mandag den 31. oktober 2011

Ungkvæg steak med kartoffelkroketter, sauce og salat med pære, tranebær og sprødt rugbrødsdrys med havsalt og timian

Foto: Sara B. Clausen
Aftenens menu herhjemme blev en steak med tilbehør, salaten blev supergod og kan virkelig anbefales, kartoffelkroketterne købte jeg mig til.Så alt i alt et nemt tilberedt men dejligt måltid.

Ingredienser:

3-4 steaks af ungkvæg.
smør
Salt & Peber
Kartoffelkroketter
1 dl. fløde
1 tsk. urtebouillon (A. Vogel)

Hvis du også ind i mellem kan vælge en lidt lettere løsning, så start med at sætte de frosne kartoffelkroketter  i ovnen  og lav imens salaten som du finder opskriften på salaten findes  : Her
Når der er styr på det og kartoflerne er ved at være klar krydrer du bøfferne med salt og peber og steger 3 min. på hver side i lidt smør og ved god varme. Der kom en del kødsaft fra mine, som jeg tilsatte fløde og en smule urtebouillon, kogte lidt ind og filtrerede gennem en lille sigte så der kom en dejlig lille sauce til. server med salat med pære, tranebær og rugbrødsdrys. m. havsalt og Timian.
Velbekomme.


Salat med pære, tranebær og sprødt rugbrødsdrys m. havsalt og timian.

Foto: Sara B. Clausen



Denne salat smagte rigtig skønt- jeg er helt vild med det tørrede rugbrødsdrys som er sådan lidt crouton agtigt på toppen. Mums! kan også godt lide at resten af mit efterhånden halvkedelige hjemmebagte rugbrød kan trylles om til noget der smager så godt. Der er lidt charme over det der med at udnytte tingene :-)

Du skal bruge:

1 bakke spæde babyblade, skyllet og tørret.
1 stor Lukaspære eller evt. 2 mindre.
1 lille håndfuld tørrede tranebær
1 lille håndfuld valnødder, grofthakkede.
3-4 skiver rugbrød
olivenolie
1 tsk havsalt, fint
2 spsk.Timian friskhakket eller tørret.

Start med at smuldre rugbrødsskiverne ned i en skål så det er ret findelt, tilsæt havsalt og timian og et lille skvæt olivenolie og vend det rundt med en ske. Rugbrødet suger lynhurtigt fugten fra olivenolien og bliver mere våd i det. Fordel godt på bagepair på en plade og sæt i ovnen 175 grader (varmluft)15-20 min til det er helt tørt. Lad køle.

Skyl og rens salaten og tør den i salatslynge eller lignende. Skær pæren i tern og fordel over salaten i et fint fad, tilsæt tranebær og valnødder og vend lidt rundt. Top med rugbrødsdrys. Inden servering røres en balsamico/oliedressing sammen evt. med et lille dryp honning - og meget gerne med 1 tsk. af  Lene Hanssons grønne dipmix urter som er god til meget. Hæld dressingen over og server.

søndag den 30. oktober 2011

Kylling i sur-sød sauce.

Foto: Sara B. Clausen





Kylling i sur-sød sauce med masser af sprøde grøntsager, sød frisk ananas og pikant ingefær, smager rigtig godt og det er let at lave selv så der er ingen grund til, at ty til Oncle Ben færdig sovs løsning, som slet ikke kan måle sig med det man selv kan fremtrylle på kort tid i køkkenet. Min version (på billedet) blev lidt mørkere da jeg ikke havde lys soya :-)

Til 4 pers.

1 valnøddestort stykke Ingefær, finthakket.
1 Rød chili u. kerner, finthakket.
2 fed hvidløg, Finthakket
500 g. kyllingebryst eller inderfilet.
6 spsk. Lys soya
4 spsk. Riseddike
1 tsk. 5-spice (asiatisk blanding)
1 bundt Forårsløg, i skrå skiver
4 gulerødder i fine små stave.
150 g. friske sukkerærter, skåret på skrå
1/4 frisk ananas i tern
4 dl. Hønsebouillon
3 spsk Tomatkoncentrat
2 spsk. Maizena
Salt, Peber, Sukker.

Den finthakkede chili, hvidløg og Ingefær, blandes med soya og riseddike og kyllingen vendes godt rundt i marinaden og trækker i køleskab i mindst en time.
Snit grøntsagerne så de er klar. Tag kødstykkerne op af marinaden, men gem det der bliver tilbage i skålen, steg kyllingen på en varm Wok til de er brunet på alle sider. hæld forårsløg og gulerødder ved og steg videre nogle min. tilsæt sukkerærter og pisk saucen sammen af marinade, tomatkoncentrat, hønsebouillon og maizena. Hæld ned til kødet og bring det i kog. Tilsæt ananas og lade koge med et par min. Smag til med lidt salt, peber og sukker. Server med basmatiris.

Velbekomme!

Foto: Sara B. Clausen


fredag den 28. oktober 2011

En dejlig frokost med Mexicanske toner.

Foto: Sara B. Clausen


Efter at have siddet foran pc i mange timer og skrevet på min modulopgave, som fylder en del hos mig for tiden, måtte jeg have en pause. Jeg besigtigede køleskab og prøvede at tænke få mange af de ting jeg skulle have brugt ind i en ret. Dette skal dog efter min mening helst have en vis stringens og tema. Jeg endte med en mexicansk inspireret æggekage :-) Den smagte helt sikkert godt og serveret med en moden avocado og hjemmebagt rugbrød var det et skønt måltid. I skrivende stund er yngste sønnen kommet hjem og gufler også i sig med stor appetit  og uhmmm lyde :-)
Ja og så brugte jeg jo lidt af andefedtet fra forleden også (jeg gemmer det altid for det smager altså for godt, når man steger fx. kartofler deri!!)

Ingredienser:

3 æg
1 dl. mælk
4 forårsløg, skåret på skrå i skiver.
1 Rød Chili frisk og uden kerner, hakket.
8 små kogte kartofler.
en håndfuld revet Cheddarost
Lidt Jalapenos
En håndfuld små tomater
En Avocado
Salt & peber
Andefedt eller vegetabilsk fedt til stegning.

Skær kartofler i mindre stykker og steg dem 5 min i andefedt/vegetabilsk fedt på en pande der kan tåle varme på håndtaget også. Tilsæt herefter chili og forårsløg vend det med kartofler på panden i nogle min. Tilsæt 3 æg pisket sammen med mælk og salt samt peber. Lad det få ca. 3-4 min. Fordel revet ost over, nogle jalapenos og halverede tomater. og sæt så panden i ovnen ved 150 grader og  bag den til overfladen er stivnet. Server med rugbrød og evt. Avokado med citron klemt over.


Foto: Sara B. Clausen

onsdag den 26. oktober 2011

Svenske kötbullar med tyttebær og det hele:-)

Foto: Sara B. Clausen


Yngstesønnen har længe efterspurgt denne ret, så nu var det tid og resten af vintersalaten fra måltidet i går, kunne passende gøre retten selskab :-) tyttebær er jo et must dertil. Derudover serverede jeg aspargeskartofler og en brun sovs, ikke den traditionelle, som vist skal have en del fløde med på vejen.

Svenske kötbullar:

500 g. svin/kalv (magert)
1 æg
1 løg, finthakket.
4 spsk rasp
1 dl mælk eller fløde (9%)
½ tsk. allehånde
salt og peber

svits det finthakkede løg i lidt fedtstof  nogle minutter og lad køle lidt af. Bland imens rasp og mælk/fløde lad trække lidt så det bliver grødet. tilsæt ægget,  løgene, kødet og krydderier. og rør farsen. Lad gerne stå i 30 min i køleskab. Formes til runde små frikadeller og steges på alle sider, lidt af gangen, på en pande i olie eller smør.

Friskbagte Morgenbrød

Foto: Sara B. Clausen

Denne opskrift er fra Amo (den stor bagebog 2) Sund er den jo ikke helt, med både hvidt mel og fedstof i dejen, men altså en gang i mellem smager det altså bare godt. Opskriften er en Grunddej og så kan man forme den til det man lyster, rundstykker, gifler, briocher m.m og drysse med sesam, birkis, mel, eller noget andet efter humør.
Jeg lavede en dobbelt portion for også at få lidt til fryseren. Ifølge opskriften, kommer der 20 stk ud af en portion - jeg fik ca. 30 ud af dobbelt portion og det var ikke sådan meget store brød. Ligeledes forlængede jeg hævetiden i begge omgange og brugte så 50 g. gær i stedet for 60g. I øvrigt passede det med 5 dl. mælk til dobbelt portion - ikke 6 dl.men det kommer nok lidt an på melet m.m.
Resultatet var godt. Lækre bløde og fine morgenbrød. Serveret sammen med hjemmebagt rugbrød- kom der da også lidt fiber ind i billedet ;-)

Foto: Sara B. Clausen

 Ingredienser 20 stk.

500 g. hvedemel
100 g. smør
30 g. gær
3 dl mælk
1 tsk salt
1 tsk sukker

Smuldr margarinen i melet, Rør gæren ud i den lunkne mælk. og tilsæt de øvrige ingredienser.
Ælt dejen grundigt til den er blank og smidig samt elastisk. Lad hæve lunt og tildækket i 30 min. Form herefter en eller flere slags morgenbrød. Lad efterhæve på pladen i 20 min. Pensles med æg og bages midt i ovnen i ca. 12 min. ved 180 grader(varmluft).


Foto: Sara B. Clausen

tirsdag den 25. oktober 2011

Andelår med skøn vintersalat og smørstegte æbler med timian og honning.

Foto: Sara B. Clausen

Andelår til 10 kr stk. i Rema 1000 - det er da ikke til at stå for og et par brystfilleter til en 20´er stykket røg også med i kurven til en and(en) dag! ( Det blev et billed før tilberedning, i denne tid er det svært at nå at tage billeder mens dagslyset er der og billeder uden blitz er bare bedst :-) Åhhh, de andelår.......de kom altså til at smage uanstændigt godt, børnene ville gerne have haft et par mere :-)

Så menuen i aften lyder på Andelår med vintersalat, aspargeskartofler og smørstegte æbler med honning og timian. Ikke ringe! Jeg har fået nogle skønne Belle de Boscop æbler fra min mors have i dag. Fantastisk at kunne fylde vinterdepotet lidt op- også selvom man ikke selv har have! Smukke (tres belle!) er de æbler!

Foto Sara B. Clausen

Foto: Sara B. Clausen
Opskrifterne komme længere nede på siden.

Vintersalaten er også en skøn salat og pynter på bordet med skønne sæsonvarer. Den kan serveres til mange retter.

Foto Sara B. Clausen

De Smørstegte æbler med timian og honning må du endelig prøve, de smager så godt og skal kun lige vendes på panden i nogle minutter. er også gode til svinemørbrad og lignende.


Foto: Sara B. Clausen

Andelår: (Opskrift til 3-4 pers.)

4 Andelår
salt,  Krydder peber( Lene Hansson) el. friskkværnet peber
Timian
Olivenolie

Krydr andelårene med salt og peber og timian og placer dem i et ovnfast fad med lidt olivenolie i. Steg dem 45 min. ved 200 grader og skru herefter ned på 150 grader og giv dem yderligere ca. 20 min. server med tilbehør som f.eks. aspargeskartofler, vintersalat og smørstegte æbler med honning og timian.

Vintersalat:

½ fast hvidkålshoved, fintstrimlet.
en stor klase blå stenfri druer i halve.
1 stort æble i små tern.
4 mandariner skåret i mindre stykker ( eller 1 appelsin)
En god håndfuld Valnødder, grofthakket.

Dressing af  4 spsk. olivenolie, lidt salt, friskkværnet peber, 1 spsk æbleeddike og en 1 lille tsk. sukker.
Bland salaten, tag gerne væden fra mandariner eller appelsiner med og hæld dressing over lige inden servering.

Smørstegte æbler med timian og honning:

2- 3 store æbler skåret i skiver.
en god klat smør.
2 spsk. timian 
2 spsk honning
salt og godt med friskkværnet  peber.

Skær æbler i både. Smelt smør på panden og vend æblerne  i det, tilsæt timian og honning, salt og peber og vend dem rundt til de får en smule farve- 4-5 min.

Velbekomme!!


Uhmmm, duften af friskbagt rugbrød!

Det færdige brød. Foto: Sara B. Clausen


Jeg har besluttet mig for atter at blive bedre til at bage rugbrødet selv og jeg har jo oven i købet også den mest fantastiske rugbrødsform fra Eva Trio, som altid lader brødet glide perfekt ud af formen efter bagning vel og mærke uden fedtstof, år efter år, det er altså kram!
Fuldstændig ligesom deres fluteform. Men rugbrødet er altså en af de der blandinger- jeg synes faktisk de er så gode og det er let. Jeg har tit ambitioner om at gå i krig med en helt hjemmelavet version- men der er jo så meget man gerne vil nå ik? Skulle du alligevel ligge inde med en super opskrift så vil jeg med glæde tage imod!


Brødblanding og form. Foto Sara B. Clausen

mandag den 24. oktober 2011

Brug knolden - selleribøf.

Foto: Sara B. Clausen


Det er jo blevet sæson for knoldfrugter og de er billige og sunde. Inspireret af, at min 12-årige søn forleden kom hjem og fortalte at han i hjemmekundskab havde lavet selleribøf, fik jeg lyst til at afprøve det. jeg mindes at jeg selv synes godt om det som barn. Dog synes jeg at den fremgangsmåde han beskrev lød noget kedelig i det. Derfor peppede jeg opskriften lidt op. Det smagte faktisk rigtig godt og det skulle jo være sundt og miljørigtigt og alt muligt med en kødfri dag om ugen. En Bøf burde måske nok være rund, jeg lavede dem så i en lidt alternativ form- men det er jo helt op til den enkelte. Vi fik vilde og alm ris, en dejlig champignonsovs og ærter til.

Ingredienser:

1 knoldselleri
1 bakke champignon
2 skalotteløg
1,5 dl. fløde fx. cheasy 7%
risblanding med alm/vilde ris.
1 pose Ærter
1 æg
2 dl Rasp
2 store tsk. paprika
1 tsk stødt. chili
Salt og peber
1 tsk, A. Vogels urtebouillon
Olie/smør til stegning

Rens selleri så du kun har det hvide faste "kød", skær i den form du ønsker ca. 2  cm tykke stykker. Bring lidt vand i kog i en gryde eller sauterpande med låg. Tilsæt urtebouillon og lidt salt. Kog sellerien i ca. 8 min. Gem kogevandet til sovs. Lad skiverne køle lidt. Rids dem herefter med en gaffel for at skabe en mer ru overflade som paneringen kan hænge ved. pisk ægget ud i en skål evt. iblandet en lille smule vand. Bland Rasp og krydderier. Vend selleristykkerne i først æg og så rasp. Steg gyldne i olie/smør på begge sider. Lav en sovs ved at svitse finthakket skalotteløg i lidt smør ca. 3 min, tilsæt herefter champignon i pænt tykke skiver,svits yderligere 5 min. spæd op med urtebouillon fra da du kogte sellerien, tilsæt fløde, jævn evt. med lidt maizena og smag til med Salt og peber. Server med ris og grøntsager efter smag.

Velbekomme :-)

søndag den 23. oktober 2011

Græsk kylling med oregano og citron.

Foto: Sara B. Clausen

En skøn og velsmagende kyllingeret, der i et smukt efterårsvejr bringer toner fra middelhavslandet Grækenland ind i køkkenet. Også god om sommeren på grillen ( kan selvfølgelig grilles hele året, hvis man er til det :-).

Ingredienser:

En hel kylling parteret i 6-8 stykker.
120 ml. olivenolie
120 ml. tør hvidvin
2 Spsk. tørret Oregano
½ citron.
salt & friskkværnet peber
2 fed hvidløg, presset.

Læg kyllingestykkerne i et fladt fad. I en lille skål, blandes olie, vin, oregano, hvidløg, salt og peber, citronsaft. Fordel marinaden over kyllingen og lad kødet marinere i 2-3 timer i køleskab. Vend det gerne i marinaden nogle gange undervejs.
Placer kyllingestykkerne på en olieret grillrist og steg dem ved 200 grader ca. 30 min. Vend dem gerne et par gange under stegning. Giv evt. lidt grill til sidst for at få skindet sprødt, hvis det ikke er blevet det.
Server fx. med en græsk tomat salat og evt. kartofler.

torsdag den 20. oktober 2011

Tagliatelle med Vannamei rejer, chili og andet godt :-)

Foto: Sara B.Clausen
Her til aften fik vi noget frisk fuldkorns tagliatelle med rejer. Jeg ville egentlig købe bredbladet persille men faldt over en ny persillevariant "persille selleri"- den måtte jeg da lige prøve! Jeg kan godt lide smagen og duften- men den er klart mere dominerende end almindelig persille.


Ingredienser:

1 pose Vannameirejer el. tigerrejer (optøet)
1 stort bundt forårsløg, skåret  i skiver på skrå.
1 friskhakket rød Chili u. kerner.
1 fed hvidløg, hakket.
Frisk ingefær, ca. 3 cm. finthakket.
Madlavningsfløde 8 %
Et bundt persille selleri el. bredbladet persille
en håndfuld små cherry- eller dadeltomater
salt og peber
saften af en halv citron

1 pakke frisk fuldkornstagliatelle
Evt. parmesanost til at rive over.

Steg chili, ingefær og hvidløg i lidt olivenolie ca. 3-4 min. tilsæt citronsaft og lad simre et øjeblik før fløden tilsættes. Sæt vand over til pasta. Når vandet er ved at være klar. Tilsætter du forårsløg, rejer og tomater til fløden og evt. halvdelen af den hakkede persille (resten gemmes til at komme over ved anretningen) Lad simre ca. 5 min mere, smag sovsen til med salt og peber. Kog pasta efter anvisning. Anret Tagliatelle på tallerknen og fordel sovsen over, pynt med persille og server :-)

Velbekomme!

Foto: Sara B. Clausen

mandag den 17. oktober 2011

Laks med sesam og sprøde grøntsager


Foto: Sara B. Clausen

En lille lakseopskrift, fra eget hoved, som vi fik i går. Den blev rigtig vellykket og grøntsagerne blev dejligt sprøde og lækre i den cremede sauce.


Ingredienser 4. pers:

4 Laksesteaks (m. skind)
2 spsk.Sesamfrø
2. spsk. honning
1 spsk. sennep
1 spsk. citron
salt og peber

En stor rød peberfrugt
En gul peberfrugt
En bakke brune champignon
Et bundt forårsløg
Friske sukkerærter
2 fed hvidløg
En rød chili
2 skalotteløg
3 tsk. A. Vogels urtebouillon
2 dl. Fuldkornsbulgur
4 dl. vand.
1 Cremefine 6 % fløde

Rens grøntsager og skær peberfrugter i lidt rustikke stykker. skær forårsløg i ca. 2 cm stykker på skrå. Skær champignoner i kvarte, halver sukkerærter med et skråt snit.

Hak chili, 1 fed hvidløg og skalotteløg og svits det i lidt olie i en gryde. tilsæt bulgur og rør rundt, tilsæt herefter 4 dl. vand og 1 stor tsk. urtebouillon lidt salt. Lad simre ved svag varme under låg. Lad dem gerne stå at række lidt på eftervarmen den sidste tid.

Svits i en wok el. sauterpande champignon i lidt olie, når de er brunet lidt tilsættes de øvrige grøntsager og vendes rundt på panden ca. 2 min. Herefter tilsættes cremefine og urtebouillon samt et presset eller finthakket fed hvidløg smag til med salt og peber. Lad det simre lidt men ikke længere en at grøntsagerne er sprøde og lækre.

Rør en marinade af honning, sennep citronsaft og salt &peber og fordel det over laksen, som er i et olieret fad med skindsiden ned af. Drys sesamfrø over. Steg i ovnen ved. 200 grade ca. 10 min og lad den herefter lige stå ca. 5 min og trække lidt.

Arranger bulgur, laks og grøntsager på tallerknen og server med lidt citronskiver til fisken.

Velbekomme.

Foto: Sara B. Clausen


lørdag den 15. oktober 2011

En rigtig scoremiddag.......

Foto: Sara B. Hansen
Man skal jo huske at score sin kæreste/mand om og om igen og med denne ret på bordet, vil jeg næsten garantere, at du vil få kærlige blikke og en hyggelig aften :-)
Denne menu er delvis baseret på en opskrift fra "Funky hverdagsmad". Bønnerne og den sovs de er i, kommer til at smage helt fantastisk og med en god bøf og et gratineret kartoffelmos hjerte af søde og alm. kartofler med mandler i ( egen opskrift) blev det en rigtig, rigtig dejlig middag. Vi fik en lækker Øko. Brown ale fra Ørbæk bryghus til Mmmmmmmm!!!

Ingredienser
Estragonflødebønner:

600 g. friske grønne bønner
4 skalotteløg
2 spsk. smør
1-2 tsk. Dijonsennep.
2. spsk. grofthakket frisk estragon ( tørret kan også bruges)
4 dl. Madlavningsfløde
1 spsk. Citronsaft
1 Spsk. A. Vogels urtebouillion
salt og masser af friskkværnet peber.
Ribeye eller Entrecote steaks

Rens og nip bønnerne. Kog dem 3-4 min i letsaltet vand. tag dem op og lad dem dryppe af. Pil og hak skalotteløg og steg dem i lidt smør i en sauterpande. tilsæt bønner, Dijonsennep, Estragon og fløde samt bouillon. Lad simre til fløden tykner. Smag til med citron og salt peber og server med en god bøf. Entrecote eller Ribeye.

Gratinerede Sweet potato hjerter med mandler:

2 søde kartofler
6 store kartofler
1 dl. mælk
lidt smør
salt og peber
rasp
4 spsk. mandler, hakkede.

Skræl og kog kartoflerne i usaltet vand til de er godt møre. Tilsæt en lille smørklat og lidt mælk og mos dem godt. Tilsæt mandler og smag til med salt og peber.
Smør nogle små ramekiner evt. hjerteformede og drys med lidt rasp, vend det rundet i og hæld det overskydende rasp i næste form. Kom forsigtigt kartoffelmosen i formen og fordel med blide bevægelser og glat med en spiseske. læg en lille smørklat i toppen af hver form og drys lidt rasp over. Gratiner i ovnen. Ved servering køres en kniv rundet i kanten for at løsne og den vendes ud på tallerknen.
Server med en god øl til.
Foto: Sara B. Clausen



Foto: Sara B. Clausen

Til dessert fik vi den Æblekage med marcipan og appelsin som jeg også har lagt på bloggen.


Æblekage med marcipan og appelsin

Foto: Sara B. Clausen


En skøn kage at komme lidt af årets æblehøst i. Den er fra det gratis blad "Sæson" som jeg tidligere har reklameret lidt for. Der er mange lækre opskrifter at finde der! Jeg var endelig heldig at få fingre i et blad da jeg var i en Kvickly udenbys :-)

Ingredienser:

2 æg
600 g. Æbler
100 g. Sukker
100 g. Smør
100 g Marcipan
2 tsk. Bagepulver
150 g. Mel
1 økologisk Appelsin

Skræl æbler og skær dem i meget tynde både. Rør smør og sukker godt sammen. Tilsæt groftrevet marcipan og æg. Bland det godt og kom mel blandet med bagepulver i. Vend æblestykkerne i kagen, sammen med saft og skal fra appelsinen. Kom det hele i en smurt eller bagepapirsforet form og drys med mandelflager.

Bag i 30-40 min ved 175 grader. Kan serveres kold såvel som lun med fx. is, cremefraiche eller letpisket flødeskum.


torsdag den 13. oktober 2011

En lækker lille kringle.

Foto: Sara B. Clausen
Forleden kom jeg og familien (til en fødselsdagsfest) til at snakke om sådan en dejlig hjemmebagt kringle med blød, luftig og lækker dej og en marcipan remonce m.m. Det er længe siden jeg sidst har fabrikeret sådan en og derfor fik jeg lyst til at lave den. Helt uden anledning eller noget........simpelthen bare fordi jeg kan :-)
Skulle du også få lyst, finder du opskriften her. Jeg koldhævede faktisk dejen- det var et eksperiment, fordi jeg så kunne nå at lave den om morgenen og det fungerede fint. Dog skal gærmængden så halveres.

300 g. mel
200 g. smør
2 spsk. sukker
50 g. gær
1 dl.lun mælk
2 æg, pisket sammen.
1 tsk. kardemomme

Opløs gæren i mælk og sukker, tilsæt æg og dernæst blødt smør og mel. Ælt til dejen er smidig.

Lav en remonce af:

150 g. Marcipan
80 g. blød smør
75 g. rosiner
75 g, mandelsplitter
60. g.sukker ( kan efter min mening udelades)

Rul dejen ud i til 3 stænger og fordel remoncen på  midten. Fold enderne ind mod midten så de knap når hinanden. Placer de tre stænger på bagepapir på en plade og form til en kringle tryk samlingerne lidt sammen, lim dem evt. med lidt æg.. Lad hæve i 40 min og pensl kringlen med æg og drys med mandelsplitter og perlesukker. Bag i ovnen i ca. 20 min. ved 200 grader.


onsdag den 12. oktober 2011

Seekh Kabab med tomatsalat med mynte, bulgur og urtedressing.

Foto: Sara B. Clausen
Aftensmaden i dag var et brag af en succes hos både store og små :) Seekh Kabab betyder egentlig bare kød på spyd. Vi fik en lækker frisk Tomatsalat til og en urtedressing rørt af Cheasy cremefraishe 6% med Lene Hannsons grøn dressing mix ( den er fantastisk til at få en super dressing i en fart!) Tomatsalaten finder du under salater Her.


Foto: Sara B. Clausen


Opskrift Seekh Kabab:

1 kilo Hakket oksekød eller blandet lam/okse
1½ tsk salt & friskkværnet peber
1 tsk, chilipulver
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. Garam masala
1 lille knold frisk Ingefær ( ca. 2-3 cm) revet.
1 revet løg eller et bundt frisk forårsløg hakket fint.
½ dl. havregryn
2 æg
1 lille bundt friskhakket koriander
2 friske chilier uden kerner, hakket fint.
1 lille fed hvidløg
en pakke træspyd. ( læg gerne i blød i lidt vand inden brug)

Bland farsen af de ovenstående ingredienser og gør en bageplade klar med bagepapir på. Tænd ovnen på 200 grader. kom lidt olie på bagepapiret og smør det ud med fingrene. gør evt. det samme på skærebræt. tag en klump kød og form en pølse som du stikker træspyddet igennem. Rul derefter på skærebrættet for at fordele kødet jævnt. Fyld kun 2/3 dele der skal jo være et håndtag. Steg dem i ovnen i ca. 20 min. Vend ca. en gang undervejs og hæld evt. lidt stegesaft fra så de bliver gyldne.

Server med bulgur. Kog 2 dele bulgur med 3 dele vand og tilsæt salt og en terning grøntsalgsbouillon. Når vandet er fordampet så lad det stå og trække lidt. Smør en lille form med lidt olie ( jeg brugte citronolie) og pres bulgur ned i med en ske og glat overfladen. Vend ud på tallerknen med bunden op.

server med dressing og tomatsalat til



Tomatsalat med mynte

Foto: Sara B. Clausen

Dejlig frisk tomat som passer godt til Seekh Kabab men også går til alt mulig andet!

Du skal bruge:

En agurk
2- 3 store tomater
1 rødløg
Et lille bundt frisk mynte
2 spk. friskpresset citron
lidt olivenolie
salt og Peber

Skær agurken i mellemtynde skrå skiver som efterfølgende halveres. Skær tomaten i skiver og halver. Skær rødløg i tynde ringe og hak mynten. Bland det hele. Klem frisk citron over og tilføj et par skvæt olivenolie. Drys salt og friskkværnet peber over.

tirsdag den 11. oktober 2011

Medister med bacon og ramsløg og så lige en gang Biscotti mere :-)

Foto: Sara B. Clausen
Nogle gange må maden jo også godt være nem og relativt hurtig. Mine drenge, har længe ønsket sig medister på bordet - jeg er ikke helt pjattet med det, men Løgismose har lavet nogle virkelig gode små medisterpølser med ramsløg og bacon (som Netto bl.a. sælger). Vi fik dejlig kartoffelmos til, lidt sprødstegte rødløg på toppen og en salat med æbler, appelsin og friske figner.

I dag skulle jeg også lige nå at bage en omgang Biscotti mere - de blev jo alle spist sidste gang! Denne gang blev det så med lidt kakao i dejen og ellers samme opskrift som du finder Her. og så nåede jeg også at få transformeret en efterhånden lidt kedelig rest rugbrød til en gang lækker rugbrøds morgenmadsdrys, dejligt når man får udnyttet rester på en god måde. Opskriften finder du Her.

Foto: Sara B. Clausen

mandag den 10. oktober 2011

Cremet efterårsuppe med pære,sprød serano og nøddetopping.

Foto: Sara B. Clausen


Efter den skønne salat fra i går, har jeg endnu lidt pærer og seranoskinke på lager og besluttede mig derfor at lave en dejlig suppe som jeg fandt i "Sæson". Dog havde jeg lige en pastinak på lager, som jeg også synes skulle i og jeg erstattede bacon med seranoskinke- men efter min mening blev den kun bedre af det :-) Det er også en af de skønne ting ved at kokkerere - Man kan finde inspiration i opskrifter og så lige twiste det lidt efter hvad man selv har på lager og præfererer. På en regnfuld og våd dag var denne suppe bare skøn at få.

Ingredienser:
1 stort løg
2 gulerødder
1 pastinak 
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 liter Boullion
2 tsk.stødt Karry
200 g. røde linser eller Le-puy.
2½ dl. cremefine fløde 9%
salt og peber.

Topping af:
2 Clara friis pærer
100 g. seranoskinke i tynde flager ( eller bacon i tern).
25 g. hasselnødder

Tilbehør: groft brød.

Hak løg og hvidløg og skræl gulerødder og pastinak og skær i små tern. Svits karryen i olien i en gryde. Tilsæt grøntsagerne.Steg nogle minutter. tilsæt de skyllede linser og bouillon. Lad koge i ca. 30 min.

Halver pærerne, fjern kernehus og skær i både, Rist serano skinke på panden., når den er næsten færdig tilsættes pærer og de hakkede nødder. Steg yderligere et øjeblik. Tag panden af varmen.

Blend linserne til en tyktflydende suppe. Tilsæt fløde og varm op men undlad at det kommer helt op at koge. smag til med salt og peber. Server den varme suppe med pære, seranoskinke og hasselnød topping og et godt stykke brød.


Foto: Sara B. Clausen

søndag den 9. oktober 2011

Skøn efterårssalat med pærer, sprød serano skinke, brombær og andet godt :-)

Foto: Sara B. Clausen

Her til aften, fik vi denne skønne salat, som bestemt ikke blev ringere af, at kæresten, kom ind med en lille skål, indeholdende årets sidste høst af brombær. De skulle da også med i salaten!
Seranoskinken fik jeg et stort stykke af, fra min mor, dejligt at blive forkælet lidt! Salaten var et hit og skal bestemt laves igen.

Jeg brugte:

En bakke babysalat (renset og skyllet og duppet eller slynget tørt)
Et stykke parmesanost, høvlet i flager.
4 faste pærer, i både.
1 pose pinjekerner (ca. 150 g.)
250 g. seranoskinke skåret i tynde flager.
1 skålfuld Brombær.

dressing rørt af:
Balsamicoeddike (rød)
Olivenolie
Flydende honning
Salt og peber.

Rist pinjekerner på tør pande, til de er gyldne og lad køle af. Steg flager af seranoskinke i ovnen på bagepapir, til det er sprødt. Placer på fedtsugende papir og lad køle af. Bland babysalat, pærer, pinjekerner og parmesanost i et fad eller en skål. Pynt med brombær og den sprøde skinke. hæld lige inden servering dressingen over.

Velbekomme!

Foto: Sara B. Clausen



fredag den 7. oktober 2011

Mandel & Chokolade biscotti


Foto: Sara B. Clausen

De Italienske Biscotti har altid været en af mine yndlingssmåkager. Biscotti betyder dobbeltbagt på italiensk. Man kan lave alverdens varianter men mandel versionen (Cantucci biscotti di Prato) er altid gode. I denne opskrift er der også lidt mørk chokolade. De er supernemme at lave og smager så godt! Også velegnet til en lille værtindegave i et fint lille glas eller cellofan pose med sløjfe på.

Ingredienser ca. 40 stk.

250 g. hvedemel
225 g. sukker 
2 stk. æg (str. L)
1 stk. æggeblomme
100 g. hele mandler
80 g. mørk chokolade
½ tsk. Bagepulver
1 tsk. vaniljepulver (usødet)
Mel, sukker og bagepulver blandes. De resterende ingredienser blandes i og dejen æltes sammen, med hænderne, til en ensartet dej.
Dejen formes til  2 stk. ca. 20 cm. lange, "flade" pølser. Brug eventuelt en anelse mel til at rulle i. Bages på bagepapir ved 175 grader i 20 minutter.
De nu halvbagte flade dej pølser, tages ud af ovnen og afkøles let, inden de skæres i ca. 1 cm. tykke skiver.

Skiverne bages igen på bagepapir yderligere 10 minutter. Afkøles  helt på bagerist.

Opbevares i lufttæt beholder.

Foto: Sara B. Clausen




torsdag den 6. oktober 2011

Marrokansk appelsinsalat

Foto: Sara B. Clausen


Let og lækker frisk salat, som smager rigtig godt.

6 modne appelsiner
8 dadler, skåret i strimler.
1 dl. smuttede mandler i splinter.
Orangeblomstvand ( fås i de fleste etniske butikker eller apoteket)
mynteblade.
stødt kanel.

Skræl Appelsiner og fjern den hvide hinde helt samt skær i skiver. Jeg synes det er lettest at skære en lille smule af skrællen i bunden, så appelsinen står godt på skærebrættet og herefter med en skarp kniv skære skæl og hinde af i én bevægelser ned mod brættet. Placer skiverne på et flot fladt fad i et lag.fordel mandler og dadelstrimler over og stænk med orangeblomstvand. Drys med lidt kanel og mynteblade og server.



Foto: Sara B. Clausen

Marokkanske frikadeller med fladbrød.

Foto: Sara B. Clausen


Denne ret, har jeg lavet gennem mange år, men havde egentlig glemt den for en tid. Nu stødte jeg på den igen og synes den fortjener at komme på bordet. Skøn ret, som er nem at lave. Marokansk mad er herligt krydret og indeholder ofte kanel, som jeg elsker i mad. Kanel er i øvrigt godt for blodsukkerbalancen og skulle have mange andre medicinske kvaliteter bl.a også bakteriedræbende, men undersøgelser viser også, at det i overdrevne mængder, kan være leverskadende- så man skal altså ikke spise uanede mængder af det dagligt. Gode salater der kan ledsage retten findes også på bloggen.

OBS:
Nederst i opskriften finder du også et tip til hurtige marokkanske fladbrød.

Ingredienser.

200 g. runde ris
500 g, hakket lammekød eller oksekød (evt. blandet)
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt paprika
1 tsk stødt koriander
smør eller lidt olie til stegning
2 store løg, finthakkede.
1/4 tsk stødt safran
peber fra kværn
½ liter vand eller bouillon
1 dl. bredbladet persille, hakket.
2 spsk. citronsaft

Til fladbrød:
3 flækkede pitabrød, æggehvide og spidskommen.

Med en gaffel, blandes ris og kød, tilsæt kanel, paprika og koriander og form farsen til ca. 20 kugler. Smelt smør eller kom olie på en dyb sauterpanden og brun frikadellerne på alle sider en pandefuld af gangen. Når de alle er brunede tilsættes løg, safran og peber. ( hvis du har brugt morter til safrantråde, så tilsæt evt. lidt vand og stød morteren rundt for at få det sidste safran med og hæld i retten.) Vand eller bouillon tilsættes og retten simrer under låg ved svag varme i ca. 40 min. Tilsæt persille og citronsaft og lad simre nogle minutter mere. Server med salat og brød.

Hvis man ikke lige magter også selv at bage marokkanske fladbrød til retten, er en nem genvej at flække 3 pitabrød, pensle med æggehvide og drysse med lidt spidskommen og derefter bage dem sprøde i ovnen ved 200 grader. ca. 10-15 min.

Foto: Sara B. Clausen       


Foto: Sara B. Clausen

Marrokansk gulerodssalat

Foto: Sara B. Clausen


10 store gulerødder.
100 g. rosiner
1 spsk.citronsaft
½ tsk. stødt Ingefær
1 tsk.stødt kanel
1 spsk. Honning
3/4 - 1 dl. olivenolie
peber fra kværn
1 dl. mandelflager

Gulerødderne skrælles og med en tyndtskræller fortsætter man så bare med at skælle gulerødderne i lange tynde strimler. Blandes i en skål med rosiner.
Bland herefter citronsaft med ingefær, kanel og honning samt olivenolie- pisk godt sammen. Rist mandelflager på panden. Hæld dressingen over gulerødderne, garner med mandler og server.

Foto: Sara B. Clausen

Tip. man kan evt. lægge rosiner i blød i 10 min. i et gals vand for at de bliver saftige og lækre.

onsdag den 5. oktober 2011

Orientalske kyllingelår med kokospanering.

Foto: Sara B. Clausen


Fandt på denne opskrift for nogen tid siden og var MEGET tilfreds med resultatet. Dejlige møre, saftige lår med sprød og skøn panering :-) I dag skal vi have dem med en god også orientalsk inspireret salat og Majskolber. salaten findes også på Bloggen. Kan varmt anbefales!

Du skal bruge:

Kyllingelår i passende mængde.

Marinade:
1 dl.Olivenolie (evt. kombineret med lidt chiliolie)
Saften fra en lime eller en halv citron
salt og peber
1 fed hvidløg
2 tsk.Sød chili
2 tsk. spidskommen
1 pænt nib cayennepeber.

Til Panering:

2 dl. kokosmel
2 dl. Rasp
1 spsk Paprika
1 spsk. sød chili
salt og peber

Befri kyllingelårene for skindet og rør en marinade af Olivenolie, Citrussaft, krydderier og knust hvidløg. Vend kyllingelårene godt heri og lade dem marinere en time eller længere hvis du har tid.

Rist kokos på en tør pande til det er lysebrunt, vend det med rasp og krydderier. Sørg for at Kyllingelårene er godt vendt i marinaden og vend dem herefter enkeltvis i kokosraspen. Tryg paneringen godt fast på dem. Placer dem med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir på og steg dem i ovnen i ved 200 grader ca. 40-50 min vend dem en gang undervejs. De bliver dejligt sprøde.



Foto: Sara B. Clausen


Foto: Sara B. Clausen