklump på størrelse med en ½ ært.

En godt renset 2 liters plastik sodavands flaske.

Hæld sukker gennem en tragt ned i flasken. Pres citronen og hæld gennem en sigte ned i flasken. Pres ligeledes  revet ingefær gennem en lille sigte ned i flasken via tragten. Tilsæt vand så det næsten fylder flasken. Ryst blandingen godt. smag på den om den virker tilpas sød. Hæld herefter en lille smule af blandingen i et rent glas og opløs gæren heri. Tilsæt derefter gæren til flasken og fyld evt.op med vand til det knap når toppen. Vend flasken nogle gange rundt. Lad stå ved stuetemperatur i 12-24 timer. Gæringsprocessen, som danner brus i Ginger alen, får flasken til at blive hård. Når den er blevet det sættes den i køleskabet.

OBS:
På grund af gæret er der en lille smule alkohol i sodavandet ca. 0.6%, men ikke nok til at man kan blive beruset. En 2 liters flaske svarer til mindre end én øl. Gære danner kulsyre så der på den måde kommer naturlig brus i sodavanden.
Brug plastikflasker i stedet for glas, og lad den ikke stå for længe ude. Jo længere den står jo mere kulsyre får du. Det giver mere brus, men også risiko for at flasken springer i luften!

Have fun!

tirsdag den 1. november 2011

Stegt flæsk med persillesovs og salat.

Foto: Sara B. Clausen

Her til aften fik vi en gang stegt flæsk med persillesovs, vi får det måske en gang om året- men så nyder vi det også når det er- specielt drengene. Jeg synes det er super at stege det i ovnen på en rist, så løber fedtet fra ned i bradepanden. De bliver dejligt sprøde.

Jeg krydrer bare flæsken med salt og peber og steger på en rist som jeg sætter over en bradepande. jeg kommer stanniol i bradepanden så den er lettere at gøre rent bagefter. Så steger jeg ved 200 grader til de er gyldne og sprøde, vender ind i mellem. Til sidst ligges de på fedtsugende papir. Det gør dem en del mindre fedtholdige end ellers.

Persillesovsen laver jeg med maizenajævning i stedet for opbagning. Så bruger jeg lidt urtebouillon og mælk, salt, peber og lidt sukker og så selvfølgelig hakket persille. Serveres med kartofler og en god salat.

Mums ;-)



Savoysalat med æbler, appelsin og rugbrødsdrys.

Foto: Sara B. Clausen

Jeg havde lidt rester af min rugbrødsdrys med timian og havsalt fra i går, så den røg også i dagens salat :-) En dejlig vintersalat med sødme fra æbler og appelsin og masser af sund kål.

Et lille Savoykål
Lidt Hvidkål, fintstrimlet
2 Æbler
2 Appelsiner
Rugbrødsdrys med havsalt og timian (se : her )

Dressing af olie, balsamico, honning og  Lene Hanssons grønne dipmix.

Skær Savoykålen fra midterribben, skyl og ryst fri for vand, skær i meget fine strimler, gør det samme med hvidkålen. Skær appelsinerne i filleter og gem saften derfra. Skær æblerne i tern og vend dem i appelsinsaften. Bland salaten. Rør dressingen sammen og slut af med rugbrødsdrys på toppen.